فرهنگ عاشورا (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۸ ژانویهٔ ۲۰۱۳، ساعت ۱۳:۲۰ توسط Saeed zamani (بحث | مشارکت‌ها) (تعیین رده)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

مولف

جواد محدثی.

معرفی اجمالی کتاب

فرهنگ عاشورا شامل اطلاعاتي مختصر و مستند و به ترتيب حروف الفبا درباره نهضت عاشورا است. تنها شباهت اين كتاب به دائره المعارف ها يكي ترتيب الفبايي اطلاعات آن است و ديگر ارجاعات آن. چنين مي نمايد كه نويسنده عمد داشته است اين كتاب را كاملاً در قالب دائره المعارف ها نگنجاند تا فقط كتابي براي مراجعه نباشد بلكه براي مطالعه هم باشد، از اين رو كتاب حاضر خوشخوانتر از دائره المعارف هاست و مي شود آن را به راحتي، از آغاز تا پايان خواند.

مدخل هاي اين فرهنگ به صدها عدد مي رسد و مطالب در ذيل هر مدخل از كمتر از يك سطر تا چندين صفحه است. نويسنده در ذيل هر مدخل تنها به توصيف آن نپرداخته بلكه تحليل و گاه ارزشگذاري هم كرده است.

انگیزه نگارش

هدف از تدوين اين فرهنگنامه آن بوده كه يك مجموعه يك جلدي، فشرده در دسترس و كاربردي حاوي لازمترين دانستني ها پيرامون موضوعاتي كه به آن نهضت جاويد چه در عصر حادثه چه در زمان هاي پس از آن تا امروز مربوط مي شود، ارائه گردد.

از اين رو مدخل هاي كتاب كه به ترتيب حروف الفبا است، اشخاص، گروه ها، مكان ها، كتاب ها، اصطلاحات، سنت ها، شعاير، تعاليم مكتبي و محورهاي ديگر را كه به نحوي در ارتباط با فرهنگ عاشورا است شامل مي شود.

ویژگی کتاب

يكى از مزاياى اين فرهنگ نامه آن است كه در پايان اغلب مطالب مربوط به هر عنوان، با (فِلش) به كلماتى ارجاع داده شده كه آنها در اين كتاب مورد بحث قرار گرفته است. با مراجعه به مدخل هاى مشابه و نزديك به هم يا مرتبط، مى توانيد اطلاعات بيشترى به دست آوريد. مثلا در آخر (اهل بيت) چنين آمده است (بوى سيب، تسبيح تربت، چاووش خوانى، فرات) كه به هر كدام از آنها مراجعه شود. مطالبى مرتبط با موضوع تربت ديده مى شود. ايجاد اين (نظام ارتباطى) بين مدخل ها، بهره ورى خواننده را از كتاب افزايش مى دهد.

وضعیت نشر

کتاب حاضر توسط انتشارات معروف در سالهای مختلف منتشر شده است.

منابع

کتابخانه دیجیتال اهل البیت علیهم السلام