التوحید (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (صفحه‌ای جدید حاوی ' {{بخشی از یک کتاب}} '''منبع:''' کتابشناسي تفصيلي مذاهب اسلامي، صفحه 257 - 258 '''نویسنده...' ایجاد کرد)
 
(اضافه کردن رده)
سطر ۳۵: سطر ۳۵:
  
 
* '''[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource.do?action=resource&id=75347&scope=95YYli2geUHYUsFWA8qX4Vc_wH8-sUC4&flowLastAction=view&from=search&query=%D8%A7%D9%84%D8%AA%D9%88%D8%AD%D9%8A%D8%AF&field=&collectionPID=0&lang=&count=20&execute=true کتاب التوحید]'''
 
* '''[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource.do?action=resource&id=75347&scope=95YYli2geUHYUsFWA8qX4Vc_wH8-sUC4&flowLastAction=view&from=search&query=%D8%A7%D9%84%D8%AA%D9%88%D8%AD%D9%8A%D8%AF&field=&collectionPID=0&lang=&count=20&execute=true کتاب التوحید]'''
 
+
[[رده:منابع حدیثی]]
----
+
[[رده:منابع اعتقادی]]

نسخهٔ ‏۳۱ ژوئیهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۰۷:۲۶

این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon book.jpg

محتوای فعلی بخشی از یک کتاب متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)

منبع: کتابشناسي تفصيلي مذاهب اسلامي، صفحه 257 - 258

نویسنده: محمدرضا ضميري

مؤلف:

شیخ صدوق ابوجعفر محمد بن علی بن حسین بن بابویه قمی (م 381 ق).

معرفی اجمالی كتاب:

این اثر مشهور به «توحید صدوق» یا «توحید ابن بابویه» است. موضوع كتاب، روایات حضرت رسول خدا صلی الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام درباره توحید، شناخت ذات، صفات، اسماء و افعال خداوند متعال و دیگر مباحث مهم كلامی است. این كتاب در شناخت خداوند متعال و معرفی دیدگاه شیعه درباره مباحث توحید كتاب ارزشمندی است.

كتاب توحید مانند دیگر كتابهای شیخ صدوق پیوسته مورد توجه علماء و فقهای شیعه قرار داشته و از معتبرترین اصول روایی شیعه بشمار می آید. روایات آن نیز در بسیاری از مجموعه های روایی شیعه مانند بحارالانوار آمده و به آن ها استناد شده است.

شیخ صدوق درباره انگیزه نگارش این كتاب می گوید: «امری كه موجب گشت تا این كتاب را به رشته تحریر درآوردم، این بود كه دیدم برخی از مخالفان به علمای شیعه نسبت تشبیه و جبر می دهند. دلیل آن ها روایاتی بود كه در كتاب های شیعه دیده بودند و با ناآگاهی از معانی و تفسیر آن ها، معانی غلط برای آن ها بیان می كردند و با این كار چهره مذهب ما را در برابر مردم، زشت و ناپسند نشان می دادند. من هم به قصد قربت به درگاه الهی اقدام به نگارش این كتاب در توحید و نفی تشبیه و جبر نمودم».

این كتاب مشتمل بر 583 حدیث است و مؤلف آن را در 67 باب تنظیم كرده است. بعضی از عناوین كلی كتاب عبارت اند از: پاداش یكتاپرستان و عرفا، یكتاپرستی و نفی تشبیه، معنای واحد، توحید و موحد، معنای قل هو الله احد، اثبات جسم نبودن و صورت نداشتن خدا، روایاتی درباره دیدن خداوند، قدرت، صفات ذات و صفات افعال، تفسیر «كل شی هالك الاّ وجهه»، تفسیر آیه «والارض جمیعاً قبضته» (سوره زمر، آیه 67)، نفی زمان و مكان و حركت از خداوند متعال، اسماء الله، اثبات حدوث عالم و مباحث مفید و مهم فراوان دیگر.

شروح و تعلیقات:

  • شرح قاضی محمد سعید قمی شاگرد فیض كاشانی كه در سال 1099 ق به رشته تحریر درآمده است،
  • شرح امیر محمدعلی نائب الصداره،
  • شرح فارسی مولا محمدباقر سبزواری (م 1090 ق)،
  • شرح سید نعمت الله جزایری.

وضعیت نشر:

این كتاب، به زبان عربی توسط انتشارات جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، با تحقیق سید هاشم حسینی تهرانی در سال 1398 ق، به قطع وزیری چاپ شده است.

پيوندها