زلزلة

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ مهٔ ۲۰۱۴، ساعت ۰۷:۳۲ توسط عربصالحی (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای جدید حاوی '{{نیازمند ویرایش فنی}} نيک جنبانيدن ، رجفة ، شدت لرزش را گویند. == زلزله در قرآن== ...' ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

نيک جنبانيدن ، رجفة ، شدت لرزش را گویند.

زلزله در قرآن

سوره زلزال نود و نهمین سوره از قرآن است و دارای 8 آیه است که مفهوم واژه زلزله در این سوره آمده است.

« اذا زلزلت الارض زلزالها» ؛ چون زمين هنگام رسدن قيامت لرزش خود را بکند . [۱]زلزال در اين آيه مفعول مطلق نوعی است يعنی لرزش معهود مقرر خود را.

زلزله در حدیث

از امام صادق (ع) روايت شده که چون زنا شايع شود زلزله پديد آيد .

محمد بن سليمان ديلمی گويد : از امام صادق (ع) پرسيدم زلزله چيست ؟ فرمود: آيتی از ايات پروردگار . عرض کردم : سبب آن چيست ؟ فرمود : خداوند ملکی را بر رگهای زمين گماشته که چون بخواهد از زمين را بلزرزاند او را امر کند که فلان رگ را به حرکت در آور، و چون رگ به حرکت در آيد آن قسممت زمين که به آن رگ مربوط است بلرزد .

نيز از آن حضرت آمده که اين زمين لرزه و امثال آن هشدار و ارعاب است از جانب خداوند که مردم بترسند و از معصيت دست بردارند .

علی بن مهزيار گويد : به حضرت جواد (ع) نامه ای نوشتم و در آن ازکثرت زلازل در اهواز به خدمتشان شکايت کردم که اگر صلاح بدانيد از آنجا کوچ کنم ؟

حضرت در پاسخ مرقوم داشت : از آنجا کوچ مکنيد و روز چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه را روزه بگيريد و غسل کنيد و لباس پاک بپوشيد و روز جمعه از شهر بيرون رفته خدای را بخوانيد که اين بلا از شما رفع خواهد شد .

علی گويد : ما به دستور عمل کرديم شهر آرام وز لزله متوقف گرديد .

از امام صادق (ع) رسيده که جهت دفع خطر خراب شدن خانه بر اثر زلزله هنگام رفتن به بستر بخواند : « انّ الله يمسک السماوات و الارض ان تزولا و لان زالتا ان امسکهما من احد من بعده انّه کان حليما غفوراً » . [۲]

منبع

  • سید مصطفی حسینی دشتی، فرهنگ معارف و معاریف.
  • زلزلة : 1
  • (بحار : 91 / 147 ـ 150 و 60 / 130 و 50 / 101 و 6 / 197)