شهید عطاءالله اشرفی اصفهانی
آیت الله عطاءالله اشرفی اصفهانی (1281 - 1361 ش) مجتهد شیعی، از شاگردان آیت الله بروجردی و نماینده ایشان در باختران، از شخصیت های تاثیرگذار انقلاب اسلامی و نماینده امام خمینی (ره) در کرمانشاه بود. وی به مبارزه ای طولانی و جدّی با رژیم پهلوی و پس از آن با عناصر ضد انقلاب برخاست که سرانجام جان خود را نیز در این راه اهدا کرد.
او در ۲۳ مهر ۱۳۶۱ بر اثر عملیات تروریستی منافقین، به درجه رفیع شهادت نائل شد تا چهارمین شهید محراب لقب بگیرد.
نام کامل | عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی) |
زادروز | 1281 شمسی |
زادگاه | خمینی شهر |
وفات | 1361 شمسی |
مدفن | گلستان شهدای اصفهان |
اساتید | |
| |
| |
محتویات
تولد
شهید محراب، آیت الله عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی) در سال 1281 هجری شمسی در «خمینی شهر» اصفهان و در خانوادهای روحانی و مذهبی، دیده به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی را در زادگاه خود به پایان رساند. سپس در نوجوانی، برای ادامهی تحصیل، راهی اصفهان شد و نزدیک به ده سال از محضر استادان بنام حوزهی علمیهی اصفهان بهره جست.
شهید والامقام آیت الله اشرفی اصفهانی در بیست سالگی برای ادامهی تحصیل و رسیدن به مقامهای عالی علمی و معنوی، رهسپار شهر مقدس قم شد تا آینهای گردد پاک و باصفا برای آیندگان.
تحصیلات
شهید محراب، آیت الله اشرفی اصفهانی برای کسب مقام علمی و معنوی، از شهر اصفهان به حوزهی علمیهی قم هجرت کرد و در آن جا، از محضر آیات و مراجع عالیقدر، بهرههای فراوان برد. وی مدت دوازده سال در درس مرجع عالیقدر، حضرت آیت الله بروجردی حضور مییافت و همهی دروس آن مرجع والامقام را مینوشت. شور و شعف ایشان در تحصیل و تحمل سختیهای زندگی، وصفناپذیر است. ایشان با ارادهای آهنین و باتلاش و کوششهای بسیار در چهل سالگی به درجهی عظیم اجتهاد نایل آمد و ستارهای روشنگر در آسمان تبلیغ دین و فقاهت گردید.
هجرت به قم
شهید محراب، آیت الله اشرفی اصفهانی پس از گذراندن تحصیلات عالیه در حوزهی علمیهی قم و بهرهگیری از محضر مراجع بزرگی چون آیت الله حجت و آیت الله العظمی بروجردی و رسیدن به درجهی عظیم اجتهاد، بنابر دستور مرجع بزرگ جهان شیعه؛ حضرت آیت الله العظمی بروجردی به استان باختران هجرت کرد این در حالی بود که رژیم طاغوت به روحانیان و سخنرانیهای آنان، بسیار حساس بود، ولی این شهید والامقام با شجاعت فراوان، مسایل سیاسی روز را برای آگاهی مردم بازگو میکرد. به همین دلیل، بارها مورد آزار و اذیت نیروهای رژیم منحوس پهلوی قرار گرفت.
آثار
آثار وی را حدود 30 مجلد نوشتهاند که بیشتر آنها چاپ نشده است، اما آثار چاپ شده وی عبارتند از:
- البیان (برهان قرآن)، در موضوع علوم قرآن، به زبان فارسی
- تفسیر قرآن، خلاصهای از تفاسیر شیعه و سنی
- مجمع الشتات، در اصول دین و عقاید و کلام، به زبان عربی در چهار مجلد
- مجموعه ای پیرامون حروف مقطعه قرآن
- کتابی در موضوع غیبت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه
- غروب آفتاب در محراب جمعه، مجموعه خطبههای شهید اشرفی در نماز جمعه کرمانشاه در دو مجلد
- جزوات درس فقهی و اصولی، تقریرات اساتید خود آیات عظام بروجردی، حجت کوه کمرهای، سیدمحمدتقی خوانساری و صدر
مبارزات سیاسی و اقدامات فرهنگی
از 19 دی سال 56 تا پیروزی انقلاب اسلامی
پس از قیام خونین 15 خرداد سال 42، ملت رنج دیدهی ایران در زیر چکمهی استبداد طاغوت، چون انبار باروتی آمادهی انفجار بود. با چاپ مقالهای توهینآمیز دربارهی امام خمینی در 19 دی سال 56، مرحلهی تازهای از قیام مردم آغاز شد. شهید محراب، آیت الله اشرفی اصفهانی در این حرکت توفنده مانند دیگر روحانیان، نقش بسزایی داشت. ایشان با برگزاری مراسم بزرگداشت شهدای 19 دی و نیز برگزاری مراسم بزرگداشت شهادت آیت الله سید مصطفی خمینی و ایراد سخنرانیهای روشنگر، مردم غیور باختران را برای انقلاب بزرگ اسلامی آماده میکرد.
پس از پیروزی انقلاب در سنگر نماز جمعه
یکی از عوامل مهمی که در ثبات و تداوم انقلاب اسلامی، نقش ارزندهای داشت نماز سیاسی-عبادی جمعه بود. شهید محراب، آیت الله اشرفی اصفهانی از جمله رادمردانی است که به فرمان امام خمینی به امامت نماز جمعهی باختران منصوب شد، تا این بار در صحنهی حفظ و پاسداری از نظام مقدس، اسلامی تلاش و جانفشانی کند.
شهید محراب و جنگ تحمیلی
استکبار جهانی به سرکردگی امریکا که با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، منافع خود را در خطر جدی میدید، به توطئههای داخلی و محاصرهی اقتصادی دست زد. هنگامی که این نیرنگها ناکام ماند، توطئهی جنگ تحمیلی را برای شکست نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، اجرا کرد. در چنین شرایطی، دمیدن روح شهادت طلبی در میان رزمندگان و دلگرم کردن آنان برای مقابله با دشمن بعثی، بسیار بااهمیت بود.
شهید محراب، آیت الله اشرفی اصفهانی از جمله عالمان وارسته و مجاهدین در راه حق است که با حضور خود در میدانهای نبرد و ایراد سخنرانیهای شورانگیز، روح مقاومت و شهادت را در کالبد جوانان غیور میهن اسلامی میدمید و با این اعمال معنوی به آن عزیزان، دلگرمی میداد.
نقش شهید محراب در وحدت بین تشیع و تسنن
دشمن جهانخوار و استکبار جهانی همیشه در تلاش بوده است تا بین امتهای اسلامی، تفرقه افکند و از انسجام و وحدت آنان جلوگیری کند؛ اما بیداری عالمان دینی ما، همیشه توطئههای آنان را نقش بر آب کرده است. شهید محراب، آیت الله اشرفی اصفهانی از همان بیداردلان و مجاهدانی است که درباره ی وحدت بین شیعه و سنی، رنجهای فراوانی را متحمل شد. او با انجام مسافرتهای متعدد به شهرهای پاوه، جوانرود و روانسر و تشکیل سمینارهای بیشمار مرکب از ائمهی جمعه سنی و شیعه در استان باختران، در خنثی کردن توطئههای تفرقهافکنان داخلی و خارجی، سهم بسزایی داشت.
* تأسیس ساختمان مکتب الزهرا * تأسیس مسجد ولی عصر در خمینی شهر * تأسیس مسجد امام حسین در خمینی شهر * امام جمعه شهر کرمانشاه * تأسیس حوزه علمیه امام خمینی در کرمانشاه * تأسیس ساختمان مسجدالنبی در کرمانشاه * تأسیس توسعه مسجد بروجردی در کرمانشاه *
شهادت
شهید آیتالله اشرفی اصفهانی سرانجام در ساعت 12:15 ظهر 23 مهرماه 1361 پس از 80 سال زندگی پر فراز و نشیب، در حالی که مهیای اقامه نماز بود توسط فردی بنام محمدحسین خداکرمی با نارنجک مورد حمله قرار گرفت و به شهادت رسید. بعدها نشریه «مجاهد» ارگان سازمان مجاهدین خلق (منافقین) با برعهده گرفتن این عملیات تروریستی، خداکرمی را به عنوان یکی از عوامل خود معرفی کرد.[۱]
منبع
جعفر اسلامی, گلبرگ: مهر 1380، شماره 20
آرشیو عکس و تصویر
از راست: شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی)، سید عبدالله موسوی شیرازی و ناشناس
از راست: شهید شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی) و سید حسین خادمی
از راست: سید شهاب الدین مرعشی نجفی و شهید شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی)
ردیف جلو از راست: شهید محمد صدوقی و شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی)
از راست: سید روح الله موسوی مصطفوی خمینی و شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی)
مزار قدیمی شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی) در گلستان شهدای اصفهان (شرق تخت فولاد)
سید علی حسینی خامنه ای بر سر قبر شهید عطاالله اشرفی خوزانی (اصفهانی) در گلستان شهدای اصفهان (شرق تخت فولاد)
- ↑ نشریه الکترونیکی گذرستان، شماره 56.