امامزاده سیده خاتون شهرضا
در شمال شرقى شهرستان شهرضا در استان اصفهان بقعهاى قرار دارد که بانویى صالحه به نام «سیده خاتون» در آن مدفون است.
نسب این امامزاده بنا به اعتقاد مردم و اهالی شهر به امام سجاد (علیه السلام) میرسد. البته برخی بر این باورند که این امامزاده از زنان سیده و شجاع دوران آلبویه بوده و برخی دیگر وی را از زنان سیده و عالمه زمان خود، از خاندان آلمظفر و مدافع دین و مذهب میدانند که با نیرنگ به دست حکام ظالم وقت به شهادت رسیده است.
در این مکان مقدس علاوه بر بیبی سیده خاتون دو تن از صالحان و پارسایان نیز به نامهای شاهزاده «ابراهیم» و «اسماعیل» نیز در حرم این بزرگوار آرمیدهاند. علاوه بر این، در جوار این آستانه، بزرگان و علمای بزرگی همچون، شیخ ملا علی نوری، شیخ مهدی نوری، محمدباقر کودک و بانو مجتهده ملا حبیبه به خاک سپرده شدهاند.
بقعه متبرکه بیبی سیده خاتون شهرضا ۹۰۰ سال قدمت دارد؛ مساحت معماری این بنا ۷۰۰۰ مترمربع و مربوط به دوران آلمظفر است. این بنا در واقع تا سال ۱۳۵۶ بنایی با مصالح خشت و گل بوده که در سال ۱۳۵۸ مراحل بازسازی آن به اتمام رسیده است.
آرامگاه مزبور صحن وسیعى دارد که در اطرافش اتاقهاى متعددى ساختهاند و خود بقعه داراى حرم و ضریحى ساده است. در داخل حرم و در حدّ شرقى آن مکان دیگرى است که دو قبر در آن واقع شده که دو تن از افراد آلمظفر در آنها دفن شدهاند.
منابع
- تاریخ شهرضا، مسیحاللَّه جمالى، ص۱۴۲-۱۴۱.
- "معرفی امامزاده بیبی سیده خاتون در شهرضا"، خبرگزاری ایکنا.
- سایت الشیعه.