مسند نویسی در تاریخ حدیث (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
 
سطر ۵: سطر ۵:
 
|تصویر=[[پرونده:مسند نویسی.jpg|240px|وسط]]
 
|تصویر=[[پرونده:مسند نویسی.jpg|240px|وسط]]
  
|نویسنده= سيد محمد كاظم طباطبائي
+
|نویسنده= سید کاظم طباطبایی
  
 
|موضوع=احادیث مسند
 
|موضوع=احادیث مسند
سطر ۲۵: سطر ۲۵:
 
}}
 
}}
  
==مولف==
+
==مؤلف==
 
سيد كاظم طباطبايى.
 
سيد كاظم طباطبايى.
  
 
==محتوا==
 
==محتوا==
  
اين اثر در ده بخش، به شرح زير تأليف و تدوين يافته است:
+
این اثر در ده بخش، به شرح زیر تألیف و تدوین یافته است:
  
# بحث در معناى لغوى و اصطلاحى سند، اسناد، مسند و مسند و به دنبال آن، روش هاى تدوين [[حديث]] و بيان تفاوت آنها با روش مسندنويسى و در ادامه، بحثى در نقد روش مسندنويسى و سرانجام، اشاره به پاره اى از آشفتگى ها در بكار بردن اين اصطلاح.
+
#بحث در معناى لغوى و اصطلاحى [[سند حدیث|سند]]، اسناد، [[مسند]] و به دنبال آن، روش هاى تدوین [[حدیث]] و بیان تفاوت آنها با روش مسندنویسى و در ادامه، بحثى در نقد روش مسندنویسى و سرانجام، اشاره به پاره اى از آشفتگى ها در بکار بردن این اصطلاح.
# در بخش دوم، مؤلف به جايگاه مسندنويسى در تاريخ تدوين حديث [[اهل سنت]] و مراحل گوناگون آن پرداخته و تلاش نموده تا نشان دهد كه مسندنويسى در چه دوره اى از تاريخ تدوين حديث، بيشتر رواج داشته است. در ادامه همين بخش، خوانندگان با مطالبى درباره نخستين مسندنويس و منزلت مسندها در ميان مجموعه هاى حديث، آشنا خواهند شد.
+
#در بخش دوم، مؤلف به جایگاه مسندنویسى در تاریخ تدوین حدیث [[اهل سنت]] و مراحل گوناگون آن پرداخته و تلاش نموده تا نشان دهد که مسندنویسى در چه دوره اى از تاریخ تدوین حدیث، بیشتر رواج داشته است. در ادامه همین بخش، خوانندگان با مطالبى درباره نخستین مسندنویس و منزلت مسندها در میان مجموعه هاى حدیث، آشنا خواهند شد.
# بخش سوم، فصل بندي است درباره مسندهايي كه به مؤلفان خود منسوب اند و مروري است بر پاره اي از احوال مسندنويسان، به ترتيب تاريخ درگذشت آنان. در اين بخش به گونه اي گسترده از آگاهي هاي رجال شناختى موجود در كتاب هاى رجال، تذكره ها و تراجم بهره گرفته شده است.
+
#بخش سوم، فصل بندی است درباره مسندهایی که به مؤلفان خود منسوب اند و مروری است بر پاره ای از احوال مسندنویسان، به ترتیب تاریخ درگذشت آنان. در این بخش به گونه ای گسترده از آگاهی های رجال شناختى موجود در کتاب هاى [[علم رجال|رجال]]، تذکره ها و تراجم بهره گرفته شده است.
# در بخش چهارم، ابتدا از مسندهايى بحث شده كه به نام راويان خود، شناخته مى شوند. سپس درباره مجموعه هايى سخن مى رود كه آنها را از روى خطا يا سهل انگارى، مسند خوانده اند.
+
#در بخش چهارم، ابتدا از مسندهایى بحث شده که به نام راویان خود، شناخته مى شوند. سپس درباره مجموعه هایى سخن مى رود که آنها را از روى خطا یا سهل انگارى، مسند خوانده اند.
# بخش پنجم به سهم [[شيعه]] در عرصه مسندنويسى اختصاص دارد. مؤلّف در اين بخش، پژوهشى را درباره «اصول اربعمأة» سامان داده و اصل ها را با مسندها سنجيده و وجوه همانندى آنها را با يكديگر بيان داشته است. به دنبال آن، زمان پيدايش اين اصول را در تاريخ [[حديث]] شيعه با دوره مسندنويسى در تاريخ حديث اهل سنت، مقايسه كرده و از اين رهگذر، نشان داده است كه اصل نويسى در تاريخ حديث [[شيعه]]، بسيار زودتر از مسندنويسى در تاريخ حديث اهل سنت آغاز شده است. در همين بخش درباره آن دسته از مجموعه هاى حديثى سخن به ميان آمده كه آنها را مسند ناميده اند.
+
#بخش پنجم به سهم [[شیعه]] در عرصه مسندنویسى اختصاص دارد. مؤلّف در این بخش، پژوهشى را درباره «[[اصول اربعمائه‌‌‌|اصول اربعمأة]]» سامان داده و اصل ها را با مسندها سنجیده و وجوه همانندى آنها را با یکدیگر بیان داشته است. به دنبال آن، زمان پیدایش این اصول را در [[تاریخ حدیث|تاریخ حدیث]] شیعه با دوره مسندنویسى در تاریخ حدیث اهل سنت، مقایسه کرده و از این رهگذر، نشان داده است که اصل نویسى در تاریخ حدیث شیعه، بسیار زودتر از مسندنویسى در تاریخ حدیث اهل سنت آغاز شده است. در همین بخش درباره آن دسته از مجموعه هاى حدیثى سخن به میان آمده که آنها را مسند نامیده اند.
# در بخش ششم با زيد شهيد و مسندش، محتواى آن و مقدار ارزش و اعتبار [[احاديث]] آن، آشنا خواهيد شد.
+
#در بخش ششم با [[زید بن علی بن الحسین|زید شهید]] و مسندش، محتواى آن و مقدار ارزش و اعتبار [[احادیث]] آن، آشنا خواهید شد.
# بخش هفتم ويژه بررسى مسند حميدى است.
+
#بخش هفتم ویژه بررسى مسند حمیدى است.
# در بخش هشتم، مسند احمد بن حنبل به بحث گذاشته مى شود و درباره شخصيت احمد بن حنبل و مقدار ارزش و اعتبار احاديث اين مسند، بحث مى شود.
+
#در بخش هشتم، مسند [[احمد بن حنبل]] به بحث گذاشته مى شود و درباره شخصیت احمد بن حنبل و مقدار ارزش و اعتبار احادیث این مسند، بحث مى شود.
# در بخش نهم، مؤلّف، مسندهاى ابوحنيفه را برشمرده و به پاره اى از احوال مؤلفانش پرداخته و درباره علت تعدد مسندهاى ابوحنيفه، سخن گفته و به مقدار ارزش و اعتبار مرويّات آنها اشاره نموده است.
+
#در بخش نهم، مؤلّف، مسندهاى [[ابوحنیفه|ابوحنیفه]] را برشمرده و به پاره اى از احوال مؤلفانش پرداخته و درباره علت تعدد مسندهاى ابوحنیفه، سخن گفته و به مقدار ارزش و اعتبار مرویات آنها اشاره نموده است.
# بخش آخر به «مسند أبى يعلى الموصلى»، «مسند الصحابة الذين ماتوا في زمن النبى صلی الله علیه و آله» و بخش مسانيد در «جمع الجوامع» سيوطى و «المسند الجامع» اختصاص دارد.
+
#بخش آخر به «مسند أبى یعلى الموصلى»، «مسند الصحابة الذین ماتوا فی زمن النبى صلی الله علیه و آله» و بخش مسانید در «جمع الجوامع» [[سیوطی|سیوطى]] و «المسند الجامع» اختصاص دارد.
  
==منابع==
+
==منبع==
* علوم حدیث، ش 10، تازه هاى نشر، به كوشش: صادق حائرى جم.
 
  
==متن کتاب مسند نویسی در تاریخ حدیث==
+
*علوم حدیث، ش ۱۰، تازه هاى نشر، به کوشش: صادق حائرى جم.
 +
 
 +
==متن کتاب==
 
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/84617/ مسند نویسی در تاریخ حدیث]
 
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/84617/ مسند نویسی در تاریخ حدیث]
  
 
[[رده:منابع کتاب شناسی]]
 
[[رده:منابع کتاب شناسی]]
 
[[رده:کتابهای علوم حدیث]]
 
[[رده:کتابهای علوم حدیث]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۳ ژوئن ۲۰۱۹، ساعت ۰۴:۳۲

مسند نویسی.jpg
نویسنده سید کاظم طباطبایی
موضوع احادیث مسند
زبان فارسی- عربی
تعداد جلد 1

مسند نویسی در تاریخ حدیث

مؤلف

سيد كاظم طباطبايى.

محتوا

این اثر در ده بخش، به شرح زیر تألیف و تدوین یافته است:

  1. بحث در معناى لغوى و اصطلاحى سند، اسناد، مسند و به دنبال آن، روش هاى تدوین حدیث و بیان تفاوت آنها با روش مسندنویسى و در ادامه، بحثى در نقد روش مسندنویسى و سرانجام، اشاره به پاره اى از آشفتگى ها در بکار بردن این اصطلاح.
  2. در بخش دوم، مؤلف به جایگاه مسندنویسى در تاریخ تدوین حدیث اهل سنت و مراحل گوناگون آن پرداخته و تلاش نموده تا نشان دهد که مسندنویسى در چه دوره اى از تاریخ تدوین حدیث، بیشتر رواج داشته است. در ادامه همین بخش، خوانندگان با مطالبى درباره نخستین مسندنویس و منزلت مسندها در میان مجموعه هاى حدیث، آشنا خواهند شد.
  3. بخش سوم، فصل بندی است درباره مسندهایی که به مؤلفان خود منسوب اند و مروری است بر پاره ای از احوال مسندنویسان، به ترتیب تاریخ درگذشت آنان. در این بخش به گونه ای گسترده از آگاهی های رجال شناختى موجود در کتاب هاى رجال، تذکره ها و تراجم بهره گرفته شده است.
  4. در بخش چهارم، ابتدا از مسندهایى بحث شده که به نام راویان خود، شناخته مى شوند. سپس درباره مجموعه هایى سخن مى رود که آنها را از روى خطا یا سهل انگارى، مسند خوانده اند.
  5. بخش پنجم به سهم شیعه در عرصه مسندنویسى اختصاص دارد. مؤلّف در این بخش، پژوهشى را درباره «اصول اربعمأة» سامان داده و اصل ها را با مسندها سنجیده و وجوه همانندى آنها را با یکدیگر بیان داشته است. به دنبال آن، زمان پیدایش این اصول را در تاریخ حدیث شیعه با دوره مسندنویسى در تاریخ حدیث اهل سنت، مقایسه کرده و از این رهگذر، نشان داده است که اصل نویسى در تاریخ حدیث شیعه، بسیار زودتر از مسندنویسى در تاریخ حدیث اهل سنت آغاز شده است. در همین بخش درباره آن دسته از مجموعه هاى حدیثى سخن به میان آمده که آنها را مسند نامیده اند.
  6. در بخش ششم با زید شهید و مسندش، محتواى آن و مقدار ارزش و اعتبار احادیث آن، آشنا خواهید شد.
  7. بخش هفتم ویژه بررسى مسند حمیدى است.
  8. در بخش هشتم، مسند احمد بن حنبل به بحث گذاشته مى شود و درباره شخصیت احمد بن حنبل و مقدار ارزش و اعتبار احادیث این مسند، بحث مى شود.
  9. در بخش نهم، مؤلّف، مسندهاى ابوحنیفه را برشمرده و به پاره اى از احوال مؤلفانش پرداخته و درباره علت تعدد مسندهاى ابوحنیفه، سخن گفته و به مقدار ارزش و اعتبار مرویات آنها اشاره نموده است.
  10. بخش آخر به «مسند أبى یعلى الموصلى»، «مسند الصحابة الذین ماتوا فی زمن النبى صلی الله علیه و آله» و بخش مسانید در «جمع الجوامع» سیوطى و «المسند الجامع» اختصاص دارد.

منبع

  • علوم حدیث، ش ۱۰، تازه هاى نشر، به کوشش: صادق حائرى جم.

متن کتاب

مسند نویسی در تاریخ حدیث