جامع الشّتات (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سطر ۲۳: سطر ۲۳:
 
|لینک= [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38443/ جامع الشّتات]
 
|لینک= [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38443/ جامع الشّتات]
  
}}
+
}}«جامع الشّتات» از تألیفات میرزا ابوالقاسم قمى (م 1231 ق) .
==مؤلف جامع الشّتات==
 
  
میرزا ابوالقاسم بن حسین جیلانى قمى، معروف به میرزاى قمى (م 1231 ق).
+
==مؤلف ==
  
==زندگی‌نامه و اظهارنظرها درباره مولف کتاب==
+
میرزا ابوالقاسم بن حسین جیلانى قمى، معروف به [[میرزای قمی|میرزاى قمى]] (م 1231 ق) عالم امامى، محقق و شاعر اصلاً از رشت بوده ولى متولد و ساكن و متوفى [[قم]] است. او در علم اصول از مؤسسان بود و یكى از بزرگان [[شیعه]] در قرن سیزدهم هجرى است.
  
این عالم امامى، محقق و شاعر اصلاً از رشت ولى متولد و ساكن و متوفى [[قم]] است. او در علم اصول از مؤسسان بود و یكى از بزرگان [[شیعه]] در قرن سیزدهم هجرى است.
+
میرزاى قمى پس از طى مقدماتى از علوم، راهى خوانسار شد و مدت‌ها از حضور [[سید حسین خوانساری|سید خوانسارى]] بهره برد. سپس وارد [[عتبات عالیات]] گردید و از محضر علامه مازندرانى، نجفى عاملى، استاد كل [[وحید بهبهانی|وحید بهبهانى]] و دیگران بهره ها برد؛ تا خود به درجه [[اجتهاد]] و استنباط رسید.  
  
میرزاى قمى پس از طى مقدماتى از علوم، راهى خوانسار شد و مدت‌ها از حضور سید خوانسارى بهره برد. سپس وارد عتبات عالیات گردید و از محضر علامه مازندرانى، نجفى عاملى، استاد كل وحید بهبهانى و دیگران بهره ها برد؛ تا خود به درجه اجتهاد و استنباط رسید. میرزا به سید بحرالعلوم بسیار علاقه داشت و در جلساتى درباره موهبت‌هایى كه از جانب خدا نصیب سید شده بود، سؤالاتى مى نمود.
+
میرزا مولاى فضلا، استاد فقهاى عصر خویش، مردى متین، باوقار، پارسایى عاقل و هشیار بود و در خلوص و زهد و ورع یكتاى عصر خویش بشمار مى رفت. برخی از شاگردان بزرگ ایشان عبارتند از: [[سید محمد باقر شفتی|سید محمدباقر شفتى]]، [[سید محمدجواد عاملی|سید جواد عاملى]]، [[سید عبدالله شبر|سید عبدالله شبّر]] و [[ملا احمد نراقی|ملا احمد نراقى]].
  
میرزا مولاى فضلا، استاد فقهاى عصر خویش، مردى متین، باوقار، پارسایى عاقل و هشیار بود و در خلوص و زهد و ورع یكتاى عصر خویش بشمار مى رفت.
+
علاوه بر «جامع الشّتات» میرزا ابوالقاسم قمی تألیفات مهم دیگری دارد از جمله: [[قوانین الاصول (کتاب)|قوانین الاصول]]، الغنائم، المناهج فی الطهارة والصلاة، مرشدالعلوم و معین الخواص فی فقه العبادات‌.
 
 
==استادان میرزا ابوالقاسم بن حسین جیلانى قمى==
 
 
 
* وحید بهبهانى
 
 
* علامه مازندرانى
 
 
* نجفى عاملى
 
 
* سید بحرالعلوم و...
 
 
 
==شاگردان ایشان==
 
 
 
* حاجى كرباسى
 
 
 
* سید محمدباقر شفتى اصفهانى
 
 
 
* سید مهدى خوانسارى
 
 
* سید على خوانسارى
 
 
* سید محسن كاظمینى
 
 
* شیخ اسدالله  شوشترى (صاحب مقابیس)
 
 
* سید جواد عاملى
 
 
 
==تألیفات مهم میرزا ابوالقاسم==
 
 
 
* قوانین
 
 
 
* غنائم
 
 
* مناهج
 
 
* مرشدالعلوم
 
 
* جامع الشتات.<ref> فرهنگ بزرگان، ص 428؛ بزرگان شیعه، ص 216.</ref>
 
  
 
==معرفى اجمالى كتاب جامع الشّتات==
 
==معرفى اجمالى كتاب جامع الشّتات==
سطر ۹۰: سطر ۵۱:
 
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38443/ جامع الشّتات]
 
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38443/ جامع الشّتات]
  
==پانویس ==
+
==پانویس==
 
<references />
 
<references />
 
[[رده:منابع فقهی]]
 
[[رده:منابع فقهی]]
 
[[رده:کتابهای اعتقادی]]
 
[[رده:کتابهای اعتقادی]]

نسخهٔ ‏۱۷ آوریل ۲۰۲۲، ساعت ۰۸:۲۸

جامع الشتات.jpg
نویسنده میرزا ابوالقاسم قمی
موضوع فقه شیعه
زبان فارسی
تعداد جلد 4
مصحح مرتضی رضوی

جامع الشّتات

«جامع الشّتات» از تألیفات میرزا ابوالقاسم قمى (م 1231 ق) .

مؤلف

میرزا ابوالقاسم بن حسین جیلانى قمى، معروف به میرزاى قمى (م 1231 ق) عالم امامى، محقق و شاعر اصلاً از رشت بوده ولى متولد و ساكن و متوفى قم است. او در علم اصول از مؤسسان بود و یكى از بزرگان شیعه در قرن سیزدهم هجرى است.

میرزاى قمى پس از طى مقدماتى از علوم، راهى خوانسار شد و مدت‌ها از حضور سید خوانسارى بهره برد. سپس وارد عتبات عالیات گردید و از محضر علامه مازندرانى، نجفى عاملى، استاد كل وحید بهبهانى و دیگران بهره ها برد؛ تا خود به درجه اجتهاد و استنباط رسید.

میرزا مولاى فضلا، استاد فقهاى عصر خویش، مردى متین، باوقار، پارسایى عاقل و هشیار بود و در خلوص و زهد و ورع یكتاى عصر خویش بشمار مى رفت. برخی از شاگردان بزرگ ایشان عبارتند از: سید محمدباقر شفتى، سید جواد عاملى، سید عبدالله شبّر و ملا احمد نراقى.

علاوه بر «جامع الشّتات» میرزا ابوالقاسم قمی تألیفات مهم دیگری دارد از جمله: قوانین الاصول، الغنائم، المناهج فی الطهارة والصلاة، مرشدالعلوم و معین الخواص فی فقه العبادات‌.

معرفى اجمالى كتاب جامع الشّتات

این كتاب دو بخش دارد و مطالب آن به صورت سؤال و جواب به زبان عربى و فارسى بیان شده است. بخش نخست مربوط به احكام شرعى به ترتیب ابواب فقهى از طهارت تا دیات و یك دوره كامل فقه است.

بخش دوم مربوط به عقاید دینى و مسائل كلامى است و همچنین رد بر صوفیه و طعن بر برخى از بزرگان آن‌ها است؛ مثل بایزید، مولاى رومى، محى الدین عربى و دیگران كه قائل به وحدت وجود و عقول عشر بوده اند.

وضعیت نشر کتاب

این كتاب به همت انتشارات رضوان تهران چاپ شده است.

منابع

کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی/ نویسنده: محمدرضا ضمیری

متن کتاب جامع الشّتات

جامع الشّتات

پانویس