ولادت امام سجاد علیه السلام: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
 
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{تقویم|روز= 5 شعبان|سال= سال ۳۸ هجری}}  
 
{{تقویم|روز= 5 شعبان|سال= سال ۳۸ هجری}}  
ولادت [[امام سجاد علیه السلام]] بنا به قول مشهور نزد [[شیعه]]، روز پنجم [[شعبان]] سال ۳۸ قمری است.
+
[[امام سجاد علیه السلام|امام سجاد]] علیه السلام، فرزند [[امام حسین علیه السلام|امام حسین]] علیه السلام و چهارمین امام [[شیعه|شیعیان]]، بنا به قول مشهور نزد [[شیعه]]، در روز پنجم [[شعبان]] سال ۳۸ قمری ولادت یافت.
  
==تاریخ ولادت امام سجاد علیه‌السلام==
+
==زمان و مکان ولادت امام سجاد==
مورخان و سیره‌نگاران درباره تاریخ ولادت امام [[علی بن الحسین علیه‌السلام]] اختلاف نظر دارند. برخی از آنان پنجم [[شعبان]]، برخی هفتم و برخی نهم این ماه و برخی نیمه [[جمادی الاول]] را روز ولادت آن حضرت دانسته‌اند. همچنین برخی از آنان سال ۳۸ و برخی سال ۳۶ و برخی دیگر سال ۳۷ قمری را سال تولد آن حضرت ذکر کرده‌اند.<ref> مناقب آل ابی‌طالب (ابن شهر آشوب)، ج ۳، ص ۳۱۰؛ وصول الأخبار (بهایی عاملی)، ص ۴۲؛ بحارالأنوار (علامه مجلسی)، ج ۶۴، ص ۱۲؛ منتهی الآمال (شیخ عباس قمی)، ج ۲، ص ۱.</ref> اما معروف و مشهور در میان [[شیعه|شیعیان]]، روز پنجم شعبان سال ۳۸ قمری است.
+
مورخان و سیره‌نگاران درباره تاریخ ولادت [[امام سجاد علیه السلام|امام علی بن الحسین]] (علیه السلام) اختلاف نظر دارند. برخی از آنان پنجم [[شعبان]]، برخی هفتم و برخی نهم این ماه و برخی نیمه [[جمادی الاول]] را روز ولادت آن حضرت دانسته‌اند. [[شیخ مفید]] در [[مسارالشيعه|مسارالشیعه]]، نیمه جمادی الاولی را میلاد آن حضرت دانسته و بدین جهت آن را بزرگ و تعظیم شمرده و درباره آن می گوید: «و هو یوم شریف، یستجب فیه الصیام والتطوع بالخیرات».
 +
 
 +
همچنین برخی از مورخان، سال ۳۸ و برخی سال ۳۶ و برخی دیگر سال ۳۷ قمری را سال تولد آن حضرت ذکر کرده‌اند.<ref> مناقب آل ابی‌طالب (ابن شهر آشوب)، ج ۳، ص ۳۱۰؛ وصول الأخبار (بهایی عاملی)، ص ۴۲؛ بحارالأنوار (علامه مجلسی)، ج ۶۴، ص ۱۲؛ منتهی الآمال (شیخ عباس قمی)، ج ۲، ص ۱.</ref> اما معروف و مشهور در میان [[شیعه|شیعیان]]، روز پنجم شعبان سال ۳۸ قمری است.
 +
 
 +
در مورد مکان تولد حضرت سجاد علیه السلام نیز عموم علمای شیعه، [[مدینه]] را مکان تولد ایشان می دانند.<ref> مسند الإمام السجاد(ع)، ج‏۱، ص۵-۸. </ref> ولی شیخ باقر شریف قرشی، مکان تولد آن حضرت را [[کوفه]] می داند و دلیل آن را تولد حضرت سجاد در ایام حکومت جدشان [[حضرت علی]] (علیه السلام) عنوان کرده و معتقد است که [[امام حسین]] (علیه السلام) در آن زمان به همراه خانواده شان در کوفه زندگی می کرده اند.<ref> تحلیلى از زندگانى امام سجاد علیه السلام ،ج‏۱، ص۵۳.</ref>
  
 
==مادر امام سجاد علیه‌السلام==
 
==مادر امام سجاد علیه‌السلام==
مادر امام سجاد علیه‌السلام، [[حضرت شهربانو سلام الله علیها|شهربانو]] دختر یزدگرد سوم است. برای او نام‌های دیگری چون: شاه زنان، جهان بانو، سلافه، خوله و برّه نیز ذکر گردیده است.
+
مادر امام سجاد علیه‌السلام، «[[حضرت شهربانو سلام الله علیها|شهربانو]]» دختر یزدگرد سوم، امپراتور بزرگ [[ایران|ایران]] است. برای او نام‌های دیگری چون: شاه زنان، جهان بانو، سلافه، خوله و برّه نیز ذکر گردیده است.
 
 
بنا به روایت [[شیخ مفید]]، [[امام علی علیه السلام|امام علی]] علیه‌السلام در عصر [[خلافت]] خویش، حریث بن جابر حنفی را به حکومت یکی از نواحی شرق عالم [[اسلام]] برگمارد و او در زمان حکومت خود دو دختر یزدگرد سوم، امپراتور بزرگ [[ایران|ایران]] را به نزد آن حضرت فرستاد. امام علی علیه‌السلام یکی از آن دو -شهربانو- را به فرزندش [[امام حسین علیه السلام|حسین]] علیه‌السلام بخشید و از آن بانوی شریف، [[امام سجاد علیه السلام|امام سجاد]] علیه‌السلام متولد گردید و دیگری را به [[محمد بن ابی بکر|محمد بن ابی‌بکر]] واگذاشت و جناب [[قاسم بن محمد بن ابی بکر|قاسم بن محمد]] از او متولد شد.<ref> الارشاد (شیخ مفید)، ص ۴۹۲؛ منتهی الآمال، ج ۲، ص ۳.</ref> بنابراین امام سجاد و قاسم بن محمد بن ابی‌بکر پسرخاله یکدیگر می‌باشند. گفتنی است که قاسم بن محمد، جد مادری [[امام صادق|امام جعفرصادق]] علیه‌السلام می‌باشد.  
 
  
==محل ولادت امام سجاد علیه‌السلام==
+
بنا به روایت [[شیخ مفید]]، [[امام علی علیه السلام|امام علی]] علیه‌السلام در عصر [[خلافت]] خویش، حریث بن جابر حنفی را به حکومت یکی از نواحی شرق عالم [[اسلام]] برگمارد و او در زمان حکومت خود دو دختر یزدگرد سوم را به نزد آن حضرت فرستاد. امام علی علیه‌السلام یکی از آن دو -شهربانو- را به فرزندش [[امام حسین علیه السلام|حسین]] علیه‌السلام بخشید و از آن بانوی شریف، [[امام سجاد علیه السلام|امام سجاد]] علیه‌السلام متولد گردید و دیگری را به [[محمد بن ابی بکر|محمد بن ابی‌بکر]] واگذاشت و جناب [[قاسم بن محمد بن ابی بکر|قاسم بن محمد]] از او متولد شد.<ref> الارشاد (شیخ مفید)، ص ۴۹۲؛ منتهی الآمال، ج ۲، ص ۳.</ref> بنابراین امام سجاد و قاسم بن محمد بن ابی‌بکر پسرخاله یکدیگر می‌باشند. گفتنی است که قاسم بن محمد پدر «[[ام فروه|امّ فروه]]»، جد مادری [[امام صادق|امام جعفرصادق]] علیه‌السلام می‌باشد.  
در مورد مکان تولد حضرت سجاد علیه السلام نیز عموم علمای [[شیعه]]، [[مدینه]] را مکان تولد ایشان می دانند.<ref> مسند الإمام السجاد(ع)، ج‏۱، ص:۵-۸. </ref> ولی شیخ باقر شریف قرشی، مکان تولد آن حضرت را [[کوفه]] می داند و دلیل آن را تولد حضرت سجاد در ایام حکومت جدشان [[حضرت علی]] (علیه السلام) عنوان کرده و معتقد است که [[امام حسین]] (علیه السلام) در آن زمان به همراه خانواده شان در کوفه زندگی می کرده اند.<ref> تحلیلى از زندگانى امام سجاد علیه السلام ،ج‏۱، ص۵۳.</ref>
 
 
==پانویس==
 
==پانویس==
 
<references />
 
<references />
سطر ۱۷: سطر ۱۸:
 
{{مناسبت های شیعه}}
 
{{مناسبت های شیعه}}
 
[[رده:وقایع ماه شعبان]]
 
[[رده:وقایع ماه شعبان]]
[[رده:سال ۳۶ هجری قمری]]
+
[[رده:سال ۳۸ هجری قمری]]
 
[[رده:امام سجاد علیه السلام]]
 
[[رده:امام سجاد علیه السلام]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ اکتبر ۲۰۲۲، ساعت ۰۹:۴۳

تقویم هجری قمری

روز واقعه:5 شعبان
سال ۳۸ هجری

امام سجاد علیه السلام، فرزند امام حسین علیه السلام و چهارمین امام شیعیان، بنا به قول مشهور نزد شیعه، در روز پنجم شعبان سال ۳۸ قمری ولادت یافت.

زمان و مکان ولادت امام سجاد

مورخان و سیره‌نگاران درباره تاریخ ولادت امام علی بن الحسین (علیه السلام) اختلاف نظر دارند. برخی از آنان پنجم شعبان، برخی هفتم و برخی نهم این ماه و برخی نیمه جمادی الاول را روز ولادت آن حضرت دانسته‌اند. شیخ مفید در مسارالشیعه، نیمه جمادی الاولی را میلاد آن حضرت دانسته و بدین جهت آن را بزرگ و تعظیم شمرده و درباره آن می گوید: «و هو یوم شریف، یستجب فیه الصیام والتطوع بالخیرات».

همچنین برخی از مورخان، سال ۳۸ و برخی سال ۳۶ و برخی دیگر سال ۳۷ قمری را سال تولد آن حضرت ذکر کرده‌اند.[۱] اما معروف و مشهور در میان شیعیان، روز پنجم شعبان سال ۳۸ قمری است.

در مورد مکان تولد حضرت سجاد علیه السلام نیز عموم علمای شیعه، مدینه را مکان تولد ایشان می دانند.[۲] ولی شیخ باقر شریف قرشی، مکان تولد آن حضرت را کوفه می داند و دلیل آن را تولد حضرت سجاد در ایام حکومت جدشان حضرت علی (علیه السلام) عنوان کرده و معتقد است که امام حسین (علیه السلام) در آن زمان به همراه خانواده شان در کوفه زندگی می کرده اند.[۳]

مادر امام سجاد علیه‌السلام

مادر امام سجاد علیه‌السلام، «شهربانو» دختر یزدگرد سوم، امپراتور بزرگ ایران است. برای او نام‌های دیگری چون: شاه زنان، جهان بانو، سلافه، خوله و برّه نیز ذکر گردیده است.

بنا به روایت شیخ مفید، امام علی علیه‌السلام در عصر خلافت خویش، حریث بن جابر حنفی را به حکومت یکی از نواحی شرق عالم اسلام برگمارد و او در زمان حکومت خود دو دختر یزدگرد سوم را به نزد آن حضرت فرستاد. امام علی علیه‌السلام یکی از آن دو -شهربانو- را به فرزندش حسین علیه‌السلام بخشید و از آن بانوی شریف، امام سجاد علیه‌السلام متولد گردید و دیگری را به محمد بن ابی‌بکر واگذاشت و جناب قاسم بن محمد از او متولد شد.[۴] بنابراین امام سجاد و قاسم بن محمد بن ابی‌بکر پسرخاله یکدیگر می‌باشند. گفتنی است که قاسم بن محمد پدر «امّ فروه»، جد مادری امام جعفرصادق علیه‌السلام می‌باشد.

پانویس

  1. مناقب آل ابی‌طالب (ابن شهر آشوب)، ج ۳، ص ۳۱۰؛ وصول الأخبار (بهایی عاملی)، ص ۴۲؛ بحارالأنوار (علامه مجلسی)، ج ۶۴، ص ۱۲؛ منتهی الآمال (شیخ عباس قمی)، ج ۲، ص ۱.
  2. مسند الإمام السجاد(ع)، ج‏۱، ص۵-۸.
  3. تحلیلى از زندگانى امام سجاد علیه السلام ،ج‏۱، ص۵۳.
  4. الارشاد (شیخ مفید)، ص ۴۹۲؛ منتهی الآمال، ج ۲، ص ۳.