قیروان

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو

شهر قیروان در تونس قرار دارد. در زمان معاویة بن ابی سفیان به صورت شهر درآمده و مسلمانان در آن سکونت کرده اند. این شهر در اقلیم سوم قرار دارد. طول آن 31 درجه و عرض آن 30 درجه و 40 دقیقه است.

گروهی از دانشمندان و محدثان بدان منسوبند.[۱] شهر قیروان به ساختن سجاده معروف است. پایه و اساس شکل تمام مسجدهای جامع را که در آفریقای شمالی ساخته شده می توان در مسجد بزرگ قیروان در تونس دید. دانشگاه قیروان مشهور است و بنای آن به قرن نهم می رسد. [۲]

قیروان.jpg

کشور

تونس

شهر

قیروان

  • طول:"05.5'06°10 شرقی
  • عرض:"17.2'40°35 شمالی
قیروان در نقشه.PNG
مشاهده در نقشه

تاریخ شهر قیروان

این شهر را عقبة ابن نافع در سال 51 ه.ق بنا نمود تا مردم عرب در آن سرزمين براى سپاه خود مركزى استوار داشته باشند.[۳]

بلاذرى مى‌گويد: چون خلافت بر معاوية بن ابى سفيان هموار گشت، وى معاويه بن حديج سكونى را بر مصر ولايت داد و او در سال پنجاه هجرى عقبة بن نافع فهرى را به افريقيه گسيل داشت. به روايتى ديگر، عقبه را خود معاويه بر مغرب ولايت داد. به هر صورت، وى با چهار هزار تن از مسلمانان به غزاى افريقيه رفت و آن را فتح كرد و خطه قيروان افريقيه را ترسيم كرد. قيروان جنگلى از اشجار و درختان گز بود كه به دليل وجود درندگان و مارها و كژدمهاى كشنده امكان زندگى در آن نبود.

عقبة آن خارستان را از وجود درندگان و گزندگان پاك و در آن، مسجد جامعى بنا كرد.[۴]

این شهر مقر فرمانروایان اسلامی در غرب آفریقا تا سال 800 بود، پایتخت فاطمی های اول در 909 بود.

قیروان در حدیث پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله

در "بحارالانوار" حدیثی از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله نقل شده كه در آن از "قیروان" به عنوان منبری از منبرهای بهشت نام برده شده است. شهری كه نامش را از واژه فارسی "كاروان" گرفته و در اشعار حافظ و مولانا و دیگر شعرای بزرگ ایرانی وارد شده است.[۵]

اهمیت فرهنگی تاریخی

اهمیت قیروان در جهان اسلام به دلیل موقعیت جغرافیایی و تاریخی‌اش و عالمان و محدثانی كه در این شهر پرورش یافته‌اند، پررنگ است.

این شهر در دوران فتوحات اسلامی نقش استراتژیك ویژه‌ای داشت. عقبة بن نافع سردار سپاه اسلام، این شهر را به منظور استقرار مسلمانان ساخت تا بتواند اسلام را در آفریقا اشاعه دهد. از این رو این شهر آغازگر تاریخ تمدن اسلام در مغرب عربی است. او زمانی كه وارد این شهر شد اهالی قیروان را جمع كرد و گفت: "خداوند این شهر را سرشار از علما و فقها گرداند و با اسلام عزت یابد. پروردگارا، این شهر را از هتك حرمت و آتش برحذر دار".[۶]

پانویس

  1. لغت نامه دهخدا، ذیل واژه قیروان
  2. موسسه مطالعات فرهنگی تاریخی آفران، تونس (بخش فرهنگ)، تاریخ بازیابی: 20 فروردین 1392.
  3. ابوالقاسم پاینده، تاريخ سياسى اسلام (ترجمه)، جاويدان‌، تهران‌، 1376 ش، چاپ نهم،‌ ج‌2، ص 190.
  4. حسین قره چانلو، جغرافياى تاريخى كشورهاى اسلامى، سمت، 1380، ج‌2، ص239.
  5. مسجد عقبه بن نافع؛ نماد اسلام در‌ آفريقا، سایت مجمع جهانی مجمع جهانی اهل ‌بیت علیهم السلام، به نقل از خبرگزاری تقریب.
  6. مسجد عقبه بن نافع؛ نماد اسلام در‌ آفريقا، سایت مجمع جهانی مجمع جهانی اهل ‌بیت علیهم السلام، به نقل از خبرگزاری تقریب.