زیارت اهل قبور

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو

از مستحبات اکيده و قولا و عملا از حضرات معصومين عليهم الصلاة و السلام مأثور است .

زیارت اهل قبور در حدیث و روایت

از حضرت رسول (ص) حديث شده که هر کس هر جمعه قبر پدر و مادر خود را يا قبر يکی از آن دو را زيارت کند خدا او را بيامرزد و از جمله کسانی بشمار آيد که در باره پدر و مادر خود نيکی کرده و وظيفه فرزندی را ادا نموده باشد .

امام صادق (ع) فرمود : از جمله حقوقی که مؤمن بر برادر مؤمنش دارد آن است که چون بميرد آنکه زنده است قبرش را زيارت کند .

پيغمبر اکرم (ص) فرمود : قبور مردگانتان را زيارت کنيد و بر آنان سلام فرستيد که ياد آنها شما را پند است .

داود رقی گويد : به امام صادق (ع) عرض کردم : کسی که به کنار قبر يکی از خويشان خود رود ( و در آنجا عمل خيری انجام دهد ) آيا آن مرده را سودی باشد ؟

فرمود : آری آن کار خير به وی می رسد ( و شاد می گردد ) چنانکه هر گاه هديه ای به شما رسد خرسند شويد .

اميرالمؤمنين (ع) فرمود : مردگانتان را زيارت کنيد که آنان به زيارت شما شاد گردند ، و حاجت خويش را نزد قبر پدر و مادرتان بخواهيد پس از اينکه آنها را دعا کنيد .

در حدیث امام موسی بن جعفر (ع) آمده که فرمود : هر که نتواند به زيارت قبور ما بيايد قبور برادران صالح ما را زيارت کند . [۱]

از حضرت رسول (ص) حديث آمده که هر که قبر پدر و مادر يا يکی از آن دو را هر روز جمعه زيارت کند و کنار قبر سوره « يس » بخواند خداوند بشمار هر حرفی از آن آمرزش و رحمتی نصيبش کند. [۲]

نظر فقهاى اسلام درباره زيارت قبور

جميع فقهاى اسلام بر جواز زيارت قبور مسلمين اجماع و اتفاق دارند. فقط پيشوايان وهابى ها اين عمل را جايز نمي دانند. در صورتى كه در سه كتاب از كتب صحاح اهل تسنن رواياتى موجود است كه بر جواز اين موضوع تصريح مى نمايند. از جمله در صحيح مسلم، قسم ثانى، جزء اول، باب: استئذان النبى ربه فى زيارة قبر امه، روايت مي كند:

پیامبر اسلام صلى الله عليه و آله و سلم قبر مادر بزرگوار خود را زيارت كرد و فرمود: «استأدنت ربى فى زيارة قبر امى، فاذن لى فزوروا القبور، فانها تذكر بالموت: من از پروردگارم درباره زيارت قبر مادرم اجازه خواستم، خدا به من اجازه داد. پس شما هم قبور را زيارت كنيد، زيرا قبور، انسان را يادآور مرگ مى نمايند».

ابن حجر عسقلانى در جلد سوم كتاب فتح البارى، باب زيارت القبور مي گويد: مسلم در صحيح خود از پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله روايت مي كند كه فرمود: «كنت نهيتكم عن زيارة القبور، فزوروها: من قبلا شما را از زيارت قبور نهى مي كردم. ولى اكنون آن ها را زيارت كنيد.

ابوداود و نسائى كه نيز از صاحبان صحاح مى باشند اضافه مي كنند كه رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: زيارت قبور، انسان را يادآور آخرت مي نمايند.[۳]

پانویس

  1. بحار : 89 / 359 و 74 / 248 و 82 / 64 و 10 / 89 و 74 / 311
  2. کنز العمال حديث 45543
  3. تفسير آسان، ج 6، ص 374.

منبع

  • سید مصطفی حسینی دشتی، فرهنگ معارف و معاریف.
    • تفسير آسان، محمدجواد نجفى خمينى؛ تهران: انتشارات اسلاميه، چاپ اول، 1398 ق.