ورود ابن ملجم مرادی به کوفه: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (صفحه‌ای جدید حاوی ' <keywords content='کلید واژه: خوارج، 20 شعبان، ابن ملجم، ' /> '''کلید واژه: خوارج، 20 شعبان، ا...' ایجاد کرد)
 
 
(۴ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
'''منبع:''' نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام
+
{{تقویم|روز= 20 شعبان|سال= سال 40 هجری قمری}}
 +
پس از پايان [[جنگ نهروان]] و شكست سنگين [[خوارج]] به دست سپاهيان [[امام علی علیه السلام|حضرت علی]] علیه‌السلام، تعداد اندكي از بازماندگان خوارج از صحنه نبرد گريخته و به ديار گوناگون پراكنده گرديدند. عده‌اي از آنان به [[مكه]] گريخته و در پناه خانه أمن الهي مأوا گرفتند و هر از گاهي جلسه‌اي تشكيل داده و درباره ادامه حيات ننگين خويش و دسيسه بر ضد [[خلافت]] امام علي بن ابي‌طالب علیه‌السلام به گفتگو و رايزني مي‌پرداختند. تا اين كه در نشستي، سه تن از آنان سوگند خورده و هم‌پيمان شدند تا سه زمامدار مهم عصر يعني [[امام علی]] علیه‌السلام، [[معاويه|معاویة بن ابي‌سفيان]] و [[عمرو بن عاص]] را از ميان بردارند و حكومت اسلامي را به شوراي مسلمانان واگذارند.
  
==ورود عبدالرحمن بن ملجم مرادي به كوفه/ 20 شعبان==
+
[[ابن ملجم|عبدالرحمن بن ملجم مرادي]]، كشتن امام علي علیه‌السلام را بر عهده گرفت و حجاج بن عبيدالله صريمي كشتن معاويه را و عمرو بن بكر كشتن عمرو بن عاص را در يك شب مقرر بر عهده گرفتند و براي عملي ساختن هدفشان راهي [[کوفه|كوفه]]، [[شام]] و [[مصر]] شدند.<ref> أنساب الاشراف، احمد بن يحيي بلاذري، ص 389؛ منتهي الآمال، شیخ عباس قمی، ج 1، ص 169.</ref>
  
پس از پايان [[جنگ نهروان]] و شكست سنگين [[خوارج]] نهروان به دست سپاهيان حضرت علي علیه‌السلام، تعداد اندكي از بازماندگان خوارج از صحنه نبرد گريخته و به ديار گوناگون پراكنده گرديدند. عده‌اي از آنان به [[مكه]] گريخته و در پناه خانه أمن الهي مأوا گرفتند و هر از گاهي جلسه‌اي تشكيل داده و درباره ادامه حيات ننگين خويش و دسيسه بر ضد خلافت امام علي بن ابي‌طالب علیه‌السلام به گفتگو و رايزني مي‌پرداختند. تا اين كه در نشستي، سه تن از آنان سوگند خورده و هم‌پيمان شدند تا سه زمامدار مهم عصر يعني [[امام علی]] بن ابي‌طالب علیه‌السلام، [[معاويه]] بن ابي‌سفيان و [[عمرو بن عاص]] را از ميان بردارند و حكومت اسلامي را به شوراي مسلمانان واگذارند.
+
ابن ملجم مرادی در بيستم [[شعبان]] سال 40 قمري وارد كوفه گرديد و در خانه [[اَشْعَث‌ بن‌ قَيس|اشعث بن قيس]] كندی سكونت يافت<ref> نهج السعاده، محمودي، ج 2، ص 708.</ref> و با راهنمايي‌هاي وي با دختري بنام [[قطام]] دختر علقمه، آشنا و دلباخته زيبايي‌هاي وی گرديد و از او خواستگاري نمود. قطام پذيرش ازدواج وي را موكول به كشتن علي علیه‌السلام نمود. زيرا پدر و برادرانش در نبرد نهروان به دست سپاهيان امام علي علیه‌السلام كشته شده بودند و از اين بابت، وي [[کینه]] اميرمؤمنان علیه‌السلام را در دل پرورانده و در كمين انتقام نشسته بود.
  
عبدالرحمن بن ملجم مرادي، كشتن امام علي علیه‌السلام را بر عهده گرفت و حجاج بن عبيدالله صريمي معروف به بركه بن عبيدالله كشتن معاويه را و عمرو بن بكر كشتن عمرو بن عاص را در يك شب و در يك ساعت مقرر بر عهده گرفتند و براي عملي ساختن هدفشان راهي كوفه، [[شام]] و [[مصر]] شدند.<ref> أنساب الاشراف/ ترجمه اميرالمؤمنين علیه‌السلام - ([[احمد بن يحيي بلاذري]])، ص 389؛ منتهي الآمال ([[شیخ عباس قمی]])، ج 1، ص 169.</ref>
+
به هر روي، ابن ملجم مرادي به مدت يك ماه در كوفه اقامت نمود و راه‌هاي ترور امام علي علیه‌السلام را بررسي و در شب موعود يعني شب 19 ماه [[رمضان]]، نيت پليدش را عملي كرد و به هنگام [[نماز صبح]]، ضربت سختي بر فرق مبارک امام علي علیه‌السلام در محراب [[مسجد کوفه]] وارد گردانيد.<ref> أنساب الاشراف، ص 389؛ الارشاد، شيخ مفيد، ص 20؛ منتهي الآمال، ج 1، ص 168.</ref>
  
عبدالرحمن بن ملجم مرادی در بيستم [[شعبان]] سال 40 قمري وارد كوفه گرديد و در خانه [[اشعث بن قيس كندی]] سكونت يافت<ref> [[نهج السعاده]] (محمودي)، ج 2، ص 708.</ref> و با راهنمايي‌هاي وي با دختري بنام [[قطام بنت علقمه]]، آشنا و دلباخته زيبايي‌هاي منحصر به فرد وي گرديد و از او خواستگاري نمود. قطام پذيرش ازدواج وي را موكول به كشتن امام علي علیه‌السلام نمود. زيرا پدر و برادرانش در نبرد نهروان به دست سپاهيان امام علي علیه‌السلام كشته شده بودند و از اين بابت، وي كينه اميرمؤمنان علیه‌السلام را در دل پرورانده و در كمين انتقام نشسته بود.
+
بر اثر آن ضربت شيطاني، امام علي علیه‌السلام در شب 21 رمضان سال 40 هجري به لقاءالله پيوست و تمامي دوستداران [[اهل بيت]] علیهم‌السلام و عدالت‌جويان و حق‌گرايان را در ماتم نشانيد.
  
به هر روي عبدالرحمن بن ملجم مرادي به مدت يك ماه در كوفه اقامت نمود و راه‌هاي ترور امام علي علیه‌السلام را بررسي و در شب موعود يعني شب 19 [[رمضان]]، نيت پليدش را عملي كرد و به هنگام [[نماز صبح]]، ضربت سختي بر فرق مبارك امام علي علیه‌السلام در محراب مسجد اعظم كوفه وارد گردانيد.<ref> أنساب الاشراف، ص 389؛ منتهي الآمال، ج 1، ص 168؛ الارشاد ([[شيخ مفيد]])، ص 20.</ref>
+
==پانویس==
 +
<references />
  
بر اثر آن ضربت شيطاني، امام علي علیه‌السلام در شب 21 رمضان سال 40 هجري قمري به لقاءالله پيوست و تمامي دوستداران [[اهل بيت]] علیهم‌السلام و عدالت‌جويان و حق‌گرايان را در ماتم نشانيد.
+
==منابع==
 +
*نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام، مؤسسه تبیان.
  
==پانویس ==
+
[[رده:وقایع ماه شعبان]]
<references />
+
[[رده:سال ۴۰ هجری قمری]]
 +
[[رده:تاریخ اسلام]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۳۰ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۴۶

تقویم هجری قمری

روز واقعه:20 شعبان
سال 40 هجری قمری

پس از پايان جنگ نهروان و شكست سنگين خوارج به دست سپاهيان حضرت علی علیه‌السلام، تعداد اندكي از بازماندگان خوارج از صحنه نبرد گريخته و به ديار گوناگون پراكنده گرديدند. عده‌اي از آنان به مكه گريخته و در پناه خانه أمن الهي مأوا گرفتند و هر از گاهي جلسه‌اي تشكيل داده و درباره ادامه حيات ننگين خويش و دسيسه بر ضد خلافت امام علي بن ابي‌طالب علیه‌السلام به گفتگو و رايزني مي‌پرداختند. تا اين كه در نشستي، سه تن از آنان سوگند خورده و هم‌پيمان شدند تا سه زمامدار مهم عصر يعني امام علی علیه‌السلام، معاویة بن ابي‌سفيان و عمرو بن عاص را از ميان بردارند و حكومت اسلامي را به شوراي مسلمانان واگذارند.

عبدالرحمن بن ملجم مرادي، كشتن امام علي علیه‌السلام را بر عهده گرفت و حجاج بن عبيدالله صريمي كشتن معاويه را و عمرو بن بكر كشتن عمرو بن عاص را در يك شب مقرر بر عهده گرفتند و براي عملي ساختن هدفشان راهي كوفه، شام و مصر شدند.[۱]

ابن ملجم مرادی در بيستم شعبان سال 40 قمري وارد كوفه گرديد و در خانه اشعث بن قيس كندی سكونت يافت[۲] و با راهنمايي‌هاي وي با دختري بنام قطام دختر علقمه، آشنا و دلباخته زيبايي‌هاي وی گرديد و از او خواستگاري نمود. قطام پذيرش ازدواج وي را موكول به كشتن علي علیه‌السلام نمود. زيرا پدر و برادرانش در نبرد نهروان به دست سپاهيان امام علي علیه‌السلام كشته شده بودند و از اين بابت، وي کینه اميرمؤمنان علیه‌السلام را در دل پرورانده و در كمين انتقام نشسته بود.

به هر روي، ابن ملجم مرادي به مدت يك ماه در كوفه اقامت نمود و راه‌هاي ترور امام علي علیه‌السلام را بررسي و در شب موعود يعني شب 19 ماه رمضان، نيت پليدش را عملي كرد و به هنگام نماز صبح، ضربت سختي بر فرق مبارک امام علي علیه‌السلام در محراب مسجد کوفه وارد گردانيد.[۳]

بر اثر آن ضربت شيطاني، امام علي علیه‌السلام در شب 21 رمضان سال 40 هجري به لقاءالله پيوست و تمامي دوستداران اهل بيت علیهم‌السلام و عدالت‌جويان و حق‌گرايان را در ماتم نشانيد.

پانویس

  1. أنساب الاشراف، احمد بن يحيي بلاذري، ص 389؛ منتهي الآمال، شیخ عباس قمی، ج 1، ص 169.
  2. نهج السعاده، محمودي، ج 2، ص 708.
  3. أنساب الاشراف، ص 389؛ الارشاد، شيخ مفيد، ص 20؛ منتهي الآمال، ج 1، ص 168.

منابع

  • نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام، مؤسسه تبیان.