سیری در سیره نبوی (کتاب)
این کتاب دارای سه بخش است. بخش اول که « دیباچه» نام گرفته است شامل دو مقاله تحت عنوانهای «دعوتهای سه بعدی» و «موج اسلامی» به قلم متفکر شهید استاد مرتضی مطهری است. این دو مقاله در اصل ، مقدمه های جلد اول و دوم کتاب " محمد خاتم پیامبران " است که این کتاب مجموعه مقالاتی از چند تن از نویسندگان اسلامی است و در سال 1364 هجری شمسی برابر با 1387 هجری قمری به مناسبت آغاز پانزدهمین قرن بعثت از سوی مؤسسه ی حسینیه ی ارشاد منتشر گردیده است .
بخش دوم که قسمت اصلی کتاب می باشد مشتمل بر هشت سخنرانی استاد شهید تحت عنوان «سیره نبوی» است که در ایام فاطمیه سال 1396 هجری قمری ، مطابق با فروردین 1354 هجری شمسی در مسجد جامع بازار تهران ایراد شده است . عنوان اولیه ی این بحث« منابع شناخت از نظر اسلام» بوده است که استاد پس از برشمردن چند منبع ، سیره اولیاء دین را نیز به عنوان یکی از منابع شناخت از نظر اسلام معرفی نموده و از آنجا وارد بحث « سیره ی نبوی» می شوند . قبل از ورود به این بحث ، استاد شهید بحث کوتاهی پیرامون این فکر انحرافی که «ما قادر به پیروی از اولیاء دین نیستیم» دارند . این بحث مقدمه ی آن هشت جلسه سخنرانی قرار داده شده است.
بخش سوم این کتاب که «ضمیمه» نام گرفته است متشکل از یک سخنرانی و ترجمه صد سخن از پیامبر (ص) می باشد. سخنرانی مذکور تاریخچه ای است از زندگی رسول اکرم (ص) و نیز تحلیل سخنانی چند از آن بزرگوار که در هفدهم ربیع الاول مصادف با زاد روز پیامبر (ص) و امام صادق (ع) ، در حدود سال 1348 هجری شمسی در حسینیه ی ارشاد ایراد شده است .
این کتاب پاسخگوی سؤالاتی در این زمینه است:
• سیره به چه معناست؟
• الگوپذیری از زندگی پیامبر چگونه ممکن است؟ مگر پیامبر متعلق به1400 سال پیش نیست؟
• آیا برای رسیدن به اهدافمان از هر وسیله ای می توانیم استفاده کنیم؟
• ارزش تبلیغ شرایط وروش آن چگونه است؟
• پیامبر در برخورد با چه موضوعاتی تسامح داشتند ودر برخورد با چه موضوعاتی صلابت به خرج می دادند؟
• آیا در اسلام خشونت وجود دارد؟ و دارای چه جایگاهی است؟
• کیفیت استخدام وسیله چگونه است؟ آیا برای هدف مقدس می توان از هر وسیله ای، ولو نا مقدس و پلید استفاده کرد؟
• علل پیشرفت سریع اسلام و گسترش سیره نبوی(ص) چیست؟
منبع
معرفی کتب استاد مطهری، در دسترس در اسلام ناب، بازیابی: 16آذر 1392