سید علاءالدین گلستانه: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(اضافه کردن رده)
جز (مهدی موسوی صفحهٔ علاء الدين گلسـتانه را به سید علاءالدین گلستانه منتقل کرد)
 
(۸ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۵ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{<I>منبع اين نوشتار يک سايت است. آن را با نوشته خودتان جايگزين کنيد.</I>}
+
سید علاءالدین محمد(م، ۱۱۰۰ ق)، فرزند شاه سید ابو تراب محمد على قاضى است. میرزا علاءالدین گلستانه برادر زن [[علامه مجلسى|علامه مجلسی]] است از فضلای معروف دوران [[صفویه|صفوی]] است. وی شرحی بر [[نهج البلاغه]] دارد که نمونه از علو مقام و استادی اوست.
  
علاء الدين گلسـتانه
+
== زندگی‌نامه ==
 +
از تاریخ تولد وى، اطلاعى در دست نیست و از استادانش فقط علامه [[محمدباقر مجلسی|محمدباقر مجلسى]] را مى شناسیم که با خاندان گلستانه، وصلت نیز داشته است. از ایام جوانى و تحصیل وى نیز اطلاعى در دست نیست؛ ولى در اواخر عمرش از عالمان موجّه و مورد توجه مردم و حاکمان [[صفویه|صفوى]] در [[اصفهان]] به شمار مى رفته، به طورى که دو بار به وى سمت وزارت پیشنهاد شده؛ ولى وى از شدت پارسایى و [[تقوا]]، از پذیرش آن، خوددارى ورزیده است.
  
ميرزا محمد فرزند سيد ابوتراب، مشهور به علاء الدين گلستانه از اعلام معروف مکتب ما در دار العلم اصفهان بود. اين سيد جليل القدر از علمای عامل و فضلای کامل عصر خويش است، در زهد و ورع و تقوی زبان زد عموم گشت، گلستانه در علوم و فنون مختلف مهارت یافت، و با داشتن تمام فضائل اخلاقی، مدارج علمی و عملی کياست و درايت نسبت به مقام دنيوی بی اعتنا بود و با اصرار سلاطين صفوی به مقام صدارت تا آخر عمر در حال امتناع بود و به وظايف دينی به تدريس و تأليف و تربيت فضلا اشتغال داشت. گلستانه ـ نهج البلاغه خيلی غوطه ور بود و سنواتی از عمر شريفش به شرح اين اخ القرآن سپری شد. شرح صغير را بهجة الحدايق و شرح کبير را حدائق نامگذاری کرده و هر دو شرح مزبور به چاپ رسيده است. معظم له همچنين نامه ها و مواعظ اخلاقی حضرت امام ششم عليه السلام را جمع آوری نمود و آن را منهج اليقين نام نهاد، و کتابی نيز در مراثی ائمه اطهار عليه السلام به نام روضة الشهداء به رشته تحرير برد. به نوشته محدث قمی گلستانه از منسوبين نزديک علامه مجلسی رحمة الله عليه (اخ الزوجه) بوده و در سال 1100 یعنی آخر قرن یازدهم در اصفهان وفات نموده است.
+
آن چنان که از کتب [[تاریخ]] عصر وى به دست مى آید، وى در اصفهان، مشغول امورات شرعى و تبلیغ [[احکام شرعی|احکام]] دین بوده و روزگار خود را با شرح و تفسیر [[احادیث]] [[معصوم|معصومان]] علیهم السلام سپرى مى کرده است.
 +
 
 +
حزین در تاریخ خود در فصل (ذکر معدودی از افاضل معاصرین) می‌گوید:
 +
«دیگر عمده السادات میرزا علاء الدین محمد معروف به گلستانه است از افاضل و اتقیاء بود و با والد مرحوم اختصاص تمام داشت به عبادت و افاده بسر می‌برد و بر کتب متداوله شرعیه تعلیقات دارد و روزگار به آسودگی و عزت داشت».
 +
==آثار==
 +
۱- بهجة الحدائق، که شرح صغیر [[نهج البلاغة|نهج البلاغه]] است.
 +
 
 +
۲- ترتیب مشیخة [[من لایحضره الفقیه (کتاب)|من لا یحضره الفقیه]]، که به طرزی عجیب مرتبش کرده و یک نسخه از آن در کتابخانه سپهسالار [[تهران]] موجود است.
 +
 
 +
۳- حدائق الحقایق فی شرح کلمات کلام اﷲ الناطق، که شرح کبیر نهج البلاغه و بیشتر از همه دلیل تبحر و تفنن مؤلف خود بوده، و لکن موفق به اتمام آن نشده و به گفته [[الذریعه الی تصانیف الشیعه|الذریعه]] تا مقدار کمی بعد از [[خطبه شقشقیه|خطبه شقشقیه]] در سه مجلد تألیف یافته است.
 +
 
 +
۴- روضة الشهداء و شرح الاسماء الحسنی.
 +
 
 +
۵- منهج الیقین، و آن شرح رساله ای است که [[امام صادق علیه السلام|حضرت صادق]] (ع) برای اصحاب خویش نوشته و به مداومت و نظر کردن و عمل کردن به آن امر فرموده. و این کتاب علاءالدین شبیه کتاب [[عین الحیاة]] [[علامه مجلسى|مجلسی دوم]] است.
 +
 
 +
==وفات==
 +
وی در بیست و هفتم شوال ۱۱۰۰ ه.ق. در [[اصفهان]] درگذشت. ولکن شیخ علی حزین (متولد ۱۱۰۳) گوید من در سفر خود علاءالدین گلستانه را دیدم و با پدرم یگانگی داشته، و گفته حزین قول دیگری را در باب وفات وی که ۱۱۱۰ ه.ق. است تأیید می کند.
 +
 
 +
==منابع مقاله==
 +
 
 +
*ریحانة الادب، ج ۳ ص ۴۳۶.
 +
*کُنی و القاب قمی، ج ۲ ص ۴۳۶.
 +
*هدیةالاحباب، ص ۲۰۱.
 +
 
 +
==منابع==
 +
 
 +
*[http://majlesi.ahlolbait.com/content/%D9%85%D9%8A%D8%B1%D8%B2%D8%A7-%D8%B9%D9%84%D8%A7%D8%A1-%D8%A7%D9%84%D8%AF%D9%8A%D9%86-%DA%AF%D9%84%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%D9%87 ميرزا علاء الدين گلستانه، سایت علامه مجلسی]، تاریخ بازیابی: ۱ اردیبهشت ۱۳۹۹.  
  
منبع:پایگاه شعائر
 
 
[[رده:علمای قرن یازدهم]]
 
[[رده:علمای قرن یازدهم]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۸ آوریل ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۴۱

سید علاءالدین محمد(م، ۱۱۰۰ ق)، فرزند شاه سید ابو تراب محمد على قاضى است. میرزا علاءالدین گلستانه برادر زن علامه مجلسی است از فضلای معروف دوران صفوی است. وی شرحی بر نهج البلاغه دارد که نمونه از علو مقام و استادی اوست.

زندگی‌نامه

از تاریخ تولد وى، اطلاعى در دست نیست و از استادانش فقط علامه محمدباقر مجلسى را مى شناسیم که با خاندان گلستانه، وصلت نیز داشته است. از ایام جوانى و تحصیل وى نیز اطلاعى در دست نیست؛ ولى در اواخر عمرش از عالمان موجّه و مورد توجه مردم و حاکمان صفوى در اصفهان به شمار مى رفته، به طورى که دو بار به وى سمت وزارت پیشنهاد شده؛ ولى وى از شدت پارسایى و تقوا، از پذیرش آن، خوددارى ورزیده است.

آن چنان که از کتب تاریخ عصر وى به دست مى آید، وى در اصفهان، مشغول امورات شرعى و تبلیغ احکام دین بوده و روزگار خود را با شرح و تفسیر احادیث معصومان علیهم السلام سپرى مى کرده است.

حزین در تاریخ خود در فصل (ذکر معدودی از افاضل معاصرین) می‌گوید: «دیگر عمده السادات میرزا علاء الدین محمد معروف به گلستانه است از افاضل و اتقیاء بود و با والد مرحوم اختصاص تمام داشت به عبادت و افاده بسر می‌برد و بر کتب متداوله شرعیه تعلیقات دارد و روزگار به آسودگی و عزت داشت».

آثار

۱- بهجة الحدائق، که شرح صغیر نهج البلاغه است.

۲- ترتیب مشیخة من لا یحضره الفقیه، که به طرزی عجیب مرتبش کرده و یک نسخه از آن در کتابخانه سپهسالار تهران موجود است.

۳- حدائق الحقایق فی شرح کلمات کلام اﷲ الناطق، که شرح کبیر نهج البلاغه و بیشتر از همه دلیل تبحر و تفنن مؤلف خود بوده، و لکن موفق به اتمام آن نشده و به گفته الذریعه تا مقدار کمی بعد از خطبه شقشقیه در سه مجلد تألیف یافته است.

۴- روضة الشهداء و شرح الاسماء الحسنی.

۵- منهج الیقین، و آن شرح رساله ای است که حضرت صادق (ع) برای اصحاب خویش نوشته و به مداومت و نظر کردن و عمل کردن به آن امر فرموده. و این کتاب علاءالدین شبیه کتاب عین الحیاة مجلسی دوم است.

وفات

وی در بیست و هفتم شوال ۱۱۰۰ ه.ق. در اصفهان درگذشت. ولکن شیخ علی حزین (متولد ۱۱۰۳) گوید من در سفر خود علاءالدین گلستانه را دیدم و با پدرم یگانگی داشته، و گفته حزین قول دیگری را در باب وفات وی که ۱۱۱۰ ه.ق. است تأیید می کند.

منابع مقاله

  • ریحانة الادب، ج ۳ ص ۴۳۶.
  • کُنی و القاب قمی، ج ۲ ص ۴۳۶.
  • هدیةالاحباب، ص ۲۰۱.

منابع