سید احمد خاتمی: تفاوت بین نسخهها
(تصویر و ترتیب در رده ی علمای معاصر) |
|||
سطر ۱۶: | سطر ۱۶: | ||
'''تولد و دوران كودكي:''' | '''تولد و دوران كودكي:''' | ||
− | سيد احمد خاتمي در هجدهم ارديبهشت 1339 در سمنان متولد شد، پدرش مرحوم سيد مهدي خاتمي انساني متعهد و متدين بوده و در ميان اقوام، معروف به تقوي و غيرت ديني بود وي در سال 1364 از دنيا رفت. مادر ايشان خانم طيبه سادات خاتمي بانويي متدين، مؤمن و مأنوس با [[قرآن]] و ادعيه است و هماكنون (آذر 1383) در قيد حيات است. | + | سيد احمد خاتمي(1339- ش) در هجدهم ارديبهشت 1339 در سمنان متولد شد، پدرش مرحوم سيد مهدي خاتمي انساني متعهد و متدين بوده و در ميان اقوام، معروف به تقوي و غيرت ديني بود وي در سال 1364 از دنيا رفت. مادر ايشان خانم طيبه سادات خاتمي بانويي متدين، مؤمن و مأنوس با [[قرآن]] و ادعيه است و هماكنون (آذر 1383) در قيد حيات است. |
خاندان خاتمي از سادات معروف سمناناند و جد اعلاي آنان مرحوم سيد هاشم همواره مورد علاقه و محبت مردم بوده كه همچنان مردم ذكر خير او را دارند. | خاندان خاتمي از سادات معروف سمناناند و جد اعلاي آنان مرحوم سيد هاشم همواره مورد علاقه و محبت مردم بوده كه همچنان مردم ذكر خير او را دارند. |
نسخهٔ ۱۷ مارس ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۸
نام کامل | سید احمد خاتمی |
زادروز | 1339 شمسی |
زادگاه | سمنان |
اساتید |
آیت الله انصاري شيرازي، آیت الله خزعلی، آیت الله جوادي آملي |
| |
آثار |
مديريت و تشكل در سيره امام هادی علیهالسلام، نگاهي به مباني تفكر امام خمینی پيرامون ولايت فقيه، فقه الاخلاق از ديدگاه شيخ انصاري |
منبع: پایگاه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
تولد و دوران كودكي:
سيد احمد خاتمي(1339- ش) در هجدهم ارديبهشت 1339 در سمنان متولد شد، پدرش مرحوم سيد مهدي خاتمي انساني متعهد و متدين بوده و در ميان اقوام، معروف به تقوي و غيرت ديني بود وي در سال 1364 از دنيا رفت. مادر ايشان خانم طيبه سادات خاتمي بانويي متدين، مؤمن و مأنوس با قرآن و ادعيه است و هماكنون (آذر 1383) در قيد حيات است.
خاندان خاتمي از سادات معروف سمناناند و جد اعلاي آنان مرحوم سيد هاشم همواره مورد علاقه و محبت مردم بوده كه همچنان مردم ذكر خير او را دارند.
دوران تحصيل:
سيد احمد خاتمي در سال 1351 تحصيل علوم حوزوي را در مدرسه علميه صادقيه سمنان آغاز كرد و به مدت دو سال در آنجا دروس مقدماتي را نزد اساتيد آن حوزه به پايان برد و در سال 1354 به حوزه علميه قم هجرت كرد و جهت استحكام بيشتر دروس اكثر درسهايي را كه در حوزه سمنان خوانده بود نزد اديب بزرگ مرحوم مدرس افغاني كه به تازگي از نجف آمده بود، مجدداً تكرار كرد و سپس دروس سطح را از اساتيد بزرگ حوزه همانند مرحوم آيت الله ستوده، آيت الله اشتهاردي، آيت الله خزعلي، آيت الله بني فضل و... به پايان برد و سپس در درس خارج حضرات آيات شيخ جواد تبريزي، محمد فاضل لنكراني، ميرزا هاشم آملي، وحيد خراساني، شبيري زنجاني و... شركت كرده و به مدت هفده سال در درس خارج فقه و اصول اين حضرات شركت نمود.
در فلسفه و كلام از حضرات آيات: شيخ يحيي انصاري شيرازي، حسن زاده آملي، جوادي آملي، ابراهيم اميني بهره برده است. در تفسير از حضرت آيت الله مشكيني، آيت الله خزعلي بهرهمند شده است و در درس نهج البلاغه از آيت الله حسين نوري همداني بهره برده است او از درس فلسفي «شناخت» از محضر شهيد آيت الله مطهري بهرهمند شده است و در فن خطابه از محضر خطيب گرانقدر مرحوم حجت السلام والمسلمين آقاي شيخ محمدتقي فلسفي استفاده نموده است.
فعاليتهاي علمي و فرهنگي:
عمده فعاليتهاي فرهنگي سيد احمد خاتمي در 4 بخش است:
بخش اول:
تدريس وي از سال 1364، تدريس دروس حوزوي را به صورت عمومي شروع كرده است. اگر چه قبل از آن به طور خصوصي چند دوره كتب مقدمات (جامع المقدمات، سيوطي، مغني، مختصر المعاني و...) را تدريس كرده بود.
تاكنون 4 دوره معالم الاصول، 7 دوره اصول الفقه، 3 دوره شرح لمعه، 2 دوره مكاسب، 3 دوره رسائل و اينك (آذر 1383) مشغول پنجمين دوره تدريس كفاية الاصول است. وي مدت ده سال است كه به تدريس خارج فقه و اصول اشتغال دارد، دوره اول تدريس خارج اصول را به اتمام رسانده و اينك (آذر 1383) مشغول تدريس دوره دوم خارج اصول است و از كتابهاي فقهي بخشهايي از كتاب قصاص و ديات و تقريباً تمام كتاب الحج را تدريس كرده و اينك اشتغال به تدريس خارج كتاب صلوة دارد. در اين مدت صدها طلبه از محضر وي بهرهمند شده و همچنان استفاده ميكنند.
وي در كنار تدريس علوم مصطلح حوزوي از سال 1365 به تدريس سيره پيامبر و امامان (آذر 1383) در روزهاي تعطيل (پنجشنبهها) رو آورد كه در سال 1380 يك دوره از اين دروس به پايان رسيد و اينك سه سال است كه پنجشنبهها تفسير زيارت جامعه را دنبال ميكند.
وي در سال 1367 به دستور برخي از بزرگان حوزه درس تفسير شروع كرد و اينك شانزدهمين سال اين درس است كه هر شب پس از نماز مغرب و عشاء، در مدرس امام مدرسه فيضيه دائر است و تاكنون تفسير 8 جزء قرآن به پايان رسيده (تفسير جزء آخر و 7 جزء اول) و اينك مشغول تفسير هشتمين جزء قرآن کریم (سوره انعام) ميباشند.
تاكنون 1660 جلسه تفسيري داشتهاند، درس تفسير نهج البلاغه نيز در ايام تعطيل داشتهاند كه حدود دو سال است بحث موضوعي «امام علی علیهالسلام و مخالفان حكومت» را از نگاه مولي در نهج البلاغه دنبال ميكنند. خوشبختانه نوار كاست اين درسها (گرچه نه به كيفيت عالي) موجود است. وي كار اصلي خود راتدريس دانسته و سخت علاقهمند به آن است به گونهاي كه در ايام تحصيل به هيچ وجه كار ديگري را جاي آن قرار نميدهد.
بخش دوم: تأليف:
از سيد احمد خاتمي تاكنون كتابهاي زير به چاپ رسيده است:
- ابعاد جنگ در قرآن و حديث؛
- شايعه از نظر قرآن و حديث؛
- سيماي نفاق در قرآن؛
- رسالت خواص؛
- عبرتهاي عاشورا؛
- سيري در سيره سياسي امام علی علیهالسلام؛
- سيماي حماس امام سجاد علیهالسلام؛
- مديريت در قرآن و حديث؛
- اخلاق سياسي؛
- امر به معروف و نهي از منكر؛
- در سايهسار حكمت علوي؛
- مديريت و تشكل در سيره امام هادی علیهالسلام؛
- نگاهي به مباني تفكر امام خمینی پيرامون ولايت فقيه؛
- فقه الاخلاق از ديدگاه شيخ انصاري.
تاكنون بيش از 120 مقاله قرآني، اخلاقي، تاريخي، فقهي و... از سيد احمد خاتمي در برخي روزنامهها، هفتهنامه، ماهنامهها و گاهنامهها منتشر شده است. سيد احمد خاتمي آثار فراوان چاپ نشده نيز دارد كه برخي از آنها عبارتند از:
- كتاب الحج «به زبان عربي»؛
- كتاب القصاص «به زبان عربي»؛
- كتاب الاسير في الفقه الاسلامي «به زبان عربي»؛
- شرح دعاي مكارم الاخلاق؛
- سيره نبوي صلی الله علیه و آله؛
- سيره امامان علیهمالسلام؛
- اخلاق كارگزاران در اسلام؛
- بحثي پيرامون اسباب النزول؛
- مباحثي پيرامون «اخلاق قضاوت»؛
- خانواده در اسلام؛
- مجموعه دروسي پيرامون حضرت امام زمان عجل الله تعالی فرجه شریف و...
بخش سوم: خطابه:
سيد احمد خاتمي در عرصه خطابه نيز توفيق خوبي داشته و تاكنون در همه استانهاي كشور و اغلب شهرستانها حاضر شده و به ايراد خطابه پرداخته است. ويژگي خطابه سيد احمد خاتمي عبارت است از:
- با مطالعه صحبت كردن؛
- منظم و مرتببودن بحث؛
- عمق قرآني و روايي؛
- به روز بودن و طرح مسائل سياسي مورد نياز؛
- اعتدال در سخن.
در سخنرانيهاي وي هم قرآن و هم روايات و هم مسائل سياسي در حد نياز هست. وي در صدا و سيماي جمهوري اسلامي تاكنون صدها برنامه اجرا كرده است و امت مسلمان ما استقبال خوبي از خطابههاي وي داشته و دارند.
بخش چهارم: حضور در عرصه پاياننامهها:
سيد احمد خاتمي به عنوان استاد راهنما و داور در رساله سطح چهار و سطح سوم حوزه و نيز به عنوان استاد راهنما در مؤسسه پژوهشي امام خمینی و دانشكده شهيد محلاتي سپاه خدمت ميكنند و تاكنون رساله متعددي را در عرصه معارف ديني، فعاليتهاي سياسي، راهنمايي و ساماندهي كرده است.
فعاليتهاي سياسي:
سيد احمد خاتمي قبل از پيروزي انقلاب همگام با رهبر كبير انقلاب اسلامي امام خميني در ستيز با رژيم منحط پهلوي بود و با ايراد خطابههاي حماس عليه آن رژيم سياه نقش مفيدي در روشنگري مردم ايفا كرد و بعد از پيروزي انقلاب عمده راهي را كه براي خود برگزيد كار فرهنگي بود كه از طريق تدريس، خطابه، تأليف آن را دنبال كرد.
وي موضع سياسي خود را "موضع ولايت فقيه" قرار داده است تا زماني كه امام راحل در قيد حيات بودند همراهي با آن امام بزرگوار و اينك همراهي با مقام معظم رهبري مدظله العالي وجهه همت اوست. وي در كنار كار فرهنگي در عرصههايي كه نياز بوده است موضعگيريهاي مناسب سياسي داشته كه در روزنامه و جرائد كشور منعكس شده است. او در طول 8 سال دفاع مقدس در مواقع مورد نياز در جبهههاي حاضر شده و به وظيفه خود عمل نموده است.
سيد احمد خاتمي هماكنون عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم، عضو كميسيون حوزه آن جامعه نماينده مردم كرمان در مجلس خبرگان رهبري، عضو هيأت رئيسه مجلس خبرگان، عضو هيأت مديره مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي، عضو شوراي عالي مجمع جهاني اهل بيت علیهمالسلام و عضو شوراي سياستگذاري فرهنگي آن مجمع میباشد.