صفا و مروه: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (صفحه‌ای جدید حاوی ' {{بخشی از یک کتاب}} '''موقعيت''' صفا و مروه در شرق مسجدالحرام واقع شده‌اند. سعی ب...' ایجاد کرد)
 
سطر ۱: سطر ۱:
{{بخشی از یک کتاب}}
+
{{نیازمند ویراستاری}}
'''موقعيت'''
+
==صفا و مروه==
  
صفا و مروه در شرق [[مسجدالحرام]] واقع شده‌اند. سعی بين صفا و مروه از شعائر واجب است كه حاجيان به حكم آيه «ان الصفا والمروة من شعائراللَه» ([[سوره بقره]]/158) هفت دور بين آن دو عمل سعی را انجام می‌دهند.
+
صفا بخشى كوچك از كوه «ابوقبيس» است كه در جنوب [[مسجدالحرام]] قرار گرفته و مروه قسمتى كوچك از كوه «قعيقعان» مى‌باشد كه در شمال شرقى مسجد واقع شده(1) و محل سعى كه به آن «مسعى» مى‌گويند، در فاصله ميان اين دو است كه به دو مسير رفت و برگشت تقسيم كرده‌اند.
 +
 +
بر بالاى مسعى طبقه دومى نيز ساخته شده كه حجاج غيرشيعه در آنجا به سعى مى‌پردازند ولى از آنجا كه طبقه دوم ميان دو كوه واقع نشده، سعى ميان آن‌ها از نظر فقهاى [[شيعه]] داراى اشكال است.
  
صفا و مروه تپه‌هايی در وسط [[مكه]] بوده است كه خانه‌های مردم مكه از جمله دار ارقم، دار سائب ابن ابی سائب عائذی و دارخلد و... در اطراف آن واقع بوده است.  
+
[[امام صادق]] عليه‌السلام درباره وجه تسميه اين دو مى‌فرمايد: «آدم مصطفى» پس از اخراج از [[بهشت]] بر فراز يكى از اين دو فرود آمد و نام كوه از (مصطفى) گرفته و صفا ناميده شد و «حوّا» بر كوه ديگرى فرود آمد و اسم آن از «مرأه» كه به معناى‌ زن است، اتخاذ گرديد و مروه نام گرفت.(1)
  
[[كوه صفا]] متصل به [[كوه ابی قبيس]] و مروه متصل به كوه قعيقعان است و آن دو كوه مشهور مكه هستند. آغاز عمل سعی بين آن دو به زمان [[حضرت ابراهيم]] علیه‌السلام بازمي‌گردد. گفته مي‌شود كه در [[زمان جاهليت]] مشركان بتی به نام «اساف» در بالای كوه صفا و بت ديگری به نام «نائله» در بالای مروه نصب كرده و بين آن دو عمل سعی را به جا می‌آوردند. در سال 1357 هـ‍ خانه‌های كنار محل سعی تخريب و محل سعی دو طبقه ساخته شد در طبقه اول جايی بين صفا و مروه نصب شد.
+
در روايت ديگر امام عليه‌السلام مى‌فرمايد: وقتى ابراهيم، اسماعيل را در سرزمين [[مكه]] گذاشت، آن كودك تشنه شد. مادرش (هاجر) بر بالاى كوه صفا رفت و فرياد زد: آيا در اين وادى كسى هست؟
  
==منابع:==
+
سپس به طرف مروه و بر آن كوه بالا رفت و فرياد زد: آيا در اين وادى كسى هست؟ پاسخى نشنيد تا هفت بار اين كار ادامه يافت، از اين رو خداوند سعى ميان صفا و مروه را هفت بار سنت قرار داد.(2)
  
(1). الأزرفي، اخبار مكه، ج 2، ص 93، ج 1، ص 124.
+
پی نوشت
  
(2). ياقوت حموي، معجم البلدان، ج ص 407.
+
(1). بلادى، ج 5، ص 144.
 +
(2). الموسوعة العربية العالمية، ج 23، ص 587.
 +
(3). علل الشرايع، ج 2، ص 431، ح 1.
 +
(4). همان.
  
(3). ابراهيم رفعت پاشا، مرآة الحرمين، ج 11، ص 425.
+
==منابع==
 +
 
 +
محمد محمدحسن شرّاب‌، ترجمه حمیدرضا شیخی؛ فرهنگ اعلام جغرافيايى، تاريخى در حديث و سيره نبوى.(مطلب نقل شده از جمله اضافات محمدرضا نعمتى‌ بر این کتاب است)
 +
 
 +
 
 +
[[رده:اماکن مقدسه مکه]]

نسخهٔ ‏۶ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۰۶:۲۳

این مقاله نیازمند ویراستاری فنی است! / اگر توان آن را دارید می توانید با ویرایش فنی آن به دانشنامه اسلامی کمک کنید

صفا و مروه

صفا بخشى كوچك از كوه «ابوقبيس» است كه در جنوب مسجدالحرام قرار گرفته و مروه قسمتى كوچك از كوه «قعيقعان» مى‌باشد كه در شمال شرقى مسجد واقع شده(1) و محل سعى كه به آن «مسعى» مى‌گويند، در فاصله ميان اين دو است كه به دو مسير رفت و برگشت تقسيم كرده‌اند.

بر بالاى مسعى طبقه دومى نيز ساخته شده كه حجاج غيرشيعه در آنجا به سعى مى‌پردازند ولى از آنجا كه طبقه دوم ميان دو كوه واقع نشده، سعى ميان آن‌ها از نظر فقهاى شيعه داراى اشكال است.

امام صادق عليه‌السلام درباره وجه تسميه اين دو مى‌فرمايد: «آدم مصطفى» پس از اخراج از بهشت بر فراز يكى از اين دو فرود آمد و نام كوه از (مصطفى) گرفته و صفا ناميده شد و «حوّا» بر كوه ديگرى فرود آمد و اسم آن از «مرأه» كه به معناى‌ زن است، اتخاذ گرديد و مروه نام گرفت.(1)

در روايت ديگر امام عليه‌السلام مى‌فرمايد: وقتى ابراهيم، اسماعيل را در سرزمين مكه گذاشت، آن كودك تشنه شد. مادرش (هاجر) بر بالاى كوه صفا رفت و فرياد زد: آيا در اين وادى كسى هست؟

سپس به طرف مروه و بر آن كوه بالا رفت و فرياد زد: آيا در اين وادى كسى هست؟ پاسخى نشنيد تا هفت بار اين كار ادامه يافت، از اين رو خداوند سعى ميان صفا و مروه را هفت بار سنت قرار داد.(2)

پی نوشت

(1). بلادى، ج 5، ص 144. (2). الموسوعة العربية العالمية، ج 23، ص 587. (3). علل الشرايع، ج 2، ص 431، ح 1. (4). همان.

منابع

محمد محمدحسن شرّاب‌، ترجمه حمیدرضا شیخی؛ فرهنگ اعلام جغرافيايى، تاريخى در حديث و سيره نبوى.(مطلب نقل شده از جمله اضافات محمدرضا نعمتى‌ بر این کتاب است)