منابع و پی نوشتهای متوسط
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

محراب: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{خوب}}
 
{{خوب}}
«محراب» شریف ترین جای معبد است؛ در [[قرآن]] آمده است: {{متن قرآن|«كُلَّمَا دَخَلَ عَلَيْهَا زَكَرِيَّا الْمِحْرَابَ وَجَدَ عِنْدَهَا رِزْقًا»}} ([[سوره آل عمران]]/ آیه۳۲) هر گاه زکریا داخل می شد بر [[حضرت مریم|مریم]] در محراب نزد او خوراک می دید. در [[اسلام]] نیز محراب محلی در [[مسجد]] است که پیش‌نماز در آن می ایستد.  
+
'''«محراب»''' شریف‌ترین جای معابد در ادیان الهی است. در [[اسلام]]، محراب محلی در [[مسجد]] است که [[امام جماعت‌|امام جماعت]] در آن می‌ایستد؛ گرچه وجود محراب در همه مساجد لازم نیست.  
  
==محل قرار گرفتن محراب==
+
==معنای محراب==
  
در مسجدها محراب در گوشه [[قبله]] مسجد قرار دارد، طرز قرار گرفتن محراب جهت قبله را در داخل مسجد مشخص می‌کند. وجود محراب در همه مساجد لازم نیست.
+
برخی بر این باورند که ریشه «محراب» از فعل «حرب» به معنی «جنگیدن» است و بنابراین محراب هم به معنی «میدان جنگ» است و اشاره به «محل جنگیدن با [[شیطان|شیطان]]» دارد. شریف‌ترین محل نشستن و صدر مجلس را هم محراب می‌گویند.  
  
==ریشه کلمه محراب==
+
گفته شده که در آیین مهرپرستی، «مهرابه» محل پرستش و راز و نیاز بوده است و در خانه‌های قدیمی قسمتی فرورفته در شبستان‌ها بود که به آن «مهرابه» می‌گفتند و در طول زمان و استعمال زیاد مهرابه به محراب تبدیل شد.
  
برخی بر این باورند که ریشه محراب از فعل حرب به معنی «جنگیدن» است و بنابراین محراب هم به معنی «میدان جنگ» است و اشاره به «محل جنگیدن با [[شیطان|شیطان]]» دارد و برخی دیگر این توضیح را برای ارتباط این واژه و فعل کافی نمی‌دانند و به دنبال ریشه آن در زبان‌های دیگر هستند.
+
این واژه پیش از [[اسلام]] نیز برای اشاره به نوعی بنا به کار می‌رفته است. این کلمه در عرب عصر [[جاهلیت]] نیز معروف بوده، چنانکه از عدی بی زید، شعری مشتمل بر این لفظ منقول است:
  
این واژه پیش از [[اسلام]] برای اشاره به نوعی بنا به کار می‌رفته است. همچنین به پرستش‌گاه‌های آیین مهرپرستی که در [[ایران|ایران]] و [[بین النهرین|بین النهرین]] رواج داشته است مهرابه گفته می‌شده است. محراب، به معنای غرفه جای [[امام جماعت‌|امام جماعت]] مسجد و معبد است.
+
کدمی العاج فی المحاریب أو کالنو * رِ من الارض زهره مستطیر
  
این کلمه در عرب پیش از اسلام نیز معروف بوده، چنانکه از عدی بی زید شعری مشتمل بر این لفظ منقول است (ح۳ص۲۳):
+
عدی پیش از اسلام درگذشت و مراد وی از محراب، آن جای بتخانه است که در آن مجسمه عاج می گذاشتند.
  
کدمی العاج فی المحاریب أو کالنو_
+
==محراب در عبادتگاه ادیان==
  
رِ من الارض زهره مستطیر
+
در دین [[یهود|یهود]] و [[مسیحیت]] و [[اسلام]]، معبد و محراب از جایگاه خاصی برخوردار است و یکی از جلوه گاه‌های معماری آیینی در مذهب یهود و نصاری و مسلمانان، محراب معابد می باشد. در [[قرآن]] آمده است: {{متن قرآن|«كُلَّمَا دَخَلَ عَلَيْهَا زَكَرِيَّا الْمِحْرَابَ وَجَدَ عِنْدَهَا رِزْقًا»}} ([[سوره آل عمران]]/ ۳۲).
  
عدی پیش از اسلام در گذشت و مراد وی از محراب آن جای بتخانه است که در آن مجسمه عاج می گذاشتند.
+
گفته شد که محراب در تعابیر اهل معنا محل حرب با [[شیطان]] و [[نفس اماره]] را گویند. به همین دلیل در مذهب [[شیعه|شیعه]] آن‌را گود می‌سازند؛ تا از بروز [[غرور]] در نفس [[امام جماعت]] جلوگیری کند. البته از منظر [[فقه|فقهی]]، گودی محراب به این خاطر است که مکان ایستادن امام باید از محل ایستادن مأمومین بالاتر نبوده و حداقل مساوی باشد؛ لذا در [[مسجد]] باید کف محراب عبادت از محل ایستادن مأموم پائین‌تر باشد.
محراب در [[بیت المقدس]] جائی بود که تابوت سکینه را آنجا نهاده بودند و [[پیامبران|پیغمبران]] [[وحی]] را در آنجا می شنیدند.
 
 
 
==گودی محراب نماز==
 
 
 
گفته شد که محراب در تعابیر اهل معنا محل حرب با [[شیطان]] و [[نفس اماره]] را گویند. به همین دلیل در مذهب [[شیعه|شیعه]] آن‌را گود می‌سازند؛ تا از بروز [[غرور]] در نفس امام جماعت جلوگیری کند. البته از منظر [[فقه|فقهی]] گودی محراب به این خاطر است که مکان ایستادن امام باید از محل ایستادن مامومین بالاتر نبوده و حداقل مساوی باشد؛ لذا در مسجد باید کف محراب عبادت از محل ایستادن ماموم پائین‌تر باشد.
 
  
 
همچنین گفته شده که گودی محراب تداعی کننده سنگر مجاهدین و مبارزین در جبهه‌های جنگ است و این خود به امام جماعت این معنا را القاء می‌کند که در چه جایگاه خطیری قرار داشته و وظیفه دفاع از حقانیت [[دین|دین]] را بر عهده دارد و باید متوجه باشد که در سنگر تبیین معارف دین و [[احکام]] اسلام و [[قرآن]] ایستاده است.
 
همچنین گفته شده که گودی محراب تداعی کننده سنگر مجاهدین و مبارزین در جبهه‌های جنگ است و این خود به امام جماعت این معنا را القاء می‌کند که در چه جایگاه خطیری قرار داشته و وظیفه دفاع از حقانیت [[دین|دین]] را بر عهده دارد و باید متوجه باشد که در سنگر تبیین معارف دین و [[احکام]] اسلام و [[قرآن]] ایستاده است.
  
==چگونگی محراب در عبادتگاه سایر ادیان==
+
در مسجدها محراب در سمت [[قبله]] قرار دارد، و طرز قرار گرفتن محراب جهت قبله را در داخل مسجد مشخص می‌کند. در مساجد دور آن‌ را به‌ شکل قوسی آیات [[قرآن]] می‌نویسند.
 
 
یکی از جلوه گاه‌های معماری آیینی در مذهب [[یهود|یهود]] و [[نصاری|نصاری]] و مسلمانان؛ محراب معابد است که در مساجد دور آن‌ را به‌ شکل قوسی آیات قرآن می‌نویسند. شریف‌ترین محل نشستن و صدر مجلس را هم محراب می‌گویند.
 
 
 
گفته شده که در آیین مهرپرستی؛ مهرابه محل پرستش و راز و نیاز بوده است و در خانه‌های قدیمی قسمتی فرورفته در شبستان‌ها بود که به آن «مهرابه» می‌گفتند و در طول زمان و استعمال زیاد مهرابه به محراب تبدیل شد.
 
 
 
در دین یهود و نصاری و اسلام، معبد و محراب از جایگاه خاصی برخوردار است. یهودیان محراب را به شکل اتاقک و بالاتر از زمین می‌ساختند (آیه ۲۱ [[سوره ص]] دلالت بر این حقیقت دارد). روی همین حساب است که گویند کسانی که دو طرف محراب می‌ایستند باید امام را ببینند و الا [[نماز]] آنها باطل است.
 
 
 
==محراب در زمان پیامبر صلی الله علیه و آله==
 
 
 
این که محراب در زمان [[پیامبر اسلام|پیغمبر]] صلی الله علیه و آله بوده یا خیر؛ مشخص نیست. به احتمال قوی جهت‌نمایی در دیوار وجود داشته که جایگاه امام جماعت و سمت قبله را به مامومین نشان می‌داده، قدر مسلم این است که محراب مقعر در زمان [[بنی امیه|امویان]] ابداع شد.
 
 
 
البته در اخبار رسیده از طریق [[اهل سنت|عامه]] در زمان پیامبر صلی الله علیه و آله وجود محراب در مسجد تائید شده است. بیهقی در سنن خود نقل می‌کند که: «رسول الله صلی الله علیه و آله نهض الی المسجد فدخل المحراب ثم رفع یدیه بالتکبیر».<ref>سنن ج۲، ص۳۰.</ref>
 
 
 
==پانویس==
 
<references />
 
  
 
==منابع==
 
==منابع==
  
*گودي محراب نماز به خاطر چيست؟ [http://hajj.ir/14/42059، خبرگزاری حج].
+
*[http://hajj.ir/14/42059، "گودی محراب نماز به خاطر چيست؟"، خبرگزاری حج].
*فرهنگ فارسی معین، ذیل واژه محراب، در دسترس در [http://www.vajehyab.com/moein/%D9%85%D8%AD%D8%B1%D8%A7%D8%A8 واژه یاب]، بازیابی: 6 بهمن 1392.
+
*فرهنگ فارسی معین، ذیل واژه "محراب"، در دسترس در [http://www.vajehyab.com/moein/%D9%85%D8%AD%D8%B1%D8%A7%D8%A8 واژه یاب]، بازیابی: 6 بهمن 1392.
*جواد محدثي، هنر در قلمرو مكتب، ص221، در دسترس در [http://www.andisheqom.com/Files/ebadat.php?idVeiw=1318&level=4&subid=1318&page=6 اندیشه قم].
+
*هنر در قلمرو مكتب، ص221، جواد محدثی، در دسترس در [http://www.andisheqom.com/Files/ebadat.php?idVeiw=1318&level=4&subid=1318&page=6 اندیشه قم].
 
+
*[[نثر طوبی]] (دائرة المعارف لغات قرآن کریم)، علامه شعرانی، ج1، ص 164.
*[[نثر طوبی]] (دائرة المعارف لغات قرآن کریم)، [[علامه شعرانی]]، ج1، ص 164
 
  
 
[[رده: مساجد]]
 
[[رده: مساجد]]
 
 
[[رده:واژگان قرآنی]]
 
[[رده:واژگان قرآنی]]
 
[[رده: مقاله های مهم]]
 
[[رده: مقاله های مهم]]

نسخهٔ ‏۱ ژانویهٔ ۲۰۲۵، ساعت ۱۲:۰۷

«محراب» شریف‌ترین جای معابد در ادیان الهی است. در اسلام، محراب محلی در مسجد است که امام جماعت در آن می‌ایستد؛ گرچه وجود محراب در همه مساجد لازم نیست.

معنای محراب

برخی بر این باورند که ریشه «محراب» از فعل «حرب» به معنی «جنگیدن» است و بنابراین محراب هم به معنی «میدان جنگ» است و اشاره به «محل جنگیدن با شیطان» دارد. شریف‌ترین محل نشستن و صدر مجلس را هم محراب می‌گویند.

گفته شده که در آیین مهرپرستی، «مهرابه» محل پرستش و راز و نیاز بوده است و در خانه‌های قدیمی قسمتی فرورفته در شبستان‌ها بود که به آن «مهرابه» می‌گفتند و در طول زمان و استعمال زیاد مهرابه به محراب تبدیل شد.

این واژه پیش از اسلام نیز برای اشاره به نوعی بنا به کار می‌رفته است. این کلمه در عرب عصر جاهلیت نیز معروف بوده، چنانکه از عدی بی زید، شعری مشتمل بر این لفظ منقول است:

کدمی العاج فی المحاریب أو کالنو * رِ من الارض زهره مستطیر

عدی پیش از اسلام درگذشت و مراد وی از محراب، آن جای بتخانه است که در آن مجسمه عاج می گذاشتند.

محراب در عبادتگاه ادیان

در دین یهود و مسیحیت و اسلام، معبد و محراب از جایگاه خاصی برخوردار است و یکی از جلوه گاه‌های معماری آیینی در مذهب یهود و نصاری و مسلمانان، محراب معابد می باشد. در قرآن آمده است: «كُلَّمَا دَخَلَ عَلَيْهَا زَكَرِيَّا الْمِحْرَابَ وَجَدَ عِنْدَهَا رِزْقًا» (سوره آل عمران/ ۳۲).

گفته شد که محراب در تعابیر اهل معنا محل حرب با شیطان و نفس اماره را گویند. به همین دلیل در مذهب شیعه آن‌را گود می‌سازند؛ تا از بروز غرور در نفس امام جماعت جلوگیری کند. البته از منظر فقهی، گودی محراب به این خاطر است که مکان ایستادن امام باید از محل ایستادن مأمومین بالاتر نبوده و حداقل مساوی باشد؛ لذا در مسجد باید کف محراب عبادت از محل ایستادن مأموم پائین‌تر باشد.

همچنین گفته شده که گودی محراب تداعی کننده سنگر مجاهدین و مبارزین در جبهه‌های جنگ است و این خود به امام جماعت این معنا را القاء می‌کند که در چه جایگاه خطیری قرار داشته و وظیفه دفاع از حقانیت دین را بر عهده دارد و باید متوجه باشد که در سنگر تبیین معارف دین و احکام اسلام و قرآن ایستاده است.

در مسجدها محراب در سمت قبله قرار دارد، و طرز قرار گرفتن محراب جهت قبله را در داخل مسجد مشخص می‌کند. در مساجد دور آن‌ را به‌ شکل قوسی آیات قرآن می‌نویسند.

منابع