مکیال المکارم (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو

مؤلف کتاب

مرحوم آیت الله سید محمدتقی موسوی اصفهانی مشهور به فقیه احمدآبادی فرزند سید عبدالرزاق، مؤلف کتاب «مکیال المکارم فی فوائد الدعاء للقائم عجل الله تعالی فرجه الشریف»، از علمای بزرگ اصفهان است. وی سال 1301ق در اصفهان به دنیا آمد.[۱]

او علاوه بر کتاب مکیال، کتب دیگری از جمله: تذکرة الطالبین فی ترجمه آداب المتعلمین، ابواب الجنات فی آداب الجمعات، بساتین الجنان فی المعانی والبیان، آداب صلاة اللیله وظیفة الانام فی زمن غیبة الامام، سراج القبور، توضیح الشواهد، ترغیب الطلاب، انیس المتأدبین، کتاب المنابر، محاسن الادیب فی دقایق الاعاریب و دیوان اشعار دارد و در شعر به تقی یا شرعی زاده تخلص می کند.[۲]

ایشان در سال 1348هـ.ق چشم از جهان فروبست و در قبرستان تخت فولاد اصفهان جنب مقبره پدر اندیشمندش آرام گرفت.[۳]

معرفی اجمالی کتاب

کتاب مکیال المکارم در اصل به زبان عربی و در دو جلد نگارش شده است. این کتاب ارزشمند دارای هشت بخش مهم است که در آن مؤلف ژرف اندیش با استناد به آیات و روایات متعدد، موضوعات بسیار اساسی و سرنوشت سازی را که اغلب جنبه کاربردی دارد و مورد ابتلای شیعیان و مسلمانان می باشد، مورد کاوش و دقت نظر و تأکید قرار داده است.

در بخش اول به موضوع وجوب شناخت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف از دیدگاه عقل و نقل می پردازد. بخش دوم کتاب اختصاص به اثبات وجود حضرت حجت عجل اله تعالی فرجه الشریف دارد.

بخش سوم در بیان پاره ای از حقوق و توجهات آن حضرت بر شیعیان است که به صورت مختصر و مفید ارائه شده است. بخش چهارم که از بخش های مهم و مفصل کتاب به شمار می آید، اختصاص به توضیح درجات و ویژگیهای آن حضرت دارد که سبب دعای ما شیعیان به آن امام غایب می گردد. جالب این که این درجات و خصوصیات به طرز ابتکاری و به ترتیب حروف الفبا تنظیم و از حرف الف آغاز شده و در حرف ی پایان پذیرفته است.

بخش پنجم نیز که از فصول مفصل کتاب به شمار می آید به ثمرات و پیامدهای گوارای دعا برای فرج حضرت حجت عجل الله تعالی فرجه الشریف اختصاص یافته است؛ با پایان بخش پنجم، جلد اول کتاب مکیال المکارم به پایان می رسد.

جلد دوم کتاب با بخش ششم آغاز می شود. در این بخش مؤلف به پنجاه زمان و هشت مکان مشخص اشاره می کند که دعا برای آن حضرت در این زمانها و مکانها مورد عنایت و تأکید قرار گرفته است.

بخش هفتم، به چگونگی دعا برای تعجیل ظهور امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف اختصاص دارد.

بخش هشتم که آخرین بخش کتاب است، در تبیین وظایف و تکالیف بندگان به خصوص شیعیان و مسلمانان در برابر ساحت مقدس حضرت حجت، امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف است.

این کتاب گرانسنگ در نوع خود کم نظیر است و از ابتکار عمل و نوآوری مؤلف حکایت دارد و به همین سبب مورد استقبال رجال علمی، پژوهشگران و عموم مردم قرار گرفته است.

پانویس

  1. شرح حال وی در مقدمه ترجمه مکیال المکارم، به قلم سید محمدعلی روضاتی، ص16-17.
  2. همان، ص19.
  3. مکیال المکارم، ج1، ص32.


منابع

  • عبدالرحیم اباذری، نگاهی به کتاب مکیال المکارم، فرهنگ كوثر، شماره 74، تابستان 1387، صفحه 155.