نجد

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۳ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۰۸:۰۶ توسط Saeed zamani (بحث | مشارکت‌ها) (ایجاد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو


این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon book.jpg

محتوای فعلی بخشی از یک کتاب متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


منبع: حسین قره چانلو، جغرافياى تاريخى كشورهاى اسلامى، سمت، تهران، 1380، ج‌1، ص 241 و 242


نجد نامى براى سرزمين قديمى است كه در دل جزيرة العرب واقع است و ترجمه انگليسى آن «دل عربستان» است. در لابلاى بلنديهاى نجد دره‌ها و تپه‌هايى است كه چندصد متر بيشتر ارتفاع ندارد و از سنگهاى آهكى و گاهى ماسه‌اى و گرانيت به وجود آمده است. بلندترين قسمتهاى نجد در قسمت غربى آن، مقابل حجاز است، و هرچه به مشرق نزديك مى‌شود سرازيرى آن افزون مى‌گردد تا به عروض مى‌رسد.«1» نجد طبق نظر __________________________________________________

(1). المفصل فى تاريخ العرب ...؛ ج 1، ص 185.
                       جغرافياى تاريخى كشورهاى اسلامى، ج‌1، ص: 242

دانشمندان داراى سه‌بخش است: بخش اوّل ناحيه وادى الرمه ... در شمال كه از لايه‌هاى كربونيفرى و ريگ و ماسه‌اى تشكيل شده است. در اين بخش جبل الشمّر و زمينهاى آتشفشانى قرار دارد. بخش دوم ناحيه ميانه نجد است. ارتفاعات اين ناحيه بلندتر و كوههايش از سنگهاى آهكى و ماسه‌اى تشكيل شده است. بخش سوم ناحيه جنوبى نجد است كه ارتفاعات آن دنباله بلنديهاى نجد ميانى است. زمينهاى اين بخش داراى گياه، چشمه‌ها و چاههاست. كارشناسان معتقدند كه منبع آبهاى اين بخش كوه طويق و وادى حنيفه است. ولى دانشمندان عرب نجد را به دو بخش بالا و پايين تقسيم كرده‌اند. «1» نجد بالا دنباله حجاز و تهامه است و نجد پايين دنباله سرزمين عراق است. نجد تا سده ششم ميلادى داراى درخت و جنگل بود بويژه در شربه در جنوب وادى الرّمه و در وجره «2».

نخستين جغرافيادانى كه از نجد سخن گفته ابن خرداذبه است كه در وصف راه بيابان مى‌نويسد: چنانچه از كوفه بيرون آمدى و به عذيب كه در نجد واقع است رسيدى، در اين حال در نجد خواهى بود. «3» ياقوت مى‌نويسد: گفته‌اند، نجد نام سرزمين وسيعى است كه در بالاى آن تهامه و يمن و در پايين آن عراق و شام واقع است و مرز نجد از سمت حجاز ذات عرق است ... و گفته‌اند كه تمام نجد از نواحى يمامه است. «4» به نوشته ابو الفداء، نجد ناحيه‌اى است ميان حجاز و عراق، و سرزمينهاى خشك و سخت را گويند. برخى گفته‌اند كه نجد نام زمينى است مرتفع ميان يمن، تهامه، عراق و شام. «5»

__________________________________________________

(1). همان؛ ج 1، ص 185 و 186.
(2). همان؛ ج 1، ص 186.
(3). المسالك و الممالك؛ ص 102.
(4). معجم البلدان؛ ج 5، ص 261.
(5). تقويم البلدان؛ ص 109 و 110.


پانویس