مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

اخلاق اسلامی در نهج البلاغه (خطبه متقین) (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۸ سپتامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۴۳ توسط مهدی موسوی (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو


اخلاق اسلامی در نهج البلاغه.jpg
نویسنده ناصر مکارم شیرازی
موضوع شرح نهج‌البلاغه
زبان فارسی
تعداد جلد ۲
تنظيم و تحقيق اكبر خادم‌الذاكرین

اخلاق اسلامی در نهج‌البلاغه

«اخلاق اسلامى در نهج‌البلاغه (خطبه متقین)»، از آثار آیت‌الله ناصر مکارم شیرازى، شامل شرح کامل خطبه ۱۹۳ نهج‌البلاغه (مشهور به خطبه متقین یا خطبه همّام) است. در این کتاب، تمامى ۱۱۰ صفتى که امام على علیه‌السلام براى اهل تقوا ذکر نموده، در دو جلد شرح شده است.

معرفی کتاب

این کتاب، متن تنظیم شده درسهاى آیت‌الله مکارم شیرازى در چند ماه مبارک رمضان در حوزه علمیه قم است. تنظیم و تحقیق کتاب را اکبر خادم الذاکرین -خادمى اصفهانى- در سال ۱۳۶۹ ش. به پایان رسانده است. مخاطب کتاب، عموم مردم و دوستداران نهج‌البلاغه هستند.

آیت‌الله مکارم شیرازی در مقدمه‌اش -که آن را در تاریخ آبان ۱۳۷۰ ش. در حوزه علمیه قم نوشته- بر چند نکته تأکید کرده است:

با توفیق الهى چند سال متوالى در ماه مبارک رمضان، درس اخلاق از دیدگاه نهج‌البلاغه امام على(ع) در حوزه علمیه قم براى طلاب و فضلاى محترم برگزار کردم. این درسها که از سیماى جمهورى اسلامى نیز مرتباً پخش مى‌شد بحمدالله اثر عمیقى داشت، و گروهى اصرار داشتند که جمع‌آورى شود و به‌صورت کتابى درآید. توفیق این کار شامل حال حجةالاسلام آقاى اکبر خادمى اصفهانى شد که خودش نیز در درسها شرکت داشت و مطالب را با دقت جمع‌آورى مى‌کرد. نامبرده به این نیز بسنده نکرد بلکه مطالب قابل ملاحظه‌اى زیر نظر اینجانب بر آن افزود و به‌صورت پربارترى درآورد.

محقق کتاب نیز در مقدمه‌اش -که آن را در قم ۲۷ مهر ۱۳۶۹ نوشته- یادآور شده است: آیت‌الله مکارم در ماه مبارک رمضان ۱۴۰۸ خطبه متقین را براى درس نهج‌البلاغه برگزید و اینجانب نیز در آن شرکت کرده و مطالب ایشان را جمع‌آورى کرده و در آخر هر یک یا چند فراز، اشعار عارف بزرگوار آیت‌الله مهدى الهى قمشه‌اى را که در شرح خطبه «همام» سروده آورده‌ایم.

کتاب «اخلاق اسلامی در نهج البلاغه» از مقدمه گردآورنده و متن اصلى شرح خطبه متقین (جلد۱ مشتمل بر ۲۷ صفت از صفات متقین، و جلد۲ مشتمل بر ۸۳ صفت) تشکیل شده است. در این اثر مطالب خطبه متقین به شیوه شرح ترتیبى و به‌صورت جامع و اجتهادى توضیح داده شده است.

منابع

  • ویکی نور.