مسجد النقطه: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای جدید حاوی '{{الگو:نیازمند ویرایش فنی}} يكى از اماكنى كه نزد شيعه اهميت بسزايى دارد، مشهد ال...' ایجاد کرد)
 
 
(۱۰ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{الگو:نیازمند ویرایش فنی}}
+
يكى از اماكنى كه نزد [[شیعه|شيعه]] اهميت بسزايى دارد، مشهد [[امام حسین علیه السلام|الحسين]] عليه السلام يا مسجد النقطه است. اين مكان يادآور خاطره تلخى در تاريخ تشيع است.
 +
{{شناسنامه مکان
 +
|تصویر=[[پرونده:مسجد النقطه.jpg|300px]]
 +
|کشور=سوریه
 +
|شهر=حلب
 +
|نقشه=[[پرونده:سوریه مسجد نقطه در نقشه.PNG|300px]]
 +
|طول="59.0'07°37
 +
|عرض="44.3'11°36
 +
|گوگل مپ=https://www.google.com/maps/place/%D9%85%D8%B3%D8%AC%D8%AF+%D8%A7%D9%84%D9%86%D9%82%D8%B7%D8%A9+%2F+%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%85+%D8%B1%D8%A3%D8%B3+%D8%A7%D9%84%D8%AD%D8%B3%D9%8A%D9%86%E2%80%AD/@36.1954559,37.1352026,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x152557fc4c26438d:0xe8c83272f016095a!8m2!3d36.1954559!4d37.1330139?hl=fa
 +
}}
  
يكى از اماكنى كه نزد شيعه اهميت بسزايى دارد، مشهد الحسين عليه السلام يا مسجد النقطه است . اين مكان يادآورده خاطره تلخى در تاريخ تشيع است .
+
== گریه بر کشته کربلاء ==
هنگامى كه كاروان اسرا و سرها ی شهيدان كربلا از سرزمين عراق به منطقه شمالى شام يعنى حلب رسيدند، در كنار تپه يا كوهى به نام جوشن <ref> آن را بدين علت ناميده اند كه شمر بن الجوشن بن ذى الجوشن سر مبارك امام حسين عليه السلام را بر اين بپه گذاشته بود </ref> - در غرب حلب - كاروان شب متوقف شد تا لختى بيا سايد و دوباره حركت به سوى دمشق را صبحگاهان از سر گيرد.نگهبانان و حاملان سرهاى مقدس ‍ نيز به استراحت نشسته و سر مبارك امام حسين عليه السلام را بر صخره اى قرار دادند. هنگام طلوع آفتاب كه سر مقدس را برداشته اند، چند قطره اى خون بر اين سخره يا سنگ جارى گشته بود.پس از حركت كاروان ، مردم حلب از اين مساءله خبر يافته و اطراف آن قطرات خون شده و به عزاى و شيون و زارى بر كشتگان كربلا و نواده رسول خدا صلى الله عليه وآله پرداختند.
+
هنگامى که کاروان اسرا و سرهای شهیدان [[کربلا]] از سرزمین [[عراق]] به منطقه شمالى [[شام]] یعنى حلب رسیدند، در کنار تپه یا کوهى به نام جوشن<ref>آن را بدين علت ناميده اند كه [[شمر بن ذی الجوشن|شمر بن ذى الجوشن]] سر مبارك امام حسين عليه السلام را بر اين تپه گذاشته بود.</ref> - در غرب حلب - کاروان شب متوقف شد تا لختى بیاساید و دوباره حرکت به سوى [[دمشق]] را صبحگاهان از سر گیرد.
  
بر اساس روايات شيعه ، همه ساله در روز عاشورا آن خون بر سنگ مى جوشيد و توجه بسيارى از مردم شام را به خود جلب كرده بود تا اينكه عبدالملك بن مروان اموى دستور انتقال سنگ را از آن نقطه داد و از آن پس ‍ اثرى از آن ديده نشد.
+
نگهبانان و حاملان سرهاى مقدس ‍ نیز به استراحت نشسته و سر مبارک [[امام حسین علیه السلام|امام حسین]] علیه السلام را بر صخره اى قرار دادند. هنگام طلوع آفتاب که سر مقدس را برداشته اند، چند قطره اى خون بر این سخره یا سنگ جارى گشته بود. پس از حرکت کاروان ، مردم حلب از این مسأله خبر یافته و اطراف آن قطرات خون جمع شده و به عزاداری و شیون و زارى بر کشتگان کربلا و نواده [[پیامبر اسلام|رسول خدا]] صلى الله علیه وآله پرداختند.
بعدها سيف الدواله حمدانى شيعه ، بر مكان آن سنگ ، حجره و مسجدى ساخت و آن را مسجد النقطه ناميد. مشهد الحسين عليه السلام امروز در شهر حلب معروف و مورد زيارت اهالى و زائرين حضرت زينت عليه السلام كه از طريق تركيه و مرز زمينى به سوريه مى روند - قرار دارد.
 
  
محل مشهد الحسين عليه السلام اكنون به حى الانصارى مشهور و سمت پل هوايى است .تپه جوشن نيز به رغم اينكه خانه هاى متعددى بر فراز آن ساخته شده است ولى همچنان باقى است .مكان مشهد الحسين عليه السلام سمت راست خيابان اصلى و حدود پنجاه متر بالاتر از آن است كه صحن بزرگى داشته و بر ورودى ، نام اين مكان بر روى سنگى حجارى شده است و.
+
== جوشش هرساله خون ==
در انتهاى صحن و حياط در ديگرى است كه به داخل شبستان و محل اصلى مشهد مرتبط است ، بر در ورودى آن كتيبه اى به خط كوفى است كه بر آن نوشته شده است هذه مقام و مشهد الحسين عليه السلام و پايين آن نيز نام سيف الله همدانى مى رسيم كه در سازنده اين بنا به چشم مى خورد.پس از ورود؛به شبستان ديگرى مى رسيم كه در انتهاى آن ايوانى قرار دارد و كنار آن سنگى بر روى استوانه اى قرار داده شده و اين جا همان مكانى است كه سر مقدس امام حسين عليه السلام در آن روز بر آن گذاشته شده و قطره هايى از خون است ، ولى بر آن ريخته است . نويسنده كتاب حلب و التشيع مى نويسد سنگ مزبور به مشهد الطرح يعنى مشهد المحسن منتقل شده است .<ref> ابراهيم نصرالله ، حلب و التشيع ، ص 31. </ref> در هر حال اين مكان بسيار مقدس و شريف بوده است و يادآور مظلوميت اهل بيت رسول خدا صلى الله عليه وآله در تاريخ است در كنار اين ايوان ، مسجدى ساخته شده كه بناى آن نيز مشهد الحسين عليه السلام در سال 350 هجرى به وسيله سيف الدوله ساخته شده است .<ref>  تاريخ و اماكن سياحتى و زيارتى سوريه ، ص 272. </ref>
+
بر اساس روایات [[شیعه]] ، همه ساله در روز [[روز عاشورا|عاشورا]] آن خون بر سنگ مى جوشید و توجه بسیارى از مردم شام را به خود جلب کرده بود تا اینکه [[عبدالملک بن مروان]] اموى دستور انتقال سنگ را از آن نقطه داد و از آن پس ‍ اثرى از آن دیده نشد.
  
== پانویس ==
+
بعدها سیف الدواله حمدانى شیعی، در سال ۳۵۰ هجرى بر مکان آن سنگ، حجره و مسجدى ساخت و آن را [[مسجد النقطه]] نامید.
 +
 
 +
== وضعیت فعلی مشهد الحسین ==
 +
مشهد الحسین علیه السلام امروز در شهر حلب معروف و مورد زیارت اهالى و زائرین [[حضرت زینب سلام الله علیها|حضرت زینب]] علیها السلام که از طریق [[ترکیه]] و مرز زمینى به سوریه مى روند قرار دارد.
 +
 
 +
محل مشهد الحسین علیه السلام اکنون به حى الانصارى مشهور و سمت پل هوایى است. تپه جوشن نیز به رغم اینکه خانه هاى متعددى بر فراز آن ساخته شده است ولى همچنان باقى است.
 +
 
 +
مکان مشهد الحسین علیه السلام سمت راست خیابان اصلى و حدود پنجاه متر بالاتر از آن است که صحن بزرگى داشته و بر ورودى، نام این مکان بر روى سنگى حجارى شده است. در انتهاى صحن و حیاط درب دیگرى است که به داخل شبستان و محل اصلى مشهد مرتبط است. بر در ورودى آن کتیبه اى به [[خط کوفی|خط کوفى]] است که بر آن نوشته شده است: «هذه مقام و مشهد الحسین علیه السلام» و پایین آن نیز نام سیف الله همدانى مى رسیم که در سازنده این بنا به چشم مى خورد. پس از ورود به شبستان دیگرى مى رسیم که در انتهاى آن ایوانى قرار دارد و کنار آن سنگى بر روى استوانه اى قرار داده شده و این جا همان مکانى است که سر مقدس امام حسین علیه السلام در آن روز بر آن گذاشته شده و قطره هایى از خون بر آن ریخته است. نویسنده کتاب حلب و التشیع مى نویسد: سنگ مزبور به مشهد الطرح یعنى مشهد المحسن منتقل شده است.<ref>ابراهيم نصرالله ، حلب و التشيع ، ص 31.</ref>
 +
 
 +
در هر حال این مکان بسیار مقدس و شریف بوده است و یادآور مظلومیت [[اهل البیت|اهل بیت]] رسول خدا صلى الله علیه وآله در تاریخ است.
 +
 
 +
==پانویس==
  
 
{{پانویس}}
 
{{پانویس}}
== منابع ==
+
==منابع==
 +
 
 +
* غلامرضا نيشابوری، داستانها و حكايتهاى مسجد
 +
* اصغر قائدان، تاریخ واماکن سیاحتی و زیارتی سوریه
 +
* ابراهیم نصرالله، حلب و التشیع
  
غلامرضا نيشابوری، داستانها و حكايتهاى مسجد
 
 
[[رده:اماکن مقدسه سوریه]]
 
[[رده:اماکن مقدسه سوریه]]
 
[[رده:مساجد تاریخی]]
 
[[رده:مساجد تاریخی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۳ ژوئن ۲۰۱۹، ساعت ۰۵:۰۹

يكى از اماكنى كه نزد شيعه اهميت بسزايى دارد، مشهد الحسين عليه السلام يا مسجد النقطه است. اين مكان يادآور خاطره تلخى در تاريخ تشيع است.

مسجد النقطه.jpg

کشور

سوریه

شهر

حلب

  • طول:"59.0'07°37 شرقی
  • عرض:"44.3'11°36 شمالی
سوریه مسجد نقطه در نقشه.PNG
مشاهده در نقشه

گریه بر کشته کربلاء

هنگامى که کاروان اسرا و سرهای شهیدان کربلا از سرزمین عراق به منطقه شمالى شام یعنى حلب رسیدند، در کنار تپه یا کوهى به نام جوشن[۱] - در غرب حلب - کاروان شب متوقف شد تا لختى بیاساید و دوباره حرکت به سوى دمشق را صبحگاهان از سر گیرد.

نگهبانان و حاملان سرهاى مقدس ‍ نیز به استراحت نشسته و سر مبارک امام حسین علیه السلام را بر صخره اى قرار دادند. هنگام طلوع آفتاب که سر مقدس را برداشته اند، چند قطره اى خون بر این سخره یا سنگ جارى گشته بود. پس از حرکت کاروان ، مردم حلب از این مسأله خبر یافته و اطراف آن قطرات خون جمع شده و به عزاداری و شیون و زارى بر کشتگان کربلا و نواده رسول خدا صلى الله علیه وآله پرداختند.

جوشش هرساله خون

بر اساس روایات شیعه ، همه ساله در روز عاشورا آن خون بر سنگ مى جوشید و توجه بسیارى از مردم شام را به خود جلب کرده بود تا اینکه عبدالملک بن مروان اموى دستور انتقال سنگ را از آن نقطه داد و از آن پس ‍ اثرى از آن دیده نشد.

بعدها سیف الدواله حمدانى شیعی، در سال ۳۵۰ هجرى بر مکان آن سنگ، حجره و مسجدى ساخت و آن را مسجد النقطه نامید.

وضعیت فعلی مشهد الحسین

مشهد الحسین علیه السلام امروز در شهر حلب معروف و مورد زیارت اهالى و زائرین حضرت زینب علیها السلام که از طریق ترکیه و مرز زمینى به سوریه مى روند قرار دارد.

محل مشهد الحسین علیه السلام اکنون به حى الانصارى مشهور و سمت پل هوایى است. تپه جوشن نیز به رغم اینکه خانه هاى متعددى بر فراز آن ساخته شده است ولى همچنان باقى است.

مکان مشهد الحسین علیه السلام سمت راست خیابان اصلى و حدود پنجاه متر بالاتر از آن است که صحن بزرگى داشته و بر ورودى، نام این مکان بر روى سنگى حجارى شده است. در انتهاى صحن و حیاط درب دیگرى است که به داخل شبستان و محل اصلى مشهد مرتبط است. بر در ورودى آن کتیبه اى به خط کوفى است که بر آن نوشته شده است: «هذه مقام و مشهد الحسین علیه السلام» و پایین آن نیز نام سیف الله همدانى مى رسیم که در سازنده این بنا به چشم مى خورد. پس از ورود به شبستان دیگرى مى رسیم که در انتهاى آن ایوانى قرار دارد و کنار آن سنگى بر روى استوانه اى قرار داده شده و این جا همان مکانى است که سر مقدس امام حسین علیه السلام در آن روز بر آن گذاشته شده و قطره هایى از خون بر آن ریخته است. نویسنده کتاب حلب و التشیع مى نویسد: سنگ مزبور به مشهد الطرح یعنى مشهد المحسن منتقل شده است.[۲]

در هر حال این مکان بسیار مقدس و شریف بوده است و یادآور مظلومیت اهل بیت رسول خدا صلى الله علیه وآله در تاریخ است.

پانویس

  1. آن را بدين علت ناميده اند كه شمر بن ذى الجوشن سر مبارك امام حسين عليه السلام را بر اين تپه گذاشته بود.
  2. ابراهيم نصرالله ، حلب و التشيع ، ص 31.

منابع

  • غلامرضا نيشابوری، داستانها و حكايتهاى مسجد
  • اصغر قائدان، تاریخ واماکن سیاحتی و زیارتی سوریه
  • ابراهیم نصرالله، حلب و التشیع