امامزادگان هفده تن گلپایگان: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۳ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
درخصوص امامزادگان واجب التکريم هفده تن حديثى مستند از امام حسن عسگرى نقل است که در جواب فردى که از آن حضرت سئوال ميکند : در زمانى که زيارت امام حسين ميسر نباشد چه بايد کرد ؟
+
{{شناسنامه مکان
 +
|تصویر=[[پرونده:هفده تن.jpg|300px]]
 +
|کشور=ایران
 +
|شهر=اصفهان، گلپایگان
 +
|نقشه=[[پرونده:امامزادگان هفده تن گلپایگان.PNG|300px]]
 +
|طول="21.2'17°50
 +
|عرض="52.3'26°33
 +
|گوگل مپ=https://www.google.com/maps/place/%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85+%D8%B2%D8%A7%D8%AF%DA%AF%D8%A7%D9%86+%D9%87%D9%81%D8%AF%D9%87+%D8%AA%D9%86%E2%80%AD/@33.4476368,50.2914516,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x3f94df6b022c7d19:0xfbaa2958bf171e0e!8m2!3d33.4476368!4d50.2892629?hl=fa
 +
}}
 +
بقعه امامزادگان «هفده‌ تن» در گلپایگان - ۱۸۰ کیلومتری شمال غرب [[اصفهان]] - قرار دارد. طبق [[حدیث|حدیثی]] از [[امام حسن عسکری علیه السلام|امام حسن عسکری]] (علیه‌السلام) در این بقعه متبرکه هفده نفر از اولاد [[امام علی علیه السلام|حضرت على]] (علیه‌السلام) دفن شده‌اند و چنانچه مسلمانی دسترسی به [[کربلا]] نداشته باشد و این هفده نفر را [[زیارت|زیارت]] کند، [[ثواب]] زیارت [[امام حسین علیه السلام|امام حسین]] (علیه‌السلام) را درخواهد یافت.
  
ميفرمايند : در بلاد جربادقان  (گلپايگان کنونى ) هفده تن از نوادگان اميرالمومنين على (ع) دفن هستند و خوشا براحوال آنانى که آن بزرگواران را زيارت نمايند.
+
== امامزادگان مدفون در بقعه هفده‌تن ==
 +
طبق شجره نامه موجود در اداره اوقاف و تابلوی موجود در بقعه، اسامی هفده تن امامزادگانی که در این محل مدفون هستند عبارت است از:
  
 +
۱- حضرت ابوالحسن از نوادگان [[امام حسن علیه السلام|امام حسن مجتبی]] (ع).
  
==منبع==
+
۲- حضرت اسماعیل از نوادگان [[امام صادق علیه السلام|امام جعفر صادق]] (ع).
  
[http://www.al-shia.org/html/far/2ahl/emamzade/esfahan/08.htm  سایت الشیعه]
+
۳و۴- حضرت صالح و قاسم از نوادگان [[جعفر بن علی|جعفر بن امیرالمؤمنین]] (ع).
  
[[رده: امام زاده های اصفهان]]
+
۵و۶- حضرت عباس و حسین از نوادگان [[امام موسی کاظم علیه السلام|امام موسی‌ بن جعفر]] (ع).
 +
 
 +
۷و۸و۹- حضرت شهربانو، حکیمه و صفوراء از نوادگان امام موسی‌ بن جعفر (ع).
 +
 
 +
۱۰- حضرت علی‌اکبر بن حسین از نوادگان حضرت [[امام سجاد علیه السلام|علی‌ بن الحسین]] (ع).
 +
 
 +
۱۱- حضرت محمد بن محسن از نوادگان حضرت علی‌ بن الحسین (ع).
 +
 
 +
۱۲و۱۳و۱۴- حضرت محمود، محسن و عبدالله از نوادگان حضرت یحیی‌ بن موسی الکاظم (ع).
 +
 
 +
۱۵و۱۶- حضرت موسی و مظفَّر از نوادگان حضرت [[جعفر طیار|جعفر طیَّار]] (ع).
 +
 
 +
۱۷- حضرت اسحاق ابن ابراهیم از نوادگان امام موسی‌ بن جعفر (ع).
 +
 
 +
==فضیلت زیارت امامزادگان هفده‌تن==
 +
در مورد اهمیت و فضیلت زیارت امامزادگان هفده تن در «تاریخ الفین» آمده است که حسین‌ بن نعمان از [[امام حسن عسکری علیه السلام|امام حسن عسکری]] (ع) سؤال کرد: آیا [[ثواب|ثوابی]] با ثواب [[زیارت]] [[امام حسین علیه السلام|امام حسین]] (ع) برابر می‌شود؟ امام فرمودند: «خیر». حسین‌ بن نعمان عرض کرد: ای مولای من آیا عملی هست که چنانچه مسلمی دسترسی به [[کربلا]] نداشته باشد بجای آورد و به ثواب زیارت آن حضرت برسد؟ آن حضرت گریستند و فرمودند: «یا حسین، ۱۷ نفر از نوادگان [[امام علی علیه السلام|امیرالمؤمنین على]] (ع) در بلده جرفادقان (گلپایگان کنونی) مدفونند که هریک به قسمی از اقسام در آن ناحیه شهید شدند. آری هر کس در آن مکان زیارت نماید آن هفده نفر را، ثواب زیارت حرم امام حسین (ع) را دریابد و به آن ثواب برسد. پس خوشا به احوال شیعیان و دوستان ما که در آن نواحی ساکن هستند و خویشتن را بر آن مشهد مقدس می‌رسانند و هر قدمی که به عزم زیارت آن هفده نفر برمی‌دارند، از جانب خالق امر می‌شود به کرام الکاتبین که هزار درجه سیاه از [[نامه اعمال]] آنان محو  و هزار درجه حسنه در نامه اعمالشان ثبت نمایند. حسن ثواب زیارت آن  قبور، ثواب زیارت جدم حسین (ع) است تا شیعیان ما بدانند و از مقام و مرتبه شاهزادگان آگاه باشند و صلوات الله علیهم و علی اجدادهم اجمعین ولعنة الله علی القوم الظالمین».
 +
 
 +
در داخل حرم نیز دست نوشته ای به همین مضمون به نقل از «تاریخ الفین» به چشم می خورد.
 +
 
 +
== بنای بقعه هفده‌تن ==
 +
بقعه امامزاده هفده تن از ابنیه قرن ۱۱ قمری در عصر [[صفویه|صفوی]] است. بر طبق کتیبه سر در، این بقعه در سال ۱۰۳۲ قمری و در زمان شاه عباس اول ساخته شده است. بنای بقعه هشت گوش است؛ بر روی بنای هشت‌گوش بقعه‌، گنبد کاشی‌کاری شده با شکوهی  قرار گرفته است.
 +
 
 +
درهای چوبی مشبّک حرم در قسمت ورودی شرقی بقعه هنوز پابرجاست؛ درها و پنجره‌هایی که گره چینی‌ها داخلشان قرار گرفته است در گذشته به نام «ارسی» خوانده می‌شدند و نمایانگر هنر دست هنرمندان ایرانی در طول تاریخ هستند. کتیبه منظوم ارسی مفصلی در توصیف شاه عباس اول در این بنا به یادگار مانده و حاکی از احداث این بقعه بوسیله امام قلی‌خان، سردار معروف آن زمان است. امام‌زاده هفده تن دارای چهار درب و یک سر در ورودی زیبا و با عظمت است که در اطراف آن کتیبه زیبایی به خط غیاث‌الدین علی جوهری شیرازی نوشته شده است. بقعه از جمله کارهای بسیار زیبای معماری عهد صفویه است و دارای کاشی‌کاری معرق و کتیبه‌ای به [[خط کوفی]] است.
 +
 
 +
==منابع==
 +
* [https://iqna.ir/fa/news/3392969/%D9%87%D9%81%D8%AF%D9%87-%D8%AA%D9%86%DB%8C-%DA%A9%D9%87-%D8%AB%D9%88%D8%A7%D8%A8-%D8%B2%DB%8C%D8%A7%D8%B1%D8%AA%D8%B4%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%D8%AB%D9%88%D8%A7%D8%A8-%D8%B2%DB%8C%D8%A7%D8%B1%D8%AA-%DA%A9%D8%B1%D8%A8%D9%8 "هفده تنی که ثواب زیارتشان با ثواب زیارت کربلا برابری می‌کند"، خبرگزاری ایکنا].
 +
* [http://www.al-shia.org/html/far/2ahl/emamzade/esfahan/08.htm پایگاه علمی فرهنگی اعتقادی الشیعه].
 +
[[رده: امامزادگان]]
 +
[[رده: امامزاده های اصفهان]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۳ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۳۳

هفده تن.jpg

کشور

ایران

شهر

اصفهان، گلپایگان

  • طول:"21.2'17°50 شرقی
  • عرض:"52.3'26°33 شمالی
امامزادگان هفده تن گلپایگان.PNG
مشاهده در نقشه

بقعه امامزادگان «هفده‌ تن» در گلپایگان - ۱۸۰ کیلومتری شمال غرب اصفهان - قرار دارد. طبق حدیثی از امام حسن عسکری (علیه‌السلام) در این بقعه متبرکه هفده نفر از اولاد حضرت على (علیه‌السلام) دفن شده‌اند و چنانچه مسلمانی دسترسی به کربلا نداشته باشد و این هفده نفر را زیارت کند، ثواب زیارت امام حسین (علیه‌السلام) را درخواهد یافت.

امامزادگان مدفون در بقعه هفده‌تن

طبق شجره نامه موجود در اداره اوقاف و تابلوی موجود در بقعه، اسامی هفده تن امامزادگانی که در این محل مدفون هستند عبارت است از:

۱- حضرت ابوالحسن از نوادگان امام حسن مجتبی (ع).

۲- حضرت اسماعیل از نوادگان امام جعفر صادق (ع).

۳و۴- حضرت صالح و قاسم از نوادگان جعفر بن امیرالمؤمنین (ع).

۵و۶- حضرت عباس و حسین از نوادگان امام موسی‌ بن جعفر (ع).

۷و۸و۹- حضرت شهربانو، حکیمه و صفوراء از نوادگان امام موسی‌ بن جعفر (ع).

۱۰- حضرت علی‌اکبر بن حسین از نوادگان حضرت علی‌ بن الحسین (ع).

۱۱- حضرت محمد بن محسن از نوادگان حضرت علی‌ بن الحسین (ع).

۱۲و۱۳و۱۴- حضرت محمود، محسن و عبدالله از نوادگان حضرت یحیی‌ بن موسی الکاظم (ع).

۱۵و۱۶- حضرت موسی و مظفَّر از نوادگان حضرت جعفر طیَّار (ع).

۱۷- حضرت اسحاق ابن ابراهیم از نوادگان امام موسی‌ بن جعفر (ع).

فضیلت زیارت امامزادگان هفده‌تن

در مورد اهمیت و فضیلت زیارت امامزادگان هفده تن در «تاریخ الفین» آمده است که حسین‌ بن نعمان از امام حسن عسکری (ع) سؤال کرد: آیا ثوابی با ثواب زیارت امام حسین (ع) برابر می‌شود؟ امام فرمودند: «خیر». حسین‌ بن نعمان عرض کرد: ای مولای من آیا عملی هست که چنانچه مسلمی دسترسی به کربلا نداشته باشد بجای آورد و به ثواب زیارت آن حضرت برسد؟ آن حضرت گریستند و فرمودند: «یا حسین، ۱۷ نفر از نوادگان امیرالمؤمنین على (ع) در بلده جرفادقان (گلپایگان کنونی) مدفونند که هریک به قسمی از اقسام در آن ناحیه شهید شدند. آری هر کس در آن مکان زیارت نماید آن هفده نفر را، ثواب زیارت حرم امام حسین (ع) را دریابد و به آن ثواب برسد. پس خوشا به احوال شیعیان و دوستان ما که در آن نواحی ساکن هستند و خویشتن را بر آن مشهد مقدس می‌رسانند و هر قدمی که به عزم زیارت آن هفده نفر برمی‌دارند، از جانب خالق امر می‌شود به کرام الکاتبین که هزار درجه سیاه از نامه اعمال آنان محو و هزار درجه حسنه در نامه اعمالشان ثبت نمایند. حسن ثواب زیارت آن قبور، ثواب زیارت جدم حسین (ع) است تا شیعیان ما بدانند و از مقام و مرتبه شاهزادگان آگاه باشند و صلوات الله علیهم و علی اجدادهم اجمعین ولعنة الله علی القوم الظالمین».

در داخل حرم نیز دست نوشته ای به همین مضمون به نقل از «تاریخ الفین» به چشم می خورد.

بنای بقعه هفده‌تن

بقعه امامزاده هفده تن از ابنیه قرن ۱۱ قمری در عصر صفوی است. بر طبق کتیبه سر در، این بقعه در سال ۱۰۳۲ قمری و در زمان شاه عباس اول ساخته شده است. بنای بقعه هشت گوش است؛ بر روی بنای هشت‌گوش بقعه‌، گنبد کاشی‌کاری شده با شکوهی قرار گرفته است.

درهای چوبی مشبّک حرم در قسمت ورودی شرقی بقعه هنوز پابرجاست؛ درها و پنجره‌هایی که گره چینی‌ها داخلشان قرار گرفته است در گذشته به نام «ارسی» خوانده می‌شدند و نمایانگر هنر دست هنرمندان ایرانی در طول تاریخ هستند. کتیبه منظوم ارسی مفصلی در توصیف شاه عباس اول در این بنا به یادگار مانده و حاکی از احداث این بقعه بوسیله امام قلی‌خان، سردار معروف آن زمان است. امام‌زاده هفده تن دارای چهار درب و یک سر در ورودی زیبا و با عظمت است که در اطراف آن کتیبه زیبایی به خط غیاث‌الدین علی جوهری شیرازی نوشته شده است. بقعه از جمله کارهای بسیار زیبای معماری عهد صفویه است و دارای کاشی‌کاری معرق و کتیبه‌ای به خط کوفی است.

منابع