انجیل یوحنا

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۳ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۴۱ توسط مهدی موسوی (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «انجيل يوحنا اين انجيل تفاوت‌هاي بسياري با سه انجيل ديگر دارد؛ به گونه‌اي ك...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

انجيل يوحنا

اين انجيل تفاوت‌هاي بسياري با سه انجيل ديگر دارد؛ به گونه‌اي كه مي‌توان گفت حدود 90% محتواي آن در اناجيل ديگر وجود ندارد. انجيل يوحنا، همچنين بيش از انجيل هاي سه‌گانه ديگر در بين علماي كتاب مقدس محل ترديد و بحث قرار گرفته است؛ چنان كه برخي بر اين باورند كه نويسنده آن، يوحنا پسر زبدي، يكي از حواريون و شاگردان نزديك عيسي مسيح‌عليه السلام است و مورخان وي را يوحناي رسول، شاگرد يوحناي تعميد دهنده (يحيي‌ عليه السلام) مي‌دانند كه عيسي او و برادرش يعقوب را به نزد خود خواند و از آن پس اين دو و پطرس از نزديك‌ترين شاگردان مسيح شدند. گروهي نيز، يوحناي شيخ را نويسنده اين انجيل مي‌دانند و معتقدند كه او همان يوحناي حواري است.

كليسا معتقد است هدف از نوشتن انجيل يوحنا، پا بر جا نمودن كليساي سده اول در اعتقاد به الوهيت و جسميت يافتن مسيح‌عليه السلام و همچنين دور كردن گمراهي هايي بوده كه در آن زمان به كليسا سرايت كرده بود.

با اين‌كه يوحنا پس از گرفتاري عيسي‌عليه السلام، به همراه ديگر شاگردان از آنجا گريخت، اما مسيح‌عليه السلام او را مورد عنايت قرار داد و فرزند مادر خود خواند.

برخي از دانشمندان «عهد جديد» در انتساب اين انجيل به يوحنا ترديد كرده‌اند؛ چنان كه «برطشنيدر» مي‌گويد: «تمام اين انجيل و نامه‌هاي يوحنا از نوشته‌هاي او نيست و توسط گروهي ديگر در آغاز قرن دوم نوشته شده و به يوحنا نسبت داده شده تا مورد اعتماد مردم قرار گيرد.» گروهي ديگر آن را اثر يكي از دانش آموختگان اسكندريه مي‌دانند.

درباره زمان نوشتن آن نيز ترديد وجود دارد و احتمال داده‌اند كه بين سال‌هاي 96 تا 100 م بوده است. اگر زمان شهادت يوحنا آشكار بود، امكان داشت كه در مورد درستي و يا نادرستي نسبت اين انجيل به او داوري كرد؛ اما در مورد زمان شهادت او نيز اختلاف است كه برخي سال شهادت وي را سال 100 م و گروه ديگر سال 70 م مي‌دانند.

و چنان‌كه اشاره شد، محتواي انجيل يوحنا با اناجيل ديگر تفاوت بسيار دارد. در اين انجيل عيسي‌عليه السلام پسر خدا و به عنوان كسي كه از ازل بوده، معرفي مي‌شود و مسيحيان در اثبات الوهيت عيسي‌عليه السلام، بر اين انجيل بسيار تكيه مي‌كنند. همچنين در اين انجيل معجزاتي به مسيح‌عليه السلام نسبت داده شده كه در اناجيل ديگر نيست.

منابع

  • "تولدی نو (سفر من از مسيحيت به اسلام)"، در دسترس: پایگاه جامع فرق، ادیان و مذاهب.