امامزاده فضل بن موسی جهرم: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز
جز (مهدی موسوی صفحهٔ امامزاده فضل بن موسي جهرم را به امامزاده فضل بن موسی جهرم منتقل کرد)
 
(یک نسخهٔ میانیِ همین کاربر نمایش داده نشده است)
سطر ۱: سطر ۱:
{{مقاله از یک نشریه}}
+
[[پرونده:امامزاده فضل بن موسی.jpg|بندانگشتی|امامزاده فضل بن موسی، جهرم]]
شهر زيبايي كه به قول «تاورنيه»؛ سيّاح معروف شايسته است «جنگل نخل» ناميده شود، در 166 كيلومتري جنوب شرق شيراز واقع شده است و به نزديكترين بنادر خليج فارس (بندر لنگه) از طريق «لارستان» راه دارد.<ref>به نقل از كتاب شهرستان جهرم تأليف جلال طوفان، ص11 چاپ موسوي.</ref>
 
  
جهرم به معناي جاي گرم است. در جنوب ناحيه مركزي استان فارس و بين شهرستانهاي فسا، داراب، فيروزآباد و شيراز قرار دارد و از دشتهاي مرتفع (دست كم 900 متر) پديد آمده و به وسيله كوههاي اطراف احاطه شده است. از نظر آب و هوايي، تابستاني گرم و زمستاني ملايم و مطبوع دارد به طوري كه در سردترين ايّام، دماي هوا ممكن است به صفر درجه سانتيگراد برسد.
+
امامزاده «فضل بن موسی بن جعفر (علیه السلام)» مشهور به «شاهزاده فضل»، از نوادگان [[امام موسی کاظم علیه السلام|امام موسی کاظم]] (علیه السلام) است که حرم شریف ایشان در شهرستان جهرم استان فارس قرار دارد.  
  
اين شهرستان سابقه تاريخي بسيار طولاني دارد چنانكه آثاري از زمانهاي مختلف از جمله ساسانيان، صفويان و زنديان در آن بر جاي مانده است.
 
  
فردوسي؛ شاعر نامدار ايران زمين نيز از جهرم نام برده است. از جمله ضمن بيان داستانهايي كه از اردشير بابكان نقل مي كند، مي سرايد:
+
== ورود فضل بن موسی به جهرم ==
 +
کاروانی از [[اهل البیت|اهل بیت]] (علیهم السلام) همراه با [[حضرت فاطمه معصومه علیها السلام|حضرت فاطمه معصومه]] (علیهاالسلام) جهت دیدار با [[امام رضا علیه السلام|امام علی بن موسی الرضا]] (علیه السلام) از [[مدینه|مدینه]] عازم [[ایران]] شدند که خبر [[شهادت امام رضا علیه السلام|شهادت امام رضا]] (ع) در نزدیکی شهر [[قم]] به ایشان رسید. به دستور حضرت معصومه(س) کاروان راهی شهر قم شد و طولی نکشید که ایشان بر اثر بیماری درگذشت و یا بنا به برخی اقوال بر اثر مسمومیت به [[شهادت در راه خدا|شهادت]] رسید. از طرفی دستگاه حاکم، دستوری را به والیان شهرهای مختلف صادر کرد تا خاندان اهل بیت را در هر کجا مشاهده نمودند فورا به شهادت برسانند. و به این ترتیب امامزادگانی که همراه با حضرت معصومه(س) به ایران آمده بودند، به ناچار متفرق شدند و هر کدام به منطقه ای عزیمت کرده، به صورت ناشناس به زندگی ادامه دادند؛ امّا تعداد زیادی از آنها شناسایی شدند و به شهادت رسیدند.
  
كه بر شهر جهرم بُد او پادشا جهانديده با داد و فرمانروا
+
عده ای از این بزرگواران نیز راهی استان فارس شدند که [[احمد بن موسی بن جعفر|احمد بن موسی]] (شاهچراغ) (علیه السلام) مشهورترین آنها است. نقل می کنند که فضل بن موسی (علیه السلام) به جهرم آمد و در بیرون از شهر در منطقه خارقان سکنی گزید. منطقه خارقان (شهرک فاطمیه) که در گذشته از شهر فاصله زیادی داشته است، به علت وجود قنات معروف خارقان، زمینهای کشاورزی بسیاری داشت؛ از این رو امامزاده فضل علیه السلام به صورت ناشناس به کشاورزی می پردازد.
  
به جهرم يكي مرد بود كي نژاد كِجا نام او مهرك نوشزاد
+
به مرور زمان مردم به این امامزاده بزرگوار علاقه مند شدند و آوازه علم و تقوای وی در سرتاسر شهر پیچید، تا اینکه حاکم شهر نیز از آن باخبر شد و هنگامی که از هویت واقعی وی آگاه شد، گروهی را مأمور به شهادت رساندن ایشان کرد. سرانجام یکی از مأمورین هنگامی که فضل بن موسی بن جعفر علیه السلام از شدّت خستگی کار روزانه در کنار جوی آب به خواب رفته بود، با ضربات بیل ایشان را به شهادت رسانید. فردای آن روز کشاورزان متوجّه پیکر مقدّس او که مظلومانه به خون غلطیده بود، شدند و در همان مکان (خارقان) به خاک سپردند.
 
 
امامزاده «فضل بن موسي بن جعفر عليه السلام » بنا به قول مشهور<ref>در مناطق ديگري از كشورمان نيز امامزادگاني با همين نام مدفونند اما كشف و كرامات و معجزاتي كه از اين بزرگوار مشاهده گرديده و علاقه مردم از قديم الايّام به ايشان و همچنين قدمت گنبد و سنگ قبر وي حكايت از اين دارد كه فضل بن موسي در جهرم به خاك سپرده شده است و گنبد و بارگاه فعلي مربوط به ايشان است.</ref> در اين شهرستان مدفون است.
 
 
 
بر طبق آمار موجود در اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان جهرم، اين شهر زيبا و با معنويّت به مانند صدفي سبز، شصت و يك تن از فرزندان و نوادگان خاندان عصمت و طهارت عليهم السلام را در سينه خود جاي داده است. امامزاده حسين عليه السلام و امامزاده فضل عليه السلام مشهورترين آنها مي باشند.
 
 
 
فضل بن موسي چگونه به جهرم آمد؟
 
 
 
كارواني از اهل بيت عليهم السلام همراه با فاطمه معصومه(س) جهت زيارت و ديدار با امام؛ علي بن موسي الرضا عليه السلام از مدينه عازم ايران شدند كه خبر شهادت امام رضا عليه السلام در نزديكي شهر قم به ايشان رسيد. به دستور حضرت معصومه(س) كاروان راهي شهر قم شد و طولي نكشيد كه ايشان بر اثر بيماري درگذشتند و يا بنا به برخي اقوال بر اثر
 
 
 
يكي از مأمورين هنگامي كه فضل بن موسي بن جعفر عليه السلام از شدّت خستگي از كار روزانه در كنار جوي آب به خواب رفته بود، با ضربات «بيل» ايشان را به شهادت رسانيد.
 
 
 
مسموميت به شهادت رسيد. از طرفي دستگاه حاكم دستوري را به واليان شهرهاي مختلف صادر كرد تا اهل بيت عليهم السلام را در هر كجا مشاهده نمودند فورا به شهادت برسانند. و به اين ترتيب امامزادگاني كه همراه با حضرت معصومه(س) به ايران آمده بودند، به ناچار متفرق شدند و هر كدام به منطقه اي عزيمت كرده، به صورت ناشناس به زندگي ادامه دادند امّا تعداد زيادي از آنها شناسايي شدند و به شهادت رسيدند.
 
 
 
عده اي از اين بزرگواران نيز راهي استان فارس شدند كه احمد بن موسي (شاه چراغ) مشهورترين آنها است.
 
 
 
پدران ما از پدرانشان و آنان نيز از نسل قبل از خود نقل مي كنند كه فضل بن موسي عليه السلام به جهرم آمد و در بيرون از شهر در منطقه خارقان سكني گزيد. منطقه خارقان (شهرك فاطميّه) كه در گذشته از شهر فاصله زيادي داشته است به علت وجود قنات معروف خارقان زمينهاي كشاورزي بسياري داشت، امامزاده فضل عليه السلام به صورت ناشناس به كشاورزي مي پردازد.
 
 
 
به مروز زمان مردم به اين امامزاده بزرگوار علاقه مند شدند و آوازه علم و تقواي وي در سرتاسر شهر پيچيد تا اينكه حاكم شهر نيز از آن باخبر شد و هنگامي كه از هويت واقعي وي آگاه شد،
 
 
 
گروهي را مأمور به شهادت رساندن ايشان كرد. سرانجام يكي از مأمورين هنگامي كه فضل بن موسي بن جعفر عليه السلام از شدّت خستگي از كار روزانه در كنار جوي آب به خواب رفته بود، با ضربات «بيل» ايشان را به شهادت رسانيد. فرداي آن روز كشاورزان متوجّه پيكر مقدّس او كه مظلومانه به خون غلطيده بود، شدند و در همان مكان (خارقان) به خاك سپردند.
 
 
 
امروز مرقد پاك ايشان زيارتگاه اهل دل و عاشقان دل سوخته اي است كه از مكانهاي دور و نزديك براي اداي احترام به آن محل مقدّس مشرّف مي شوند و در شبهاي جمعه با دريايي از شوق و با اشك چشم، ضريح مقدّسش را شستشو مي دهند.
 
 
 
==پانویس ==
 
<references />
 
 
 
==منبع==
 
 
 
زين العابدين دستداده، فضل بن  موسي در شهر جهرم، فرهنگ كوثر شماره 15 صفحه62 و 67 ،خرداد 1377
 
  
 +
ساختمان این بنای معنوی مربوط به قرن نهم هجری است. این زیارتگاه دارای گنبد آجری ساده و بلندی است و ساختمان آن شامل بقعه ای کوچک و ساده بوده که درون آن فاقد تزیینات و کاشی کاری است. سنگ قبر این امامزاده در سال ۸۰۶ هجری به دستور سلطان محمد سلجوقی در [[اصفهان]] ساخته شده و به جهرم انتقال یافته است.
 +
==منابع==
 +
* "فضل بن موسی در شهر جهرم"، زین‌العابدین دستداده، فرهنگ کوثر، شماره ۱۵، خرداد ۱۳۷۷.
 +
* [https://jahrom.ir/portfolio/%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85%D8%B2%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D9%81%D8%B6%D9%84-%D8%A7%D8%A8%D9%86-%D9%85%D9%88%D8%B3%DB%8C/ "امامزاده فضل ابن موسی"، سایت شهرداری جهرم].
 +
[[رده:امامزادگان]]
 
[[رده:امامزاده های فارس]]
 
[[رده:امامزاده های فارس]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۰ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۱۸

امامزاده فضل بن موسی، جهرم

امامزاده «فضل بن موسی بن جعفر (علیه السلام)» مشهور به «شاهزاده فضل»، از نوادگان امام موسی کاظم (علیه السلام) است که حرم شریف ایشان در شهرستان جهرم استان فارس قرار دارد.


ورود فضل بن موسی به جهرم

کاروانی از اهل بیت (علیهم السلام) همراه با حضرت فاطمه معصومه (علیهاالسلام) جهت دیدار با امام علی بن موسی الرضا (علیه السلام) از مدینه عازم ایران شدند که خبر شهادت امام رضا (ع) در نزدیکی شهر قم به ایشان رسید. به دستور حضرت معصومه(س) کاروان راهی شهر قم شد و طولی نکشید که ایشان بر اثر بیماری درگذشت و یا بنا به برخی اقوال بر اثر مسمومیت به شهادت رسید. از طرفی دستگاه حاکم، دستوری را به والیان شهرهای مختلف صادر کرد تا خاندان اهل بیت را در هر کجا مشاهده نمودند فورا به شهادت برسانند. و به این ترتیب امامزادگانی که همراه با حضرت معصومه(س) به ایران آمده بودند، به ناچار متفرق شدند و هر کدام به منطقه ای عزیمت کرده، به صورت ناشناس به زندگی ادامه دادند؛ امّا تعداد زیادی از آنها شناسایی شدند و به شهادت رسیدند.

عده ای از این بزرگواران نیز راهی استان فارس شدند که احمد بن موسی (شاهچراغ) (علیه السلام) مشهورترین آنها است. نقل می کنند که فضل بن موسی (علیه السلام) به جهرم آمد و در بیرون از شهر در منطقه خارقان سکنی گزید. منطقه خارقان (شهرک فاطمیه) که در گذشته از شهر فاصله زیادی داشته است، به علت وجود قنات معروف خارقان، زمینهای کشاورزی بسیاری داشت؛ از این رو امامزاده فضل علیه السلام به صورت ناشناس به کشاورزی می پردازد.

به مرور زمان مردم به این امامزاده بزرگوار علاقه مند شدند و آوازه علم و تقوای وی در سرتاسر شهر پیچید، تا اینکه حاکم شهر نیز از آن باخبر شد و هنگامی که از هویت واقعی وی آگاه شد، گروهی را مأمور به شهادت رساندن ایشان کرد. سرانجام یکی از مأمورین هنگامی که فضل بن موسی بن جعفر علیه السلام از شدّت خستگی کار روزانه در کنار جوی آب به خواب رفته بود، با ضربات بیل ایشان را به شهادت رسانید. فردای آن روز کشاورزان متوجّه پیکر مقدّس او که مظلومانه به خون غلطیده بود، شدند و در همان مکان (خارقان) به خاک سپردند.

ساختمان این بنای معنوی مربوط به قرن نهم هجری است. این زیارتگاه دارای گنبد آجری ساده و بلندی است و ساختمان آن شامل بقعه ای کوچک و ساده بوده که درون آن فاقد تزیینات و کاشی کاری است. سنگ قبر این امامزاده در سال ۸۰۶ هجری به دستور سلطان محمد سلجوقی در اصفهان ساخته شده و به جهرم انتقال یافته است.

منابع