امامزاده سید اسحاق بن موسی ساوه: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی « که ظاهراً نسب شريف او از اين قرار است‌: اسحق بن موسى بن اسحاق بن‌ابراهيم بن...» ایجاد کرد)
 
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
که ظاهراً نسب شريف او از اين قرار است‌: اسحق بن موسى بن اسحاق بن‌ابراهيم بن موسى بن ابراهيم بن موسى بن جعفر (ع‌)، مضجع او در زمين هاي قنات‌ آب بالاى قريه ميم واقع است‌. مرحوم ميرزاى فيض گويد : در سال 1280 مرد متدينى از اهل آن قريه شيخ کاظم نام مذاکره نمود که اين مکان محل دفن امامزاده ‌است‌، اهالى آن قريه حرف او را مطابق واقع نمي‌دانستند و با او همراهى نکردند، بالاخره گفت خوابى ديده‌ام که مأمور حفر اين مکان شده‌ام در اين بين سيد عبدالعلى نايينى کتابى داشت در حالات امامزاده‌ها به آن مکان آمد و آن مکان را گفت محل قبر امامزاده است چند نفر را با خود هم دست کرده آن زمين را بکاويدند، چون سه ذرع حفر نمودند يک نفر از آن مردم که حفر مي‌نمودند کلنگ رابه زمين زد سوراخى پديدار شد چون بدان سوراخ نظر کردند جسد ميتى را ديدند که سر کلنگ به صورت آن ميت خورده به طرزى که صورت او را مجروح نموده بود و اعضاى آن جسد به هيچ وجه عيب نکرده بود حتى کفن او، و از عجايب آن که آن‌ مردى که سر کلنگ او به صورت آن ميت فرو رفته بود به همان موضع صورت او جراحتى پديدار شد که صورت او را سوراخ نمود و تا آخر عمر آن سوراخ ملتئم‌ نشد و متصل تلايه پى مي‌داد، اهالى آن قريه چون جسد آن امامزاده را ملاحظه ‌نمودند آن مکان را عمارت نموده و بر سر مزار او بقعه بساختند.
+
[[پرونده:امامزاده سید اسحاق.PNG|بندانگشتی|امامزاده سید اسحاق بن موسی، ساوه]]
  
==منبع==
+
«امامزاده سید اسحاق» از فرزندان [[امام موسی کاظم علیه السلام|امام موسی بن جعفر]] (علیه‌السلام)، در شرق شهر ساوه قرار دارد. به گفته برخی مورخان، اسحاق بن موسی (علیه‌السلام) از همراهان [[حضرت معصومه]] (علیهاالسلام) بود که در ساوه توسط عمّال [[مأمون|مأمون عباسی]] به [[شهادت در راه خدا|شهادت]] رسید.
[http://www.al-shia.org/html/far/2ahl/emamzade/qom/16.htm#01  سایت الشیعه]
 
  
[[رده: امامزاده های قم]]
+
== زندگی‌نامه ==
 +
اسحاق بن موسی (علیه‌السلام) یکی از پسران [[امام کاظم]] (علیه‌السلام) است. بعضی مادر ایشان را [[ام ولد|امّ ولد]] می‌دانند و برخی ایشان را برادر اعیانی [[احمد بن موسی بن جعفر|احمد بن موسی]] (شاهچراغ) می‌شمرند؛ یعنی با شاهچراغ از یک مادر بوده‌اند؛ لذا مادر ایشان نیز ام احمد بوده است.<ref>الفصول المهمه، ابن صباغ مالکی، ص۲۵۷.</ref>
 +
 
 +
گزارش‌های تاریخیِ سفر [[امام رضا علیه السلام|امام رضا]] (علیه‌السلام) به مرو، حاکی از آن است که اسحاق بن موسی (ع) با امام رضا (ع) در این سفر همراه بوده‌ است. این گزارش‌ها عبارت است از: ۱. [[ازدواج]] اسحاق با دختر عموی [[مأمون]]. ۲. گرفتن منصب [[امیر الحاج]] در مراسم [[حج]].
 +
 
 +
مأمون برای عوام‌فریبی علاوه بر اجبار امام رضا (ع) به [[ولایتعهدی امام رضا علیه السلام|ولایتعهدی]]، اقدام به تحمیل ازدواج‌هایی بین نزدیکان خود و اهل بیت می‌کند، تا این عوام فریبی را هر چه بیشتر تثبیت کند. لذا پس از اینکه امام رضا را مجبور به ازدواج با دختر خود ام حبیبه نمود، دختر عموی خود یعنی دختر اسحاق بن جعفر عباسی را نیز به عقد اسحاق بن موسی درآورد.<ref>الارشاد، مفید، ج۲، ص۲۵۴.</ref>
 +
 
 +
همچنین مأمون با آنکه منصب امیرالحاجی از شئون خلیفه بوده، می‌خواست امام رضا (ع) این منصب را قبول کند، ولی امام رضا (ع) از همان ابتدای قبول ولایتعهدی شرط کرده بود که در مسائل کشور دخالت نکند، لذا مأمون مجبور شد برای پیشبرد اهداف خود، -حال که امام رضا این مسئولیت را قبول نمی‌کند- به نزدیک‌ترین شخص به ایشان محوّل کند، لذا این مسئولیت را بر عهده اسحاق بن موسی نهاد.<ref>مقاتل الطالبین، ابوالفرج اصفهانی، ص۴۵۶.</ref>
 +
 
 +
بنا<span class="tooltiptext"></span>براین، همراهی اسحاق بن موسی با امام رضا (ع) در سفر طوس قطعی است و رفتن ایشان به [[حجاز]] به عنوان امیرالحاج نیز از گزارش‌های صحیح تاریخی است؛ اما نظر بعضی از محققین این است که ایشان با کاروان [[حضرت فاطمه معصومه علیها السلام|حضرت معصومه]] (س) دوباره عازم طوس شده است.
 +
 
 +
با توجه به اینکه ۲۲ نفر از برادران و برادرزادگان در این سفر همراه حضرت معصومه بوده‌اند و در شهر ساوه توسط عمال مأمون عباسی به [[شهادت در راه خدا|شهادت]] رسیده‌اند،<ref>الحیاة السیاسیه لامام الرضا، جعفر مرتضی عاملی، ص۴۲۸.</ref> باید محل دفن آنان را در ساوه جستجو کرد.
 +
 
 +
وجود بقعه‌ای به نام اسحاق بن موسی بن جعفر، نشان از آن است که ایشان نیز جزء همراهان حضرت معصومه (س) در این سفر بوده‌ و مؤید این مطلب، گفته [[حمدالله مستوفی]]  (۶۸۰-۷۵۰ ق) مورخ و جغرافیدان قرن هشتم هجری است که در [[سفرنامه]] خود به نام «نزهة القلوب» از وجود بقعه‌ای به نام اسحاق بن موسی بن جعفر در شهر ساوه نام می‌برد.<ref>نزهة القلوب، حمدالله مستوفی، ص۶۳.</ref>
 +
 
 +
در کتاب «گنجینه آثار قم» اثر عباس فیض قمی نیز آمده است که: «مرقد مطهر امامزاده سید اسحاق بن موسی بن جعفر علیه السلام در جانب شرقی ساوه ... و در لوح قبر ... به [[خط ثلث|خط ثلثی]] برجسته همرنگ زمینه عبارت ذیل قالب‌ریزی شده است: «هذه تربة الشریف لاسحاق بن الامام موسی الکاظم علیه السلام اخ الرضا علی بن موسی ... علیه السلام». در بخش دیگری از کتاب فوق آمده است: «حمدالله مستوفی در نزهة القلوب با خواندن لوح روی قبر، سید اسحاق را فرزند بلافصل امام کاظم علیه السلام دانسته است.»
 +
 
 +
== توصیف بقعه سید اسحاق ==
 +
بارگاه سید اسحاق از بقایای دوره سلجوقیان و [[صفویه]] است که در تاریخ ۱۲ اسفند ۱۳۱۵ با شمارهٔ ثبت ۲۷۹، به عنوان یکی از آثار ملی [[ایران]] به ثبت رسیده است. این بنا دارای بقعه ای برج مانند است و سبک ساختمان آن مانند بناهای عصر سلجوقیان در نیمه قرن هفتم هجری است و در عصر صفویه نقشه گنبد به صورت کنونی درآمده است. قاعده گنبد از داخل و خارج برجی و درگاههای آن تنگ و کوتاه است. اهمیت این بنا به علت آجرها و کاشی های فیروزه ای روی مقبره است که دارای خطوط بسیار زیباست.
 +
 
 +
ورودی اصلی به بنا، از طریق یک ایوان بسیار بلند و رفیع امکان‌پذیر است که در ضلع شمالی دارای چندین حجره ‌است و سازنده، این بنا را با کمی چرخش در جهت شمالی جنوبی احداث کرده ‌است. در ایوان شمالی که اصلی‌ترین ایوان است کاشیهای هشت گوش فیروزه‌ای خشتی سه سانتی‌متری نقش بسته شده ‌است و کتیبه موجود در این ایوان زیبایی این بقعه را دو چندان کرده ‌است. گنبد خانه نیز که بر روی پلان مربع تشکیل شده‌ است با شکل و ظاهر زیبا به صورت قوس عرقچین درآمده ‌است که این گنبد جزء گنبدهای دوره صفویه است. در مرکز گنبد کلمه جلاله "[[الله]]" و در اطراف آن، طرح‌های گیاهی نقش شده‌ است. لوح روی قبر، ۱۲ کاشی با زمینه لاجوردی است که به [[خط ثلث]] روی آن اسم صاحب قبر را نوشته‌اند.
 +
 
 +
در میان بقعه امامزاده [[ضریح|ضریحی]] است چوبی و مشبک و درون مرقدی است از پنج جهت آراسته به کاشی های خشتی مربع مستطیل که دارای ارزش تاریخی است.
 +
==پانویس==
 +
{{پانویس}}
 +
==منابع==
 +
* [https://fa.al-shia.org/%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85%D8%B2%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D8%B3%D9%8A%D8%AF-%D8%A7%D8%B3%D8%AD%D9%82-%D8%B9-%D8%B3%D8%A7%D9%88%D9%87/ "امامزاده سید اسحاق(ع) ساوه"، پایگاه علمی فرهنگی اعتقادی الشیعه].
 +
* [https://www.saveheshaq.com/ سایت حرم سید اسحاق ابن موسی الکاظم(ع)].  
 +
* [https://markazi.iqna.ir/fa/news/1815016/%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85%D8%B2%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D8%B3%D9%8A%D8%AF-%D8%A7%D8%B3%D8%AD%D8%A7%D9%82-%D8%B3%D8%A7%D9%88%D9%87 "امامزاده سيد اسحاق ساوه"، سایت ایکنا].
 +
 
 +
[[رده:خاندان اهل البیت علیهم السلام]][[رده:وابستگان امام کاظم علیه السلام]][[رده: امامزادگان]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۱۹

امامزاده سید اسحاق بن موسی، ساوه

«امامزاده سید اسحاق» از فرزندان امام موسی بن جعفر (علیه‌السلام)، در شرق شهر ساوه قرار دارد. به گفته برخی مورخان، اسحاق بن موسی (علیه‌السلام) از همراهان حضرت معصومه (علیهاالسلام) بود که در ساوه توسط عمّال مأمون عباسی به شهادت رسید.

زندگی‌نامه

اسحاق بن موسی (علیه‌السلام) یکی از پسران امام کاظم (علیه‌السلام) است. بعضی مادر ایشان را امّ ولد می‌دانند و برخی ایشان را برادر اعیانی احمد بن موسی (شاهچراغ) می‌شمرند؛ یعنی با شاهچراغ از یک مادر بوده‌اند؛ لذا مادر ایشان نیز ام احمد بوده است.[۱]

گزارش‌های تاریخیِ سفر امام رضا (علیه‌السلام) به مرو، حاکی از آن است که اسحاق بن موسی (ع) با امام رضا (ع) در این سفر همراه بوده‌ است. این گزارش‌ها عبارت است از: ۱. ازدواج اسحاق با دختر عموی مأمون. ۲. گرفتن منصب امیر الحاج در مراسم حج.

مأمون برای عوام‌فریبی علاوه بر اجبار امام رضا (ع) به ولایتعهدی، اقدام به تحمیل ازدواج‌هایی بین نزدیکان خود و اهل بیت می‌کند، تا این عوام فریبی را هر چه بیشتر تثبیت کند. لذا پس از اینکه امام رضا را مجبور به ازدواج با دختر خود ام حبیبه نمود، دختر عموی خود یعنی دختر اسحاق بن جعفر عباسی را نیز به عقد اسحاق بن موسی درآورد.[۲]

همچنین مأمون با آنکه منصب امیرالحاجی از شئون خلیفه بوده، می‌خواست امام رضا (ع) این منصب را قبول کند، ولی امام رضا (ع) از همان ابتدای قبول ولایتعهدی شرط کرده بود که در مسائل کشور دخالت نکند، لذا مأمون مجبور شد برای پیشبرد اهداف خود، -حال که امام رضا این مسئولیت را قبول نمی‌کند- به نزدیک‌ترین شخص به ایشان محوّل کند، لذا این مسئولیت را بر عهده اسحاق بن موسی نهاد.[۳]

بنابراین، همراهی اسحاق بن موسی با امام رضا (ع) در سفر طوس قطعی است و رفتن ایشان به حجاز به عنوان امیرالحاج نیز از گزارش‌های صحیح تاریخی است؛ اما نظر بعضی از محققین این است که ایشان با کاروان حضرت معصومه (س) دوباره عازم طوس شده است.

با توجه به اینکه ۲۲ نفر از برادران و برادرزادگان در این سفر همراه حضرت معصومه بوده‌اند و در شهر ساوه توسط عمال مأمون عباسی به شهادت رسیده‌اند،[۴] باید محل دفن آنان را در ساوه جستجو کرد.

وجود بقعه‌ای به نام اسحاق بن موسی بن جعفر، نشان از آن است که ایشان نیز جزء همراهان حضرت معصومه (س) در این سفر بوده‌ و مؤید این مطلب، گفته حمدالله مستوفی (۶۸۰-۷۵۰ ق) مورخ و جغرافیدان قرن هشتم هجری است که در سفرنامه خود به نام «نزهة القلوب» از وجود بقعه‌ای به نام اسحاق بن موسی بن جعفر در شهر ساوه نام می‌برد.[۵]

در کتاب «گنجینه آثار قم» اثر عباس فیض قمی نیز آمده است که: «مرقد مطهر امامزاده سید اسحاق بن موسی بن جعفر علیه السلام در جانب شرقی ساوه ... و در لوح قبر ... به خط ثلثی برجسته همرنگ زمینه عبارت ذیل قالب‌ریزی شده است: «هذه تربة الشریف لاسحاق بن الامام موسی الکاظم علیه السلام اخ الرضا علی بن موسی ... علیه السلام». در بخش دیگری از کتاب فوق آمده است: «حمدالله مستوفی در نزهة القلوب با خواندن لوح روی قبر، سید اسحاق را فرزند بلافصل امام کاظم علیه السلام دانسته است.»

توصیف بقعه سید اسحاق

بارگاه سید اسحاق از بقایای دوره سلجوقیان و صفویه است که در تاریخ ۱۲ اسفند ۱۳۱۵ با شمارهٔ ثبت ۲۷۹، به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این بنا دارای بقعه ای برج مانند است و سبک ساختمان آن مانند بناهای عصر سلجوقیان در نیمه قرن هفتم هجری است و در عصر صفویه نقشه گنبد به صورت کنونی درآمده است. قاعده گنبد از داخل و خارج برجی و درگاههای آن تنگ و کوتاه است. اهمیت این بنا به علت آجرها و کاشی های فیروزه ای روی مقبره است که دارای خطوط بسیار زیباست.

ورودی اصلی به بنا، از طریق یک ایوان بسیار بلند و رفیع امکان‌پذیر است که در ضلع شمالی دارای چندین حجره ‌است و سازنده، این بنا را با کمی چرخش در جهت شمالی جنوبی احداث کرده ‌است. در ایوان شمالی که اصلی‌ترین ایوان است کاشیهای هشت گوش فیروزه‌ای خشتی سه سانتی‌متری نقش بسته شده ‌است و کتیبه موجود در این ایوان زیبایی این بقعه را دو چندان کرده ‌است. گنبد خانه نیز که بر روی پلان مربع تشکیل شده‌ است با شکل و ظاهر زیبا به صورت قوس عرقچین درآمده ‌است که این گنبد جزء گنبدهای دوره صفویه است. در مرکز گنبد کلمه جلاله "الله" و در اطراف آن، طرح‌های گیاهی نقش شده‌ است. لوح روی قبر، ۱۲ کاشی با زمینه لاجوردی است که به خط ثلث روی آن اسم صاحب قبر را نوشته‌اند.

در میان بقعه امامزاده ضریحی است چوبی و مشبک و درون مرقدی است از پنج جهت آراسته به کاشی های خشتی مربع مستطیل که دارای ارزش تاریخی است.

پانویس

  1. الفصول المهمه، ابن صباغ مالکی، ص۲۵۷.
  2. الارشاد، مفید، ج۲، ص۲۵۴.
  3. مقاتل الطالبین، ابوالفرج اصفهانی، ص۴۵۶.
  4. الحیاة السیاسیه لامام الرضا، جعفر مرتضی عاملی، ص۴۲۸.
  5. نزهة القلوب، حمدالله مستوفی، ص۶۳.

منابع