زيارت امامزادگان علیهم السلام: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
 
(۵ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
{{بخشی از یک کتاب}}
+
[[زیارت]] فرزندان [[معصوم|معصومین]] (علیهم السلام) و اصحاب آنان، مورد توصیه [[پیامبر اکرم]] بوده و در جهت احترام و بزرگداشت انوار مطهّر حضرات معصومین است. در زیارت امامزادگان، اصل بر [[ایمان|ایمان]]، [[تقوا]] و قرار گرفتن آنان در مسیر [[اهل بیت]] (علیهم السلام) است؛ مگر این که خلاف آن ثابت گردد.
==زيارتنامه ويژه امامزادگان عليهم‌السلام==
 
  
در كشور جمهورى اسلامى ايران و در همه نواحي آن، بارگاه‌ها و بقاع متبركه بسيارى از امامزادگان عالي مقام كه منسوب به امامان عليهم‌السلام هستند، ديده مى‌شود به خصوص در نواحى [[قم]]، كاشان، فارس و گيلان كه بسيار بر قداست و معنويت آن ديار افزوده‌اند و شايسته است كه دوستان و ارادتمندان به خاندان پيامبر اكرم صلی الله علیه و آله و براى اجر گذاشتن به مزد [[رسالت]] آن نبى اعظم، به [[زيارت]] قبور پربركت اين اختران فروزان رفته و به هر عنوان شرعى كه مى‌خواهند تعظيم نمايند.
+
==اهمیت زیارت امامزادگان==
  
از اين روست كه مرحوم [[شيخ عباس قمى]] در كتاب [[مفاتيح الجنان]]<ref> [[مفاتيح الجنان]]، [[شیخ عباس قمی]]، صفحه 1032.</ref> خود مى‌فرمايد: "در زيارت امامزادگان عظام و شاهزادگان عالي‌مقام كه قبورشان محل فيوضات و بركات و موضع نزول رحمت و عنايت الهيه است و علماى اعلام تصريح به استحباب زيارت قبور ايشان فرموده‌اند، و بحمدالله تعالى در غالب بلاد [[شيعه]] قبورشان موجود و بلكه در قرى و بريه و اطراف كوه‌ها و دره‌ها پيوسته ملاذ درماندگان و ملجأ واماندگان و پناه مظلومين و موجب تسلى دل‌هاي پژمردگان بوده و خواهند بود تا يوم [[قيامت]] و از بسيارى از ايشان كرامت و خوارق عادات هم مشاهده شده".
+
[[زیارت|زیارت]] امامزاده ها که در سیره مؤمنین مطرح است، بر اساس آموزه های کلی است که در منابع دینی بدان اشاره شده، مثلا از [[پیامبر اسلام|رسول خدا]] (ص) نقل شده که فرمود: «مَنْ زارَنی أَوْ زَارَ أَحَداً مِنْ ذُرِّیتی، زُرْتُهُ یومَ القِیامَةِ فَأَنْقَذْتُهُ مِنْ أَهْوَالِه<ref> ابن قولویه قمی، کامل الزّیارات، نشر دار الکتب الاسلامیه تهران، بی تا، ص ۸ - ۹. </ref> کسی که من یا یکی از فرزندانم را زیارت کند، روز قیامت به زیارت او می آیم و او را از هول و هراس آن روز رهایی می دهم.»
  
خوب است به هر لفظى كه متضمن تعظيم و احترام باشد زيارت شوند و يا سوره‌هاي مباركه [[قرآن]] خوانده شود و ثواب آن را نثار آن قبور نمايند. اما سيد اجل على بن طاووس در كتاب [[مصباح الزائر]]<ref> مفاتيح الجنان، صفحه 1101، مصباح الزائر، صفحه 168.</ref> دو زيارت از براى امامزادگان نقل نموده كه ما به جهت اختصار، زيارت‌نامه معروفه امامزادگان را در اين جا ذكر مى‌نمائيم.
+
== وثاقت و اعتبار امامزادگان ==
 +
در زیارت امامزادگان و صالحان، توجّه به دو نکته ضروری می نماید:
  
وى مى‌فرمايد: چون قصد كردى زيارت كنى يكى از فرزندان [[ائمه اطهار]] عليهم‌السلام را، پس بايست و بگو: «السلام عليك ايها السيد الزكى الطاهر الولى والداعى الحفي، اشهد انك قلت حقا و نطقت حقا و صدقا و دعوت الى مولاى و مولاك علانيه وسرا، فاز متبعك و نجى مصدقك، و خاب و خسر مكذبك والمتخلف عنك، اشهد لى بهذه الشهاده لاكون‌ من الفائزين بمعرفتك و طاعتك و تصديقك و اتباعك.
+
الف) اثبات وثاقت در وجود قبر امامزادگان، نخستین گام است. وجود امامزاده در یک مکان، از طریق تصریح معصومین (ع) و افراد مورد وثوق، شواهد مستند تاریخی و شهرت به دست می آید. در وثاقت و شهرت امامزادگانی همچون [[حضرت فاطمه معصومه علیها السلام|حضرت فاطمه معصومه]] و [[حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام|عبدالعظیم حسنی]] (ع) تردیدی وجود ندارد؛ اما در قبور برخی از امامزادگان جای تردید وجود دارد که شایسته است در این زمینه پژوهش به عمل آید.<ref> مجلسی، تحفةالزائر، نشر الهادی، قم، بی تا، ص ۳۷۹ - ۳۸۱. </ref>
  
والسلام عليك يا سيدى و ابن سيدي، انت باب الله المؤتى والمأخوذ عنه اتيتك زائرا و حاجاتى لك مستودعا وهاانا ذااستودعك دينى و امانتى و خواتيم عملى و جوامع املى الى منتهى اجلى والسلام عليك و رحمه الله و بركاته».
+
ب) در زیارت و تکریم امامزادگان و اصحاب معصومین (ع)، اصل بر [[ایمان|ایمان]]، تدین، [[تقوا]]، و قرار گرفتن آنان در مسیر اهداف معصومین (ع) است؛ مگر این که خلاف آن ثابت گردد، همچون [[جعفر کذاب|جعفر کذّاب]] و افرادی مانند او که شناخته شده اند.<ref> همان. </ref> بنابراین اصل این است که فلان امامزاده غیر از انتساب به [[ائمه اطهار|ائمه]]، از تقوا و شرایط لازم نیز برخوردار بوده، لذا در باره او آن [[زیارتنامه]] تنظیم شده است، از این رو گفتن آن جمله محذوری ندارد، مگر این که خلافش ثابت گردد.
  
==پانویس ==
+
گفتنی است که نفس برخورداری این امامزاده ها از بارگاه و شهرت و سیره تعظیم و تکریم آنان از جانب توده جامعه، شاهد خوبی است بر آن که آنها در زمان حیات انسان های صالحی بودند، وگرنه کم نبودند فرزندان معصومین که نامی از آنها نیست.
 +
 
 +
مرحوم [[شیخ عباس قمى]] در کتاب [[مفاتیح الجنان]] خود مى‌فرماید: «در زیارت امامزادگان عظام و شاهزادگان عالی‌مقام که قبورشان محل فیوضات و برکات و موضع نزول رحمت و عنایت الهیه است و علماى اعلام تصریح به [[استحباب]] زیارت قبور ایشان فرموده‌اند، و بحمدالله تعالى در غالب بلاد [[شیعه]] قبورشان موجود و بلکه در قرى و بریه و اطراف کوه‌ها و دره‌ها پیوسته ملجأ درماندگان و پناه مظلومین و موجب تسلى دل‌های پژمردگان بوده و خواهند بود تا یوم [[قیامت]] و از بسیارى از ایشان کرامت و خوارق عادات هم مشاهده شده است».<ref> مفاتیح الجنان، شیخ عباس قمی، صفحه ۱۰۳۲.</ref>
 +
 
 +
==کیفیت زیارت امامزادگان==
 +
 
 +
جایز است امازادگان به هر لفظى که متضمن تعظیم و [[احترام به دیگران|احترام]] باشد [[زیارت]] شوند و یا سوره‌های مبارکه [[قرآن]] خوانده شود و [[ثواب]] آن را نثار آن قبور نمایند. اما [[سید بن طاووس]] در کتاب [[مصباح الزائر]]<ref> مفاتیح الجنان، صفحه ۱۱۰۱، مصباح الزائر، صفحه ۱۶۸.</ref> دو زیارت از براى امامزادگان نقل نموده که ما به جهت اختصار، زیارت‌نامه معروفه امامزادگان را در این جا ذکر مى‌نمائیم.
 +
 
 +
وى مى‌فرماید: چون قصد کردى زیارت کنى یکى از فرزندان [[ائمه اطهار]] علیهم‌السلام را، پس بایست و بگو:
 +
 
 +
*«السلام علیک أیها السید الزکىّ الطاهر الولى والداعى الحَفیّ، أشهد أنک قُلتَ حقاً و نطقتَ حقاً و صدقاً و دعوتَ الى مولاى و مولاک علانیة و سرّاً، فاز مُتّبعک و نَجى مصدّقک، و خابَ و خَسر مکذّبک والمتخلّف عنک، إشهد لى بهذه الشهادة لأکون‌ من الفائزین بمعرفتک و طاعتک و تصدیقک و اتّباعک.
 +
 
 +
*السلام علیک یا سیدى و ابن سیدی، انت باب الله المُؤتى والمأخوذ عنه أتیتُک زائراً و حاجاتى لک مستودعاً وها أنا ذا استودعُک دینى و امانتى و خواتیم عملى و جوامع أملى إلى منتهى أجَلى والسلام علیک و رحمة الله و برکاته».
 +
 
 +
==پانویس==
 
<references />
 
<references />
[[Category:زيارت]]
+
==منابع==
 +
*[http://www.pasokhgoo.ir/node/60046 چرا باید به زیارت امازادگان رفت؟، سایت ملی پاسخگوئی دینی].
 +
*[[مفاتیح الجنان (کتاب)|مفاتیح الجنان]]، شیخ عباس قمی.
 +
[[Category:زیارت]]
 +
[[رده:امامزادگان]]
 +
[[رده:زیارت ها]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۹ مهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۰۹:۳۶

زیارت فرزندان معصومین (علیهم السلام) و اصحاب آنان، مورد توصیه پیامبر اکرم بوده و در جهت احترام و بزرگداشت انوار مطهّر حضرات معصومین است. در زیارت امامزادگان، اصل بر ایمان، تقوا و قرار گرفتن آنان در مسیر اهل بیت (علیهم السلام) است؛ مگر این که خلاف آن ثابت گردد.

اهمیت زیارت امامزادگان

زیارت امامزاده ها که در سیره مؤمنین مطرح است، بر اساس آموزه های کلی است که در منابع دینی بدان اشاره شده، مثلا از رسول خدا (ص) نقل شده که فرمود: «مَنْ زارَنی أَوْ زَارَ أَحَداً مِنْ ذُرِّیتی، زُرْتُهُ یومَ القِیامَةِ فَأَنْقَذْتُهُ مِنْ أَهْوَالِه[۱] کسی که من یا یکی از فرزندانم را زیارت کند، روز قیامت به زیارت او می آیم و او را از هول و هراس آن روز رهایی می دهم.»

وثاقت و اعتبار امامزادگان

در زیارت امامزادگان و صالحان، توجّه به دو نکته ضروری می نماید:

الف) اثبات وثاقت در وجود قبر امامزادگان، نخستین گام است. وجود امامزاده در یک مکان، از طریق تصریح معصومین (ع) و افراد مورد وثوق، شواهد مستند تاریخی و شهرت به دست می آید. در وثاقت و شهرت امامزادگانی همچون حضرت فاطمه معصومه و عبدالعظیم حسنی (ع) تردیدی وجود ندارد؛ اما در قبور برخی از امامزادگان جای تردید وجود دارد که شایسته است در این زمینه پژوهش به عمل آید.[۲]

ب) در زیارت و تکریم امامزادگان و اصحاب معصومین (ع)، اصل بر ایمان، تدین، تقوا، و قرار گرفتن آنان در مسیر اهداف معصومین (ع) است؛ مگر این که خلاف آن ثابت گردد، همچون جعفر کذّاب و افرادی مانند او که شناخته شده اند.[۳] بنابراین اصل این است که فلان امامزاده غیر از انتساب به ائمه، از تقوا و شرایط لازم نیز برخوردار بوده، لذا در باره او آن زیارتنامه تنظیم شده است، از این رو گفتن آن جمله محذوری ندارد، مگر این که خلافش ثابت گردد.

گفتنی است که نفس برخورداری این امامزاده ها از بارگاه و شهرت و سیره تعظیم و تکریم آنان از جانب توده جامعه، شاهد خوبی است بر آن که آنها در زمان حیات انسان های صالحی بودند، وگرنه کم نبودند فرزندان معصومین که نامی از آنها نیست.

مرحوم شیخ عباس قمى در کتاب مفاتیح الجنان خود مى‌فرماید: «در زیارت امامزادگان عظام و شاهزادگان عالی‌مقام که قبورشان محل فیوضات و برکات و موضع نزول رحمت و عنایت الهیه است و علماى اعلام تصریح به استحباب زیارت قبور ایشان فرموده‌اند، و بحمدالله تعالى در غالب بلاد شیعه قبورشان موجود و بلکه در قرى و بریه و اطراف کوه‌ها و دره‌ها پیوسته ملجأ درماندگان و پناه مظلومین و موجب تسلى دل‌های پژمردگان بوده و خواهند بود تا یوم قیامت و از بسیارى از ایشان کرامت و خوارق عادات هم مشاهده شده است».[۴]

کیفیت زیارت امامزادگان

جایز است امازادگان به هر لفظى که متضمن تعظیم و احترام باشد زیارت شوند و یا سوره‌های مبارکه قرآن خوانده شود و ثواب آن را نثار آن قبور نمایند. اما سید بن طاووس در کتاب مصباح الزائر[۵] دو زیارت از براى امامزادگان نقل نموده که ما به جهت اختصار، زیارت‌نامه معروفه امامزادگان را در این جا ذکر مى‌نمائیم.

وى مى‌فرماید: چون قصد کردى زیارت کنى یکى از فرزندان ائمه اطهار علیهم‌السلام را، پس بایست و بگو:

  • «السلام علیک أیها السید الزکىّ الطاهر الولى والداعى الحَفیّ، أشهد أنک قُلتَ حقاً و نطقتَ حقاً و صدقاً و دعوتَ الى مولاى و مولاک علانیة و سرّاً، فاز مُتّبعک و نَجى مصدّقک، و خابَ و خَسر مکذّبک والمتخلّف عنک، إشهد لى بهذه الشهادة لأکون‌ من الفائزین بمعرفتک و طاعتک و تصدیقک و اتّباعک.
  • السلام علیک یا سیدى و ابن سیدی، انت باب الله المُؤتى والمأخوذ عنه أتیتُک زائراً و حاجاتى لک مستودعاً وها أنا ذا استودعُک دینى و امانتى و خواتیم عملى و جوامع أملى إلى منتهى أجَلى والسلام علیک و رحمة الله و برکاته».

پانویس

  1. ابن قولویه قمی، کامل الزّیارات، نشر دار الکتب الاسلامیه تهران، بی تا، ص ۸ - ۹.
  2. مجلسی، تحفةالزائر، نشر الهادی، قم، بی تا، ص ۳۷۹ - ۳۸۱.
  3. همان.
  4. مفاتیح الجنان، شیخ عباس قمی، صفحه ۱۰۳۲.
  5. مفاتیح الجنان، صفحه ۱۱۰۱، مصباح الزائر، صفحه ۱۶۸.

منابع