تصحیح الاعتقاد (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۴۶ توسط Akbari (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
تصحيح‌الاعتقاد.jpg
نویسنده شیخ مفید
موضوع عقاید شیعه
زبان عربی
تعداد جلد 1

تصحيح الاعتقاد

مؤلف

محمَّد بن محمَّد بن نعمان بن عبدالسَّلام حارثی مذحجی عکبری (336-413ق)، معروف به شيخ مفيد و ابن المعلّم، فقیه و متکلم و از علمای برجسته شیعه قرن ۴ هجری و متولد بغداد بود. ابن قولویه قمی، شیخ صدوق، ابن ولید قمی، ابوغالب زراری، ابن جنید اسكافى، ابوعلی صولی بصرى، ابوعبدالله صفوانی از اساتید ایشان بوده اند. او بيش از 200 جلد تألیف دارد. از معروف‌ترین آثار وی، المُقنَعَة در علم فقه، اوائل المقالات در دانش کلام و الاِرشاد در شرح حال‌ امامان شیعه است. شيخ مفيد در سال 401 ش یا 413 ق یا 1022 م ، در بغداد و پس از 75 سال تلاش و خدمت ارزنده درگذشت .تشييع جنازۀ او شهرت دارد. در تشييع او بيش از 80 هزار نفر از شیعیان شركت جستند و درگذشت او در ماه رمضان بود.

معرفى اجمالى كتاب تصحيح الاعتقاد

مؤلف، این كتاب را در شرح كتاب الاعتقادات شیخ صدوق نوشته و در آن به شرح و بررسى مباحث عقیدتى پرداخته است. شیخ مفید در این كتاب با بررسى استدلالى و بیان برهانى كتاب الاعتقادات، نظریات شیخ صدوق را رد یا اثبات مى كند. وى در كتاب تصحیح الاعتقاد غناى فرهنگ شیعه و قدرت استدلال آن را در مباحث اعتقادى به تصویر كشیده است.

شیخ مفید بعد از نگارش كتاب الاعتقادات وعده نگارش شرحى بر آن نیز مى دهد ولى موفق به آن نمى شود و شیخ مفید با نگارش این كتاب عهده دار شرح بر كتاب استاد بزرگوار خود گردیده است.

كتاب تصحیح الاعتقاد از اعتبار خاصى برخوردار است و از زمان نگارش تا حال، پیوسته مورد توجه علما و فقهاى شیعه قرار داشته و در كتب مختلف از آن نقل شده است. این كتاب براى تحقیق در عقاید شیعه و شناخت مباحث عقیدتى مطرح در قرن چهارم و عصر شیخ مفید، كتابى ارزشمند و قابل توجه است.

كتاب تصحیح الاعتقاد شامل این عناوین مى باشد: صفات خداوند، جبر و تفویض، قضا و قدر، معناى عرش، رجعت، بهشت و جهنم، عصمت، تقیه، موحد بودن اجداد پیامبر، خطر و اباحه و بسیارى از مباحث ارزشمند دیگر.

وضعیت نشر کتاب

این كتاب به همت كنگره شیخ مفید در سال 1413 ق چاپ شده است.

منابع

کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی/ نویسنده: محمدرضا ضمیری

متن کتاب تصحيح الاعتقاد

تصحيح الاعتقاد