دائرة المعارف بناهای تاریخی ایران در دوره اسلامی (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{مقاله از یک نشریه}}
+
{{مشخصات کتاب
 +
 
 +
|عنوان=
 +
 
 +
|تصویر=[[پرونده:دائره المعارف بناهای تاریخی ایران.jpg|240px|وسط]]
 +
 
 +
|نویسنده=کاظم ملازاده
 +
 
 +
|موضوع=دائرةالمعارف تاریخی
  
* دايرة‌المعارف بناهاي تاريخي ايران در دوره اسلامي
+
|زبان=فارسی
* سرپرستان تدوين: كاظم ملازاده، مريم محمدي
 
* حوزه هنري سازمان تبليغات اسلامي، 3 جلد
 
  
كتاب دايرة‌المعارف بناهاي تاريخي ايران در دوره اسلامي با هدف جلب توجه بيشتر مردم به ميراث فرهنگي و رهايي از معماري بيگانه در 3 مجلد به قطع وزيري به همت حوزه هنري سازمان تبليغات اسلامي در سالهاي 78ـ79 در تهران منتشر شد.
+
|تعداد جلد=۳
  
مجلدات ديگر اين دايرة‌المعارف به منظور تكميل دوره كامل كتاب، در دست تهيه و تدوين است.
+
|عنوان افزوده1=تدوین
  
مجلد اول اين دايرة‌المعارف با 427 صفحه دو ستوني و مصور به معرفي بناهاي آرامگاهي اختصاص يافته است. بناهاي آرامگاهي با توجه به ويژگيهاي معماري، هويت اشخاص مدفون و عنواني كه به آن معروف‌اند به آرامگاه، امامزاده، برج، بقعه، گنبد و مجموعه آرامگاهي دسته‌بندي شده‌اند.
+
|افزوده1=مریم محمدی
  
هر يك از اين رشته‌ها شامل مقالات متعددي است كه به ترتيب الفبايي تدوين شده است. اين مقالات از جنبه‌هاي مختلف مذهبي، اجتماعي، معماري، تاريخي و هنري، بناهاي تاريخي را بررسي كرده‌اند. بيشتر مقالات داراي نما، نقشه و مقطع بناهاي تاريخي است. مجموعه آرامگاهي آستان قدس رضوي مشهد و حضرت عبدالعظيم، مفصلترين مقالات اين مجلد به شمار مي‌روند. «آرامگاه آبش خاتون» در شيراز نخستين مقاله اين مجموعه در مجلد اول است.
+
|عنوان افزوده2=
  
مجلد دوم اين دايرة‌المعارف كه در سال 1378 منتشر شده است به معرفي مساجد تاريخي ايران مي‌پردازد.
+
|افزوده2=
  
اين مجلد داراي 312 صفحه متن و 112 صفحه تصوير، نقشه و مقطع بناهاي تاريخي است.
+
|لینک=
  
«مسجد آقا محمدتقي در مراغه» نخستين مقاله مجلد دوم است كه در كمتر از نيم ستون تأليف شده است. بناهاي (مساجد) تاريخي استان اصفهان نسبت به استانهاي ديگر كشور، بخش بيشتري از كتاب (صص 49ـ99) را دربرمي‌گيرد. مقاله‌هاي: مسجد جامع اصفهان، مسجد جامع كبير قزوين، مسجد جامع كبير يزد، مسجد امام (شاه) اصفهان، مسجد كبود و مسجد جامع علي شاه تبريز از مفصلترين مقالات اين مجلد به شمار مي‌روند.
+
}}
 +
{{مقاله از یک نشریه}}
 +
کتاب '''«دایرة‌المعارف بناهای تاریخی ایران در دوره اسلامی»''' با هدف جلب توجه بیشتر مردم به میراث فرهنگی و رهایی از معماری بیگانه در ۳ مجلد به قطع وزیری به همت حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی در سالهای ۷۸ـ۷۹ در [[تهران]] منتشر شد. مجلدات دیگر این دایرة‌المعارف به منظور تکمیل دوره کامل کتاب، در دست تهیه و تدوین است.
  
همان طوري كه ناشر در پيشگفتار اين مجلد اشاره كرده است، به منظور كسب اطلاعات جديد از بناهاي تاريخي، مطالعات ميداني ممكن از مساجد نيز به عمل آمده است تا آخرين اطلاعات از تجديدبنا و تخريب آثار ارائه شود.
+
== محتوای کتاب ==
 +
مجلد اول این دایرة‌المعارف با ۴۲۷ صفحه دو ستونی و مصور به معرفی بناهای آرامگاهی اختصاص یافته است. بناهای آرامگاهی با توجه به ویژگیهای معماری، هویت اشخاص مدفون و عنوانی که به آن معروف‌اند، به آرامگاه، امامزاده، برج، بقعه، گنبد و مجموعه آرامگاهی دسته‌بندی شده‌اند.
  
مجلد سوم اين دايرة‌المعارف كه در سال 1379 منتشر شده، حدود 500 بناي عام‌المنفعه را بررسي كرده است. اين مجلد با 292 صفحه متن و 156 صفحه تصوير، نقشه و مقطع در قسمت انتهايي كتاب به معرفي آب انبارها، بازارها، پلها، سدها و حمامهاي تاريخي ايران اختصاص يافته است.
+
هر یک از این رشته‌ها شامل مقالات متعددی است که به ترتیب الفبایی تدوین شده است. این مقالات از جنبه‌های مختلف مذهبی، اجتماعی، معماری، تاریخی و هنری، بناهای تاریخی را بررسی کرده‌اند. بیشتر مقالات دارای نما، نقشه و مقطع بناهای تاریخی است. مجموعه آرامگاهی [[آستان قدس رضوی|آستان قدس رضوی]] [[مشهد]] و [[حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام|حضرت عبدالعظیم]]، مفصلترین مقالات این مجلد به شمار می‌روند. «آرامگاه آبش خاتون» در [[شیراز|شیراز]] نخستین مقاله این مجموعه در مجلد اول است.
  
مجلد سوم همانند مجلد دوم بر اساس توزيع استاني دسته‌بندي شده و بناهاي تاريخي هر استان به ترتيب الفبايي معرفي شده است. كليات معماري آب انبارها، بازارها، پلها، سدها و حمامها به طور مستقل بررسي شده است. در كليات معماري به موضوعاتي نظير: تاريخچه، پراكندگي، نقشه و معماري، مصالح بكار رفته، اجزا و عناصر و ساختمان بناها پرداخته شده است.
+
مجلد دوم این دایرة‌المعارف که در سال ۱۳۷۸ منتشر شده است به معرفی [[مسجد|مساجد]] تاریخی [[ایران|ایران]] می‌پردازد. این مجلد دارای ۳۱۲ صفحه متن و ۱۱۲ صفحه تصویر، نقشه و مقطع بناهای تاریخی است. «مسجد آقا محمدتقی در مراغه» نخستین مقاله مجلد دوم است که در کمتر از نیم ستون تألیف شده است. بناهای (مساجد) تاریخی استان [[اصفهان]] نسبت به استانهای دیگر کشور، بخش بیشتری از کتاب (صص ۴۹ـ۹۹) را دربرمی‌گیرد. مقاله‌های: [[مسجد جامع اصفهان]]، مسجد جامع کبیر قزوین، مسجد جامع کبیر یزد، [[مسجد امام اصفهان|مسجد امام]] (شاه) اصفهان، مسجد کبود و مسجد جامع علی شاه [[تبریز]] از مفصلترین مقالات این مجلد به شمار می‌روند. همان طوری که ناشر در پیشگفتار این مجلد اشاره کرده است، به منظور کسب اطلاعات جدید از بناهای تاریخی، مطالعات میدانی ممکن از مساجد نیز به عمل آمده است تا آخرین اطلاعات از تجدیدبنا و تخریب آثار ارائه شود.
  
«آب انبار رصدخانه مراغه»، در نصف ستون، نخستين مقاله اين مجلد است.
+
مجلد سوم این دایرة‌المعارف که در سال ۱۳۷۹ منتشر شده، حدود ۵۰۰ بنای عام‌المنفعه را بررسی کرده است. این مجلد با ۲۹۲ صفحه متن و ۱۵۶ صفحه تصویر، نقشه و مقطع در قسمت انتهایی کتاب به معرفی آب انبارها، بازارها، پلها، سدها و حمامهای تاریخی ایران اختصاص یافته است.
  
«بازار تبريز» و «بازار اصفهان» از مفصلترين مقالات اين مجلد به شمار مي‌روند. برخي از مقالات مجلد سوم مانند: پل پادامك تهران، پل قورتان اصفهان، پل كله اصفهان، پل ورزنه اصفهان و... به صورت ميداني نيز بررسي شده‌اند. «مقاله رختشويخانه زنجان» كه در صفحه 121 مجلد سوم آمده است، در مقايسه با مقالات ديگر از تناسب موضوعي همگون برخوردار نيست. اين مقاله، بناي قديمي و عام‌المنفعه رختشويخانه‌اي را توصيف مي‌كند كه با سنگ و آجر در محوطه‌اي مشجر بنا شده است و در دوره اخير آن را مرمت كرده‌اند.
+
این مجلد همانند مجلد دوم بر اساس توزیع استانی دسته‌بندی شده و بناهای تاریخی هر استان به ترتیب الفبایی معرفی شده است. کلیات معماری آب انبارها، بازارها، پلها، سدها و حمامها به طور مستقل بررسی شده است. در کلیات معماری به موضوعاتی نظیر: تاریخچه، پراکندگی، نقشه و معماری، مصالح بکار رفته، اجزا و عناصر و ساختمان بناها پرداخته شده است. «آب انبار رصدخانه مراغه»، در نصف ستون، نخستین مقاله این مجلد است. «بازار تبریز» و «بازار اصفهان» از مفصلترین مقالات این مجلد به شمار می‌روند. برخی از مقالات مجلد سوم مانند: پل پادامک [[تهران]]، پل قورتان [[اصفهان]]، پل کله اصفهان، پل ورزنه اصفهان و... به صورت میدانی نیز بررسی شده‌اند. «مقاله رختشویخانه زنجان» که در صفحه ۱۲۱ مجلد سوم آمده است، در مقایسه با مقالات دیگر از تناسب موضوعی همگون برخوردار نیست. این مقاله، بنای قدیمی و عام‌المنفعه رختشویخانه‌ای را توصیف می‌کند که با سنگ و آجر در محوطه‌ای مشجر بنا شده است و در دوره اخیر آن را مرمت کرده‌اند.
  
مجموعه كتاب دايرة‌المعارف بناهاي تاريخي ايران در دوره اسلامي را مي‌توان از چند حيث نقد و بررسي كرد:
+
== نقد و بررسی کتاب ==
 +
مجموعه کتاب «دایرة‌المعارف بناهای تاریخی ایران در دوره اسلامی» را می‌توان از چند حیث نقد و بررسی کرد:
  
* 1. به نظر مي‌رسد كتاب فاقد اطلاعات جديد راجع به تقسيمات كشوري است. براي مثال، در صفحه 150 از مجلد اول (مقاله شاهزاده ابراهيمكجور به شهري اطلاق شده است؛ در حالي كه كجور نام يكي از بخشهاي دوگانه در قسمت كوهستاني و سردسير شهرستان نوشهر است. جاي ديگر از همين ملجد (صفحه 268، مقاله «بقعه جمشيد كياسلطان)، المده، قصبه و مركز قشلاقي دشت‌پ كجور مازندران معرفي شده است؛ در حالي كه المده از چند سال پيش به رويان تغيير نام داده است و اكنون يكي از شهرهاي سه گانه شهرستان نور به شمار مي‌رود. يا در مقاله «پل سفيد» (جلد صفحه 219) اين شهر دهكده‌اي خوانده شده است. همچنين اطلاق عنوان شهرك به برخي شهرهاي كوچك اطلاقي نادرست است. موارد مشابه ديگري نيز در هر يك از مجلدات اين دايرة‌المعارف ديده مي‌شود كه اميد است با تجديد چاپ، اين نقيصه رفع شود.
+
* به نظر می‌رسد کتاب فاقد اطلاعات جدید راجع به تقسیمات کشوری است. برای مثال، در صفحه ۱۵۰ از مجلد اول (مقاله شاهزاده ابراهیمکجور به شهری اطلاق شده است؛ در حالی که کجور نام یکی از بخشهای دوگانه در قسمت کوهستانی و سردسیر شهرستان نوشهر است. جای دیگر از همین ملجد (صفحه ۲۶۸، مقاله «بقعه جمشید کیاسلطان)، المده، قصبه و مرکز قشلاقی دشت‌ کجور مازندران معرفی شده است؛ در حالی که المده از چند سال پیش به رویان تغییر نام داده است و اکنون یکی از شهرهای سه گانه شهرستان نور به شمار می‌رود. یا در مقاله «پل سفید» (جلد ۳، صفحه ۲۱۹) این شهر دهکده‌ای خوانده شده است. همچنین اطلاق عنوان شهرک به برخی شهرهای کوچک اطلاقی نادرست است. موارد مشابه دیگری نیز در هر یک از مجلدات این دایرة‌المعارف دیده می‌شود که امید است با تجدید چاپ، این نقیصه رفع شود.
  
* 2. هيچ‌يك از سه مجلد مذكور داراي فهرست عناوين و آوانگاري نيست. همين موضوع آشنايي كلي با بناها (مدخلها) و تلفظ صحيح آنها را دشوار كرده است. اغلب دايرة‌المعارف‌ها و فرهنگنامه‌هاي داخل و خارج كشور به اين مهم توجه دارند.
+
* هیچ‌یک از سه مجلد مذکور دارای فهرست عناوین و آوانگاری نیست. همین موضوع آشنایی کلی با بناها (مدخلها) و تلفظ صحیح آنها را دشوار کرده است. اغلب دایرة‌المعارف‌ها و فرهنگنامه‌های داخل و خارج کشور به این مهم توجه دارند.
  
 
==منابع==
 
==منابع==
* جعفراسحاقی تیموری، دايرة‌المعارف بناهاي تاريخي، نيازمند تلاش جدي‌تر، کتاب ماه کلیات، اسفند 1380 و فروردين 1381، شماره 51 و 52 در دسترس در [http://www.noormags.com/view/fa/articlepage/68175 نور مگز]، بازیابی: 7 آذر 1392.
+
 
 +
*جعفر اسحاقی تیموری، "دایرة‌المعارف بناهای تاریخی، نیازمند تلاش جدی‌تر"، کتاب ماه کلیات، اسفند ۱۳۸۰ و فروردین ۱۳۸۱، شماره ۵۱ و ۵۲ در دسترس در [http://www.noormags.com/view/fa/articlepage/68175 نور مگز]، بازیابی: ۷ آذر ۱۳۹۲.
  
 
{{منابع مرجع}}
 
{{منابع مرجع}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۰۶:۴۳

دائره المعارف بناهای تاریخی ایران.jpg
نویسنده کاظم ملازاده
موضوع دائرةالمعارف تاریخی
زبان فارسی
تعداد جلد ۳
تدوین مریم محمدی

مقاله‌ی مربوط به این عنوان از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon article.jpg
محتوای فعلی "مقاله‌ یک نشریه" متناسب با این عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)

کتاب «دایرة‌المعارف بناهای تاریخی ایران در دوره اسلامی» با هدف جلب توجه بیشتر مردم به میراث فرهنگی و رهایی از معماری بیگانه در ۳ مجلد به قطع وزیری به همت حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی در سالهای ۷۸ـ۷۹ در تهران منتشر شد. مجلدات دیگر این دایرة‌المعارف به منظور تکمیل دوره کامل کتاب، در دست تهیه و تدوین است.

محتوای کتاب

مجلد اول این دایرة‌المعارف با ۴۲۷ صفحه دو ستونی و مصور به معرفی بناهای آرامگاهی اختصاص یافته است. بناهای آرامگاهی با توجه به ویژگیهای معماری، هویت اشخاص مدفون و عنوانی که به آن معروف‌اند، به آرامگاه، امامزاده، برج، بقعه، گنبد و مجموعه آرامگاهی دسته‌بندی شده‌اند.

هر یک از این رشته‌ها شامل مقالات متعددی است که به ترتیب الفبایی تدوین شده است. این مقالات از جنبه‌های مختلف مذهبی، اجتماعی، معماری، تاریخی و هنری، بناهای تاریخی را بررسی کرده‌اند. بیشتر مقالات دارای نما، نقشه و مقطع بناهای تاریخی است. مجموعه آرامگاهی آستان قدس رضوی مشهد و حضرت عبدالعظیم، مفصلترین مقالات این مجلد به شمار می‌روند. «آرامگاه آبش خاتون» در شیراز نخستین مقاله این مجموعه در مجلد اول است.

مجلد دوم این دایرة‌المعارف که در سال ۱۳۷۸ منتشر شده است به معرفی مساجد تاریخی ایران می‌پردازد. این مجلد دارای ۳۱۲ صفحه متن و ۱۱۲ صفحه تصویر، نقشه و مقطع بناهای تاریخی است. «مسجد آقا محمدتقی در مراغه» نخستین مقاله مجلد دوم است که در کمتر از نیم ستون تألیف شده است. بناهای (مساجد) تاریخی استان اصفهان نسبت به استانهای دیگر کشور، بخش بیشتری از کتاب (صص ۴۹ـ۹۹) را دربرمی‌گیرد. مقاله‌های: مسجد جامع اصفهان، مسجد جامع کبیر قزوین، مسجد جامع کبیر یزد، مسجد امام (شاه) اصفهان، مسجد کبود و مسجد جامع علی شاه تبریز از مفصلترین مقالات این مجلد به شمار می‌روند. همان طوری که ناشر در پیشگفتار این مجلد اشاره کرده است، به منظور کسب اطلاعات جدید از بناهای تاریخی، مطالعات میدانی ممکن از مساجد نیز به عمل آمده است تا آخرین اطلاعات از تجدیدبنا و تخریب آثار ارائه شود.

مجلد سوم این دایرة‌المعارف که در سال ۱۳۷۹ منتشر شده، حدود ۵۰۰ بنای عام‌المنفعه را بررسی کرده است. این مجلد با ۲۹۲ صفحه متن و ۱۵۶ صفحه تصویر، نقشه و مقطع در قسمت انتهایی کتاب به معرفی آب انبارها، بازارها، پلها، سدها و حمامهای تاریخی ایران اختصاص یافته است.

این مجلد همانند مجلد دوم بر اساس توزیع استانی دسته‌بندی شده و بناهای تاریخی هر استان به ترتیب الفبایی معرفی شده است. کلیات معماری آب انبارها، بازارها، پلها، سدها و حمامها به طور مستقل بررسی شده است. در کلیات معماری به موضوعاتی نظیر: تاریخچه، پراکندگی، نقشه و معماری، مصالح بکار رفته، اجزا و عناصر و ساختمان بناها پرداخته شده است. «آب انبار رصدخانه مراغه»، در نصف ستون، نخستین مقاله این مجلد است. «بازار تبریز» و «بازار اصفهان» از مفصلترین مقالات این مجلد به شمار می‌روند. برخی از مقالات مجلد سوم مانند: پل پادامک تهران، پل قورتان اصفهان، پل کله اصفهان، پل ورزنه اصفهان و... به صورت میدانی نیز بررسی شده‌اند. «مقاله رختشویخانه زنجان» که در صفحه ۱۲۱ مجلد سوم آمده است، در مقایسه با مقالات دیگر از تناسب موضوعی همگون برخوردار نیست. این مقاله، بنای قدیمی و عام‌المنفعه رختشویخانه‌ای را توصیف می‌کند که با سنگ و آجر در محوطه‌ای مشجر بنا شده است و در دوره اخیر آن را مرمت کرده‌اند.

نقد و بررسی کتاب

مجموعه کتاب «دایرة‌المعارف بناهای تاریخی ایران در دوره اسلامی» را می‌توان از چند حیث نقد و بررسی کرد:

  • به نظر می‌رسد کتاب فاقد اطلاعات جدید راجع به تقسیمات کشوری است. برای مثال، در صفحه ۱۵۰ از مجلد اول (مقاله شاهزاده ابراهیم)، کجور به شهری اطلاق شده است؛ در حالی که کجور نام یکی از بخشهای دوگانه در قسمت کوهستانی و سردسیر شهرستان نوشهر است. جای دیگر از همین ملجد (صفحه ۲۶۸، مقاله «بقعه جمشید کیاسلطان)، المده، قصبه و مرکز قشلاقی دشت‌ کجور مازندران معرفی شده است؛ در حالی که المده از چند سال پیش به رویان تغییر نام داده است و اکنون یکی از شهرهای سه گانه شهرستان نور به شمار می‌رود. یا در مقاله «پل سفید» (جلد ۳، صفحه ۲۱۹) این شهر دهکده‌ای خوانده شده است. همچنین اطلاق عنوان شهرک به برخی شهرهای کوچک اطلاقی نادرست است. موارد مشابه دیگری نیز در هر یک از مجلدات این دایرة‌المعارف دیده می‌شود که امید است با تجدید چاپ، این نقیصه رفع شود.
  • هیچ‌یک از سه مجلد مذکور دارای فهرست عناوین و آوانگاری نیست. همین موضوع آشنایی کلی با بناها (مدخلها) و تلفظ صحیح آنها را دشوار کرده است. اغلب دایرة‌المعارف‌ها و فرهنگنامه‌های داخل و خارج کشور به این مهم توجه دارند.

منابع

  • جعفر اسحاقی تیموری، "دایرة‌المعارف بناهای تاریخی، نیازمند تلاش جدی‌تر"، کتاب ماه کلیات، اسفند ۱۳۸۰ و فروردین ۱۳۸۱، شماره ۵۱ و ۵۲ در دسترس در نور مگز، بازیابی: ۷ آذر ۱۳۹۲.
منابع مرجع
دائره المعارف ها * دانشنامه جهان اسلام * دائرة المعارف بزرگ اسلامی * دائرة المعارف قرآن کریم * دانشنامه فرهنگ فاطمی * دانشنامه امام حسین علیه السلام * دانشنامه امیرالمومنین علیه السلام * دانشنامه قرآن و حدیث * دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی * دایرة المعارف فارسی
فرهنگ های تخصصی *فرهنگ قرآن * فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم‌السلام * فرهنگ عاشورا * قاموس قرآن * نثر طوبی * سفینه البحار
واژه نامه ها * المنجد * تاج العروس * جمهرة اللغة * قاموس المحیط * لسان العرب * مجمع البحرین * مفردات قرآن راغب * معجم مقاییس اللغة
سرگذشت نامه ها *ريحانة الادب * روضات الجنات * طبقات اعلام الشیعه‌ * اعیان الشیعه * مجالس المؤمنین * گلشن ابرار * ستارگان حرم * اثر آفرینان
کتابشناسی ها * الذریعه الی تصانیف الشیعه * کشف الظنون * الفهرست ابن ندیم * فهرست کتاب های چاپی فارسی
منابع مرجع الکترونیکی * ویکی شیعه * دانشنامه اسلامی