منابع و پی نوشتهای متوسط
شناسه ناقص است
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

محمد بن ابراهیم نعمانی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای جدید حاوی '{<I>منبع اين نوشتار يک سايت است. آن را با نوشته خودتان جايگزين کنيد.</I>} ابو عبدالل...' ایجاد کرد)
 
 
(۲۰ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۵ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{<I>منبع اين نوشتار يک سايت است. آن را با نوشته خودتان جايگزين کنيد.</I>}
+
{{خوب}}
 +
'''«محمد بن ابراهیم کاتب نعمانی»''' (م، ۳۶۰ ق)، متكلم‌، مفسر و محدّث‌ رجالی بزرگ [[شیعه]] در قرن چهارم هجری و از شاگردان [[محمد بن‌ يعقوب‌ كلينى‌]] بود. نعمانی در دفاع از حریم [[اهل بیت]] علیهم‌السلام و مکتب تشیع کتابهایی نوشت، که مشهورترین آنها «[[الغیبة|کتاب الغیبه]]» است.
 +
{{شناسنامه عالم
 +
||نام کامل = محمد بن ابراهیم نعمانی
 +
||تصویر=
 +
||زادروز =
 +
|زادگاه = نعمانیه‌‌، [[عراق]]
 +
|وفات =  ۳۶۰ قمری
 +
|مدفن =  حلب، [[شام]]
 +
|اساتید =  [[محمد بن‌ يعقوب‌ كلينى‌]] و [[ابن عقده|ابن عقده کوفی]]، [[محمد بن همام اسکافی]]، [[محمد بن عبدالله حمیری قمی]]،...
 +
|شاگردان =
 +
|آثار = [[الغیبة]]، [[تفسیر النعمانی]]، الفرائض، الرد علی الإسماعیلیة، الدلائل، رسالة فی اصناف القرآن،...
 +
}}
 +
==زندگی‌نامه==
 +
ابوعبدالله‌ محمد بن‌ ابراهيم‌ بن جعفر نعمانى مشهور به ابن ابی زینب (م 360ق)، اهل منطقه‌ی نعمانیه‌‌ در [[عراق]] بین [[واسط]] و [[بغداد]] بود.
  
ابو عبدالله محمد بن ابراهیم بن جعفر كاتب نعمانی (از اعلام اوائل قرن چهارم هجری قمری).
+
محمد نعمانی در خط مقدم مبارزه اعتقادی در برابر دشمنان [[اهل بیت]] علیهم‌السلام و مخالفان [[شيعه]] در عصر خود قرار داشت؛ از این رو کتابهایی برای دفاع از حریم تشیع نوشت.  
  
زندگی نامه: وی فاضل دانشمند، محدّث عالی مقام بود، مرحوم نعمانی از بزرگان و اعلام قرن چهارم بوده و در حسن استنباط و سبك نوشتاری در قرن خود، بی نظیر بوده است او بیشتر علم خود را از محضر مرحوم ثقه السلام كلینی اخذ كرده و به عنوان كاتب كلینی بوده است كه لقب كاتب از این جهت به نعمانی اطلاق شده است. مؤلف جزء بزرگانی است كه برای علم آموزی، مسافرت های زیادی را به شهرهای مختلف مثل شام، كوفه، مدینه، اردن، انجام داده و اخذ علم كرده است. او در علم رجال، شناساندن روات و حدیث صحیح و غیر صحیح از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است. اساتید:كلینی، ابوالقاسم موسی بن محمد اشعری، ابن عقده كوفی، محمد بن همام، ابو علی احمد بن محمد كوفی، سلامه بن محمد بن اسماعیل ارزنی، محمد طبرانی عبدالله بن عبدالملك طبرانی.
+
نعمانی در حسن استنباط و سبک نوشتاری در قرن خود، بی نظیر بوده است. وی در بغداد به عنوان کاتب [[شیخ کلینی|شیخ کلینی]] در محضر او بوده و بخش بسیاری از کتاب «[[کافی]]» را نوشته است، که لقب «کاتب» از این جهت به نعمانی اطلاق شده است.  
  
تألیفات:
+
او در [[علم رجال]]، شناساندن روات و [[حدیث صحیح]] و غیر صحیح، از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است. [[احمد بن علی نجاشی|نجاشی]] درباره‌ی او می‌نویسد: «شیخ من اصحابنا، عظیم القدر، شریف المنزله، صحیح العقیده»؛ یعنی هیچ انحرافی در عقیده‌اش نیست و [[شیعه|شیعه‌]] دوازده ‌امامی است.<ref>نجاشی، رجال نجاشی، ص 383، ش 1043.</ref>
  
الغیبه، كتاب الفرائض، كتاب الرّد علی الاسماعیلیه، كتاب التفسیر, كتاب التسلی.
+
محمد بن ابراهیم نعمانی در سالهای پايانى‌ روزگارش‌ به‌ حلب‌ در [[شام]] كه‌ شهری شيعه نشين‌ بوده‌ است‌، رفته‌ و تا پايان‌ زندگى‌ در آنجا مانده‌ و در همانجا به‌ نشر [[حديث‌]] و معارف‌ شيعى‌ پرداخته‌ و در سال 360 قمری وفات یافته است‌.<ref>"ابن ابی زینب"، دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، ج2، ص660</ref>
  
'''تاليفات'''
+
==تحصیل و استادان==
 +
چنانکه معلوم‌ است‌، نعمانی در سال 313 قمری‌ به‌ [[شیراز]] آمده‌ و در آن‌ شهر از موسى‌ بن‌ محمد اشعری قمى‌ حديث‌ آموخته‌ و در [[قم‌]] نیز احتمالاً از [[علی بن حسین بن بابویه قمی]] (م 329ق‌‌) حديث‌ شنيده‌ است‌.
  
* '''[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource.do?action=resource&id=64317&scope=GGExsrZOLQxdRuz8vqkdhlc_wH8-sUC4&flowLastAction=view&from=search&query=%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF%20%D8%A8%D9%86%20%D8%A7%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D9%87%D9%8A%D9%85&field=&collectionPID=0&lang=&count=20&execute=true زندگينامه]'''
+
پس‌ از آن‌ به‌ [[بغداد]] سفر كرده‌ و در آنجا از عالمان‌ و محدّثان‌ و فقيهان‌ بنامى‌ چون‌ [[محمد بن‌ يعقوب‌ كلينى‌]] (م 329ق‌)، [[محمد بن همام اسکافی]]، [[علی بن حسین مسعودی]] صاحب کتاب [[مروج الذهب]]، سلامة بن محمد بن اسماعیل ارزنی، احمد بن‌ محمد بن‌ سعيد كوفى‌ معروف به [[ابن عقده]] (م 333ق‌‌) و [[محمد بن عبدالله حمیری قمی]] حديث‌ فرا گرفته‌ است‌.  
  
* '''[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource.do?action=resource&id=75340&scope=GGExsrZOLQzYUsFWA8qX4fHv43nuRs99&flowLastAction=view&from=search&query=%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF%20%D8%A8%D9%86%20%D8%A7%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D9%87%D9%8A%D9%85&field=&collectionPID=0&lang=&count=20&execute=true کتاب الغيبة]'''
+
پس‌ از چندی از بغداد آهنگ‌ سفر به‌ [[شام]] كرده‌ و در 333 ق‌. در طبريه‌ (از شهرهای [[اردن]]) از محمد بن‌ عبدالله‌ طبرانى‌ و عبدالله‌ بن‌ عبدالملك‌ بن‌ سهل‌ طبرانى‌ حديث‌ شنيده‌ و پس‌ از آن‌ در شام‌ از محمد ابن‌ عثمان‌ بن‌ علان‌ دُهنى‌ بغدادی حديث‌ آموخته‌ است‌.<ref>"ابن ابی زینب"، دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، ج2، ص660</ref>
  
----
+
==تدریس و شاگردان==
 +
محمد بن ابراهیم نعمانی شاگردان زیادی نیز تربیت کرد که از مهمترین شاگردانش می توان به افراد زیر اشاره کرد:
 +
*[[ابوغالب زراری|ابوغالب احمد بن محمد زراری]] (م 368ق)
 +
*محمد بن علی شجاعی
 +
*ابوالمُرجی محمد بن ابی طالب بلدی (استاد [[محمد بن علی کراجکی|ابوالفتح کراجکی]]).
 +
 
 +
==آثار و تألیفات==
 +
نعمانی، به جز کتاب «[[الغیبة]]» - با موضوع [[غیبت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه)|غیبت]] و ظهور [[امام زمان]] (عجل الله تعالی فرجه) -، نگاشته ‌های دیگری نیز داشته که همه آن‌ها از بین رفته‌‌اند، از جمله:
 +
*الفرائض؛
 +
*الرد علی الإسماعیلیة؛
 +
*التسلی؛
 +
*الدلائل، که [[سید بن طاوس]] در [[فرج المهموم]] مطالبی را ازآن نقل کرده است؛
 +
*رسالة فی اصناف القرآن، که [[علامه مجلسی]] آن را در [[بحارالأنوار]] آورده است؛
 +
*نثر اللئالی، که کتابی حدیثی است.
 +
*[[تفسیر النعمانی]] یا رساله «المحکم و المتشابه»، که گفته می شود احادیث [[امام صادق]] علیه السلام در [[تفسیر قرآن]] یا رساله‌ای در [[علوم قرآنی]] است؛ البته انتساب این کتاب به او تردید جدی وجود دارد.<ref>رجوع کنید به: دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، ج15، مدخل «تفسیر نعمانی» از سعید زعفرانی‌زاده.</ref>
 +
==پانویس==
 +
{{پانویس}}
 +
==منابع==
 +
*"ابن ابی زینب"، دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، حسن یوسفی اشکوری، ج2، ص660.
 +
* [https://makarem.ir/maaref/fa/article/index/249216/%d9%86%d8%b9%d9%85%d8%a7%d9%86%db%8c "نعمانی"، آیین رحمت - معارف اسلامی، دفتر آیت الله مکارم شیرازی].
 +
*[http://rasekhoon.net/article/show/142007/%D8%A7%D9%84%D8%BA%D9%8A%D8%A8%D8%A9%20(%D9%86%D8%B9%D9%85%D8%A7%D9%86%D9%8A)/ "الغيبة (نعمانی)"، راسخون]، بازیابی: 31 شهریور 1393.
 +
*نگاهی به كتاب غيبت نعمانی، نجم‌الدين طبسی، در دسترس در [http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/42035/%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%87%D9%8A_%D8%A8%D9%87_%D9%83%D8%AA%D8%A7%D8%A8_%D8%BA%D9%8A%D8%A8%D8%AA_%D9%86%D8%B9%D9%85%D8%A7%D9%86%D9%8A_%D9%85%D8%B9%D8%B1%D9%81%D9%8A_%D9%83%D8%AA%D8%A7%D8%A8/&from=collection کتابخانه دیجیتال اهل‌البیت ]، بازیابی: 31 شهریور 1393.
 +
 
 +
{{سنجش کیفی
 +
|سنجش=شده
 +
|شناسه= متوسط
 +
|عنوان بندی مناسب= خوب
 +
|کفایت منابع و پی نوشت ها= متوسط
 +
|رعایت سطح مخاطب عام= خوب
 +
|رعایت ادبیات دانشنامه ای= خوب
 +
|جامعیت= خوب
 +
|رعایت اختصار= خوب
 +
|سیر منطقی= خوب
 +
|کیفیت پژوهش= خوب
 +
|رده=دارد
 +
}}
 +
 
 +
[[رده:علمای قرن چهارم]][[رده:علماء شیعه]]
 +
[[رده:محدثان]][[رده:متکلمان]]
 +
[[رده: مقاله های مرتبط به دانشنامه]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۴ ژانویهٔ ۲۰۲۵، ساعت ۰۸:۰۶

«محمد بن ابراهیم کاتب نعمانی» (م، ۳۶۰ ق)، متكلم‌، مفسر و محدّث‌ رجالی بزرگ شیعه در قرن چهارم هجری و از شاگردان محمد بن‌ يعقوب‌ كلينى‌ بود. نعمانی در دفاع از حریم اهل بیت علیهم‌السلام و مکتب تشیع کتابهایی نوشت، که مشهورترین آنها «کتاب الغیبه» است.

نام کامل محمد بن ابراهیم نعمانی
زادگاه نعمانیه‌‌، عراق
وفات ۳۶۰ قمری
مدفن حلب، شام

Line.png

اساتید

محمد بن‌ يعقوب‌ كلينى‌ و ابن عقده کوفی، محمد بن همام اسکافی، محمد بن عبدالله حمیری قمی،...


آثار

الغیبة، تفسیر النعمانی، الفرائض، الرد علی الإسماعیلیة، الدلائل، رسالة فی اصناف القرآن،...

زندگی‌نامه

ابوعبدالله‌ محمد بن‌ ابراهيم‌ بن جعفر نعمانى مشهور به ابن ابی زینب (م 360ق)، اهل منطقه‌ی نعمانیه‌‌ در عراق بین واسط و بغداد بود.

محمد نعمانی در خط مقدم مبارزه اعتقادی در برابر دشمنان اهل بیت علیهم‌السلام و مخالفان شيعه در عصر خود قرار داشت؛ از این رو کتابهایی برای دفاع از حریم تشیع نوشت.

نعمانی در حسن استنباط و سبک نوشتاری در قرن خود، بی نظیر بوده است. وی در بغداد به عنوان کاتب شیخ کلینی در محضر او بوده و بخش بسیاری از کتاب «کافی» را نوشته است، که لقب «کاتب» از این جهت به نعمانی اطلاق شده است.

او در علم رجال، شناساندن روات و حدیث صحیح و غیر صحیح، از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است. نجاشی درباره‌ی او می‌نویسد: «شیخ من اصحابنا، عظیم القدر، شریف المنزله، صحیح العقیده»؛ یعنی هیچ انحرافی در عقیده‌اش نیست و شیعه‌ دوازده ‌امامی است.[۱]

محمد بن ابراهیم نعمانی در سالهای پايانى‌ روزگارش‌ به‌ حلب‌ در شام كه‌ شهری شيعه نشين‌ بوده‌ است‌، رفته‌ و تا پايان‌ زندگى‌ در آنجا مانده‌ و در همانجا به‌ نشر حديث‌ و معارف‌ شيعى‌ پرداخته‌ و در سال 360 قمری وفات یافته است‌.[۲]

تحصیل و استادان

چنانکه معلوم‌ است‌، نعمانی در سال 313 قمری‌ به‌ شیراز آمده‌ و در آن‌ شهر از موسى‌ بن‌ محمد اشعری قمى‌ حديث‌ آموخته‌ و در قم‌ نیز احتمالاً از علی بن حسین بن بابویه قمی (م 329ق‌‌) حديث‌ شنيده‌ است‌.

پس‌ از آن‌ به‌ بغداد سفر كرده‌ و در آنجا از عالمان‌ و محدّثان‌ و فقيهان‌ بنامى‌ چون‌ محمد بن‌ يعقوب‌ كلينى‌ (م 329ق‌)، محمد بن همام اسکافی، علی بن حسین مسعودی صاحب کتاب مروج الذهب، سلامة بن محمد بن اسماعیل ارزنی، احمد بن‌ محمد بن‌ سعيد كوفى‌ معروف به ابن عقده (م 333ق‌‌) و محمد بن عبدالله حمیری قمی حديث‌ فرا گرفته‌ است‌.

پس‌ از چندی از بغداد آهنگ‌ سفر به‌ شام كرده‌ و در 333 ق‌. در طبريه‌ (از شهرهای اردن) از محمد بن‌ عبدالله‌ طبرانى‌ و عبدالله‌ بن‌ عبدالملك‌ بن‌ سهل‌ طبرانى‌ حديث‌ شنيده‌ و پس‌ از آن‌ در شام‌ از محمد ابن‌ عثمان‌ بن‌ علان‌ دُهنى‌ بغدادی حديث‌ آموخته‌ است‌.[۳]

تدریس و شاگردان

محمد بن ابراهیم نعمانی شاگردان زیادی نیز تربیت کرد که از مهمترین شاگردانش می توان به افراد زیر اشاره کرد:

آثار و تألیفات

نعمانی، به جز کتاب «الغیبة» - با موضوع غیبت و ظهور امام زمان (عجل الله تعالی فرجه) -، نگاشته ‌های دیگری نیز داشته که همه آن‌ها از بین رفته‌‌اند، از جمله:

پانویس

  1. پرش به بالا نجاشی، رجال نجاشی، ص 383، ش 1043.
  2. پرش به بالا "ابن ابی زینب"، دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، ج2، ص660
  3. پرش به بالا "ابن ابی زینب"، دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، ج2، ص660
  4. پرش به بالا رجوع کنید به: دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، ج15، مدخل «تفسیر نعمانی» از سعید زعفرانی‌زاده.

منابع