محمد بن جریر بن رستم طبری

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو

ولادت

ابوجعفر، محمّد بن جرير بن رستم طبرى آملى مازندرانى از چهره هاى برجسته فقهاى شيعه در قرن پنجم هجرى و از معاصرين شيخ طوسى و نجاشى است.

او در خانواده اى علاقه مند به اهل بيت رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم در شهر آمل از استان مازندران به دنيا آمد.

محمّد از همان كودكى با مهر پيامبر و اهل بيت عليهم السلام آشنا شد و در همان ايام شروع به فراگيرى علوم اسلامى كرد و يكى از چهره هاى سرشناس فقهاى شيعه در آن دوران شد.

خاندان

خاندان «بنوجرير»، اهل آمل و مشهور به تشيع و پيروى از اهل بيت رسول خدا صلی الله علیه و آله بوده و از خاندان هاى بزرگ و سرشناس آن منطقه به شمار مى آيند كه دانشمندان بزرگى به جهان اسلام تحويل داده اند.

شخصيت

محمّد بن جرير طبرى از فقهاى برجسته شيعه در قرن چهارم هجرى و معاصر با شيخ طوسى است. او نزد بسيارى از اساتيد شيخ طوسى روايت شنيده و روايات او نيز در منابع معتبر روايى شيعه نقل شده و مورد استناد قرار گرفته است.

شباهت در نام

وى غير از محمّد بن جرير بن يزيد طبرى آملى است كه از علماى اهل سنت و صاحب تفسير و تاريخ مشهور مى باشد. همچنين غير از محمّد بن جرير طبرى از علماى شيعه و صاحب كتاب «المسترشد» است كه شيخ طوسى به وى لقب كبير داده است؛ زيرا:

  1. راوى كتاب المسترشد، ابومحمّد حسن بن حمزه، متوفى 358 هجرى است، در حالى كه صاحب كتاب «دلائل الإمامة» - شخصيت مورد بحث ما - معاصر شيخ طوسى، متوفى 460 هجرى است؛ زيرا مشايخ وى همان مشايخ شيخ طوسى است.
  2. صاحب كتاب «دلائل الإمامة» اين كتاب را بعد از سال 411 هجرى نگاشته است؛ زيرا در اين كتاب مى گويد: «من اين روايت را در كتابى به خط شيخ ابوعبدالله حسين بن غضائرى رحمه الله ديدم» و غضائرى، متوفى 411 هجرى است همچنين مى توان حدس زد كه وفات صاحب كتاب دلائل الإمامة بعد از اين تاريخ بوده است.
  3. صاحب دلائل الإمامة با يك واسطه از شيخ صدوق روايت نقل مى كند و شيخ صدوق هم با يك واسطه كتاب المسترشد را نقل مى كند پس فاصله ميان صاحب دلائل و صاحب المسترشد سه واسطه است.
  4. صاحب دلائل، معاصر نجاشى است. در حالى كه نجاشى كتاب المسترشد را با دو واسطه روايت مى كند. در مقابل، سيد توبلى در مدينة المعاجز و علامه مجلسى در بحارالانوار و علامه سيد هاشم بحرانى در مقدمه مدينة المعاجز اين دو را يك نفر دانسته اند.

سخن آقا بزرگ تهرانى

مرحوم شيخ آقا بزرگ تهرانى مى فرمايد: «ابوجعفر، محمد بن جرير بن رستم طبرى آملى مازندرانى، معاصر شيخ طوسى است. نامى از وى در كتب رجالى نيامده؛ اما او غير از محمد بن جرير طبرى كبير از ديگر علماى شيعه و صاحب كتاب «المسترشد» است و متاخر از او مى باشد».

اساتيد

ابوجعفر، محمد بن جرير طبرى از محضر شخصيت هاى بزرگى از روات شيعه بهره برده است مانند:

  1. محمد بن هارون تلعكبرى
  2. قاضى ابواسحاق، ابراهيم بن احمد بن محمد طبرى
  3. ابوالمفضل شيبانى
  4. حسن بن احمد علوى
  5. حسين بن ابراهيم، معروف به ابن خياط قمى
  6. ابوعبدالله، حسين بن غضائرى
  7. نقيب، ابومحمد حسن بن احمد محمدى

شاگردان

مشهورترين و برجسته ترين شاگرد وى ابوالفرج معافى بن زكرياى جريرى است.

تأليفات

وى داراى تأليفات ارزشمندى است، از جمله:

  1. دلائل الإمامة
  2. الإيضاح
  3. الآداب الحميدة
  4. كتاب الرواة من أهل البيت عليهم السلام
  5. غريب القرآن
  6. مناقب فاطمة الزهراء و وُلدها عليهم السلام
  7. نور المعجزات

منابع

تاليفات