ارشاد الاذهان الی احکام الایمان (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ مارس ۲۰۲۵، ساعت ۱۰:۵۶ توسط مهدی موسوی (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی ««إرشاد الأذهان إلی أحکام الإیمان» تألیف علامه حلی (م 726 ق)، یکى از معروف‌ترين...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

«إرشاد الأذهان إلی أحکام الإیمان» تألیف علامه حلی (م 726 ق)، یکى از معروف‌ترين و معتبرترين مصادر فقه امامیّه مى‌باشد.

محقق و مصحح کتاب شيخ فارس حسون

معرفی کتاب

کتاب «إرشاد الأذهان إلی أحکام الإیمان» یا «إرشاد الأذهان إلى علم الإيمان»، یک دوره فقه فتوايى مختصر و موجز از کتاب طهارت تا کتاب ديات مى‌باشد و در آن از استدلال‌هاى متعارف اثرى ديده نمى‌شود و مطالب آن بصورت منظم و در قالب‌بندى‌هاى خاصى ارائه شده است.

اين کتاب نيز نظير بسيارى از كتب علامّه به درخواست فرزند فاضلش فخر المحققين، محمد بن حسن بن يوسف تأليف شده است كه در خطبۀ کتاب مؤلف به آن اشاره نموده است.

در نسخه‌اى كه به خط شيخ على بن اسماعيل بن فتوح غروى است سال پایان نوشتن آن را 701ق ذكر كرده است. با توجه به عبارت آخر کتاب و اجازۀ علامۀ حلى مشخص مى‌شود كه نویسنده هر مقدار از کتاب را مى‌نوشته است برای علامه مى‌خوانده است و آن را درس مى‌گرفته است.

به دليل اهمیت کتاب «إرشاد الأذهان» و توجه فقهاى بزرگ به آن، نسخه‌هاى متعددى از این کتاب نوشته شده است و حتى بسيارى از بزرگان با خط مبارکشان این کتاب را نسخه‌بردارى نموده‌اند.

محتوای کتاب

مباحث کتاب «إرشاد الأذهان» در دو مجلد آورده شده، كه جلد اول از کتاب طهارت تا کتاب عطايا و در جلد دوم از کتاب نكاح تا کتاب ديات مى‌باشد.

مباحث کتاب با عناوینى نظير مقصد، مطلب، فصل، بحث و باب تقسيم‌بندى شده امّا عناوین مقصد و مطلب بيشتر ديده مى‌شود.

جلد اول شامل ده کتاب است كه عبارتند از: طهارت، صلاة، زكاة، صوم، حج، جهاد، متاجر، ديون، اجارة، عطايا. جلد دوم نيز شامل کتاب‌هاى نكاح، فراق عتق، ايمان، صيد، میراث، قضاء، حدود، جنايات و ديات مى‌باشد.

در کتاب طهارت مباحث انواع آب‌ها و نجاسات پس از مباحث وضو و غسل و تيمم ذكر شده، در حالى كه در اكثر كتب فقهى قدماء و كتب فقهى متداول در زمان ما این مباحث قبل از وضو و ساير مباحث طهارت مطرح مى‌شده است.

بعضى از مباحث مهم كه در ضمن کتاب‌هاى ديگر مطرح شده‌اند عبارتند از: کتاب اعتكاف در ضمن کتاب حج، کتاب خمس و انفال در ضمن کتاب زكاة، کتاب امر به معروف و نهى از منكر در ضمن کتاب جهاد، کتاب‌هاى رهن، حجر، ضمان، صلح، اقرار و وكالت در ضمن کتاب ديون، کتاب‌هاى مساقاة، جعالة، سبق و رمايه، شركت، مضاربة، وديعة، عارية، لقطه و عضب در ضمن کتاب اجاره، کتاب‌هاى وقف، صدقة، وصايا در ضمن کتاب عطايا و کتاب‌هاى نذر و كفارات در ضمن کتاب أيمان آمده‌اند.

کتاب «إرشاد الأذهان» بصورت فقه موجز و مختصر نوشته شده و بر خلاف كتب مفصل، در این کتاب به صورت بسيار مختصر و غالبا بدون ذكر اسامى صاحبان نظريات و با الفاظ مبهم «قيل»، «فيه قولان» و نظاير آن، نظريات آنان بيان شده است.

با توجه به اختصار مباحث کتاب، مؤلف تطویل مباحث را به كتب فقهى مفصل دیگر خود نظير «منتهى المطلب»، «تحرير الاحكام»، «تذكرة الفقهاء» و «قواعد الاحكام» ارجاع داده است.

شروح و حواشى کتاب

به دليل شأن و منزلت والاى «إرشاد الأذهان» در نزد فقهاى شیعه از عصر مؤلف تا همین اواخر، این کتاب در حوزه‌هاى علمیه تدريس مى‌شده است و بيش از 50 شرح و حاشيه بر آن زده شده كه در الذريعة نام آنها ذكر شده است.

از مشهورترين این شروح مى‌توان اين‌ها را نام برد:

شرح إرشاد، تأليف محمد بن حسن بن يوسف حلى، فخر المحققين (م 771 ق)، (ذ512/1/، 80/13). غاية المراد في شرح نكت الإرشاد، تأليف شيخ محمد بن مكى، شهيد اوّل (م 786 ق)، (ذ512/1/، 17/6، 80/13، ج 170/16). مجمع الفائدة و البرهان، تأليف ملا احمد بن محمد اردبيلى (م 991 ق)، (ذ511/1/). حاشية الإرشاد، تأليف شيخ زين‌الدين بن على، شهيد ثانى (م 966 ق)، (ذ/ج 15/16). روض الجنان في شرح إرشاد الأذهان، تأليف شيخ زين‌الدين بن على شهيد ثانى (م 966 ق)، (ذ511/1/، 275/11). شرح إرشاد، تأليف شيخ جمال‌الدين احمد بن محمد بن فهد حلى (م 841 ق)، (ذ511/1/، 74/13). حاشية الإرشاد، تأليف شيخ على بن حسین بن عبدالعالى، محقق ثانى (م 940 ق)، (ذ511/1/، 15/6 و 16). ذخيرة المعاد في شرح إرشاد، تأليف شيخ محمدباقربن محمد مؤمن خراسانى، محقق سبزوارى (م 1090 ق)، (ذ511/1/، ذ274/13/). الهادي إلى الرشاد، تأليف شيخ ابراهیم قطيفى، معاصر محقق كركى. صاحب رياض العلماء این شرح را بهترين شرح إرشاد الأذهان دانسته است. (ذ511/1/، أعيان الشيعة 404/5، رياض العلماء 386/1). نهج السداد في شرح خلافيات الإرشاد، تأليف شيخ يوسف بن على بحرانى، (ذ512/1/، 419/24 و 420). حاشية الإرشاد، تأليف ملا عبداللّه بن محمد شبروى، فاضل تونى (م 1071 ق)، (ذ512/1/، 15/6، ج 79/13). شرح الإرشاد، تأليف شيخ مرتضى بن محمد امین دزفولى تسترى، معروف به شيخ انصارى (م 1281 ق)، (ذ512/1/، 80/13). شيخ مهدى بن محمد على ثقةالاسلام اصفهانى مسجدشاهى (م 1393 ق) به دستور پدر بزرگوارش کتاب إرشاد الأذهان را ترجمه و فتاواى خود را نيز در حاشيۀ آن نوشته است.

الارشاد در نظر عالمان

صاحب الذريعة: هو من أجل كتب الفقه و أعظمها عند الشيعة و لذلك اتلقاه علماؤهم بالشرح و التعليق عبر القرون من عصر مؤلّفه إلى هذه الأواخر. و در جاى ديگر می گوید: هو من أجل الكتب الفقهية، قد أحصى مجموع مسائله في خمس عشرة ألف مسألة.

صاحب لؤلؤ البحرين: و سبق في فقه الشريعة و ألف فيه المؤلفات المتنوعة من مطولات و متوسطات و مختصرات فكانت أنظار العلماء من عصره إلى اليوم تدريسا و شرحا و تعليقا، فمن المطولات المختلف و التذكرة و منتهى المطلب و من المتوسطات القواعد و التحرير و من المختصرات إرشاد الأذهان و إيضاح الأحكام و تبصرة المتعلمین.

صاحب أعيان الشيعة: و الإرشاد كثرت شراحه. در جاى ديگر: و ألف من المختصرات ثلاثة كتب لا يشبه أحدهما الآخر و هي إرشاد الأذهان تداولته الشروح و الحواشي أحضر و إيضاح الأحكام أحضر منه و التبصرة لتعلم المبتدئين أحضر منهما.

صاحب ريحانة الأدب: إرشاد الأذهان إلى أحكام الإيمان كه تمامى ابواب فقهيه را بترتيبى خوب حاوى، و با آن اختصار، (كه به اندازۀ معالم الأصول معروف است) بتصريح بعض از اجلّه، داراى پانزده هزار مسأله بود، و نسخۀ خطى آن شايع و بسيار و در اغلب کتابخانۀ‌هاى عمومى و خصوصى موجود و شروح بسيار از علماى نامى بر آن نوشته‌اند و از آن جمله سى و هشت شرح در الذريعة مذكور داشته است.

فوائد رضویة: أما الفقه فهو أبو عذره و غواص بحره و له فيه اثنی‌عشر کتابا هي ملجأ العلماء و مرجع الفقهاء،....إرشاد الأذهان إلى أحكام الإيمان مجلد.

منابع