وصول نخستین نامه کوفیان به امام حسین علیه السلام: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
سطر ۱: سطر ۱:
{{تقویم|روز= 10 رمضان|سال= سال 60 هجری قمری}}  
+
{{تقویم|روز= 10 رمضان|سال= سال ۶۰ هجری قمری}}  
شهر [[كوفه]] در عصر [[امام حسين]] علیه‌السلام از شهرهاي تازه تأسيس و پرجمعيت [[عراق]] و جهان اسلام بود و بيش از چهار سال مقر [[خلافت]] امام علي بن ابي‌طالب علیه‌السلام و كانون شيعيان مخلص و وفادار آن حضرت بشمار مي‌آمد.
+
شهر [[کوفه]] در عصر [[امام حسین]] علیه‌السلام از شهرهای تازه تأسیس و پرجمعیت [[عراق]] و جهان [[اسلام]] بود و بیش از چهار سال مقر [[خلافت]] [[امام علی علیه السلام|امام علی]] علیه‌السلام و کانون [[شیعه|شیعیان]] مخلص و وفادار آن حضرت بشمار می‌آمد.
  
مؤمنان و دوستداران [[اهل بيت]] علیهم‌السلام در اين شهر در پيروي از امامان معصوم علیهم‌السلام و فداكاري در راه اهداف آنان، هميشه پيشتاز و پرتحرك بودند؛ گرچه وجود افرادي دو چهره، منافق و سست ايمان در ميان آن‌ها در مواقع حساس و خطرناك، زيان‌هاي زيادي متوجه اهل بيت علیهم‌السلام نمود ولي با اين حال، شيعيان و محبان اهل بيت علیهم‌السلام در اين شهر هميشه مورد توجه اهل بيت علیهم‌السلام و حساسيت دشمنان اهل بيت علیهم‌السلام و زمامداران غاصب عصر خويش قرار داشتند.
+
مؤمنان و دوستداران [[اهل بیت]] علیهم‌السلام در این شهر در پیروی از [[امامان معصوم]] علیهم‌السلام و فداکاری در راه اهداف آنان، همیشه پیشتاز و پرتحرک بودند؛ گرچه وجود افرادی دو چهره، [[نفاق|منافق]] و سست ایمان در میان آن‌ها در مواقع حساس و خطرناک، زیان‌های زیادی متوجه اهل بیت علیهم‌السلام نمود، ولی با این حال، شیعیان و محبان اهل بیت علیهم‌السلام در این شهر همیشه مورد توجه اهل بیت و حساسیت دشمنان ایشان و زمامداران غاصب عصر خویش قرار داشتند.
  
اهالي كوفه پس از آن كه از هجرت اعتراض‌آميز اباعبدالله الحسين علیه‌السلام از مدينه منوره به [[مكه]] معظمه باخبر شدند، انجمن‌هاي چندي برگزار كرده و به اين نتيجه رسيدند كه آن حضرت را به كوفه دعوت كرده و وي را ياري دهند<ref> الارشاد ([[شيخ مفيد]])، ص 378؛ [[منتهی الآمال]] ([[شیخ عباس قمی]])، ج ص 302.</ref> و بار ديگر شاهد عدالت علوي از سوي امام حسين علیه‌السلام در اين شهر باشند.
+
اهالی کوفه پس از آن که از هجرت اعتراض‌آمیز اباعبدالله الحسین علیه‌السلام از [[مدینه]] منوره به [[مکه]] معظمه باخبر شدند، انجمن‌های چندی برگزار کرده و به این نتیجه رسیدند که آن حضرت را به کوفه دعوت کرده و وی را یاری دهند<ref> الارشاد (شیخ مفید)، ص ۳۷۸؛ منتهی الآمال (شیخ عباس قمی)، ج ۱، ص ۳۰۲.</ref> و بار دیگر شاهد [[عدالت]] علوی از سوی امام حسین علیه‌السلام در این شهر باشند.
  
آنان نامه‌هايي براي امام حسين علیه‌السلام نوشته و وي را به كوفه دعوت كردند. اسامي برخي از امضاكنندگان نامه‌ها عبارت بود از: [[حبيب بن مظاهر]]، [[سليمان بن صرد]]، [[مسيب بن نجبه]]، [[رفاعه بن شداد]]، [[شبث بن ربعي]]، [[حجّار بن ابجر]]، [[عبدالله بن وال]]، [[يزيد بن حارث]]، [[عروه بن قيس]]، [[عمرو بن حجاج]] و [[محمد بن عمر تميمي]].<ref> همان.</ref>
+
آنان نامه‌هایی برای امام حسین علیه‌السلام نوشته و وی را به کوفه دعوت کردند. اسامی برخی از امضاکنندگان نامه‌ها عبارت بود از: [[حبیب بن مظاهر]]، [[سلیمان بن صرد خزاعی|سلیمان بن صرد]]، [[مسیب بن نجبه فزاری|مسیب بن نجبه]]، [[رفاعة بن شداد]]، [[شبث بن ربعی]]، حجّار بن ابجر، عبدالله بن وال، یزید بن حارث، عروه بن قیس، [[عمرو بن حجاج زبیدی|عمرو بن حجاج]] و محمد بن عمر تمیمی.<ref> همان.</ref> برخی از آن‌ها از یاران معروف [[امام علی علیه السلام|حضرت علی]] علیه‌السلام بودند و در رکاب آن حضرت بر علیه دشمنانش جنگ‌هایی کرده و هم اینک قصد یاری فرزندش امام حسین علیه‌السلام را نمودند.
  
برخي از آن‌ها از ياران معروف حضرت علي علیه‌السلام و در ركاب آن حضرت بر عليه دشمنانش جنگ‌ها و نبردهايي كرده و هم اينك قصد ياري فرزندش امام حسين علیه‌السلام را نمودند. به هر روي، نخستين نامه كوفيان در دهم ماه مبارك [[رمضان]] سال 60 قمري به دست امام حسين علیه‌السلام رسيد و از آن پس نامه‌هاي فراوان ديگري پي در پي به محضر آن حضرت ارسال مي‌شد.<ref> وقايع الايام (شيخ عباس قمي)، ص 30.</ref>
+
به هر روی، نخستین نامه کوفیان در دهم ماه مبارک [[رمضان]] سال ۶۰ قمری به دست امام حسین علیه‌السلام رسید و از آن پس نامه‌های فراوان دیگری پی در پی به محضر آن حضرت ارسال می‌شد.<ref> وقایع الایام (شیخ عباس قمی)، ص ۳۰.</ref> در برخی از این نامه‌ها آمده بود: اما بعد، باغ‌های کوفه سبز و خرم گشته و میوه‌های آن رسیده است. هرگاه اراده‌ات تعلق گرفت با لشگریان پیروزت به سوی ما بیا. در نامه دیگر آمده بود: اما بعد، با سرعت و بزودی به سوی ما حرکت کن که همه چشم انتظار توایم و به غیر تو کس دیگر را نمی‌خواهیم.<ref> الارشاد، ص ۳۷۸؛ منتهی الآمال، ج ۱، ص ۳۰۲.</ref>
 
 
در برخي از اين نامه‌ها آمده بود: اما بعد، باغ‌هاي كوفه سبز و خرم گشته و ميوه‌هاي آن رسيده است. هرگاه اراده‌ات تعلق گرفت با لشگريان پيروزت به سوي ما بيا. در نامه ديگر آمده بود: اما بعد، با سرعت و بزودي به سوي ما حركت كن كه همه چشم انتظار توييم و به غير تو كس ديگر را نمي‌خواهيم.<ref> الارشاد، ص 378؛ منتهي الآمال، ج ص 302.</ref>
 
 
 
امام حسين علیه‌السلام در آغاز، سكوت اختيار كرد و پاسخي به نامه‌هاي كوفيان نداد، تا اين كه نامه‌هاي آنان به حدود دوازده هزار عدد كه پاي هر يك از آن‌ها را چندين نفر و يا ده‌ها نفر امضا كرده بودند، رسيد.<ref> منتهي الآمال، ج 1، ص 303؛ لهوف سيد بن طاووس، ص 51.</ref> در آن زمان به آنان پاسخ مثبت داد و درخواستشان را پذيرفت.
 
  
 +
امام حسین علیه‌السلام در آغاز، سکوت اختیار کرد و پاسخی به نامه‌های کوفیان نداد، تا این که نامه‌های آنان به حدود دوازده هزار عدد رسید، که پای هر یک از آن‌ها را چندین نفر و یا ده‌ها نفر امضا کرده بودند.<ref> منتهی الآمال، ج ۱، ص ۳۰۳؛ لهوف، سید بن طاووس، ص ۵۱.</ref> در آن زمان به آنان پاسخ مثبت داد و درخواستشان را پذیرفت و به سوی کوفه حرکت کرد.
 
==پانویس==
 
==پانویس==
 
+
<references />
<references/>
 
 
 
 
==منابع==
 
==منابع==
 
+
* مؤسسه تبیان، نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام.
موسسه تبیان، نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام
 
 
 
 
منابع بیشتر:
 
منابع بیشتر:
 
+
* [http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/31855/%D9%81%D9%8A%D8%B6-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D9%84%D8%A7%D9%85-%D9%81%D9%8A-%D8%B9%D9%85%D9%84-%D8%A7%D9%84%D8%B4%D9%87%D9%88%D8%B1-%D9%88-%D9%88%D9%82%D8%A7%D9%8A%D8%B9-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%8A%D8%A7%D9%85/preview/31084/%D9%85%D8%AD%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%8A-%D8%AF%D9%8A%D8%AC%D9%8A%D8%AA%D8%A7%D9%84%D9%8A/&sa=false&#!page=17 وقایع الایام، شیخ عباس قمی، ۱۰ رمضان].
[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/31855/%D9%81%D9%8A%D8%B6-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D9%84%D8%A7%D9%85-%D9%81%D9%8A-%D8%B9%D9%85%D9%84-%D8%A7%D9%84%D8%B4%D9%87%D9%88%D8%B1-%D9%88-%D9%88%D9%82%D8%A7%D9%8A%D8%B9-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%8A%D8%A7%D9%85/preview/31084/%D9%85%D8%AD%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%8A-%D8%AF%D9%8A%D8%AC%D9%8A%D8%AA%D8%A7%D9%84%D9%8A/&sa=false&#!page=17 وقایع الایام شیخ عباس قمی، 10 رمضان].
 
  
 
[[رده:وقایع ماه رمضان]]
 
[[رده:وقایع ماه رمضان]]
 
[[رده:سال ۶۰ هجری قمری]]
 
[[رده:سال ۶۰ هجری قمری]]
 +
[[رده:واقعه عاشورا]]
 +
[[رده:وقایع دوران امامت امام حسین علیه السلام]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۳۰ مارس ۲۰۲۳، ساعت ۰۵:۵۱

تقویم هجری قمری

روز واقعه:10 رمضان
سال ۶۰ هجری قمری

شهر کوفه در عصر امام حسین علیه‌السلام از شهرهای تازه تأسیس و پرجمعیت عراق و جهان اسلام بود و بیش از چهار سال مقر خلافت امام علی علیه‌السلام و کانون شیعیان مخلص و وفادار آن حضرت بشمار می‌آمد.

مؤمنان و دوستداران اهل بیت علیهم‌السلام در این شهر در پیروی از امامان معصوم علیهم‌السلام و فداکاری در راه اهداف آنان، همیشه پیشتاز و پرتحرک بودند؛ گرچه وجود افرادی دو چهره، منافق و سست ایمان در میان آن‌ها در مواقع حساس و خطرناک، زیان‌های زیادی متوجه اهل بیت علیهم‌السلام نمود، ولی با این حال، شیعیان و محبان اهل بیت علیهم‌السلام در این شهر همیشه مورد توجه اهل بیت و حساسیت دشمنان ایشان و زمامداران غاصب عصر خویش قرار داشتند.

اهالی کوفه پس از آن که از هجرت اعتراض‌آمیز اباعبدالله الحسین علیه‌السلام از مدینه منوره به مکه معظمه باخبر شدند، انجمن‌های چندی برگزار کرده و به این نتیجه رسیدند که آن حضرت را به کوفه دعوت کرده و وی را یاری دهند[۱] و بار دیگر شاهد عدالت علوی از سوی امام حسین علیه‌السلام در این شهر باشند.

آنان نامه‌هایی برای امام حسین علیه‌السلام نوشته و وی را به کوفه دعوت کردند. اسامی برخی از امضاکنندگان نامه‌ها عبارت بود از: حبیب بن مظاهر، سلیمان بن صرد، مسیب بن نجبه، رفاعة بن شداد، شبث بن ربعی، حجّار بن ابجر، عبدالله بن وال، یزید بن حارث، عروه بن قیس، عمرو بن حجاج و محمد بن عمر تمیمی.[۲] برخی از آن‌ها از یاران معروف حضرت علی علیه‌السلام بودند و در رکاب آن حضرت بر علیه دشمنانش جنگ‌هایی کرده و هم اینک قصد یاری فرزندش امام حسین علیه‌السلام را نمودند.

به هر روی، نخستین نامه کوفیان در دهم ماه مبارک رمضان سال ۶۰ قمری به دست امام حسین علیه‌السلام رسید و از آن پس نامه‌های فراوان دیگری پی در پی به محضر آن حضرت ارسال می‌شد.[۳] در برخی از این نامه‌ها آمده بود: اما بعد، باغ‌های کوفه سبز و خرم گشته و میوه‌های آن رسیده است. هرگاه اراده‌ات تعلق گرفت با لشگریان پیروزت به سوی ما بیا. در نامه دیگر آمده بود: اما بعد، با سرعت و بزودی به سوی ما حرکت کن که همه چشم انتظار توایم و به غیر تو کس دیگر را نمی‌خواهیم.[۴]

امام حسین علیه‌السلام در آغاز، سکوت اختیار کرد و پاسخی به نامه‌های کوفیان نداد، تا این که نامه‌های آنان به حدود دوازده هزار عدد رسید، که پای هر یک از آن‌ها را چندین نفر و یا ده‌ها نفر امضا کرده بودند.[۵] در آن زمان به آنان پاسخ مثبت داد و درخواستشان را پذیرفت و به سوی کوفه حرکت کرد.

پانویس

  1. الارشاد (شیخ مفید)، ص ۳۷۸؛ منتهی الآمال (شیخ عباس قمی)، ج ۱، ص ۳۰۲.
  2. همان.
  3. وقایع الایام (شیخ عباس قمی)، ص ۳۰.
  4. الارشاد، ص ۳۷۸؛ منتهی الآمال، ج ۱، ص ۳۰۲.
  5. منتهی الآمال، ج ۱، ص ۳۰۳؛ لهوف، سید بن طاووس، ص ۵۱.

منابع

  • مؤسسه تبیان، نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام.

منابع بیشتر: