هجوم مسلمانان به دمشق در عصر خلیفه اول: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۳ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{تقویم|روز=16 محرم|سال=سال 14 هجری قمری}}
+
{{تقویم|روز=16 محرم|سال=سال ۱۴ هجری قمری}}
  
 +
مسلمانان در عصر خلیفه اول - [[ابوبکر|ابوبکر بن ابی‌قحافه]] - پس از پیروزی‌هایی که در نبرد با [[مسیحیت|مسیحیان]] و سپاهیان روم در جبهه‌های غرب و مناطق [[شام]]، همانند أجنادین، بُصری و مرج صُفّر بدست آورده بودند، نیروهای خویش را برای فتح شهر بزرگ و تاریخی [[دمشق]] (مرکز شام) متمرکز کردند. آنان در شانزدهم [[ماه محرم|محرم]] سال ۱۴ قمری به دمشق هجوم آورده و آن را از چند سو به محاصره خویش درآوردند.
  
 +
مدافعان شهر، تمامی درهای شهر را بر روی مسلمانان بسته و در داخل شهر سنگربندی کرده و آماده نبرد با مسلمانان شدند. [[خالد بن ولید]] از سوی ابوبکر، فرماندهی مسلمانان مبارز منطقه شام را بر عهده داشت و به مدت شش ماه، این شهر را در محاصره خویش نگه داشت. سرانجام با آنان معاهده‌ای بست و طی صلحنامه‌ای آن را به سوی مسلمانان گشود.
  
مسلمانان در عصر خليفه اول (ابوبكر بن ابي‌قحافه) پس از پيروزي‌هايي كه در نبرد با مسيحيان و سپاهيان روم در جبهه‌هاي غرب و مناطق [[شام]]، همانند [[أجنادين]]، [[بُصري]] و [[مرج صُفّر]] بدست آورده بودند، نيروهاي خويش را براي نبرد با مدافعان شهر بزرگ و تاريخي [[دمشق]] (مركز شام) متمركز كردند. آنان در شانزدهم [[محرم]] سال 14 قمري به دمشق هجوم آورده و آن را از چند سو به محاصره خويش درآوردند.
+
در همان ایام، [[ابوبکر|ابوبکر]] از دنیا رفته و [[عمر بن خطاب]] جانشین وی گردید. از نخستین اقدامات عمر بن خطاب، برکناری [[خالد بن ولید|خالد بن ولید]] از فرماندهی سپاه شام و نصب [[ابوعبیده جراح|ابوعبیده جراح]] به جای وی بود. ولی ابوعبیده، به خاطر مصالحی امارت و فرماندهی خویش را تا پایان فتح دمشق پنهان نگه داشت.
 
 
مدافعان شهر، تمامي درهاي شهر را بر روي مسلمانان بسته و در داخل شهر سنگربندي كرده و آماده نبرد با مسلمانان شدند. [[خالد بن وليد]] از سوي [[ابوبكر]]، فرماندهي مسلمانان مبارز منطقه شام را بر عهده داشت و به مدت شش ماه، اين شهر را در محاصره خويش نگه داشت.
 
 
 
سرانجام با آنان معاهده‌اي بست و طي صلحنامه‌اي آن را به سوي مسلمانان گشود. در همان ايام، ابوبكر از دنيا رفته و [[عمر بن خطاب]] جانشين وي گرديد. نخستين اقدامات عمر بن خطاب بركناري خالد بن وليد از فرماندهي سپاه شام و نصب [[ابوعبيده جراح]] به جاي وي بود. ولي ابوعبيده، به خاطر مصالحي امارت و فرماندهي خويش را تا پايان فتح دمشق پنهان نگه داشت.
 
 
 
فتح دمشق در ماه [[رجب]] سال چهاردهم قمري، در عصر عمر بن خطاب به وقوع پيوست و اين واقعه، ضربه سنگيني بر امپراتوري روم شرقي وارد ساخت و زمينه مناسبي براي پيشرفت‌هاي بعدي مسلمانان گرديد.<ref> تاريخ [[دمشق]] ([[ابن عساكر]])، ج 2، ص 100؛ فتوح البلدان (بلاذري)، ص 165؛ تاريخ ابن خلدون، ج 1، ص 501.</ref>
 
  
 +
فتح دمشق در ماه [[رجب]] سال چهاردهم قمری، در عصر عمر بن خطاب به وقوع پیوست و این واقعه، ضربه سنگینی بر امپراتوری روم شرقی وارد ساخت و زمینه مناسبی برای پیشرفت‌های بعدی مسلمانان گردید.<ref> تاریخ دمشق (ابن عساکر)، ج ۲، ص ۱۰۰؛ فتوح البلدان (بلاذری)، ص ۱۶۵؛ تاریخ ابن خلدون، ج ۱، ص ۵۰۱.</ref>
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
 
 
 
==منابع==
 
==منابع==
 
+
* مؤسسه تبیان، نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام.
موسسه تبیان، نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام
 
 
 
 
[[رده:وقایع ماه محرم]]
 
[[رده:وقایع ماه محرم]]
 
[[رده: سال ۱۴ هجری قمری]]
 
[[رده: سال ۱۴ هجری قمری]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۳ اوت ۲۰۲۲، ساعت ۰۶:۳۴

تقویم هجری قمری

روز واقعه:16 محرم
سال ۱۴ هجری قمری


مسلمانان در عصر خلیفه اول - ابوبکر بن ابی‌قحافه - پس از پیروزی‌هایی که در نبرد با مسیحیان و سپاهیان روم در جبهه‌های غرب و مناطق شام، همانند أجنادین، بُصری و مرج صُفّر بدست آورده بودند، نیروهای خویش را برای فتح شهر بزرگ و تاریخی دمشق (مرکز شام) متمرکز کردند. آنان در شانزدهم محرم سال ۱۴ قمری به دمشق هجوم آورده و آن را از چند سو به محاصره خویش درآوردند.

مدافعان شهر، تمامی درهای شهر را بر روی مسلمانان بسته و در داخل شهر سنگربندی کرده و آماده نبرد با مسلمانان شدند. خالد بن ولید از سوی ابوبکر، فرماندهی مسلمانان مبارز منطقه شام را بر عهده داشت و به مدت شش ماه، این شهر را در محاصره خویش نگه داشت. سرانجام با آنان معاهده‌ای بست و طی صلحنامه‌ای آن را به سوی مسلمانان گشود.

در همان ایام، ابوبکر از دنیا رفته و عمر بن خطاب جانشین وی گردید. از نخستین اقدامات عمر بن خطاب، برکناری خالد بن ولید از فرماندهی سپاه شام و نصب ابوعبیده جراح به جای وی بود. ولی ابوعبیده، به خاطر مصالحی امارت و فرماندهی خویش را تا پایان فتح دمشق پنهان نگه داشت.

فتح دمشق در ماه رجب سال چهاردهم قمری، در عصر عمر بن خطاب به وقوع پیوست و این واقعه، ضربه سنگینی بر امپراتوری روم شرقی وارد ساخت و زمینه مناسبی برای پیشرفت‌های بعدی مسلمانان گردید.[۱]

پانویس

  1. تاریخ دمشق (ابن عساکر)، ج ۲، ص ۱۰۰؛ فتوح البلدان (بلاذری)، ص ۱۶۵؛ تاریخ ابن خلدون، ج ۱، ص ۵۰۱.

منابع

  • مؤسسه تبیان، نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام.