ابوعلی مروزی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(منابع)
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{مدخل دائرة المعارف|[[اثر آفرینان]]}}
 
{{مدخل دائرة المعارف|[[اثر آفرینان]]}}
  
'''''مروزی، ابوعلی
+
'''«ابوعلی بن حسین مَرْوَزی»''' (متوفای بعد از ۶۳۰ ق)، از شاعران پارسی‌گوی [[ایران|ایرانی]] در قرن هفتم قمری است.
  
قرن: 7
+
از نسبت «مَروَزی» چنین برمی‌آید که ابوعلی اهل مرو بوده است. یگانه منبعی که از زندگی او سخن گفته، [[تذکره|تذکرۀ]] «لباب الالباب» محمد عوفی است. از اشارۀ عوفی به مصاحبت خود با ابوعلی در نیشابور، چنین برمی‌آید که وی مدتی نیز در این شهر می‌زیسته است.
  
(س ششم و هفتم ق)
+
از آثار ابوعلی مروزی دو [[قصیده]] یکی مشتمل بر ۲۸ [[بیت (شعر)|بیت]] در مدح سلطان محمد خوارزمشاه (حک‍: ‍۵۹۶-۶۱۷ ق) و دیگری شامل ۲۰ بیت در وصف بهار و مدح یکی از بزرگان در دست است که توانایی شاعر را در آوردن وصفهای زیبا و تشبیهات بدیع نشان می‌دهد.
  
شاعر. از مداحان علاءالدین اسكندر ثانى، محمد بن علاءالدین تكش خوارزمشاه بود و عوفى او را در [[نیشابور]] ملاقات كرده و مدتى با وى مجالست داشته است. دو قصیده از او در «لباب الالباب» آمده كه قدرت و را در ابداع معانى و ایراد الفاظ متین نشان مى ‌دهد و رباعیاتى هم كه به نام وى ثبت شده منتخب و مطبوع است.
+
از این شاعر چند [[رباعی]] عاشقانه نیز باقی مانده است. از گفتۀ عوفی که گوید: «سید را اشعار آبدار بسیار است»، چنین برمی‌آید که آثار منظوم او بیش از اینها بوده است.  
  
 
==منابع==
 
==منابع==
* [[انجمن مفاخر فرهنگی]]، [[اثرآفرینان]]، ج1، ص178.
 
  
 +
*[https://www.cgie.org.ir/fa/article/224886/%D8%A7%D8%A8%D9%88%D8%B9%D9%84%DB%8C-%D9%85%D8%B1%D9%88%D8%B2%DB%8C "ابوعلی مروزی"، دائرةالمعارف بزرگ اسلامی].
 +
*[[انجمن مفاخر فرهنگی]]، [[اثرآفرینان]]، ج۱، ص۱۷۸.
 +
[[رده:شعرای پارسی گو]]
 
[[رده:شعرای پارسی گوی قرن هفتم]]
 
[[رده:شعرای پارسی گوی قرن هفتم]]

نسخهٔ ‏۳ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۰۷:۲۵

Icon-encycolopedia.jpg

این صفحه مدخلی از اثر آفرینان است

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


«ابوعلی بن حسین مَرْوَزی» (متوفای بعد از ۶۳۰ ق)، از شاعران پارسی‌گوی ایرانی در قرن هفتم قمری است.

از نسبت «مَروَزی» چنین برمی‌آید که ابوعلی اهل مرو بوده است. یگانه منبعی که از زندگی او سخن گفته، تذکرۀ «لباب الالباب» محمد عوفی است. از اشارۀ عوفی به مصاحبت خود با ابوعلی در نیشابور، چنین برمی‌آید که وی مدتی نیز در این شهر می‌زیسته است.

از آثار ابوعلی مروزی دو قصیده یکی مشتمل بر ۲۸ بیت در مدح سلطان محمد خوارزمشاه (حک‍: ‍۵۹۶-۶۱۷ ق) و دیگری شامل ۲۰ بیت در وصف بهار و مدح یکی از بزرگان در دست است که توانایی شاعر را در آوردن وصفهای زیبا و تشبیهات بدیع نشان می‌دهد.

از این شاعر چند رباعی عاشقانه نیز باقی مانده است. از گفتۀ عوفی که گوید: «سید را اشعار آبدار بسیار است»، چنین برمی‌آید که آثار منظوم او بیش از اینها بوده است.

منابع