الامام المهدی فی الاحادیث المشترکة بین السنة والشیعة (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
Ketab46.jpg
نویسنده محمدامیر ناصری
موضوع مهدویت/احادیث
زبان عربی
تعداد جلد ۱
اشراف محمدعلى تسخیرى

کتاب «الإمام المهدی فی الأحادیث المشترکة بین السنّة والشیعة» یا «الأحادیث المشترکة حول الامام المهدى»، اثر محمدامیر ناصرى است. این اثر به جمع‌آورى مهم‌ترین ویژگى‌هاى امام مهدی (علیه‌السلام) و شرایط و نشانه‌هاى ظهور او، از منابع روایى شیعه و سنی پرداخته است.

معرفى کتاب

مجمع جهانى تقریب مذاهب اسلامى در راستاى گسترش دوستى و همکارى بین تمامى اقشار جامعه مسلمان و تحکیم این روابط که مورد تاکید اهل بیت(ع) و فقهاى مسلمان از آغاز تا کنون بوده، به مرکز تحقیقات خود، سفارش تحقیقى را دربارۀ بحث مهدویت مى‌دهد، زیرا ایمان و عقیده به مهدى موعود (عجل الله تعالی فرجه) نقطه روشنى است که به عنوان شاخصى تاریخى، ملموس و مهم، نشانگر میزان روابط شیعه و سنّى مى‌باشد. مرکز تحقیقات نیز از طریق همکارى با مؤلف، اثر حاضر را تهیه و به خوانندگان عرضه مى‌کند. با انتشار این اثر (یازدهمین کتاب)، حلقه دیگرى به مجموعه سلسله احادیث مشترک تهیه شده توسط این مرکز با اشراف دبیرکل آن آقاى محمدعلى تسخیرى افزوده مى‌گردد.

این اثر، از نظر طبقه‌بندى احادیث و تفکیک آن‌ها به عامه و شیعه و استفاده از منابع معتبر هر دو فرقه، در نوع خود کم نظیر است. همچنین با دقت در کتابنامه این اثر که بیش از ۱۰۶ منبع مى‌باشد و مطالعه آن‌ها، به این نکته مى‌توان اذعان نمود که روایات از منابع و مصادر معتبر و دسته اوّل اهل سنّت و شیعه مى‌باشد.

کتاب حاضر با عنوان «امام مهدى(عج) در آیندۀ روایات شیعه و اهل سنّت» توسط محمدمهدى رضایى به فارسى نیز ترجمه شده است.

محتوای کتاب

نویسنده با ساماندهى منظم و مناسب خود در بیست و شش باب به معرّفى هویت مصلح و منجى جهانى - امام مهدى (علیه السلام) -، قطعیت ظهور و برپایى حکومت الهى و عدالت محور ایشان مى‌پردازد. مؤلف از طریق ارائه اخبار و آثار مشترک میان شیعه و سنى به تبیین این مسأله پرداخته است. روش نگارش ایشان این گونه است که در ابتدا روایات اهل سنّت و سپس روایات شیعه را نقل مى‌کند. نحوۀ نقل، ابتدا نام منبع روایت و سپس حدیث و خبر را با سلسله سند ذکر مى‌کند و از هر گونه شرح و توضیح خوددارى نموده است.

مؤلف در هفت باب اوّل، به گردآورى و دسته‌بندى احادیث مربوط به اثبات وجود امام مهدى(عج) و تعیین اسم، کنیه، نسب و منزلت و فضایل و ویژگى‌هاى ظاهرى و رفتارى ایشان مى‌پردازد.

باب هشتم تا دهم، نگاهى به جهان اسلام از جهات سیاسى، اقتصادى و اجتماعى در هنگام ظهور امام عصر (عج) دارد.

در باب یازدهم تا چهاردهم به پدیده‌هاى طبیعى پیش از ظهور، فتنه‌ها و حوادث نزدیک به زمان ظهور امام عصر(عج)، منتظران و زمینه‌سازان ظهور و اصحاب و یاران خاص مهدى پرداخته مى‌شود.

باب یازدهم تا هفدهم به بحث سفیانى، سپاه خسف و دجّال که از نشانه‌هاى هنگام قیام امام زمان(عج) است، مى‌پردازد. در این فصول به معرّفى کامل آن‌ها طبق آن چه در روایات شیعه و سنّى آمده است، پرداخته مى‌شود.

باب هجدهم تا بیست وششم به علایم و شرایط ظهور امام مهدى(ع)، جنگ‌هاى داخلى و خارجى ایشان، نزول حضرت عیسى(ع) چگونگى بیت مردم با ایشان، معرّفى سپاه امام زمان(عج) و دولت و حکومت و سیره حکومتى ایشان پرداخته مى‌شود.

پاورقى‌های کتاب به ذکر کامل منابع احادیثى که در متن نقل شده است، مى‌پردازد. و در صورتى که روایت علاوه بر آن چه که مؤلف از منبع ذکر نموده، در مصادر دیگر روایى باز نقل شده، تمامى آن‌ها را در پاورقى مى‌آورد.

منابع

  • امام مهدى(عج) در آینه قلم، قم، مؤسسه اطلاع‌رسانى مرجع، ۱۳۸۸ ش.