نکت الاعتقادیه (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۹ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۵ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
کتابی است با موضوع [[کلام]] و عقاید [[شیعه]] که تالیف آن توسط [[شیخ مفید]] محل تردید است و این احتمال قوی تر است که توسط فخرالمحققین محمد بن حسن بن یوسف بن مطهر حلی تالیف شده باشد.
+
کتابی است با موضوع [[کلام]] و عقاید [[شیعه]] که تالیف آن توسط [[شیخ مفید]] محل تردید است و این احتمال قوی تر است که توسط فخرالمحققین محمد بن حسن بن یوسف بن مطهر حلی (فرزند [[علامه حلی]]) تالیف شده باشد.
 +
{{مشخصات کتاب
  
==معرفی اجمالی کتاب==
+
|عنوان=
  
یکی از آثار بسیار ارزشمند شیخ فاخر جهان اسلام، ابن معلم، شیخ مفید کتاب النکت الاعتقادیه می باشد که به زبان عربی تالیف یافته است.
+
|تصویر=[[پرونده:نکت الاعتقادیه.jpg|240px|وسط]]
  
در معرفت خداوند و اصول دین، نمی توان به صرف تقلید اکتفا کرد چرا که این باعث می شود همیشه اوقات مردم در تشکیک باشند و ایمان کاملی که سبب پیشرفت [[اسلام]] و پایبند شدن به قوانین و [[احکام]] او باشد، نداشته باشند.
+
|نویسنده=شیخ مفید
  
از این جهت علمای اعلام کتاب های بسیاری مفصلا و مختصرا در این باب تالیف نموده اند که از آن جمله کتاب "نکت الاعتقادیه" شیخ مفید است که حاوی اصول اسلامیه و فنون کلامیه در معرفت خداوند و [[اصول دین]] می باشد که در آن شیخ با دلایل عقلی و براهین قطعی به طرح مباحث می پردازد.
+
|موضوع=عقاید شیعه امامیه
  
این کتاب شامل رسائل شیخ مفید با عناوین "النکت فی مقدمات‌ الاصول‌"، "الحکایات"، "مسأله فی‌الاراده"، "عدم سهو‌النبی صلی الله علیه و آله"، "ایمان‌ابی‌طالب"، "رساله حول حدیث نحن معاشر‌الانبیاء" می‌باشد که هر کدام محقق خاص خود را داراست.
+
|زبان=عربی
  
مرحوم شیخ در این كتاب به بررسی مباحث اعتقادی مانند: توحید، نبوت ، معاد، عدل و امامت پرداخته است.
+
|تعداد جلد=1
  
سبك كتاب به صورت پرسش و پاسخ و مبتنی بر استدلال های عقلی است. مؤلف با دید باز و روشن با مسائل برخورد كرده و اجازه طرح هر نوع سؤالی را داده و با استدلال و برهان محكم، استوار و منظم به پاسخ گویی پرداخته است.
+
|عنوان افزوده1=تحقیق‌
  
==بخش های کتاب==
+
|افزوده1=رضا المختاری
 +
 
 +
|عنوان افزوده2=
 +
 
 +
|افزوده2=
 +
 
 +
|لینک=[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38984/ النكت الإعتقادية و رسائل أخري]
 +
 
 +
}}
 +
 
 +
==مؤلف==
 +
محمَّد بن محمَّد بن نعمان بن عبدالسَّلام حارثی مذحجی عکبری (336-413ق)، معروف به شيخ مفيد و ابن المعلّم، فقیه و متکلم و از علمای برجسته شیعه قرن ۴ هجری و متولد بغداد بود.  ابن قولویه قمی، شیخ صدوق، ابن ولید قمی، ابوغالب زراری، ابن جنید اسكافى، ابوعلی صولی بصرى، ابوعبدالله صفوانی  از اساتید ایشان بوده اند. او بيش از 200 جلد تألیف دارد. از معروف‌ترین آثار وی، المُقنَعَة در علم فقه، اوائل المقالات در دانش کلام و الاِرشاد در شرح حال‌ امامان شیعه است.  شيخ مفيد در سال 401 ش یا 413 ق یا 1022 م ، در بغداد و پس از 75 سال تلاش و خدمت ارزنده درگذشت .تشييع جنازۀ او شهرت دارد. در تشييع او بيش از 80 هزار نفر از شیعیان شركت جستند و درگذشت او در ماه رمضان بود.
 +
 
 +
==محتوا==
 +
 
 +
"نکت الاعتقادیه" شیخ مفید که به زبان عربی تالیف یافته است، حاوی اصول اسلامیه و فنون کلامیه در معرفت خداوند و [[اصول دین]] می باشد و شیخ در آن با دلایل عقلی و براهین قطعی به طرح مباحث می پردازد.
  
كتاب النكت در پنج فصل تنظیم شده كه هر فصل در یكی از اصول دین بحث كرده و هر فصل به چند باب تقسیم شده است.
+
این کتاب شامل رسائل شیخ مفید با عناوین "النکت فی مقدمات‌ الاصول‌"، "الحکایات"، "مسأله فی‌الاراده"، "عدم سهو‌النبی صلی الله علیه و آله"، "ایمان‌ [[ابوطالب علیه السلام|ابی‌طالب]]"، "رساله حول حدیث نحن معاشر‌الانبیاء" می‌باشد که هر کدام محقق خاص خود را داراست.
  
* فصل اول: در شناسایی پروردگار و صفات ثبوتیه و سلبیه
+
مرحوم شیخ در این کتاب به بررسی مباحث اعتقادی مانند: [[توحید]]، [[نبوت]]، [[معاد]]، [[عدالت|عدل]] و [[امامت]] پرداخته است.
* فصل دوم: در عدل  
 
* فصل سوم: در نبوت
 
* فصل چهارم: در امامت  
 
* فصل پنجم: معاد
 
  
==ارزش کتاب==
+
==سبک==
  
این كتاب مانند سایر كتاب های [[شیخ مفید]] از ارزش و اعتبار بالایی، برخوردار است و جایگاه ارزشمند و والایی را در میان تألیفات [[شیعه]] به خود اختصاص داده است.
+
سبک کتاب به صورت پرسش و پاسخ و مبتنی بر استدلال های عقلی است. مؤلف با دید باز و روشن با مسائل برخورد کرده و اجازه طرح هر نوع سؤالی را داده و با استدلال و برهان محکم، استوار و منظم به پاسخ گویی پرداخته است.  
  
یكی از ویژگی های منحصر به فرد كتاب به خدمت گرفتن عقل، استدلال و [[فلسفه]] در جواب ها می باشد، چرا كه در این دوره دشمنان دین و اسلام، فلسفه و استدلال های عقلی را وسیله ای برای تهاجم به اسلام قرار داده بودند و شیخ با اصول و مبانی خود آنها بر علیه آنها استفاده كرده است. شیخ مفید در هر باب بعد از استدلال های عقلی و فلسفی، در هر مناسبت و موضوعی، آیات و روایات مربوط به آن موضوع را آورده است. این كتاب برای آشنایی با عقاید اسلامی، كتاب معتبر و مفیدی می باشد.
+
==بخش های کتاب==
  
==یادداشت==
+
کتاب النکت در پنج فصل تنظیم شده که هر فصل در یکی از [[اصول دین]] بحث کرده و هر فصل به چند باب تقسیم شده است.
  
النکت الاعتقادیه عنوانِ جعلی رساله کلامی مختصری است در بیان اصول دین شامل پنج فصل، به صورت سؤال و جواب با عناوین (فإن قیل – فالجواب).
+
*فصل اول: در شناسایی پروردگار و صفات ثبوتیه و سلبیه
 +
*فصل دوم: در عدل
 +
*فصل سوم: در نبوت
 +
*فصل چهارم: در امامت
 +
*فصل پنجم: معاد
  
فصول پنج گانه رساله:
+
==ارزش کتاب==
  
* الفصل الأول: فی معرفة الله تعالی و صفاته الثبوتیة والسلبیة
+
این کتاب مانند سایر کتاب های شیخ مفید از ارزش و اعتبار بالایی، برخوردار است و جایگاه ارزشمند و والایی را در میان تألیفات [[شیعه]] به خود اختصاص داده است.
* الفصل الثانی: فی العدل
 
* الفصل الثالث: فی النبوه
 
* الفصل الرابع: فی الإمامة
 
* الفصل الخامس: فی المعاد.
 
* آغاز رساله: بسمله. حمدله. والصلاة والسلام علی أشرف الانبیاء و سید المرسلین... أما بعد فهذه عقیدتی قادنی الدلیل الیها وقوی اعتمادی علیها و جعلتها بعد التوضیح والتبیین تحفة لاخوانی المؤمنین.
 
* انجام رساله: الدلیل علی ذلک انّه معصوم وکلّما أخبر به المعصوم فهو حقّ وإلا لم یکن المعصوم معصوماً. فکلّ ما أخبر به النبی صلی الله علیه و آله فهو حقّ.
 
  
و اینک چند نکته:
+
یکی از ویژگی های منحصر به فرد کتاب به خدمت گرفتن عقل، استدلال و [[فلسفه]] در جواب ها می باشد، چرا که در این دوره دشمنان دین و [[اسلام]]، [[فلسفه]] و استدلال های عقلی را وسیله ای برای تهاجم به اسلام قرار داده بودند و شیخ با اصول و مبانی خود آنها بر علیه آنها استفاده کرده است. شیخ مفید در هر باب بعد از استدلال های عقلی و فلسفی، در هر مناسبت و موضوعی، آیات و روایات مربوط به آن موضوع را آورده است. این کتاب برای آشنایی با عقاید اسلامی، کتاب معتبر و مفیدی می باشد.
  
یکم: در منابع کهن رساله ای موسوم به «النکت الاعتقادیه» به شیخ مفید نسبت نداده اند بلکه رساله کلامی [[شیخ مفید]] به نام «النکت فی مقدمات الأصول» در فهرست نجاشی آمده و نسخه هایی از آن موجود است - از جمله نسخه خطی کتابخانه آیت الله مرعشی به شماره 2/ 12348 و عکسی مرعشی شماره 1104 در مجموعه ابن العودی.
+
==چند نکته در مورد کتاب==
 +
 
 +
یکم: در منابع کهن رساله ای موسوم به «النکت الاعتقادیه» به [[شیخ مفید]] نسبت نداده اند بلکه رساله کلامی شیخ مفید به نام «النکت فی مقدمات الأصول» در [[رجال نجاشی|فهرست نجاشی]] آمده و نسخه هایی از آن موجود است - از جمله نسخه خطی کتابخانه آیت الله مرعشی به شماره ۲/ ۱۲۳۴۸ و عکسی مرعشی شماره ۱۱۰۴ در مجموعه ابن العودی.
  
 
این رساله با آنچه به عنوان «النکت الاعتقادیه» مشهور شده، به کلی متفاوت است و در ضمن منشورات کنگره شیخ مفید با تصحیح استاد سید محمدرضا حسینی جلالی به چاپ رسیده است.
 
این رساله با آنچه به عنوان «النکت الاعتقادیه» مشهور شده، به کلی متفاوت است و در ضمن منشورات کنگره شیخ مفید با تصحیح استاد سید محمدرضا حسینی جلالی به چاپ رسیده است.
سطر ۵۳: سطر ۶۵:
 
آغاز رساله «النکت فی مقدمات الأصول»: بسمله... أما بعد فان أکثر الموحدین افتتحوا کلامهم فی ارشاد المبتدیین بالقول فی اول فرایض الله تعالی علی عباده المکلفین.
 
آغاز رساله «النکت فی مقدمات الأصول»: بسمله... أما بعد فان أکثر الموحدین افتتحوا کلامهم فی ارشاد المبتدیین بالقول فی اول فرایض الله تعالی علی عباده المکلفین.
  
انجام رساله: ولیس فی القطع فی الجملة علی عفو عن مبهم لایعرف عینا قطعا علی ما کان الوقف فیه من الأعیان. این رساله قطعاً از آثار [[شیخ مفید]] است، اما النکت الاعتقادیه ی مذکور شباهتی با دیگر آثار شیخ مفید ندارد.
+
انجام رساله: ولیس فی القطع فی الجملة علی عفو عن مبهم لایعرف عینا قطعا علی ما کان الوقف فیه من الأعیان.  
  
دوم: سیاق عبارات و اصطلاحات مندرج در النکت الاعتقادیه نشان می دهد که این رساله دیر زمانی پس از عصر [[شیخ مفید]] تألیف شده است. سیاق عبارات این رساله و ساختار علمی آن با عصر خواجه نصیر طوسی و بعد از آن هماهنگی دارد. مثلاً در خطبه رساله آمده:
+
این رساله قطعاً از آثار [[شیخ مفید]] است، اما النکت الاعتقادیه ی مذکور شباهتی با دیگر آثار شیخ مفید ندارد.
«هذه عقیدتی قادنی الدلیل الیها وقوی اعتمادی علیها» که مشابه این عبارت در خطبه تجریدالاعتقاد خواجه نصیر طوسی چنین آمده است: «...و نکت مسائل الاجتهاد، مما قادنی الدلیل الیه وقوی اعتمادی علیه».
+
 
 +
دوم: سیاق عبارات و اصطلاحات مندرج در النکت الاعتقادیه نشان می دهد که این رساله دیر زمانی پس از عصر شیخ مفید تألیف شده است. سیاق عبارات این رساله و ساختار علمی آن با عصر [[خواجه نصیرالدین طوسی|خواجه نصیر طوسی]] و بعد از آن هماهنگی دارد. مثلاً در خطبه رساله آمده:
 +
«هذه عقیدتی قادنی الدلیل الیها وقوی اعتمادی علیها» که مشابه این عبارت در خطبه [[تجرید الاعتقاد|تجریدالاعتقاد]] خواجه نصیر طوسی چنین آمده است: «...و نکت مسائل الاجتهاد، مما قادنی الدلیل الیه وقوی اعتمادی علیه».
  
 
سوم: تمام نسخه های موجود از النکت الاعتقادیه مربوط به پس از سده هشتم هجری است و نسخه ای پیش از این تاریخ از آن سراغ نداریم.
 
سوم: تمام نسخه های موجود از النکت الاعتقادیه مربوط به پس از سده هشتم هجری است و نسخه ای پیش از این تاریخ از آن سراغ نداریم.
  
چهارم: نسخه های موجود از النکت الاعتقادیه معمولا همراه با آثار دیگری از [[علامه حلی]] و فخرالمحققین است و نه آثار [[شیخ مفید]].
+
چهارم: نسخه های موجود از النکت الاعتقادیه معمولا همراه با آثار دیگری از [[علامه حلی]] و فخرالمحققین است و نه آثار شیخ مفید.
  
پنجم: این رساله در برخی از نسخه های موجود از آن، از جمله در نسخه شماره 206 آستان قدس رضوی با عنوان «عقائد فخرالدین» به فخرالمحققین محمد بن حسن بن یوسف بن مطهر حلی (771ق) منسوب شده است.
+
پنجم: این رساله در برخی از نسخه های موجود از آن، از جمله در نسخه شماره ۲۰۶ آستان قدس رضوی با عنوان «عقائد فخرالدین» به فخرالمحققین محمد بن [[علامه حلی|حسن بن یوسف بن مطهر حلی]] (۷۷۱ق) منسوب شده است.
  
 
ششم: با توجه به قرائن پیش گفته و دقت در متن رساله، سبک نگارش و پرسش و پاسخ ها و فصل بندی و مسائل مطرح شده در آن و مقایسه آن با دیگر آثار و اندیشه های کلامی فخرالمحققین و دیگر متکلمان هم عصر وی، احتمال انتساب رساله به فخرالمحققین تقویت می شود.
 
ششم: با توجه به قرائن پیش گفته و دقت در متن رساله، سبک نگارش و پرسش و پاسخ ها و فصل بندی و مسائل مطرح شده در آن و مقایسه آن با دیگر آثار و اندیشه های کلامی فخرالمحققین و دیگر متکلمان هم عصر وی، احتمال انتساب رساله به فخرالمحققین تقویت می شود.
سطر ۷۴: سطر ۸۸:
 
==عناوین دیگر==
 
==عناوین دیگر==
  
* النکت فی مقدمات‌ الاصول‌.
+
*النکت فی مقدمات‌ الاصول‌.
* الحکایات.
+
*الحکایات.
* مسأله فی‌الاراده.
+
*مسأله فی‌الاراده.
* عدم سهو‌النبی صلی الله علیه و آله.
+
*عدم سهو‌النبی صلی الله علیه و آله.
* ایمان‌ ابی‌ طالب.
+
*ایمان‌ ابی‌ طالب.
* رساله حول حدیث نحن معاشر‌الانبیاء
+
*رساله حول حدیث نحن معاشر‌الانبیاء.
  
==ترجمه، شرح، تعلیقات و... بر کتاب==
+
==شرح کتاب==
  
 
آیت الله سید هبة الدین شهرستانی از جمله کسانی است که بر این کتاب حاشیه ای زده و به شرح و بسط مطالب کتاب پرداخته اند.
 
آیت الله سید هبة الدین شهرستانی از جمله کسانی است که بر این کتاب حاشیه ای زده و به شرح و بسط مطالب کتاب پرداخته اند.
سطر ۸۷: سطر ۱۰۱:
 
==وضعیت نشر==
 
==وضعیت نشر==
  
كتاب النكت الاعتقادیه در یك جلد به زبان عربی، توسط دارالمفید بیروت در سال 1413 هـ.ق، به چاپ رسیده است. این رساله با عنوان مذکور و با انتساب به [[شیخ مفید]] محمد بن محمد بن نعمان (413ق) نخستین بار در بغداد به وسیله مرحوم سید هبة الدین شهرستانی در 1343ق به چاپ رسیده و پس از آن در چاپ های بعدی و در فهارس مخطوطات و منابع کتابشناختی با عنوان جعلی مذکور به شیخ مفید منسوب شده است.
+
کتاب النکت الاعتقادیه در یک جلد به زبان عربی، توسط دارالمفید بیروت در سال ۱۴۱۳ هـ.ق، به چاپ رسیده است. این رساله با عنوان مذکور و با انتساب به [[شیخ مفید]] محمد بن محمد بن نعمان (۴۱۳ق) نخستین بار در بغداد به وسیله مرحوم سید هبة الدین شهرستانی در ۱۳۴۳ق به چاپ رسیده و پس از آن در چاپ های بعدی و در فهارس مخطوطات و منابع کتابشناختی با عنوان جعلی مذکور به شیخ مفید منسوب شده است.
  
 
==منابع==
 
==منابع==
  
* [http://www.tahoordanesh.com/page.php?pid=18684 دایرة المعارف طهور. ذیل مدخل "نکت الاعتقادیه"]، (24 اردیبهشت 1391).
+
*[http://www.tahoordanesh.com/page.php?pid=18684 دایرة المعارف طهور. ذیل مدخل "نکت الاعتقادیه"]، (24 اردیبهشت 1391).
* [http://www.al-athar.ir/%28S%28qeue1255lri0tsyfapz4lnyw%29%29/ShowArticle.aspx?ID=148 حافظیان، ابوالفضل. "النکت الاعتقادیهی شیخ مفید یا «فخریة فی الاعتقاد» فخرالمحققین؟"، پایگاه کتابشناسی شیعه، (12 مرداد 1389)]، (24 اردیبهشت 1391).
+
*[http://www.al-athar.ir/%28S%28qeue1255lri0tsyfapz4lnyw%29%29/ShowArticle.aspx?ID=148 حافظیان، ابوالفضل. "النکت الاعتقادیهی شیخ مفید یا «فخریة فی الاعتقاد» فخرالمحققین؟"، پایگاه کتابشناسی شیعه، (12 مرداد 1389)]، (24 اردیبهشت 1391).
 +
 
 +
==متن کتاب النكت الإعتقادية و رسائل أخري==
 +
[http://lib.ahlolbait.com/parvan/resource/38984/ النكت الإعتقادية و رسائل أخري]
  
[[رده:منابع کلامی]]
+
[[رده:کتابهای کلامی]]
[[رده:منابع اعتقادی]]
+
[[رده:کتابهای اعتقادی]]
 +
[[رده:آثار شیخ مفید]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۰۹:۵۲

کتابی است با موضوع کلام و عقاید شیعه که تالیف آن توسط شیخ مفید محل تردید است و این احتمال قوی تر است که توسط فخرالمحققین محمد بن حسن بن یوسف بن مطهر حلی (فرزند علامه حلی) تالیف شده باشد.

نکت الاعتقادیه.jpg
نویسنده شیخ مفید
موضوع عقاید شیعه امامیه
زبان عربی
تعداد جلد 1
تحقیق‌ رضا المختاری

النكت الإعتقادية و رسائل أخري

مؤلف

محمَّد بن محمَّد بن نعمان بن عبدالسَّلام حارثی مذحجی عکبری (336-413ق)، معروف به شيخ مفيد و ابن المعلّم، فقیه و متکلم و از علمای برجسته شیعه قرن ۴ هجری و متولد بغداد بود. ابن قولویه قمی، شیخ صدوق، ابن ولید قمی، ابوغالب زراری، ابن جنید اسكافى، ابوعلی صولی بصرى، ابوعبدالله صفوانی از اساتید ایشان بوده اند. او بيش از 200 جلد تألیف دارد. از معروف‌ترین آثار وی، المُقنَعَة در علم فقه، اوائل المقالات در دانش کلام و الاِرشاد در شرح حال‌ امامان شیعه است. شيخ مفيد در سال 401 ش یا 413 ق یا 1022 م ، در بغداد و پس از 75 سال تلاش و خدمت ارزنده درگذشت .تشييع جنازۀ او شهرت دارد. در تشييع او بيش از 80 هزار نفر از شیعیان شركت جستند و درگذشت او در ماه رمضان بود.

محتوا

"نکت الاعتقادیه" شیخ مفید که به زبان عربی تالیف یافته است، حاوی اصول اسلامیه و فنون کلامیه در معرفت خداوند و اصول دین می باشد و شیخ در آن با دلایل عقلی و براهین قطعی به طرح مباحث می پردازد.

این کتاب شامل رسائل شیخ مفید با عناوین "النکت فی مقدمات‌ الاصول‌"، "الحکایات"، "مسأله فی‌الاراده"، "عدم سهو‌النبی صلی الله علیه و آله"، "ایمان‌ ابی‌طالب"، "رساله حول حدیث نحن معاشر‌الانبیاء" می‌باشد که هر کدام محقق خاص خود را داراست.

مرحوم شیخ در این کتاب به بررسی مباحث اعتقادی مانند: توحید، نبوت، معاد، عدل و امامت پرداخته است.

سبک

سبک کتاب به صورت پرسش و پاسخ و مبتنی بر استدلال های عقلی است. مؤلف با دید باز و روشن با مسائل برخورد کرده و اجازه طرح هر نوع سؤالی را داده و با استدلال و برهان محکم، استوار و منظم به پاسخ گویی پرداخته است.

بخش های کتاب

کتاب النکت در پنج فصل تنظیم شده که هر فصل در یکی از اصول دین بحث کرده و هر فصل به چند باب تقسیم شده است.

  • فصل اول: در شناسایی پروردگار و صفات ثبوتیه و سلبیه
  • فصل دوم: در عدل
  • فصل سوم: در نبوت
  • فصل چهارم: در امامت
  • فصل پنجم: معاد

ارزش کتاب

این کتاب مانند سایر کتاب های شیخ مفید از ارزش و اعتبار بالایی، برخوردار است و جایگاه ارزشمند و والایی را در میان تألیفات شیعه به خود اختصاص داده است.

یکی از ویژگی های منحصر به فرد کتاب به خدمت گرفتن عقل، استدلال و فلسفه در جواب ها می باشد، چرا که در این دوره دشمنان دین و اسلام، فلسفه و استدلال های عقلی را وسیله ای برای تهاجم به اسلام قرار داده بودند و شیخ با اصول و مبانی خود آنها بر علیه آنها استفاده کرده است. شیخ مفید در هر باب بعد از استدلال های عقلی و فلسفی، در هر مناسبت و موضوعی، آیات و روایات مربوط به آن موضوع را آورده است. این کتاب برای آشنایی با عقاید اسلامی، کتاب معتبر و مفیدی می باشد.

چند نکته در مورد کتاب

یکم: در منابع کهن رساله ای موسوم به «النکت الاعتقادیه» به شیخ مفید نسبت نداده اند بلکه رساله کلامی شیخ مفید به نام «النکت فی مقدمات الأصول» در فهرست نجاشی آمده و نسخه هایی از آن موجود است - از جمله نسخه خطی کتابخانه آیت الله مرعشی به شماره ۲/ ۱۲۳۴۸ و عکسی مرعشی شماره ۱۱۰۴ در مجموعه ابن العودی.

این رساله با آنچه به عنوان «النکت الاعتقادیه» مشهور شده، به کلی متفاوت است و در ضمن منشورات کنگره شیخ مفید با تصحیح استاد سید محمدرضا حسینی جلالی به چاپ رسیده است.

آغاز رساله «النکت فی مقدمات الأصول»: بسمله... أما بعد فان أکثر الموحدین افتتحوا کلامهم فی ارشاد المبتدیین بالقول فی اول فرایض الله تعالی علی عباده المکلفین.

انجام رساله: ولیس فی القطع فی الجملة علی عفو عن مبهم لایعرف عینا قطعا علی ما کان الوقف فیه من الأعیان.

این رساله قطعاً از آثار شیخ مفید است، اما النکت الاعتقادیه ی مذکور شباهتی با دیگر آثار شیخ مفید ندارد.

دوم: سیاق عبارات و اصطلاحات مندرج در النکت الاعتقادیه نشان می دهد که این رساله دیر زمانی پس از عصر شیخ مفید تألیف شده است. سیاق عبارات این رساله و ساختار علمی آن با عصر خواجه نصیر طوسی و بعد از آن هماهنگی دارد. مثلاً در خطبه رساله آمده: «هذه عقیدتی قادنی الدلیل الیها وقوی اعتمادی علیها» که مشابه این عبارت در خطبه تجریدالاعتقاد خواجه نصیر طوسی چنین آمده است: «...و نکت مسائل الاجتهاد، مما قادنی الدلیل الیه وقوی اعتمادی علیه».

سوم: تمام نسخه های موجود از النکت الاعتقادیه مربوط به پس از سده هشتم هجری است و نسخه ای پیش از این تاریخ از آن سراغ نداریم.

چهارم: نسخه های موجود از النکت الاعتقادیه معمولا همراه با آثار دیگری از علامه حلی و فخرالمحققین است و نه آثار شیخ مفید.

پنجم: این رساله در برخی از نسخه های موجود از آن، از جمله در نسخه شماره ۲۰۶ آستان قدس رضوی با عنوان «عقائد فخرالدین» به فخرالمحققین محمد بن حسن بن یوسف بن مطهر حلی (۷۷۱ق) منسوب شده است.

ششم: با توجه به قرائن پیش گفته و دقت در متن رساله، سبک نگارش و پرسش و پاسخ ها و فصل بندی و مسائل مطرح شده در آن و مقایسه آن با دیگر آثار و اندیشه های کلامی فخرالمحققین و دیگر متکلمان هم عصر وی، احتمال انتساب رساله به فخرالمحققین تقویت می شود.

هفتم: این رساله با نام جعلی دیگر «الفخریة فی العقائد» با انتساب به فخرالمحققین با تصحیح شیخ محمدرضا انصاری قمی در دفتر چهارم میراث اسلامی ایران به چاپ رسیده و در مقدمه محقق آمده که نام رساله و انتساب آن به فخرالمحققین در یکی از نسخه های مورد مراجعه وی تصریح شده است. گرچه در هیچ منبع دیگری همچون فهرست ها و منابع کتابشناسی و تراجم به چنین رساله ای از فخرالمحققین اشاره نشده است.

هشتم: بنابراین، نام دقیق رساله مشخص نیست، تنها می توان گفت: «العقائد» یا «رسالة فی العقائد» و نامهای «النکت الاعتقادیه» یا «الفخریة فی العقائد» نام دقیق و قطعی رساله نمی تواند باشد. اما عدم انتساب آن به شیخ مفید قطعی و انتساب آن به فخرالمحققین محتمل است.

نهم: پیش از این چند تن از کتابشناسان و محققان به این موضوع پرداخته اند و حق مطلب را ادا کرده اند. از جمله مرحوم استاد سید عبدالعزیز طباطبائی و استاد سید محمدرضا حسینی جلالی و استاد رضا مختاری و استاد سید محمد اصفیائی و... اما متأسفانه هنوز در برخی فهرست های جدید مخطوطات این رساله را با عنوان «النکت الاعتقادیه» از شیخ مفید معرفی می کنند.

عناوین دیگر

  • النکت فی مقدمات‌ الاصول‌.
  • الحکایات.
  • مسأله فی‌الاراده.
  • عدم سهو‌النبی صلی الله علیه و آله.
  • ایمان‌ ابی‌ طالب.
  • رساله حول حدیث نحن معاشر‌الانبیاء.

شرح کتاب

آیت الله سید هبة الدین شهرستانی از جمله کسانی است که بر این کتاب حاشیه ای زده و به شرح و بسط مطالب کتاب پرداخته اند.

وضعیت نشر

کتاب النکت الاعتقادیه در یک جلد به زبان عربی، توسط دارالمفید بیروت در سال ۱۴۱۳ هـ.ق، به چاپ رسیده است. این رساله با عنوان مذکور و با انتساب به شیخ مفید محمد بن محمد بن نعمان (۴۱۳ق) نخستین بار در بغداد به وسیله مرحوم سید هبة الدین شهرستانی در ۱۳۴۳ق به چاپ رسیده و پس از آن در چاپ های بعدی و در فهارس مخطوطات و منابع کتابشناختی با عنوان جعلی مذکور به شیخ مفید منسوب شده است.

منابع

متن کتاب النكت الإعتقادية و رسائل أخري

النكت الإعتقادية و رسائل أخري