امامزادگان یحیی و عیسی ابیانه

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۲:۰۹ توسط مهدی موسوی (بحث | مشارکت‌ها) (مهدی موسوی صفحهٔ امامزادگان يحيى و عيسى (عليهما السلام) ابيانه را به امامزادگان یحیی و عیسی ابیانه منتقل کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
امامزاده یحیی.jpg

کشور

ایران

شهر

اصفهان، نطنز، ابیانه

  • طول:"36.6'35°51 شرقی
  • عرض:"07.8'35°33 شمالی
امامزاده یحیی در نقشه.PNG
مشاهده در نقشه

آستان مقدس «امامزادگان یحیی و عیسی» از نوادگان امام کاظم (علیه‌السلام) در روستای تاریخی ابیانه در ۴۰ کیلومترى شمال غربى نطنز در استان اصفهان قرار دارد. اصل این بنا که به نام امامزاده زیارت شناخته می‌شود، متعلق به دوره ایلخانان است.

معماری امامزاده

قدمت امامزاده ابیانه به دوره‌ی ایلخانان و قرن هشتم قمری می‌رسد. این امامزاده در دوره‌ی قاجار و در دوره‌ی پهلوی بازسازی و مرمت شده است.

معماری متفاوت این امامزاده با سایر امامزاده‌‌های ایران و حتی متفاوت با خانه‌های روستای ابیانه است و درمیان خانه هاى سرخ رنگ ابیانه جلوه اى خاص دارد. امامزاده زیارت ابیانه برخلاف خانه‌های روستای ابیانه دارای حیاط مرکزی است. در وسط حیاط مرکزی حوض و آبنمای بزرگی وجود دارد که از رود روستا، آب آن تامین می‌شود.

آستان مقدس امامزادگان یحیی و عیسی دارای گنبد رک دوپوش دوازده ترکه با کاشی‌کاری‌های فیروزه‌ی است و از گنبدهای کمیاب ایران به شما می رود. در سطوح این گنبد، نام «علی» (علیه السلام) با تکرار به سبک خط کوفی معقلى نوشته شده است.

صحن و حرم امامزاده زیارت ابیانه چهارضلعی است و شامل ضریح چوبی، صحن، دو ورودی، حرم چهار ضلعی، درب دو لنگه، رواق و چهار ایوان می شود و رواق آن دارای کتیبه‌هایی است. منبری چوبی و قدیمی در ایوان جنوبی امامزاده قرار دارد. شبستان نیمه باز با ستون‌هایی متعلق به دوره‌ی صفویه در بخش جنوبی بنا شده است.

ایوان جنوبی امامزاده به تپه جنوبی و دره برزرود ابیانه مشرف است و چشم انداز زیبایی دارد. زیر تخته پوشهای سقف، آثار خط نوشته هایی وجود دارد که مشتمل بر آیاتی از قرآن، تاریخ و اشعار مذهبی و تاریخهای مرمت بنا می باشد. در درب این امامزاده، تاریخ ۱۳۰۳ قمری نوشته شده است.

این بنا با شماره ۱۴۹۲۰ در تاریخ ۱۳۸۴/۱۲/۱۶ ثبت شده است.

منابع