قبرستان باب الصغیر: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (مهدی موسوی صفحهٔ باب الصغیر را به قبرستان باب الصغیر که تغییرمسیر بود منتقل کرد)
 
(یک نسخهٔ میانیِ همین کاربر نمایش داده نشده است)
سطر ۸: سطر ۸:
 
|گوگل مپ=https://www.google.com/maps/place/%D9%82%D8%A8%D8%B1%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86+%D8%A8%D8%A7%D8%A8%E2%80%8C%D8%A7%D9%84%D8%B5%D8%BA%DB%8C%D8%B1%E2%80%AD/@33.503916,36.3055992,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x1518e0d5ac3b0867:0x247be86aa74b387!8m2!3d33.503916!4d36.3034105?hl=fa
 
|گوگل مپ=https://www.google.com/maps/place/%D9%82%D8%A8%D8%B1%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86+%D8%A8%D8%A7%D8%A8%E2%80%8C%D8%A7%D9%84%D8%B5%D8%BA%DB%8C%D8%B1%E2%80%AD/@33.503916,36.3055992,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x1518e0d5ac3b0867:0x247be86aa74b387!8m2!3d33.503916!4d36.3034105?hl=fa
 
}}
 
}}
قبرستان باب الصغير از قبرستان هاي مهم و قدیمی [[دمشق]] است كه در نزديكي يكي از دروازه هاي قديمي شهر دمشق با همين نام(به معناى در كوچك) واقع شده است.  
+
'''«قبرستان باب الصغیر»''' از قبرستان های مهم و قدیمی [[دمشق]] است که در نزدیکی یکی از دروازه های قدیمی این شهر با همین نام (به معناى در کوچک) واقع شده است.  
  
[[سید محسن امین عاملی]] در کتاب [[اعیان الشیعه]] احتمال داده که سر مطهر حضرت عباس و على اكبر علیهم السلام و حبيب بن مظاهر در ضریحی در باب الصغیر مدفون است. بعضى هم گفته‌اند كه مدفن 17 سراز سرهاى شهداى [[كربلا]] است. ضريحى بر آن ساخته‌اند و نام تعدادى از شهداى كربلا بر آن نقش بسته است. برخى قبر عبدالله بن جعفر (همسر زينب كبرى) را هم آنجا مى‌دانند.
+
[[سید محسن امین عاملی|سید محسن امین]] در کتاب [[اعیان الشیعه]] احتمال داده که سر مطهر [[حضرت عباس علیه السلام|حضرت عباس]] و [[حضرت علی اکبر علیه السلام|حضرت على‌اکبر]] (علیهماالسلام) و [[حبیب بن مظاهر اسدی|حبیب بن مظاهر]] در [[ضریح|ضریحی]] در باب الصغیر مدفون است. بعضى هم گفته‌اند که آنجا مدفن ۱۷ سر از سرهاى [[شهدای کربلا|شهداى کربلا]] است. ضریحى بر آن ساخته‌اند و نام تعدادى از شهداى [[کربلا|کربلا]] بر آن نقش بسته است. برخى قبر [[عبدالله بن جعفر طیار|عبدالله بن جعفر]] (همسر [[حضرت زینب سلام الله علیها|زینب کبرى]]) را هم آنجا مى‌دانند.
  
مؤلف ‌«اعيان الشيعه‌»، دفن سرهاى آن سه بزرگوار را در آن محل پذيرفتنى مى‌داند و مى‌گويد: چون سرها را به شام برده، اين طرف و آن طرف گرداندند و هدف يزيد كه اظهار پيروزى و نيز خواركردن صاحبان آنها بود، چون اين كار انجام شد طبيعى است كه‌ همان جا دفن شده باشد و محلش محافظت ‌شود.<ref>جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف. به نقل از اعيان الشيعه، سيد محسن امين، ج ص 627.</ref>
+
مؤلف ‌«اعیان الشیعه‌»، با استناد به کتیبه‌ای که پس از سال ۱۳۲۱ق در این زیارتگاه دیده که در آن تنها نام سه تن از شهدای کربلا برده شده بود، دفن سرهاى آن سه بزرگوار را در آن محل پذیرفتنى مى‌داند و مى‌گوید: چون سرها را به [[شام]] برده، این طرف و آن طرف گرداندند و هدف [[یزید بن معاویه|یزید]] که اظهار پیروزى و نیز خوار کردن صاحبان آنها بود، چون این کار انجام شد، طبیعى است که‌ همان جا دفن شده باشد و محلش محافظت ‌شود.<ref>فرهنگ عاشورا، جواد محدثی، به نقل از اعیان الشیعه، سید محسن امین، ج ۱، ص ۶۲۷.</ref>
  
امروز اين مكان كه حدود پنجاه متر بالاتر از درِ اصلی قبرستان باب الصغير و سمت چپ كوچه و در حقيقت خارج از قبرستان است، دارای محوطه‌ای بزرگ است كه در وسط آن حجره‌ای كوچك بوده و سرهای مقدس در اين حجره دفن شده‌اند.
+
امروز این مکان که حدود پنجاه متر بالاتر از درِ اصلی قبرستان باب الصغیر و سمت چپ کوچه و در حقیقت خارج از قبرستان است، دارای محوطه‌ای بزرگ است که در وسط آن حجره‌ای کوچک بوده و سرهای مقدس در این حجره دفن شده‌اند.
  
همچنین ضریح مطهر سکینه بنت‌ امام حسین‌‌(عام‌کلثوم‌ بنت‌ امام علی‌(ع)، بلال حبشی، فضه و اسما دو خادم حضرت زهرا‌(س) نیز در این قبرستان است.
+
همچنین ضریح مطهر [[ام کلثوم دختر علی بن ابی طالب|حضرت ام‌کلثوم‌]] دختر [[امام علی علیه السلام|امام علی‌]](علیه السلام[[حضرت سکینه علیها السلام|حضرت سکینه]] دختر [[امام حسین علیه السلام|امام حسین‌‌]](علیه السلام[[بلال|بلال حبشی]]، اسماء و [[فضه خدمتکار حضرت زهرا|فضّه]] دو خادم [[حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها|حضرت زهرا‌]](علیهاالسلام) نیز در این قبرستان است.
 
 
بر اساس كتبيه سنگی بالای حجره، ضريح قبلیِ آن را كه از نقره بوده، فرمانده سپاه فاطمی مصر؛ يعنی جوهر صقلی ساخته كه متعلق به قرن چهارم است. اما در سال‌های اخير به جای آن، ضريحی از نقره ساخته‌اند.<ref>خبرنگار افتخاری خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) به نقل از واحد ارتباطات خبری بعثه مقام معظم رهبری در سوريه،يكشنبه 23 فروردين 1388[http://iqna.ir/fa/news_detail.php?ProdID=386495]، تاریخ بازیابی:21 آبان 1391 </ref>
 
  
 +
بر اساس کتبیه سنگی بالای حجره، ضریح قبلیِ آن را که از نقره بوده، فرمانده سپاه فاطمی [[مصر]]، یعنی جوهر صقلی ساخته که متعلق به قرن چهارم هجری است. اما در سال‌های اخیر به جای آن، ضریحی از نقره ساخته‌اند.<ref>خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا) به نقل از واحد ارتباطات خبری بعثه مقام معظم رهبری در سوریه [http://iqna.ir/fa/news_detail.php?ProdID=386495]، تاریخ بازیابی: ۲۱ آبان ۱۳۹۱. </ref>
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
 
 
 
==منابع==
 
==منابع==
*جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.
+
*[[فرهنگ عاشورا (کتاب)|فرهنگ عاشورا]]، جواد محدثی، نشر معروف.
*خبرگزاری ایکنا
+
*[[خبرگزاری بین المللی قرآن]] (ایکنا).
 
 
 
[[رده:قبرستان های جهان اسلام]]
 
[[رده:قبرستان های جهان اسلام]]
 
[[رده:اماکن سوریه]]
 
[[رده:اماکن سوریه]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۱ دسامبر ۲۰۲۲، ساعت ۰۷:۰۲

قبرستان باب الصغیر.jpg

کشور

سوریه

شهر

دمشق

  • طول:"10.3'18°36 شرقی
  • عرض:"15.0'10°33 شمالی
قبرستان باب الصغیر در نقشه.PNG
مشاهده در نقشه

«قبرستان باب الصغیر» از قبرستان های مهم و قدیمی دمشق است که در نزدیکی یکی از دروازه های قدیمی این شهر با همین نام (به معناى در کوچک) واقع شده است.

سید محسن امین در کتاب اعیان الشیعه احتمال داده که سر مطهر حضرت عباس و حضرت على‌اکبر (علیهماالسلام) و حبیب بن مظاهر در ضریحی در باب الصغیر مدفون است. بعضى هم گفته‌اند که آنجا مدفن ۱۷ سر از سرهاى شهداى کربلا است. ضریحى بر آن ساخته‌اند و نام تعدادى از شهداى کربلا بر آن نقش بسته است. برخى قبر عبدالله بن جعفر (همسر زینب کبرى) را هم آنجا مى‌دانند.

مؤلف ‌«اعیان الشیعه‌»، با استناد به کتیبه‌ای که پس از سال ۱۳۲۱ق در این زیارتگاه دیده که در آن تنها نام سه تن از شهدای کربلا برده شده بود، دفن سرهاى آن سه بزرگوار را در آن محل پذیرفتنى مى‌داند و مى‌گوید: چون سرها را به شام برده، این طرف و آن طرف گرداندند و هدف یزید که اظهار پیروزى و نیز خوار کردن صاحبان آنها بود، چون این کار انجام شد، طبیعى است که‌ همان جا دفن شده باشد و محلش محافظت ‌شود.[۱]

امروز این مکان که حدود پنجاه متر بالاتر از درِ اصلی قبرستان باب الصغیر و سمت چپ کوچه و در حقیقت خارج از قبرستان است، دارای محوطه‌ای بزرگ است که در وسط آن حجره‌ای کوچک بوده و سرهای مقدس در این حجره دفن شده‌اند.

همچنین ضریح مطهر حضرت ام‌کلثوم‌ دختر امام علی‌(علیه السلام)، حضرت سکینه دختر امام حسین‌‌(علیه السلام)، بلال حبشی، اسماء و فضّه دو خادم حضرت زهرا‌(علیهاالسلام) نیز در این قبرستان است.

بر اساس کتبیه سنگی بالای حجره، ضریح قبلیِ آن را که از نقره بوده، فرمانده سپاه فاطمی مصر، یعنی جوهر صقلی ساخته که متعلق به قرن چهارم هجری است. اما در سال‌های اخیر به جای آن، ضریحی از نقره ساخته‌اند.[۲]

پانویس

  1. فرهنگ عاشورا، جواد محدثی، به نقل از اعیان الشیعه، سید محسن امین، ج ۱، ص ۶۲۷.
  2. خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا) به نقل از واحد ارتباطات خبری بعثه مقام معظم رهبری در سوریه [۱]، تاریخ بازیابی: ۲۱ آبان ۱۳۹۱.

منابع