اسد الغابة: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای جدید حاوی '{{الگو:نیازمند ویرایش فنی}} کتابی مهم و مرجع در علم رجال، به زبان عربی که در قرون 6...' ایجاد کرد)
 
سطر ۱: سطر ۱:
{{الگو:نیازمند ویرایش فنی}}
+
کتابی مهم و مرجع در علم رجال به زبان عربی که در قرون 6 و 7 هـ.ق نگاشته شده است.
کتابی مهم و مرجع در علم رجال، به زبان عربی که در قرون 6 و 7 ه.ق نگاشته شده است.  
 
  
'''«اسد الغابة فی معرفة الصحابه»''' در شرح احوال و شناخت صحابه رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم می باشد.  
+
'''«اسدالغابة فی معرفة الصحابه»''' در شرح احوال و شناخت صحابه رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم می باشد.
  
== معرفی اجمالی نویسنده ==
+
==معرفی اجمالی نویسنده==
  
ابوالحسن علی، پدرش ابی الکرم محمد شیبانی موصلی جزری لقبش عزالدین و معروف به "ابن اثیر" است. ذکر این نکته ضروری است که "ابن اثیر" کنیه سه برادر دانشمند معروف جزیره «ابن عمر» در حوالی شهر موصل عراق است که در فنون علمی مختلف از ادب و تاریخ و حدیث و غیره، مشهور بودند. ابوالحسن (عزالدین مذکور) برادر دوم است که سال 555 هجری قمری در جزیره «ابن عمر» بدنیا آمد. از دوران کودکی و نوجوانی حفظ قرآن و علوم مقدماتی فقه و .... را شروع و بیشتر از این اطلاعی نداریم ولی در دوران جوانی به دلیل انتقال پدرش به موصل که در دستگاه " آل زنگی" بود به همراه دو برادرش در موصل اقامت کرد و از اساتید علوم در هر فن، بهره کافی برد، در شام و بغداد نیز تحصیل علم کرد. او اساتید خودش را در کتاب «الکامل» خود معرفی کرده است. وی در زمان خودش، از محدثان مشهور و در علم تاریخ و انساب و سیر و وقایع و ایام مشهوره عرب، متبحر و در علوم غریبه نیز مهارت داشت. "ابن خلکان" که او را ستوده و با او در حلب ملاقاتی داشته می گوید که "ابن اثیر" حافظ حدیث بوده و تاریخ را از برداشت و انساب عرب را می دانست و به اخبار آن ها آگاه بود. "ابن جوزی" نیز، از او به عنوان استاد یاد کرده است. وی سال 630 یا 632 هـ ق در موصل در گذشت.  
+
ابوالحسن علی، پدرش ابی الکرم محمد شیبانی موصلی جزری لقبش عزالدین و معروف به "ابن اثیر" است. ذکر این نکته ضروری است که "ابن اثیر" کنیه سه برادر دانشمند معروف جزیره «ابن عمر» در حوالی شهر موصل [[عراق]] است که در فنون علمی مختلف از ادب و تاریخ و حدیث و غیره، مشهور بودند.
  
 +
ابوالحسن (عزالدین مذکور) برادر دوم است که سال 555 هجری قمری در جزیره «ابن عمر» بدنیا آمد. از دوران کودکی و نوجوانی حفظ [[قرآن]] و علوم مقدماتی فقه و... را شروع و بیشتر از این اطلاعی نداریم ولی در دوران جوانی به دلیل انتقال پدرش به موصل که در دستگاه "آل زنگی" بود به همراه دو برادرش در موصل اقامت کرد و از اساتید علوم در هر فن بهره کافی برد، در شام و بغداد نیز تحصیل علم کرد.
  
== معرفی اجمالی کتاب ==
+
او اساتید خودش را در کتاب «الکامل» خود معرفی کرده است. وی در زمان خودش، از محدثان مشهور و در علم تاریخ و انساب و سیر و وقایع و ایام مشهوره عرب، متبحر و در علوم غریبه نیز مهارت داشت. "ابن خلکان" که او را ستوده و با او در حلب ملاقاتی داشته می گوید که "ابن اثیر" حافظ حدیث بوده و تاریخ را از برداشت و انساب عرب را می دانست و به اخبار آنها آگاه بود. "ابن جوزی" نیز از او به عنوان استاد یاد کرده است. وی سال 630 یا 632 هـ.ق در موصل درگذشت.
  
این اثر معتبر، مشتمل بر زندگینامه هفت هزار و پانصد یا هفت هزار و هفتصد و سه تن از اصحاب پیامبر اکرم است.
+
==معرفی اجمالی کتاب==
  
نام اصلی کتاب «اسدالغابه فی معرفة الصحابه» است. مولف، محتویات کتابهای "ابن منده اصفهانی" و "ابونعیم اصفهانی" و "ابن عبدالبر نمری قرطبی" و "ابوموسی اصفهانی" را جمع کرده و اشتباهات آنها را تصحیح نموده و خودش مطالبی نیز، بر آن اضافه کرده است.  
+
این اثر معتبر، مشتمل بر زندگینامه هفت هزار و پانصد یا هفت هزار و هفتصد و سه تن از اصحاب پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله است.
  
== ساختار کتاب ==
+
نام اصلی کتاب «اسدالغابه فی معرفة الصحابه» است. مولف، محتویات کتابهای "ابن منده اصفهانی" و "ابونعیم اصفهانی" و "ابن عبدالبر نمری قرطبی" و "ابوموسی اصفهانی" را جمع کرده و اشتباهات آنها را تصحیح نموده و خودش مطالبی نیز بر آن اضافه کرده است.
  
بنا بر نقل 7703 زندگینامه از یاران مرد و زن پیامبر اسلام در این کتاب، 1022 زندگینامه از زنان و 6681 زندگینامه از مردان است. این یاران بعضی به اسم، بعضی با کنیه و بعضی هم با نام و هم با کنیه، یاد شده اند. قسمت آغازین این کتاب:
+
==ساختار کتاب==
  
الف- مقدمه درباره 1- شیوه نگارش، 2- منابع و اسناد، 3- تعریف واژه صحابی است. سپس در ادامه، شرح زندگانی پیامبر اکرم و حوادث مهم دوران زندگی حضرت از قبیل معجزات، تاریخ وفات و عمر آن پیغمبر و غیره. بنا بر نظر مولف مبنی براینکه شناخت مصحوب شناخت صاحب، باید مقدم شود لذا مطالبی در مقدمه راجع به پیامبر و وجوه زندگی ایشان، نوشته است.  
+
بنابر نقل 7703 زندگینامه از یاران مرد و زن [[پیامبر اسلام]] صلی الله علیه و آله در این کتاب، 1022 زندگینامه از زنان و 6681 زندگینامه از مردان است. این یاران بعضی به اسم، بعضی با کنیه و بعضی هم با نام و هم با کنیه، یاد شده اند.
  
ب- بخش های کتاب به ترتیب حروف الفبا به طور دقیق تنظیم و به اسم هر نفر، یک باب در هر بخش اختصاص دارد. در این ابواب، تا آنجا که گستره تحقیق اجازه داده، مولف تاریخ و محل تولد، پدر و مادر، خویشاوندی، سال اسلام آوردن، میزان همراهی آن صحابه با پیغمبر اکرم، شرکت در حوادث، مسئولیت ها، انتساب به قبایل و غیره آن صحابی را بیان کرده است.
+
قسمت آغازین این کتاب:
  
ج- غیر از زندگینامه اصحاب، به تناسب حال اشخاص، حوادث مهم و مشهوری (هجرت به حبشه و مدینه و بیعت عقبه) البته اطلاعات داده شده، در مورد افراد، به یک میزان نیست، بستگی به مقدار آگاهی موجود، نسبت به آن صحابه و اشتهار او داشته، در نتیجه در مورد بعضی افراد، سخن بسیار گفته شده و نسبت به برخی فقط به این عنوان که راوی حدیثی بوده، یا مثلا حضورشان در حادثه ای، یادی از آنها شده است.
+
* الف- مقدمه درباره:
  
نکته: اسدلغابه، فقط کتاب روایی نیست، بلکه "ابن اثیر" در موارد زیادی تحلیل کرده و اگر تفاوت یا تعارضی بین روایات بوده، آنرا نقد کرده و نظرش را با دلیل و برهان درباره صحت و یا اشتباه آن موضوع، بیان کرده است.  
+
# شیوه نگارش
 +
# منابع و اسناد
 +
# تعریف واژه صحابی است.
  
اسناد کتاب: غیر از چهار کتاب مشهور که در اول ذکر کردیم، مولف 16 کتاب دیگر را که بطور عمده از آن استفاده کرده و نیز منابع دیگر که به آن استناد شده، در کتاب آورده است و بنا به گفته خودش، بین کتابهای قبلی همسازی کرده و تنها به گفته عده ای اکتفا نکرده است.  
+
سپس در ادامه، شرح زندگانی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و حوادث مهم دوران زندگی حضرت از قبیل معجزات، تاریخ وفات و عمر آن پیغمبر و غیره. بنابر نظر مولف مبنی بر اینکه شناخت مصحوب شناخت صاحب، باید مقدم شود لذا مطالبی در مقدمه راجع به پیامبر و وجوه زندگی ایشان، نوشته است.  
  
 +
* ب- بخش های کتاب به ترتیب حروف الفبا به طور دقیق تنظیم و به اسم هر نفر، یک باب در هر بخش اختصاص دارد.
  
== چاپ و نشر ==
+
در این ابواب، تا آنجا که گستره تحقیق اجازه داده، مولف تاریخ و محل تولد، پدر و مادر، خویشاوندی، سال اسلام آوردن، میزان همراهی آن صحابه با پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله شرکت در حوادث، مسئولیت ها، انتساب به قبایل و غیره آن صحابی را بیان کرده است.  
 
به دلیل اهمیت این کتاب مرجع، بارها در ممالک مختلف به چاپ رسیده است؛ از جمله در لبنان و مصر و تهران.
 
  
بهترین چاپ این اثر با تحقیق و تعلیق محمدابراهیم البنا، محمداحمد عاشور و محمود عبدالوهاب فاید، در 7 جلد، در بیروت چاپ و منتشر شده است (در دار احیاء التراث العربی).
+
* ج- غیر از زندگینامه اصحاب؛ به تناسب حال اشخاص، حوادث مهم و مشهوری (هجرت به [[حبشه]] و [[مدینه]] و بیعت عقبه) البته اطلاعات داده شده، در مورد افراد به یک میزان نیست، بستگی به مقدار آگاهی موجود، نسبت به آن صحابه و اشتهار او داشته، در نتیجه در مورد بعضی افراد، سخن بسیار گفته شده و نسبت به برخی فقط به این عنوان که راوی حدیثی بوده یا مثلاً حضورشان در حادثه ای، یادی از آنها شده است.
[[رده:منابع رجالی]]
+
 
 +
نکته: اسدلغابه، فقط کتاب روایی نیست بلکه "ابن اثیر" در موارد زیادی تحلیل کرده و اگر تفاوت یا تعارضی بین روایات بوده، آن را نقد کرده و نظرش را با دلیل و برهان درباره صحت و یا اشتباه آن موضوع، بیان کرده است.
 +
 
 +
اسناد کتاب: غیر از چهار کتاب مشهور که در اول ذکر کردیم، مولف 16 کتاب دیگر را که به طور عمده از آن استفاده کرده و نیز منابع دیگر که به آن استناد شده، در کتاب آورده است و بنا به گفته خودش، بین کتابهای قبلی همسازی کرده و تنها به گفته عده ای اکتفا نکرده است.
 +
 
 +
==چاپ و نشر==
 +
 
 +
به دلیل اهمیت این کتاب مرجع، بارها در ممالک مختلف به چاپ رسیده است؛ از جمله در لبنان و [[مصر]] و تهران.
 +
 
 +
بهترین چاپ این اثر با تحقیق و تعلیق محمدابراهیم البنا، محمداحمد عاشور و محمود عبدالوهاب فاید، در 7جلد در بیروت چاپ و منتشر شده است (در دار احیاء التراث العربی).
  
== منابع ==
+
==منابع==
 +
* دانشنامه طهور.
  
دانشنامه طهور.
+
[[رده:منابع رجالی]]

نسخهٔ ‏۱۴ آوریل ۲۰۱۴، ساعت ۰۳:۵۲

کتابی مهم و مرجع در علم رجال به زبان عربی که در قرون 6 و 7 هـ.ق نگاشته شده است.

«اسدالغابة فی معرفة الصحابه» در شرح احوال و شناخت صحابه رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم می باشد.

معرفی اجمالی نویسنده

ابوالحسن علی، پدرش ابی الکرم محمد شیبانی موصلی جزری لقبش عزالدین و معروف به "ابن اثیر" است. ذکر این نکته ضروری است که "ابن اثیر" کنیه سه برادر دانشمند معروف جزیره «ابن عمر» در حوالی شهر موصل عراق است که در فنون علمی مختلف از ادب و تاریخ و حدیث و غیره، مشهور بودند.

ابوالحسن (عزالدین مذکور) برادر دوم است که سال 555 هجری قمری در جزیره «ابن عمر» بدنیا آمد. از دوران کودکی و نوجوانی حفظ قرآن و علوم مقدماتی فقه و... را شروع و بیشتر از این اطلاعی نداریم ولی در دوران جوانی به دلیل انتقال پدرش به موصل که در دستگاه "آل زنگی" بود به همراه دو برادرش در موصل اقامت کرد و از اساتید علوم در هر فن بهره کافی برد، در شام و بغداد نیز تحصیل علم کرد.

او اساتید خودش را در کتاب «الکامل» خود معرفی کرده است. وی در زمان خودش، از محدثان مشهور و در علم تاریخ و انساب و سیر و وقایع و ایام مشهوره عرب، متبحر و در علوم غریبه نیز مهارت داشت. "ابن خلکان" که او را ستوده و با او در حلب ملاقاتی داشته می گوید که "ابن اثیر" حافظ حدیث بوده و تاریخ را از برداشت و انساب عرب را می دانست و به اخبار آنها آگاه بود. "ابن جوزی" نیز از او به عنوان استاد یاد کرده است. وی سال 630 یا 632 هـ.ق در موصل درگذشت.

معرفی اجمالی کتاب

این اثر معتبر، مشتمل بر زندگینامه هفت هزار و پانصد یا هفت هزار و هفتصد و سه تن از اصحاب پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله است.

نام اصلی کتاب «اسدالغابه فی معرفة الصحابه» است. مولف، محتویات کتابهای "ابن منده اصفهانی" و "ابونعیم اصفهانی" و "ابن عبدالبر نمری قرطبی" و "ابوموسی اصفهانی" را جمع کرده و اشتباهات آنها را تصحیح نموده و خودش مطالبی نیز بر آن اضافه کرده است.

ساختار کتاب

بنابر نقل 7703 زندگینامه از یاران مرد و زن پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله در این کتاب، 1022 زندگینامه از زنان و 6681 زندگینامه از مردان است. این یاران بعضی به اسم، بعضی با کنیه و بعضی هم با نام و هم با کنیه، یاد شده اند.

قسمت آغازین این کتاب:

  • الف- مقدمه درباره:
  1. شیوه نگارش
  2. منابع و اسناد
  3. تعریف واژه صحابی است.

سپس در ادامه، شرح زندگانی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و حوادث مهم دوران زندگی حضرت از قبیل معجزات، تاریخ وفات و عمر آن پیغمبر و غیره. بنابر نظر مولف مبنی بر اینکه شناخت مصحوب شناخت صاحب، باید مقدم شود لذا مطالبی در مقدمه راجع به پیامبر و وجوه زندگی ایشان، نوشته است.

  • ب- بخش های کتاب به ترتیب حروف الفبا به طور دقیق تنظیم و به اسم هر نفر، یک باب در هر بخش اختصاص دارد.

در این ابواب، تا آنجا که گستره تحقیق اجازه داده، مولف تاریخ و محل تولد، پدر و مادر، خویشاوندی، سال اسلام آوردن، میزان همراهی آن صحابه با پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله شرکت در حوادث، مسئولیت ها، انتساب به قبایل و غیره آن صحابی را بیان کرده است.

  • ج- غیر از زندگینامه اصحاب؛ به تناسب حال اشخاص، حوادث مهم و مشهوری (هجرت به حبشه و مدینه و بیعت عقبه) البته اطلاعات داده شده، در مورد افراد به یک میزان نیست، بستگی به مقدار آگاهی موجود، نسبت به آن صحابه و اشتهار او داشته، در نتیجه در مورد بعضی افراد، سخن بسیار گفته شده و نسبت به برخی فقط به این عنوان که راوی حدیثی بوده یا مثلاً حضورشان در حادثه ای، یادی از آنها شده است.

نکته: اسدلغابه، فقط کتاب روایی نیست بلکه "ابن اثیر" در موارد زیادی تحلیل کرده و اگر تفاوت یا تعارضی بین روایات بوده، آن را نقد کرده و نظرش را با دلیل و برهان درباره صحت و یا اشتباه آن موضوع، بیان کرده است.

اسناد کتاب: غیر از چهار کتاب مشهور که در اول ذکر کردیم، مولف 16 کتاب دیگر را که به طور عمده از آن استفاده کرده و نیز منابع دیگر که به آن استناد شده، در کتاب آورده است و بنا به گفته خودش، بین کتابهای قبلی همسازی کرده و تنها به گفته عده ای اکتفا نکرده است.

چاپ و نشر

به دلیل اهمیت این کتاب مرجع، بارها در ممالک مختلف به چاپ رسیده است؛ از جمله در لبنان و مصر و تهران.

بهترین چاپ این اثر با تحقیق و تعلیق محمدابراهیم البنا، محمداحمد عاشور و محمود عبدالوهاب فاید، در 7جلد در بیروت چاپ و منتشر شده است (در دار احیاء التراث العربی).

منابع

  • دانشنامه طهور.