انجیل یوحنا: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
سطر ۱: سطر ۱:
انجيل يوحنا
+
«[[انجیل یوحنا|انجیل یوحنّا]]» حدود شصت سال پس از [[مسیح|حضرت مسیح]] (علیه‌السلام) یعنى اواخر قرن اول میلادی توسط شخصی به نام «یوحنّا» - از [[حواریون|حواریون]] دوازده‌گانه - نوشته شده است. در این انجیل به آمدن «فارقلیط» موعود بشارت داده شده، که پس از عیسی مسیح آمده و همه چیز را تعلیم خواهد داد؛ این کلمه به معنای «ستوده‌ترین» ([[احمد]]) بوده و اشاره به [[پیامبر اسلام]] (صلی الله علیه وآله) است.
  
«[[انجیل یوحنا|انجیل یوحنّا]]» حدود شصت سال پس از [[مسیح|حضرت مسیح]] علیه السلام یعنى اواخر قرن اول میلادی توسط شخصی به نام «یُوحنّا» - از [[حواریون|حواريّون]] دوازده گانه - و در آسیای صغیر نوشته شده است. اين انجيل بعد از اناجيل ديگر منتشر شده است.
+
== معرفی اجمالی ==
 +
«یوحنّا» از شاگردان [[حضرت عیسی علیه السلام|مسیح]] علیه السلام و از دوستان و همسفران پولس است. با این‌که یوحنا پس از گرفتاری عیسی‌ علیه السلام، به همراه دیگر شاگردان از آنجا گریخت، اما مسیح‌ علیه السلام او را مورد عنایت قرار داد و فرزند مادر خود خواند.
  
 +
برخی از دانشمندان «عهد جدید» در انتساب این انجیل به یوحنّا تردید کرده‌اند؛ و انجیل یوحنا، بیش از انجیل های دیگر در بین علمای کتاب مقدس محل تردید و بحث قرار گرفته است؛ چنانکه برخی بر این باورند که نویسنده آن، یوحنا پسر زبدی، یکی از [[حواریون]] و شاگردان نزدیک عیسی مسیح‌ است و مورخان وی را یوحنای رسول، شاگرد یوحنای تعمید دهنده ([[حضرت یحیی علیه السلام|حضرت یحیی‌]] علیه السلام) می‌دانند که عیسی او و برادرش یعقوب را به نزد خود خواند و از آن پس این دو و پطرس از نزدیک‌ترین شاگردان مسیح شدند. گروهی نیز، یوحنای شیخ را نویسنده این انجیل می‌دانند و معتقدند که او همان یوحنای حواری است. «برطشنیدر» می‌گوید: «تمام این انجیل و نامه‌های یوحنا از نوشته‌های او نیست و توسط گروهی دیگر در آغاز قرن دوم نوشته شده و به یوحنا نسبت داده شده تا مورد اعتماد مردم قرار گیرد.» گروهی دیگر آن را اثر یکی از دانش آموختگان اسکندریه می‌دانند.
  
برخي از دانشمندان «عهد جديد» در انتساب اين انجيل به يوحنا ترديد كرده‌اند؛ و انجيل يوحنا، بيش از انجيل هاي ديگر در بين علماي كتاب مقدس محل ترديد و بحث قرار گرفته است؛ چنانكه برخي بر اين باورند كه نويسنده آن، يوحنا پسر زبدي، يكي از [[حواریون]] و شاگردان نزديك عيسي مسيح‌ عليه السلام است و مورخان وي را يوحناي رسول، شاگرد يوحناي تعميد دهنده ([[حضرت یحیی علیه السلام|حضرت يحيي‌]] عليه السلام) مي‌دانند كه عيسي او و برادرش يعقوب را به نزد خود خواند و از آن پس اين دو و پطرس از نزديك‌ترين شاگردان مسيح شدند. گروهي نيز، يوحناي شيخ را نويسنده اين انجيل مي‌دانند و معتقدند كه او همان يوحناي حواري است. «برطشنيدر» مي‌گويد: «تمام اين انجيل و نامه‌هاي يوحنا از نوشته‌هاي او نيست و توسط گروهي ديگر در آغاز قرن دوم نوشته شده و به يوحنا نسبت داده شده تا مورد اعتماد مردم قرار گيرد.» گروهي ديگر آن را اثر يكي از دانش آموختگان اسكندريه مي‌دانند.
+
این انجیل بعد از اناجیل دیگر و در آسیای صغیر منتشر شده است. درباره زمان نوشتن آن نیز تردید وجود دارد و احتمال داده‌اند که بین سال‌های ۹۶ تا ۱۰۰ میلادی بوده است. اگر زمان شهادت یوحنا آشکار بود، امکان داشت که در مورد درستی و یا نادرستی نسبت این انجیل به او داوری کرد؛ اما در مورد زمان شهادت او نیز اختلاف است که برخی سال شهادت وی را سال ۱۰۰ میلادی و گروه دیگر سال ۷۰ میلادی می‌دانند.
  
درباره زمان نوشتن آن نيز ترديد وجود دارد و احتمال داده‌اند كه بين سال‌هاي 96 تا 100 میلادی بوده است. اگر زمان شهادت يوحنا آشكار بود، امكان داشت كه در مورد درستي و يا نادرستي نسبت اين انجيل به او داوري كرد؛ اما در مورد زمان شهادت او نيز اختلاف است كه برخي سال شهادت وي را سال 100 م. و گروه ديگر سال 70 م. مي‌دانند.
+
== محتوای انجیل یوحنا ==
 +
«انجیل یوحنّا» تفاوت‌های بسیاری با سه انجیل دیگر ([[انجیل متی|متّى]]، [[انجیل مرقس|مرقس]] و [[انجیل لوقا|لوقا]]) دارد؛ به گونه‌ای که می‌توان گفت حدود ۹۰% محتوای آن در اناجیل دیگر وجود ندارد. «انجیل یوحنا» مختصرى از اتفاقات مهم مربوط به زندگى عیسی علیه السلام را دارد، به اضافه تعلیمات روحانى و اوامر او که در سایر اناجیل بدان توجهى نشده است. ولى برخى مطالب را چون داستان میلاد و صعود مسیح و «عشاء ربّانى» و از این قبیل عجایب که سه انجیل دیگر آورده اند متعرض نشده. و از این رو محققان گفته اند که «یوحنا» از آن سه متأخرتر است.  
  
اين انجيل تفاوت‌هاي بسياري با سه انجيل ديگر ([[انجیل متی|متّى]]، [[انجیل مرقس|مرقس]] و [[انجیل لوقا|لوقا]]) دارد؛ به گونه‌اي كه مي‌توان گفت حدود 90% محتواي آن در اناجيل ديگر وجود ندارد. «انجیل یوحنا» مختصرى از اتفاقات مهم مربوط به زندگى عیسی مسیح را دارد، به اضافه تعلیمات روحانى و اوامر او که در سایر اناجیل بدان توجهى نشده است. ولى برخى مطالب را چون داستان میلاد و صعود مسیح و «عشاء ربّانى» و از این قبیل عجایب که سه انجیل دیگر آورده اند متعرض نشده. و از این رو محققان گفته اند که «یوحنا» از آن سه متأخرتر است.  
+
در این انجیل عیسی مسیح‌ به عنوان پسر خدا و کسی که از ازل بوده، معرفی می‌شود و مسیحیان در اثبات الوهیت عیسی‌ علیه السلام، بر این انجیل بسیار تکیه می‌کنند. همچنین در این انجیل، [[معجزات|معجزاتی]] به مسیح‌ علیه السلام نسبت داده شده که در اناجیل دیگر نیست.
  
در اين انجيل عيسي‌عليه السلام پسر خدا و به عنوان كسي كه از ازل بوده، معرفي مي‌شود و مسيحيان در اثبات الوهيت عيسي‌ عليه السلام، بر اين انجيل بسيار تكيه مي‌كنند. همچنين در اين انجيل، [[معجزات|معجزاتي]] به مسيح‌ عليه السلام نسبت داده شده كه در اناجيل ديگر نيست.
+
در انجیل یوحنا، مطالب و آموزه های [[عرفان|عرفانی]] مانند: مواجهه مستقیم با خداوند، ورود به ملکوت خداوند، وحدت وجود، انسان کامل، تولد ثانی و مراحل سه گانه سلوکی (تزکیه، اشراق و اتحاد) بیان شده است.
  
در انجیل یوحنا، مطالب و آموزه های [[عرفان|عرفانی]] مانند: مواجهه مستقیم با خداوند، ورود به ملکوت خداوند، وحدت وجود، انسان کامل، تولد ثانی و مراحل سه گانه سلوکی (تزکیه، اشراق و اتحاد) بیان شده است.  
+
همچنین در بین اناجیل اربعه، تنها «انجیل یوحنا» ویژگی های «شخصی» را بیان می کند که نشانه هایی از ابدیت و جهان شمولی آیین و تعالیم او در آینده، به روشنی به چشم می خورد. شخصی که با لفظ «پارقلیطا» در آنجا از آن یاد می شود، شواهد متعددی وجود دارد که ویژگی های آن با ویژگی های همان «[[احمد]]» موجود در آیه {{متن قرآن|«وَإِذْ قَالَ عِیسَى ابْنُ مَرْیمَ یا بَنِی إِسْرَائِیلَ إِنِّی رَسُولُ اللَّهِ إِلَیکمْ مُصَدِّقًا لِمَا بَینَ یدَی مِنَ التَّوْرَاةِ وَمُبَشِّرًا بِرَسُولٍ یأْتِی مِنْ بَعْدِی اسْمُهُ أَحْمَدُ...»}}<ref>[[سوره صف]]، ۶.</ref> مطابقت دارد.
  
[[كليسا]] معتقد است هدف از نوشتن انجيل يوحنا، پابرجا نمودن كليساي سده اول در اعتقاد به الوهيت و جسميت يافتن مسيح‌ عليه السلام و همچنين دور كردن گمراهي هايي بوده كه در آن زمان به كليسا سرايت كرده بود.
+
توضیح اینکه، در سه مورد از «انجیل یوحنّا»، روى کلمه «فارقلیط» تکیه شده که در ترجمه‌هاى فارسى، به «تسلّى دهنده» ترجمه شده است، از جمله مسیح می گوید: «من از پدر خواهم خواست و او "تسلّى دهنده‌ى" دیگر به شما خواهد داد که تا ابد با شما خواهد ماند.»<ref>انجیل یوحنّا، باب ۱۴، جمله ۱۶.</ref>
  
با اين‌كه يوحنا پس از گرفتاري عيسي‌ عليه السلام، به همراه ديگر شاگردان از آنجا گريخت، اما مسيح‌ عليه السلام او را مورد عنايت قرار داد و فرزند مادر خود خواند.
+
نکته این است که در متن [[زبان سریانی|سریانى]] اناجیل که از اصل یونانى گرفته شده است، به جاى «تسلّى دهنده» (فاراقلیط)، کلمه «پارقلیطا» آمده: «وَ اَنا بِت طالبِن مِن بَبِی وَخینَ پارقَلیطا بِت یبِل لُوخُون هَل اَبَد»؛<ref>محمدرسول دریایی، پیامبر موعود در تورات و انجیل، ص۴۱۸.</ref> و در متن یونانى «پیرکلتوس» آمده، که از نظر فرهنگ یونانى به معنى «شخص مورد ستایش» و معادل واژه‌هاى «محمّد و احمد» در زبان عربى است. در واقع، اصل این کلمه (پارقلیط) در زبان یونانی «پریکلیتوس» به معنای «ستوده ترین» است، نه «پاراکلیتوس» (فاراقلیط) به معنای «تسلی دهنده».<ref>دریایی، پیامبر موعود در تورات و انجیل، ص۲۱۲.</ref> ولى هنگامى که ارباب [[کلیسا]] متوجّه شدند انتشار چنین ترجمه‌اى ضربه‌ى شدیدى به تشکیلات آنها وارد مى‌کند، به جاى «پیرکلتوس»، کلمه‌ى «پاراکلتوس» را نوشتند که به معناى «تسلّى دهنده» است و با این تحریف آشکار، این سند زنده را دگرگون ساختند، هر چند با وجود این تحریف، بشارت روشنى از ظهور یک پیامبر بزرگ در آینده مشهود است.<ref>تفسیر فرقان؛ تفسیر نور، قرائتی، ج۹ ص۶۰۸.</ref>
  
لازم به ذکر است که در کتاب عهد جدید، علاوه بر «انجیل یوحنّا»، بخش به نام «نامه هاى يوحنّا» نیز وجود دارد. پس از نامه‌هاى پطرس به سه فقره از نامه‌هاى يوحنّا برخورد مى‌كنيم كه به ترتيب رساله هاى 23 و 24 و 25 عهد جديد را تشكيل مى‌دهند. يكى از اين نامه ها جنبه عمومى دارد و ممكن است كه به ضميمه انجيل خود به عنوان پاسخ به ايرادهايى نوشته كه برخى مخالفان به شخصيّت عيسى داشته‌اند. دو نامه ديگر جنبه خصوصى دارد كه يكى از آنها را براى زن ناشناسى به عنوان مبهم «خاتون» كه احتمال مى‌دهند از زنان باشخصيّت و كاردان مسيحى بوده نوشته و نامه دوم خطاب به شخصى به نام «غايوس» است كه او را براى صفات نيكى كه داشته مدح و ستايش مى‌كند.
+
لازم به ذکر است که در کتاب عهد جدید، علاوه بر «انجیل یوحنّا»، بخشی به نام «نامه‌هاى یوحنّا» نیز وجود دارد. پس از نامه‌هاى پطرس به سه فقره از نامه‌هاى یوحنّا برخورد مى‌کنیم که به ترتیب رساله هاى ۲۳ و ۲۴ و ۲۵ عهد جدید را تشکیل مى‌دهند. یکى از این نامه ها جنبه عمومى دارد و ممکن است که به ضمیمه انجیل خود، به عنوان پاسخ به ایرادهایى نوشته که برخى مخالفان به شخصیت عیسى داشته‌اند. صاحب کتاب قاموس مقدّس مى‌گوید: عموماً معتقدند که نامه‌هاى یوحنّا در اُفسس به سال‌هاى ۹۶ تا ۹۸ میلادى نگارش یافته است.
 
+
==پانویس==
صاحب كتاب قاموس مقدّس در مورد غايوس احتمال مى‌دهد كه او از رفقا و ميزبانان پولس است كه در برخى سفرهاى تبليغى پولس همراه او بوده است.
+
{{پانویس}}
 
 
وى مى‌گويد: عموماً معتقدند كه نامه‌هاى يوحنّا در اُفسس(12) به سال‌هاى 96 تا 98 ميلادى نگارش يافته است.
 
 
 
از مطالب مزبور روشن شد كه نامه‌هاى يوحنّا نيز همان وضعيّت ساير نامه‌ها و رسالات عهد جديد را دارد، افزون بر اينكه دو فقره از اين نامه‌ها جنبه خصوصى دارد.
 
 
==منابع==
 
==منابع==
 
+
*"تولدی نو (سفر من از مسیحیت به اسلام)"، در دسترس در: [https://www.adyannet.com/fa/book/4193 پایگاه جامع فرق، ادیان و مذاهب].
*"تولدی نو (سفر من از مسيحيت به اسلام)"، در دسترس در: [https://www.adyannet.com/fa/book/4193 پایگاه جامع فرق، ادیان و مذاهب].
+
*"آموزهای عرفانی در اناجیل هم نوا و انجیل یوحنا"، مطالعات ادیان و عرفان تطبیقی، ۱۴۰۱.
*"آموزهای عرفانی در اناجیل هم نوا و انجیل یوحنا"،
+
*"پارقلیطا در انجیل یوحنا همان احمد(ص) است"، فصلنامه معرفت ادیان، شماره ۱۲.
 +
*تفسیر نور، محسن قرائتی.
 +
[[رده:انجیل]]
 +
[[رده:مسیحیت]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۳ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۱۳:۳۳

«انجیل یوحنّا» حدود شصت سال پس از حضرت مسیح (علیه‌السلام) یعنى اواخر قرن اول میلادی توسط شخصی به نام «یوحنّا» - از حواریون دوازده‌گانه - نوشته شده است. در این انجیل به آمدن «فارقلیط» موعود بشارت داده شده، که پس از عیسی مسیح آمده و همه چیز را تعلیم خواهد داد؛ این کلمه به معنای «ستوده‌ترین» (احمد) بوده و اشاره به پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله) است.

معرفی اجمالی

«یوحنّا» از شاگردان مسیح علیه السلام و از دوستان و همسفران پولس است. با این‌که یوحنا پس از گرفتاری عیسی‌ علیه السلام، به همراه دیگر شاگردان از آنجا گریخت، اما مسیح‌ علیه السلام او را مورد عنایت قرار داد و فرزند مادر خود خواند.

برخی از دانشمندان «عهد جدید» در انتساب این انجیل به یوحنّا تردید کرده‌اند؛ و انجیل یوحنا، بیش از انجیل های دیگر در بین علمای کتاب مقدس محل تردید و بحث قرار گرفته است؛ چنانکه برخی بر این باورند که نویسنده آن، یوحنا پسر زبدی، یکی از حواریون و شاگردان نزدیک عیسی مسیح‌ است و مورخان وی را یوحنای رسول، شاگرد یوحنای تعمید دهنده (حضرت یحیی‌ علیه السلام) می‌دانند که عیسی او و برادرش یعقوب را به نزد خود خواند و از آن پس این دو و پطرس از نزدیک‌ترین شاگردان مسیح شدند. گروهی نیز، یوحنای شیخ را نویسنده این انجیل می‌دانند و معتقدند که او همان یوحنای حواری است. «برطشنیدر» می‌گوید: «تمام این انجیل و نامه‌های یوحنا از نوشته‌های او نیست و توسط گروهی دیگر در آغاز قرن دوم نوشته شده و به یوحنا نسبت داده شده تا مورد اعتماد مردم قرار گیرد.» گروهی دیگر آن را اثر یکی از دانش آموختگان اسکندریه می‌دانند.

این انجیل بعد از اناجیل دیگر و در آسیای صغیر منتشر شده است. درباره زمان نوشتن آن نیز تردید وجود دارد و احتمال داده‌اند که بین سال‌های ۹۶ تا ۱۰۰ میلادی بوده است. اگر زمان شهادت یوحنا آشکار بود، امکان داشت که در مورد درستی و یا نادرستی نسبت این انجیل به او داوری کرد؛ اما در مورد زمان شهادت او نیز اختلاف است که برخی سال شهادت وی را سال ۱۰۰ میلادی و گروه دیگر سال ۷۰ میلادی می‌دانند.

محتوای انجیل یوحنا

«انجیل یوحنّا» تفاوت‌های بسیاری با سه انجیل دیگر (متّى، مرقس و لوقا) دارد؛ به گونه‌ای که می‌توان گفت حدود ۹۰% محتوای آن در اناجیل دیگر وجود ندارد. «انجیل یوحنا» مختصرى از اتفاقات مهم مربوط به زندگى عیسی علیه السلام را دارد، به اضافه تعلیمات روحانى و اوامر او که در سایر اناجیل بدان توجهى نشده است. ولى برخى مطالب را چون داستان میلاد و صعود مسیح و «عشاء ربّانى» و از این قبیل عجایب که سه انجیل دیگر آورده اند متعرض نشده. و از این رو محققان گفته اند که «یوحنا» از آن سه متأخرتر است.

در این انجیل عیسی مسیح‌ به عنوان پسر خدا و کسی که از ازل بوده، معرفی می‌شود و مسیحیان در اثبات الوهیت عیسی‌ علیه السلام، بر این انجیل بسیار تکیه می‌کنند. همچنین در این انجیل، معجزاتی به مسیح‌ علیه السلام نسبت داده شده که در اناجیل دیگر نیست.

در انجیل یوحنا، مطالب و آموزه های عرفانی مانند: مواجهه مستقیم با خداوند، ورود به ملکوت خداوند، وحدت وجود، انسان کامل، تولد ثانی و مراحل سه گانه سلوکی (تزکیه، اشراق و اتحاد) بیان شده است.

همچنین در بین اناجیل اربعه، تنها «انجیل یوحنا» ویژگی های «شخصی» را بیان می کند که نشانه هایی از ابدیت و جهان شمولی آیین و تعالیم او در آینده، به روشنی به چشم می خورد. شخصی که با لفظ «پارقلیطا» در آنجا از آن یاد می شود، شواهد متعددی وجود دارد که ویژگی های آن با ویژگی های همان «احمد» موجود در آیه «وَإِذْ قَالَ عِیسَى ابْنُ مَرْیمَ یا بَنِی إِسْرَائِیلَ إِنِّی رَسُولُ اللَّهِ إِلَیکمْ مُصَدِّقًا لِمَا بَینَ یدَی مِنَ التَّوْرَاةِ وَمُبَشِّرًا بِرَسُولٍ یأْتِی مِنْ بَعْدِی اسْمُهُ أَحْمَدُ...»[۱] مطابقت دارد.

توضیح اینکه، در سه مورد از «انجیل یوحنّا»، روى کلمه «فارقلیط» تکیه شده که در ترجمه‌هاى فارسى، به «تسلّى دهنده» ترجمه شده است، از جمله مسیح می گوید: «من از پدر خواهم خواست و او "تسلّى دهنده‌ى" دیگر به شما خواهد داد که تا ابد با شما خواهد ماند.»[۲]

نکته این است که در متن سریانى اناجیل که از اصل یونانى گرفته شده است، به جاى «تسلّى دهنده» (فاراقلیط)، کلمه «پارقلیطا» آمده: «وَ اَنا بِت طالبِن مِن بَبِی وَخینَ پارقَلیطا بِت یبِل لُوخُون هَل اَبَد»؛[۳] و در متن یونانى «پیرکلتوس» آمده، که از نظر فرهنگ یونانى به معنى «شخص مورد ستایش» و معادل واژه‌هاى «محمّد و احمد» در زبان عربى است. در واقع، اصل این کلمه (پارقلیط) در زبان یونانی «پریکلیتوس» به معنای «ستوده ترین» است، نه «پاراکلیتوس» (فاراقلیط) به معنای «تسلی دهنده».[۴] ولى هنگامى که ارباب کلیسا متوجّه شدند انتشار چنین ترجمه‌اى ضربه‌ى شدیدى به تشکیلات آنها وارد مى‌کند، به جاى «پیرکلتوس»، کلمه‌ى «پاراکلتوس» را نوشتند که به معناى «تسلّى دهنده» است و با این تحریف آشکار، این سند زنده را دگرگون ساختند، هر چند با وجود این تحریف، بشارت روشنى از ظهور یک پیامبر بزرگ در آینده مشهود است.[۵]

لازم به ذکر است که در کتاب عهد جدید، علاوه بر «انجیل یوحنّا»، بخشی به نام «نامه‌هاى یوحنّا» نیز وجود دارد. پس از نامه‌هاى پطرس به سه فقره از نامه‌هاى یوحنّا برخورد مى‌کنیم که به ترتیب رساله هاى ۲۳ و ۲۴ و ۲۵ عهد جدید را تشکیل مى‌دهند. یکى از این نامه ها جنبه عمومى دارد و ممکن است که به ضمیمه انجیل خود، به عنوان پاسخ به ایرادهایى نوشته که برخى مخالفان به شخصیت عیسى داشته‌اند. صاحب کتاب قاموس مقدّس مى‌گوید: عموماً معتقدند که نامه‌هاى یوحنّا در اُفسس به سال‌هاى ۹۶ تا ۹۸ میلادى نگارش یافته است.

پانویس

  1. سوره صف، ۶.
  2. انجیل یوحنّا، باب ۱۴، جمله ۱۶.
  3. محمدرسول دریایی، پیامبر موعود در تورات و انجیل، ص۴۱۸.
  4. دریایی، پیامبر موعود در تورات و انجیل، ص۲۱۲.
  5. تفسیر فرقان؛ تفسیر نور، قرائتی، ج۹ ص۶۰۸.

منابع

  • "تولدی نو (سفر من از مسیحیت به اسلام)"، در دسترس در: پایگاه جامع فرق، ادیان و مذاهب.
  • "آموزهای عرفانی در اناجیل هم نوا و انجیل یوحنا"، مطالعات ادیان و عرفان تطبیقی، ۱۴۰۱.
  • "پارقلیطا در انجیل یوحنا همان احمد(ص) است"، فصلنامه معرفت ادیان، شماره ۱۲.
  • تفسیر نور، محسن قرائتی.