امامزاده سید حمزه اردبیل: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (مهدی موسوی صفحهٔ سيد حمزه سلام الله عليه اردبیل را به امامزاده سید حمزه اردبیل منتقل کرد)
 
سطر ۱: سطر ۱:
در سه کیلومتری شمال اردبیل و در آبادی کلخوران، باغ بزرگ و مصفایی به نام باغ شیخ وجود دارد که در آن چندین مقبره تاریخی ساخته شده، که بزرگ ترین آنها بقعه سید امین الدین شیخ جبرئیل، پدر [[شیخ صفی الدین اردبیلی|شیخ صفی الدین اردبیلی]] است.   
+
[[پرونده:امامزاده حمزه.jpg|بندانگشتی|امامزاده سید حمزه، اردبیل]]
 +
در سه کیلومتری شمال اردبیل و در آبادی کلخوران، باغ بزرگ و مصفایی به نام باغ شیخ وجود دارد که در آن چندین مقبره تاریخی ساخته شده، که بزرگترین آنها بقعه سید امین الدین شیخ جبرائیل، پدر [[شیخ صفی الدین اردبیلی|شیخ صفی الدین اردبیلی]] است.   
  
 
از جمله آرامگاه های موجود این باغ، بقعه متبرکه «امامزاده حمزه» علیه السلام در جنوب غربی آن قرار دارد که خفته در آن را فرزند [[امام موسی کاظم علیه السلام|امام موسی کاظم]] علیه السلام می دانند.   
 
از جمله آرامگاه های موجود این باغ، بقعه متبرکه «امامزاده حمزه» علیه السلام در جنوب غربی آن قرار دارد که خفته در آن را فرزند [[امام موسی کاظم علیه السلام|امام موسی کاظم]] علیه السلام می دانند.   
  
در شمال بقعه شیخ جبرائیل، قبری است که مدفون در آن را «محمد اعرابی بن قاسم بن حمزة بن موسی علیه السلام» می دانند. بر این اصل، مزار حمزه در همان صحن را مربوط به جدّ او «حمزة بن موسی» تلقی نموده اند و شاهان [[صفویه|صفوی]] به گمان این که آنجا مدفن جدّ آنهاست، گنبد و بارگاهی بر آن بنا داشته اند.<ref>فهرست بناهای تاریخی و اماکن باستانی ایران: ۳, ۱۰۷-۱۰۸, آثار باستانی آذربایجان:۲۶-۲۱۳, نگاهی به آثار و ابنیه تاریخی اردبیل: ۱۲۱-۱۲۹, راهنمای آثار تاریخی آذربایجان شرقی:۳۳-۳۵, بقعه شیخ جبرائیل: ۲۰-۲۴, نگاهی به تاریخ آذربایجان: ۳۱۸-۳۱۹, بناهای آرامگاهی: ۲۸۷, دهکده شیخ کلخوران: ۶۵-۹۱.</ref>  
+
در شمال بقعه شیخ جبرائیل، قبری است که مدفون در آن را «محمد اعرابی بن قاسم بن حمزة بن موسی علیه السلام» می دانند. بر این اصل، مزار حمزه در همان صحن را مربوط به جدّ او «حمزة بن موسی» تلقی نموده اند و شاهان [[صفویه|صفوی]] به گمان این که آنجا مدفن جدّ آنهاست، گنبد و بارگاهی بر آن بنا داشته اند.<ref>فهرست بناهای تاریخی و اماکن باستانی ایران: ۳, ۱۰۷-۱۰۸, آثار باستانی آذربایجان:۲۶-۲۱۳, نگاهی به آثار و ابنیه تاریخی اردبیل: ۱۲۱-۱۲۹, راهنمای آثار تاریخی آذربایجان شرقی:۳۳-۳۵, بقعه شیخ جبرائیل: ۲۰-۲۴, نگاهی به تاریخ آذربایجان: ۳۱۸-۳۱۹, بناهای آرامگاهی: ۲۸۷, دهکده شیخ کلخوران: ۶۵-۹۱.</ref> مطابق نقل کتاب «بحر الانساب» نیز، امامزاده حمزه از فرزندان امام موسی کاظم (ع) است که از [[بغداد]] به ری و سپس به اردبیل عزیمت کرده است.
  
علی التحقیق این ادعا صحت نداشته و شخصیت مدفون در آن «حمزه بن علی بن موسی بن اسماعیل بن موسی کاظم علیه السلام» است. سید محمد کاظم یمانی، فرزندان حمزه و برادرش عباس را در آذربایجان نوشته است.<ref>النفحة العنبریة: ۹۰, الدرة الذهبیه:۱, ۲۷, ستاره شیراز: ۲۶۸-۲۶۷.</ref>
+
اما بنا بر تحقیق برخی دیگر، این ادعا صحت نداشته و شخصیت مدفون در آن «حمزه بن علی بن موسی بن اسماعیل بن موسی کاظم علیه السلام» است. زیرا علاّمه نسّابه سید محمدکاظم یمانی، فرزندان حمزه و برادرش عباس را در آذربایجان نوشته است.<ref>النفحة العنبریة: ۹۰, الدرة الذهبیه:۱, ۲۷, ستاره شیراز: ۲۶۸-۲۶۷.</ref> و این بدان معنى است که، آنان در آذربایجان سکونت داشته و صاحب فرزندانى شده ‏اند. پر واضح است که، لفظ آذربایجان در لسان علماى انساب، مطلق شهرهاى آن است و با وجود مزارى به نام حمزه در اردبیل، آن شخصیّت با این مزار مطابقت دارد.<ref>الدرة الذهبیه، ۱: ۲۷.</ref>
 +
 
 +
در دائرة المعارف تشیّع آمده است: «لازم به تذکّر است که بیشتر منابع، مزار سیّد حمزه فرزند امام موسى کاظم علیه ‏السلام را در شهر رى و در آستانه [[حضرت عبدالعظیم حسنی|حضرت عبدالعظیم]] علیه ‏السلام مى دانند.»<ref>دائرة المعارف تشیّع، ۲: ۴۳۷، اردبیل درگذر تاریخ ۲۳: ۱۸.</ref>
 +
 
 +
مؤلّف کتاب «نگاهى به آثار و ابنیه تاریخى اردبیل» مى ‏نویسد: «گو اینکه صاحب کتاب مراة البلدان، قبر سیّد حمزة بن موسى الکاظم علیه ‏السلام را در شهر رى، در زاویه حضرت عبدالعظیم علیه ‏السلام مى ‏داند.»
 +
 
 +
آنچه گذشت نشان مى‏ دهد که اولاً، هر بقعه ‏اى در [[ایران]] به نام حمزه وجود دارد، اهالى آن مناطق او را فرزند امام موسى کاظم علیه‏ السلام و برادر امام رضا  علیه‏ السلام مى ‏دانند و براى خود دلیلى از برخى کتب بى‏ اعتبار نقل نموده و داستان‏هایى براى وى جعل مى ‏نمایند. ثانیا، قریب به اتّفاق، تمام این مزارات در عهد سلطنت شاهان [[صفویه]] ساخته شده است و آنان چون محلّ دقیق مدفن جدّ خود، حضرت حمزة بن موسى علیه ‏السلام را
 +
 
 +
نمى ‏دانستند، به همین دلیل هر کجا که بقعه ‏اى به نام او مى‏ دیدند، براى وى گنبد و بارگاه بنا مى‏ کردند و موقوفاتى نیز براى آن دست و پا مى ‏نمودند.
 
==پانویس==
 
==پانویس==
 
{{پانویس}}
 
{{پانویس}}
 
==منابع==
 
==منابع==
 
+
*[http://shrines.ir/post/903/%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85%D8%B2%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D8%AD%D9%85%D8%B2%D9%87-%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A8%DB%8C%D9%84 "امامزاده حمزه ـ اردبیل"، مزارات ایران و جهان اسلام].
* [http://harameyar.ir/?part=emamzade&inc=emamzade&id=216 سایت حرم یار]
+
*[http://harameyar.ir/?part=emamzade&inc=emamzade&id=216 سایت حرم یار].
 
+
[[رده: امامزادگان]]
 
[[رده: امامزاده های اردبیل]]
 
[[رده: امامزاده های اردبیل]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۳ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۳۰

امامزاده سید حمزه، اردبیل

در سه کیلومتری شمال اردبیل و در آبادی کلخوران، باغ بزرگ و مصفایی به نام باغ شیخ وجود دارد که در آن چندین مقبره تاریخی ساخته شده، که بزرگترین آنها بقعه سید امین الدین شیخ جبرائیل، پدر شیخ صفی الدین اردبیلی است.

از جمله آرامگاه های موجود این باغ، بقعه متبرکه «امامزاده حمزه» علیه السلام در جنوب غربی آن قرار دارد که خفته در آن را فرزند امام موسی کاظم علیه السلام می دانند.

در شمال بقعه شیخ جبرائیل، قبری است که مدفون در آن را «محمد اعرابی بن قاسم بن حمزة بن موسی علیه السلام» می دانند. بر این اصل، مزار حمزه در همان صحن را مربوط به جدّ او «حمزة بن موسی» تلقی نموده اند و شاهان صفوی به گمان این که آنجا مدفن جدّ آنهاست، گنبد و بارگاهی بر آن بنا داشته اند.[۱] مطابق نقل کتاب «بحر الانساب» نیز، امامزاده حمزه از فرزندان امام موسی کاظم (ع) است که از بغداد به ری و سپس به اردبیل عزیمت کرده است.

اما بنا بر تحقیق برخی دیگر، این ادعا صحت نداشته و شخصیت مدفون در آن «حمزه بن علی بن موسی بن اسماعیل بن موسی کاظم علیه السلام» است. زیرا علاّمه نسّابه سید محمدکاظم یمانی، فرزندان حمزه و برادرش عباس را در آذربایجان نوشته است.[۲] و این بدان معنى است که، آنان در آذربایجان سکونت داشته و صاحب فرزندانى شده ‏اند. پر واضح است که، لفظ آذربایجان در لسان علماى انساب، مطلق شهرهاى آن است و با وجود مزارى به نام حمزه در اردبیل، آن شخصیّت با این مزار مطابقت دارد.[۳]

در دائرة المعارف تشیّع آمده است: «لازم به تذکّر است که بیشتر منابع، مزار سیّد حمزه فرزند امام موسى کاظم علیه ‏السلام را در شهر رى و در آستانه حضرت عبدالعظیم علیه ‏السلام مى دانند.»[۴]

مؤلّف کتاب «نگاهى به آثار و ابنیه تاریخى اردبیل» مى ‏نویسد: «گو اینکه صاحب کتاب مراة البلدان، قبر سیّد حمزة بن موسى الکاظم علیه ‏السلام را در شهر رى، در زاویه حضرت عبدالعظیم علیه ‏السلام مى ‏داند.»

آنچه گذشت نشان مى‏ دهد که اولاً، هر بقعه ‏اى در ایران به نام حمزه وجود دارد، اهالى آن مناطق او را فرزند امام موسى کاظم علیه‏ السلام و برادر امام رضا علیه‏ السلام مى ‏دانند و براى خود دلیلى از برخى کتب بى‏ اعتبار نقل نموده و داستان‏هایى براى وى جعل مى ‏نمایند. ثانیا، قریب به اتّفاق، تمام این مزارات در عهد سلطنت شاهان صفویه ساخته شده است و آنان چون محلّ دقیق مدفن جدّ خود، حضرت حمزة بن موسى علیه ‏السلام را

نمى ‏دانستند، به همین دلیل هر کجا که بقعه ‏اى به نام او مى‏ دیدند، براى وى گنبد و بارگاه بنا مى‏ کردند و موقوفاتى نیز براى آن دست و پا مى ‏نمودند.

پانویس

  1. فهرست بناهای تاریخی و اماکن باستانی ایران: ۳, ۱۰۷-۱۰۸, آثار باستانی آذربایجان:۲۶-۲۱۳, نگاهی به آثار و ابنیه تاریخی اردبیل: ۱۲۱-۱۲۹, راهنمای آثار تاریخی آذربایجان شرقی:۳۳-۳۵, بقعه شیخ جبرائیل: ۲۰-۲۴, نگاهی به تاریخ آذربایجان: ۳۱۸-۳۱۹, بناهای آرامگاهی: ۲۸۷, دهکده شیخ کلخوران: ۶۵-۹۱.
  2. النفحة العنبریة: ۹۰, الدرة الذهبیه:۱, ۲۷, ستاره شیراز: ۲۶۸-۲۶۷.
  3. الدرة الذهبیه، ۱: ۲۷.
  4. دائرة المعارف تشیّع، ۲: ۴۳۷، اردبیل درگذر تاریخ ۲۳: ۱۸.

منابع