منابع و پی نوشتهای متوسط
رعایت ادبیات دانشنامه ای متوسط
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

آیات بلاغی

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو

این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon-computer.png
محتوای فعلی مقاله یکی از پایگاه های معتبر متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)

آیات بلاغی در جهان تشیع عبارتند از:

  • استاد متبحر، فقیه و دانشمند، شیخ محمدعلی بلاغی، متوفای آخر قرن دهم هجری.
  • فرزندزاده وی مرحوم شیخ حسن (فرزند شیخ عباس بن محمد علی) یکی از بزرگان علمای شیعه در اوایل قرن دوازدهم) بود.
  • شیخ حسن مذکور فرزندی به نام شیخ عباس بلاغی صاحب بغیه را به جهان تشیع تحویل داد. معظم له از علمای بزرگ اواخر قرن دوازدهم است که بعد از فوتش شیخ محمدعلی و شیخ طالب وارث علوم پدر گردیدند.
  • یکی از بزرگترین علمای شیعه در قرن چهاردهم، شیخ محمدجواد بلاغی علیه الرحمه است (محمدجواد فرزند حجة الاسلام شیخ حسن بن شیخ طالب بود). معظم له در بین آیات بلاغی فقیهی متبحر، عالمی زاهد، حکیمی کامل، استادی ماهر و نویسنده ای توانا و جامعتر بود. شیخ محمدجواد از شاگردان آخوند خراسانی، میرزا محمدتقی شیرازی و شیخ محمد طه است که خود باعث افتخار اسلام و عالم تشیع گردید و آثاری ارزنده مانند: آلاء الرحمن فى تفسیر القرآن، بلاغ المبین در اثبات صانع، انوار الهدی در رد مادیین، نصایح الهدی در رد وهابیه، الهدی الی دین المصطفی در رد نصاری که تماما از کتب سودمندند به رشته تحریر برده است. آیت الله بلاغی رسائلی در فروع و کتابهائی به نام: اعاجیب و اکاذیب و مصابیح نیز دارد که اغلب اینها ضمن تجدید چاپ در سراسر جهان، آسیا و اروپا (در دنیای اسلام و مسیحیت) منتشر گردید. وی یکی از اساتید بزرگ و نویسندگان معروف قرن اخیر بود. او را از پایه گذاران علم کلام نوین در جامعه روحانیت می دانند. مرحوم محدث قمی معاصر او می نویسد: شیخ محمدجواد بلاغی دانشمندی متقی و پرهیزکار بود. او مردی ضعیف و لاغر اندام بود که نیروی خود را تدریس و تألیف و امور مختلف مردم و وظایف واجب و مستحب صرف می نمود. در اواخر عمر سرگرم نوشتن تفسیری بر قرآن مجید بود که اجل مهلتش نداد، و در شب دوشنبه ۲۲ شعبان سال ۱۳۵۲ در نجف اشرف وفات نمود.

در خاتمه بلاغیون در جهان اسلام و تشیع از دودمان شیخ محمدعلی متوفای ۱۰۰۰ تا به امروز خیلی زیادند و اغلب از علمای بزرگ و پرچمداران جهان تشیع بوده و هستند.

منابع

  • سايت شعائر