مسکن الفؤاد (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (صفحه‌ای جدید حاوی ''''منبع:''' سایت اندیشه قم '''نویسنده:''' حافظ فرزانه/ مرکز مطالعات و پژوهش‌هاي فرهن...' ایجاد کرد)
 
(اضافه کردن رده)
سطر ۴۶: سطر ۴۶:
  
 
[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource.do?action=resource&id=37194&scope=95YYli2geUFFgeuzgMm3j7M0nmC28TyV&flowLastAction=view&from=search&query=%D9%85%D8%B3%D9%83%D9%86%20%D8%A7%D9%84%D9%81%D8%A4%D8%A7%D8%AF&field=&collectionPID=0&lang=&count=20&execute=true کتاب مسكِّن الفؤاد]
 
[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource.do?action=resource&id=37194&scope=95YYli2geUFFgeuzgMm3j7M0nmC28TyV&flowLastAction=view&from=search&query=%D9%85%D8%B3%D9%83%D9%86%20%D8%A7%D9%84%D9%81%D8%A4%D8%A7%D8%AF&field=&collectionPID=0&lang=&count=20&execute=true کتاب مسكِّن الفؤاد]
 
+
[[رده:منابع حدیثی]]
----
 

نسخهٔ ‏۳۱ ژوئیهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۰۶:۳۷

منبع: سایت اندیشه قم

نویسنده: حافظ فرزانه/ مرکز مطالعات و پژوهش‌هاي فرهنگي حوزه علميه

مسكِّن الفؤاد عند فقد الاحبّه والاولاد

مؤلف:

شیخ زین‌الدین بن علی عاملی، شهید ثانی (م 965 هـ.ق).

معرفی اجمالی كتاب:

كتاب حاضر یكی از ده‌ها كتاب شهید ثانی است كه برای آیندگان به یادگار مانده است. شهید این كتاب را در سال 954 هـ.ق نگاشته و علت آن مرگ فرزندان خود ایشان بوده است، به طوری كه تمام پسران وی در چند سال اول زندگی شهید از دنیا رفته‌اند و ایشان پس از فوت فرزندش محمد برای آرامش دادن به خود و نزدیكان و تمام كسانی كه مصیبت می‌بینند، این كتاب را تألیف كرد.

مؤلف در مقدمه كتاب به مسأله مصیبت‌ها و مرگ فرزندان اشاره و بیان می‌كند كه در این كتاب احادیث پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و حالات بزرگان را برای زدودن غم و اندوه از قلب مصیبت‌زدگان جمع‌آوری نموده است.

شهید ثانی كتاب خود را در یك مقدمه و چهار باب و یك خاتمه تنظیم كرده است:

  • مقدمه: مسائلی را كه موجب رضایت به قضای خداوند می‌شود، برشمرده است.
  • باب اول: بیان پاداش و اجرهایی كه در مرگ فرزندان در اثر صبر به انسان عطا می‌شود.
  • باب دوم: در صبر.
  • باب سوم: در رضا.
  • باب چهارم: در گریه.
  • خاتمه: شامل تسلیت گفتن به بازماندگان و لزوم یادآوری گریه‌های پیامبر در هر مصیبت است و این كه بیشترین بلاها و مصیبت‌ها مربوط به انبیاء است.

مؤلف در هر بخش توضیحاتی مانند معنای كلمه، نكات قابل تذكر و روایات پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم را در فضیلت آن موضوع می‌آورد. در كنار ذكر روایات، قضایای تاریخی فراوانی را هم یادآور شده كه مصیبت زده را متوجه این نكته می‌نماید كه بلاها و مصیبت‌ها امری طبیعی و لازمه زندگی در این دنیا است و با بیان حالات بزرگان و اهل معرفت خواننده را ترغیب به بردباری هر چه بیشتر می‌كند.

این كتاب به جهت ارزش و بزرگی نویسنده‌ی ارزشمندش مورد عنایت بزرگان قرار گرفته به طوری كه چندین كتاب بر طبق روش آن نوشته شده و چندین بار ترجمه شده است. علاوه بر جایگاه نویسنده كتاب سبكی زیبا و به صورت خلاصه و با اجتناب از اطاله كلام نگاشته شده و از جایگاه شایسته و والایی برخوردار است.

از ترجمه‌های فارسی كتاب می‌توان به كتاب‌های زیر اشاره كرد:

«تسلیه العباد»؛ از میرزا اسماعیل خان مجدالادباء، «فرج الحزین بالمكاره و فوت البنین» كه ترجمه كتاب است با اضافات از محمدمهدی بن حاج علی‌اصغری و «روح و ریحان» از شیخ جمال بن محمدتقی عراقی كه به طور کامل متن كتاب در آن نیامده بلكه شبیه به كتاب مسكّن الفؤاد است.

وضعیت نشر:

این كتاب در یك جلد به زبان عربی در كتابخانه بصیرتی قم به چاپ رسیده است.


پيوندها

کتاب مسكِّن الفؤاد