تعیین مقام صدر

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۵ اکتبر ۲۰۱۳، ساعت ۰۵:۴۱ توسط History of islamic (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای جدید حاوی ' بعد از اعلام تشیع به عنوان مذهب رسمی کشور از سوی اسماعیل،نیاز عاجلی برای برقرا...' ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

بعد از اعلام تشیع به عنوان مذهب رسمی کشور از سوی اسماعیل،نیاز عاجلی برای برقراری همگونی فکری از طریق ارشاد و تسریع اشاعه عقاید شیعی پدید آمد. گفته شد ه کمبود حادی در زمینه آثار قضایی شیعه وجود داشت و یک قاضی شرع نسخه ای از یک جزوه قدیمی در اصول عقاید تهیه کرد که به عنوان ماخذ برای تعلیمات دینی مورد استفاده قرار گیرد.همچنین کمبودی نیز در زمینه علمای شیعه وجود داشت و اسماعیل مجبور شد تعدادی از علمای شیعی را از سوریه بیاورد.

[[ == تعیین مقام صدر ==]]


اسماعیل برای  نظارت بر اشاعه تشیع و ریاست بر افراد طبقات روحانی مقامی به نام صدر تعیین کرد. مقام صدرات در دولتهای تیموری و ترکمن وجود داشت ؛اما ویژگی مهم این مقام در دولت صفویه این بود که صدر یک برگزیده سیاسی بود و شاهان صفوی از این مقام برای نظارت بر طبقات روحانی استفاده می کردند.

از آنجا که صفویان باور به مذهب رسمی را با وفاداری به دولت معادل می دانستند ،ریشه کنی عقاید مخالف ضروری بود و این کار نیز قسمتی از وظایف صدر بود.عملکرد خوب بازوی دنیوی حکومت و توانایی بقا در برابر حملات خصمانه همسایگان سنی آن، وابسته به برقراری موفقیت آمیز همگونی فکری بود.

این کار که در ابتدا بخش عمده وظایف صدر را تشکیل می داد تا پایان سلطنت اسماعیل به طور عمده انجام پذیرفته بود. از آن پس توان صدر به طور عمده مصروف اداره کلی نهاد مذهب و نظارت بر اوقاف می شد. در نتیجه نفوذ سیاسی صدر پایین آمد.[۱]

  1. پرش به بالا (راجر سیوری،ایران عصر صفوی،ترجمه کامبیز عزیزی،تهران: نشر مرکز،1372)ص29)