فهرست شرح های نهج البلاغه

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ آوریل ۲۰۱۸، ساعت ۰۵:۰۸ توسط Zamani (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

شرح های نهج البلاغه به ترتیب قرن تالیف

نام کتاب نام مولف قرن زبان توضیحات
معارج نهج البلاغة على بن زيد البيهقى فريد خراسانى ششم عربی اين اثر يكى از شرح‌هاى اوليه بر نهج‌البلاغه است كه به رشته تحرير در آمده و در سه جلد توسط حجه الاسلام محمود مرعشی انتشار یافته است
منهاج البراعه فی شرح نهج البلاغه قطب‌الدين ابوالحسين سعيد بن هبه اللَّه راوندى ششم عربى تأليف اين كتاب در اواخر شعبان 556ق، پايان پذيرفته است
حدايق الحقايق فى تفسیر دقايق احسن الخلايق قطب‌الدين كيدرى بيهقى ششم عربى این اثر كه در آخر شعبان سال 576 ه.ق نوشته شده است.
شرح نهج‌البلاغة ابن ميثم بحرانى هفتم عربى این شرح جنبه فلسفى- عرفانى دارد كه در پنج جلد و با مقدمه‌اى مفصل تنظيم گشته است.
شرح نهج‌البلاغة لابن ابى‌الحديد ابوحامد، عبدالحميد بن هبة الله بن ابى‌الحديد هفتم عربى در بیست جلد در چاپهای مختلف انتشار یافته و می توان آن را دائره المعارف سودمندی نامید و بسیاری از آثار تاریخی و معارف اسلامی را در آن یافت و مورد قبول مسلمين هم واقع گشته است
الديباج الوضي في الكشف عن أسرار كلام الوصي يحيى بن حمزه هشتم عربى اين كتاب شرحى است، سه جلدى بر كتاب نهج‌البلاغه اميرالمؤمنين.
شرح نهج‌البلاغه عزيزالله عطاردى هشتم عربى
ترجمه و شرح نهج‌البلاغه آملى عزالدين جعفر بن شمس‌الدين آملى یازدهم فارسی شرح و ترجمه 16 خطبه اول كتاب نهج‌البلاغه است.
منهاج‌الولايه فى شرح نهج‌البلاغه عبدالباقى صوفى تبريزى یازدهم عربى و فارسی اين كتاب به دوازده موضوع مهم در نهج‌البلاغه با نثر فارسى روان و آميخته به عربى پرداخته كه در دو جلد ارائه شده است
شرح نهج‌البلاغة المقتطف من بحارالأنوار للعلامة المجلسي یه اهتمام على انصاريان دوازدهم عربی حاوى شرح احاديث«نهج‌البلاغة» در «بحار الانوار» است.
شرح نهج‌البلاغه نواب لاهيجى ميرزا محمدباقر لاهيجى بن محمد، مشهور به نوّاب سیزدهم فارسی
الدرة النجفية ابراهيم بن حسن خويى چهاردهم عربى جلد اول اين شرح در سال 1273ق. در دهه دوم صفر و جلد دوم آن را در جمادى‌الاول 1291ق. به پايان رسيده است.
مفتاح السعاده فى شرح نهج‌البلاغه محمدتقى نقوى قائنى خراسانى چهاردهم عربى شرحى ادبى بر كتاب نهج‌البلاغه است
منهاج البراعة في شرح نهج‌البلاغة (خویی) ميرزا حبيب الله هاشم خويى، معروف به امين الرعايا چهاردهم عربی اين شرح از گستره معلومات ادبى، روايى، قرآنى، تاريخى نويسنده حكايت مى‌كند.به علت ناتمام ماندن شرح مرحوم خويى، به دلیل وفات ايشان در سال 1324ق،استاد حسن حسن‌زاده آملى، با نگارش تكلمه‌اى در پنج مجلد و مرحوم استاد محقق محمدباقركمره‌اى نيز با نگارش دو مجلد ديگر به همان سبك و سياق اين شرح ناتمام را به اتمام رسانده‌اند؛ در نتيجه، دوره كامل شرح، داراى بيست و يك جلد بوده كه محصول تلاش اين سه عالم فرزانه است
شرح حكم نهج‌البلاغه شيخ عباس قمى چهاردهم عربى شرحى است بر حكمت‌هاى نهج‌البلاغه اميرالمومنين(ع)
شرح نهج‌البلاغة احمد مدرس وحيد پانزدهم عربى - فارسی يكى از شروح مفصل خطبه‌هاى نهج‌البلاغه است . مؤلف در گزارش خطبه‌هاى نهج‌البلاغه به طور كامل از لحاظ اسانيد حديثى و روايى، لغات، اعراب و معانى هر خطبه را مورد بررسى و شرح قرار داده است.
نهج‌البلاغه منظوم محمدعلى انصارى پانزدهم فارسى كتاب در ده جلد تالیف شده است كه جلد اول آن مقدمه كتاب محسوب مى‌شود. مؤلف در بيان مطالب كتاب، بعد از آوردن متن عربى و ترجمه آن به نظم مطالب هر بخش را ذكر كرده است.
فى ظلال نهج‌البلاغه محمدجواد مغنيه پانزدهم عربی شرح كتاب شريف نهج‌البلاغه است كه در 4 جلد براى نخستين بار در سال (1972 م) به سرمايه دارالعلم للملايين بيروت چاپ شده است و با زبانى ساده و شيوه‌اى كارآمد مى‌باشد.
ترجمه و شرح نهج‌البلاغه مصطفى زمانى پانزدهم فارسی
نهج‌البلاغه همراه با شرح شيخ محمد عبده على‌اصغر فقيهى پانزدهم عربى – فارسى اين كتاب ترجمه نهج‌البلاغه عبده است
ترجمه و شرح نهج‌البلاغه امام على(ع) على اكبر ميرزايى پانزدهم فارسى ترجمه كتاب شريف نهج‌البلاغه به همراه شرحى مختصر
صفوة شروح نهج‌البلاغة اركان التميمى پانزدهم عربی مجموعه‌اى از سه شرح برگزيده نهج‌البلاغه: «شرح نهج‌البلاغه ابن ابي الحديد»، «شرح نهج‌البلاغه شيخ محمد عبده» و «تعليقات صبحى صالح» است.
ترجمه و شرح نهج‌البلاغه محمود طالقانى پانزدهم فارسی مترجم، متن اصلى را در بالاى صفحه و ترجمه را در ذيل آن قرار داده است.
بهج‌الصباغة في شرح نهج‌البلاغة شيخ محمدتقى تسترى (شوشترى) پانزدهم عربی در 14 جلد
ترجمه شرح نهج‌البلاغه ابن‌ميثم قربانعلى محمدى مقدم و على‌اصغر نوايى يحيى‌زاده پانزدهم فارسی در پنج مجلد منتشر شده است.
ترجمه و تفسير نهج‌البلاغه علامه جعفرى پانزدهم فارسى اين اثر در ميان شرح‌هاى متعددى كه در عصر حاضر بر نهج‌البلاغه نگاشته شده، يكى از مهم‌ترين شروح به شمار مى‌رود.
ترجمه و شرح نهج‌البلاغة فيض‌الاسلام سيد على نقى فيض‌الاسلام پانزدهم فارسى ترجمه همراه با شرح مختصری از بیانان امیرالمومنین(ع)
توضيح نهج‌البلاغه سيد محمدحسینى شيرازى پانزدهم عربى توضيح و شرح كتاب شريف نهج‌البلاغه كه در كربلا به رشته تألیف در آمده است.
سخنان على(ع)از نهج البلاغه فضل الله كمپانى پانزدهم فارسی - عربی ترجمه و توضيح مختصرى از كتاب نهج البلاغه است.
شرح نهج‌البلاغة ابوعلى، سيد عباس على موسوى پانزدهم عربى کتابی است در پنج جلد که توسط یکی از نويسندگان معاصر لبنانى به رشته تحرير در آمده است
شرح نهج‌البلاغه سيد محمد كاظم قزوينى پانزدهم عربى
شرح نهج‌البلاغة على محمد على دخيل پانزدهم عربى اين اثر در سى و هشت حلقه و سه جلد تدوين شده است و يكى از شروح مفصل بر كتاب شريف نهج‌البلاغه مى‌باشد كه به چاپ رسيده است.
سخن آشنا شرح عرفانی اخلاقی نهج البلاغه استاد حسین شفیعی پانزدهم فارسی درسهای عارف حکیم استاد حسین شفیعی که توسط شاگردان ایشان جمع آوری شده و در چهار جلد منتشر شده است