جلال الدین ابوالفضل عنقای طالقانی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
 
سطر ۱: سطر ۱:
'''جلال الدین ابوالفضل عنقای طالقانی''' (1333-1266 ق)، نویسنده، شاعر، [[تخلص|متخلص]] به «عنقاء» و احياگر سلسله عرفاني اويسيه و بزرگ خاندان «عنقا» در قرن 13 قمری است.   
+
'''جلال الدین ابوالفضل عنقای طالقانی''' (۱۳۳۳-۱۲۶۶ ق)، ادیب، شاعر [[تخلص|متخلص]] به «عنقاء» و مؤسس سلسله [[عرفان|عرفانی]] اویسیه و بزرگ خاندان «عنقا» در قرن ۱۳ قمری است. مجموعه شعری «حقایق المناقب» در مدح [[اهل بیت]] (علیهم‌السلام) و «[[غنچۀ باز در شرح گلشن راز (کتاب)|غنچۀ باز در شرح گلشن راز]]»، از جمله آثار اوست.   
 +
{{شناسنامه عالم
 +
|نام کامل = جلال‌الدین علی میرزا ابوالفضل طالقانی
 +
|تصویر=[[پرونده:عنقا.jpg|۲۲۰px|center]]
 +
|زادروز =  ۱۲۶۶ قمری
 +
|زادگاه =  قزوین
 +
|وفات =  ۱۳۳۳ قمری
 +
|مدفن = شهر ری، قبرستان ابن بابویه
 +
|اساتید =  سیدرضی حکیم اللهی، شیخ محمدصادق برغانی، ملا علی النقی خیارجی قزوینی، ملا هادی مدرس،...
 +
|شاگردان =
 +
|آثار = [[غنچۀ باز در شرح گلشن راز (کتاب)|غنچۀ باز در شرح گلشن راز]]، عقاید حقه، رساله اثبات نبوت و ولایت، حقایق المناقب، دیوان عنقا،...
 +
}}
 +
==تحصیل و استادان==
 +
جلال الدین علی ابوالفضل عنقا در سال ۱۲۶۶ قمری در قزوین به دنیا آمد. او تحصیلات اولیه خود را در شهر قزوین گذراند و پدرش علی بن هاشم کرکبودی طالقانی اولین استاد او بود. جلال الدین در همان شهر در حوزه درس سیدرضی حکیم اللهی، [[حکمت]] و [[کلام]] آموخت. آقا سید علی صاحب حاشیه بر [[قوانین الاصول]] و شیخ محمدصادق برغانی و آخوند ملا علی النقی خیارجی قزوینی نیز اساتید او در [[فقه]] و [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]] بودند.
  
<br />
+
میرزا ابوالفضل در آغاز ۱۹ سالگی (۱۲۸۴ق) اقامت در [[تهران]] را وجهه همت خویش کرد تا به خوشه چینی از خرمن معارف اساتید بزرگی چون آقا محمدرضا و آقا علی زنوزی (مشهور به مدرس) و حاج ملا هادی مدرس (شاگرد [[صاحب جواهر]]) و آقا سید علی قزوینی (مشهور به علاقبند) در زمینه های حکمت و کلام، فقه، اصول، علم نقطه و اسرار حروف و [[ریاضی|ریاضیات]] بپردازد؛ البته با این تفاوت که او در تهران دیگر فقط شاگرد نبود بلکه به تدریس علوم متداول آن روزگار هم همت گماشته بود. 
  
== تحصیل و استادان ==
+
عنقا که در جوانی خود تحت تأثیر دایی اش سیدحسین قریشی ذهبی، آشنای اهل [[تصوف]] و [[عرفان]] قزوین شده بود، در تهران نیز دست ارادت از دامان اهل تصوف برنداشت و با کسوت روحانیت به محفل عرفانی شیخ محمد جاسبی (متخلص به فنا) پیوست. دیدار عبدالقادر جهرمی -از پیران و بزرگان متصوفه- یک باره عنقا را به کناره گیری از خلق و ترک غوغای تدریس علوم رسمی واداشت؛ در این باره آمده است: «روزی پیر عبدالقادر به مجلس درس عنقا آمد و از او پرسید: چه درسی می گویی؟ عنقا گفت: «[[علم نحو|نحو]]»، عبدالقادر پرسید: «آیا علم محو هم می دانی؟» و بی آنکه منتظر پاسخ عنقا بماند از مجلس درس او خارج شد. درست پس از این دیدار بود که عنقا یکسره دگرگون شد و دل خویش را سراپرده محبت او کرد. عنقا پس از درگذشت عبدالقادر (۱۳۰۲ق) به احیای سلسله عرفانی اویسیه مبادرت کرد.  
جلال الدين ابوالفضل عنقا در سال 1266 قمری در قزوین به دنیا آمد. او تحصيلات اوليه خود را در شهر قزوين گذراند و پدرش علي بن هاشم کرکبودي طالقاني اولين استاد او بود. جلال الدين در همان شهر در حوزه درس سيدرضي حکيم اللهي، [[حکمت]] و [[کلام]] آموخت. آقا سيد علي صاحب حاشيه بر [[قوانين الاصول]] و شيخ محمدصادق برغاني و آخوند ملا علي النقي خيارجي قزويني نیز اساتید او در [[فقه]] و [[اصول فقه‌‌‌‌|اصول]] کردند.  
 
  
ميرزا ابوالفضل در آغاز 19 سالگي (1284ق) اقامت در [[تهران]] را وجهه همت خويش کرد تا به خوشه چيني از خرمن معارف اساتيد بزرگي چون آقا محمدرضا و آقا علي زنوزي (مشهور به مدرس) و حاج ملا هادي مدرس (شاگرد [[صاحب جواهر]]) و آقا سيد علي قزويني (مشهور به علاقبند) در زمينه هاي حکمت و کلام، فقه، اصول، علم نقطه و اسرار حروف و [[ریاضی|رياضيات]] بپردازد؛ البته با اين تفاوت که او در تهران ديگر فقط شاگرد نبود بلکه به تدريس علوم متداول آن روزگار هم همت گماشته بود. عنقا که در جواني خود تحت تأثير دايي اش سيدحسين قريشي ذهبي، آشناي اهل [[تصوف]] و [[عرفان]] قزوين شده بود، در تهران نيز دست ارادت از دامان اهل تصوف برنداشت و با کسوت روحانيت به محفل عرفاني شيخ محمد جاسبي (متخلص به فنا) پيوست.
+
== آثار و تألیفات ==
 +
عنقای طالقانی از فضایل علمى و ادبى و حسن خط بهره داشت. از وی آثار منظوم و منثور زیر به یادگار مانده است:
  
ديدار عبدالقادر جهرمي از پيران و بزرگان متصوفه يک باره عنقا را به کناره گيري از خلق و ترک غوغاي تدريس علوم رسمي واداشت؛ در اين باره آمده است: «روزي پير عبدالقادر به مجلس درس عنقا آمد و از او پرسيد: چه درسي مي گويي؟ عنقا گفت: «[[علم نحو|نحو]]»، عبدالقادر پرسيد: «آيا علم محو هم مي داني؟» و بي آنکه منتظر پاسخ عنقا بماند از مجلس درس او خارج شد. درست پس از اين ديدار بود که عنقا يکسره دگرگون شد و دل خويش را سراپرده محبت او کرد. عنقا پس از درگذشت عبدالقادر (1302ق) به احياي سلسله عرفاني اويسيه مبادرت کرد.
+
'''آثار منظوم:'''
  
 +
* حقایق المناقب، مجموعه شعر در مدح [[اهل بیت]] (ع)؛
 +
* انوار قلوب السالکین، مجموعه شعر ([[مثنوی (قالب شعر)|مثنوى]])؛
 +
* [[مسمط|مسمّط]] عشقیه؛
 +
* مثنوی آیین جهانبانی و آیین جهانداری؛
 +
* اشارت حسینیه، در رثای [[امام حسین]] علیه السلام بر وزن [[مثنوی معنوی (کتاب)|مثنوی معنوی]] که در ۱۳۱۲ق سروده شده است؛
 +
* منتخب دیوان عنقا ([[غزل|غزلیات]])؛
  
از خامه ماندگار عنقا آثار منظوم و منثور به يادگار مانده است که آثار منظوم او را با خواندن دو بيت مطلع غزلي از او بر مي شماريم:« به کوي عشق، شهان جهان گداي رهند/ که تخت فقر به اورنگ خسروي ندهند/ برهنه پاي ولي تاج بخش سلطنتند/ نژند روي ولي نور پاش مهر و مهند.»
+
'''آثار منثور:'''
  
حقايق المناقب، مجموعه شعر در مدح اهل بيت (ع)؛  
+
* [[غنچۀ باز در شرح گلشن راز (کتاب)|غنچۀ باز در شرح گلشن راز]]؛
 +
* عقاید حقه، در اثبات [[اصول دین|اصول دین]] و مذهب؛
 +
* رساله اثبات نبوت و ولایت خاصه؛
 +
* رساله در بیان اسرار حروف؛
 +
* رساله صحو، بررسی [[حدیث قدسی|احادیث قدسی]]؛  
 +
* رساله اصطلاح.
  
انوار قلوب السالکين، مجموعه شعر، (مثنوى)؛
+
== وفات ==
 
+
جلال الدین ابوالفضل عنقا در ۶۷ سالگی (۱۳۳۳ ق) در [[تهران]] به دیار باقی شتافت و در شهر ری در گورستان ابن بابویه در جوار آرامگاه [[شیخ صدوق]] به خاک سپرده شد.
مسمط عشقيه؛
 
 
 
مثنوي آيين جهانباني و آيين جهانداري؛
 
 
 
اشارت حسينيه، در رثاي خامس آل عبا بر وزن مثنوي معنوي که در 1312ق سروده شده است؛
 
 
 
منتخب ديوان عنقا (غزلیات).
 
 
 
و آثار منثور عنقا:
 
 
 
[[غنچۀ باز در شرح گلشن راز (کتاب)|غنچۀ باز در شرح گلشن راز]]
 
 
 
عقايد حقه در اثبات اصول دين و مذهب؛
 
 
 
رساله اثبات نبوت و ولايت خاصه؛
 
 
 
رساله در بيان اسرار حروف؛
 
 
 
رساله صحو؛ بررسي احاديث قدسي؛
 
 
 
رساله اصطلاح.
 
 
 
 
 
عنقا در پايان حيات عرفاني خويش در 67 سالگي (1333 ق) در تهران به ديار باقي شتافت و در گورستان ابن بابويه در جوار آرامگاه [[شيخ صدوق]] به خاک سپرده شد.
 
 
 
=
 
 
 
 
 
عنقا از فضایل علمى و ادبى و حسن خط بهره داشت و سالیان دراز با غلامحسین خان غفارى صاحب «اختیار» ارتباط و معاشرت داشت، گویند كه بعضى اشعارى كه به نام صاحب اختیار شهرت داشته از سروده‌هاى عنقاست.
 
 
 
<br />
 
  
 
==منابع==
 
==منابع==
  
*كتاب سيماي علي در آينه شعر فارسي، جلد اول.
+
*"سیمای علی در آینه شعر فارسی"، فرید پورمصطفی، جلد اول.
*[[انجمن مفاخر فرهنگی]]، [[اثرآفرینان]]، ج4، ص222.
+
*دایرةالمعارف تشیع، ج۱۱، ص۵۰۵، مقاله "عنقا، جلال الدین علی میرزا ابوالفضل"، نوشته حسین عسگری.
 +
*[[انجمن مفاخر فرهنگی]]، [[اثرآفرینان]]، ج۴، ص۲۲۲.
  
 
[[رده:شعرای پارسی گوی قرن سیزدهم]]
 
[[رده:شعرای پارسی گوی قرن سیزدهم]]
 
[[رده:خطاطان]]
 
[[رده:خطاطان]]
 
[[رده:ادیبان]]
 
[[رده:ادیبان]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۵ مهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۰۸:۲۸

جلال الدین ابوالفضل عنقای طالقانی (۱۳۳۳-۱۲۶۶ ق)، ادیب، شاعر متخلص به «عنقاء» و مؤسس سلسله عرفانی اویسیه و بزرگ خاندان «عنقا» در قرن ۱۳ قمری است. مجموعه شعری «حقایق المناقب» در مدح اهل بیت (علیهم‌السلام) و «غنچۀ باز در شرح گلشن راز»، از جمله آثار اوست.

۲۲۰px
نام کامل جلال‌الدین علی میرزا ابوالفضل طالقانی
زادروز ۱۲۶۶ قمری
زادگاه قزوین
وفات ۱۳۳۳ قمری
مدفن شهر ری، قبرستان ابن بابویه

Line.png

اساتید

سیدرضی حکیم اللهی، شیخ محمدصادق برغانی، ملا علی النقی خیارجی قزوینی، ملا هادی مدرس،...


آثار

غنچۀ باز در شرح گلشن راز، عقاید حقه، رساله اثبات نبوت و ولایت، حقایق المناقب، دیوان عنقا،...

تحصیل و استادان

جلال الدین علی ابوالفضل عنقا در سال ۱۲۶۶ قمری در قزوین به دنیا آمد. او تحصیلات اولیه خود را در شهر قزوین گذراند و پدرش علی بن هاشم کرکبودی طالقانی اولین استاد او بود. جلال الدین در همان شهر در حوزه درس سیدرضی حکیم اللهی، حکمت و کلام آموخت. آقا سید علی صاحب حاشیه بر قوانین الاصول و شیخ محمدصادق برغانی و آخوند ملا علی النقی خیارجی قزوینی نیز اساتید او در فقه و اصول بودند.

میرزا ابوالفضل در آغاز ۱۹ سالگی (۱۲۸۴ق) اقامت در تهران را وجهه همت خویش کرد تا به خوشه چینی از خرمن معارف اساتید بزرگی چون آقا محمدرضا و آقا علی زنوزی (مشهور به مدرس) و حاج ملا هادی مدرس (شاگرد صاحب جواهر) و آقا سید علی قزوینی (مشهور به علاقبند) در زمینه های حکمت و کلام، فقه، اصول، علم نقطه و اسرار حروف و ریاضیات بپردازد؛ البته با این تفاوت که او در تهران دیگر فقط شاگرد نبود بلکه به تدریس علوم متداول آن روزگار هم همت گماشته بود.

عنقا که در جوانی خود تحت تأثیر دایی اش سیدحسین قریشی ذهبی، آشنای اهل تصوف و عرفان قزوین شده بود، در تهران نیز دست ارادت از دامان اهل تصوف برنداشت و با کسوت روحانیت به محفل عرفانی شیخ محمد جاسبی (متخلص به فنا) پیوست. دیدار عبدالقادر جهرمی -از پیران و بزرگان متصوفه- یک باره عنقا را به کناره گیری از خلق و ترک غوغای تدریس علوم رسمی واداشت؛ در این باره آمده است: «روزی پیر عبدالقادر به مجلس درس عنقا آمد و از او پرسید: چه درسی می گویی؟ عنقا گفت: «نحو»، عبدالقادر پرسید: «آیا علم محو هم می دانی؟» و بی آنکه منتظر پاسخ عنقا بماند از مجلس درس او خارج شد. درست پس از این دیدار بود که عنقا یکسره دگرگون شد و دل خویش را سراپرده محبت او کرد. عنقا پس از درگذشت عبدالقادر (۱۳۰۲ق) به احیای سلسله عرفانی اویسیه مبادرت کرد.

آثار و تألیفات

عنقای طالقانی از فضایل علمى و ادبى و حسن خط بهره داشت. از وی آثار منظوم و منثور زیر به یادگار مانده است:

آثار منظوم:

  • حقایق المناقب، مجموعه شعر در مدح اهل بیت (ع)؛
  • انوار قلوب السالکین، مجموعه شعر (مثنوى
  • مسمّط عشقیه؛
  • مثنوی آیین جهانبانی و آیین جهانداری؛
  • اشارت حسینیه، در رثای امام حسین علیه السلام بر وزن مثنوی معنوی که در ۱۳۱۲ق سروده شده است؛
  • منتخب دیوان عنقا (غزلیات

آثار منثور:

وفات

جلال الدین ابوالفضل عنقا در ۶۷ سالگی (۱۳۳۳ ق) در تهران به دیار باقی شتافت و در شهر ری در گورستان ابن بابویه در جوار آرامگاه شیخ صدوق به خاک سپرده شد.

منابع

  • "سیمای علی در آینه شعر فارسی"، فرید پورمصطفی، جلد اول.
  • دایرةالمعارف تشیع، ج۱۱، ص۵۰۵، مقاله "عنقا، جلال الدین علی میرزا ابوالفضل"، نوشته حسین عسگری.
  • انجمن مفاخر فرهنگی، اثرآفرینان، ج۴، ص۲۲۲.