اقسام حج

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۶ ژوئیهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۱۳:۴۰ توسط شهاب (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

اقسام حج

كيفيت انجام حج واجب سه گونه است:

  • 1- حج تمتع:

وظيفه كسانى است كه فاصله وطن آنان با مكه 48 ميل (حدود هفتاد و هشت كيلومتر) يا بيشتر باشد. اعمال حج تمتع عبارت است از: احرام در مكه، وقوف در سرزمين عرفات، وقوف در مشعرالحرام، رمى جمره عقبه، قربانى، حلق يا تقصير، طواف حج، نماز طواف، سعى بين صفا و مروه، طواف نسا، نماز طواف نسا، بيتوته در منا و رمى جمرات در روز يازدهم و دوازدهم ذی الحجه. (در بعضى موارد روز سيزدهم ذى الحجه نيز لازم است.)

  • 2- حج افراد:

وظيفه كسانى است كه فاصله وطن آنان با مكه كم تر از 48 ميل باشد و اعمال آن نيز مثل اعمال حج تمتع است، با اين تفاوت كه قربانى در حج تمتع، واجب و در حج افراد، مستحب است. همچنين در حج تمتع، بايد پيش از حج، عمره تمتع (كه توضيح آن خواهد آمد) انجام داده شود وگرنه حج صحيح نيست ولى در حج افراد، بايد پس از اتمام حج، عمره مفرده انجام داده شود، اگر چه پس از ماه ذی الحجه باشد.

  • 3- حج قِران:

اين حج نيز وظيفه كسانى است كه فاصله آن ها با مكه كم تر از 12 ميل باشد؛ يعنى: ساكنان مكه و اطراف آن بين حج افراد و حج قِران مخيرند. تفاوت حج قران با حج افراد اين است كه در حج قران، بايد «سوق هَدْى» كند؛ يعنى: قربانى همراه خود ببرد، اشْعار و تقليد هم مستحب است.[۱][۲]

پانویس

  1. شرائع الاسلام، محقق حلى، ص 67 و 68.
  2. آشنايى با ابواب فقه، محمداسماعيل نورى ، ص 59.