الأربعون حدیثا (شهید اول) (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۶ ژوئیهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۱۲:۵۷ توسط مرضیه الله وکیل جزی (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای جدید حاوی ' {{بخشی از یک کتاب}} ==الأربعون حديثا== '''انگيزه نگارش ''' مرحوم شهيد اول چنان كه ...' ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon book.jpg

محتوای فعلی بخشی از یک کتاب متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)

الأربعون حديثا

انگيزه نگارش

مرحوم شهيد اول چنان كه خود مى نويسد اين كتاب را در راستاى عمل به حدیث شريف نبوى كه فرمودند: «من حفظ على أمتي أربعين حديثا ينتفعون بها بعثه اللّه يوم القيامة فقيها عالما» به رشته تحرير درآورده است.

أربعين نويسى در بين عالمان اسلامى با تأسى به اين فرمايش رواج فراوان يافته است و ايشان در اين خصوص مجموعه هايى گران بها از سخنان معصومين عليهم السلام را در قالب چهل حديث فراهم آورده اند.

محتواى كتاب

كتاب چنان كه از نامش پيداست حاوى چهل حديث از احادیث حضرات معصومين عليهم السلام است كه مؤلف بيشتر احاديث مربوط به عبادات را در آن گردآورده و بعضى احاديث را نيز در موضوعات ديگر ذكر نموده است. كتاب با همان حديث نبوى شريف درباره فضيلت حفظ چهل حديث آغاز و با حديثى درباره فضيلت نمازهاى مخصوص هر يك از شب هاى ماه مبارك رمضان در كيفيت آن پايان مى يابد.

روش إسناد

مؤلف در نقل هر حديث، سلسله سند آن را به طور كامل نقل مى كند.

نسخه شناسى

  • 1- نسخه ب: نسخه ايست نفيس كه در حاشيه آن تعليقات و تصحيحاتى نگاشته شده است. اين نسخه به خط سلطان حسين محمدى در مشهد مقدس به سال 960 هجرى قمرى نگاشته شده و از نسخه اى كه آقا بزرگ تهرانى آن را قديمى تر مى داند، قدمت بيشترى دارد.
  • 2- نسخه ج: نسخه ايست كه در كتابخانه آيت الله بروجردى در مسجد اعظم شهر مقدس قم نگهدارى مى شود. تاريخ كتابت اين نسخه نفيس به قرن 8 يا 9 هجرى قمرى بازمى گردد.
  • 3- نسخه أ: نسخه اى كه همراه با كتاب «الغيبة للنعماني» در سال 1318 هجرى قمرى به طبع رسيده است.

نسخه برنامه

نسخه موجود در برنامه با سه نسخه فوق مقابله شده و به صورت دقيق ضبط گشته است. همچنين با برخى مصادر كه از اين كتاب نقل حدیث كرده اند. نظير بحارالانوار و وسايل الشيعه نيز مقابله گشته است. در پاورقى به موارد اختلاف نسخه ها توسط محققين اشاره شده و نيز آيات قرآنى و احاديث نيز تخريج گشته و برخى مفردات لغوى نيز توضيح داده شده است.

در پايان اين نسخه فهرستى از اعلام و راويان و كنيه هاى موجود در كتاب ارائه شده است. اين نسخه توسط مدرسه امام مهدی علیه السلام در شهر مقدس قم مورد تحقيق قرار گرفته و در سال 1407 هجرى قمرى منتشر شده است.

منابع:

(1). دائرة المعارف تشيع، ج 10، مدخل: شهيد اول .

(2). مقدمه محقق و متن كتاب.