علمای خراسان و نهج البلاغه (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی « بندانگشتی|علمای خراسان و نهج البلاغه == معرفى اجمالى == "عل...» ایجاد کرد)
 
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
[[پرونده:Ketab330.jpg|بندانگشتی|علمای خراسان و نهج البلاغه]]
+
[[پرونده:Ketab330.jpg|240px|چپ]]
 +
کتاب '''"علماى خراسان و نهج‌البلاغه"'''، اثر [[عزیزالله عطاردى]] به زبان فارسى است. کتاب حاضر را مى‌توان جزوه‌اى مختصر درباره علما و دانشمندانى که در [[خراسان]] از قرن پنجم هجرى تا عصر حاضر مى‌زیسته‌اند و به شرح یا ترجمه‌اى پیرامون [[نهج البلاغة|نهج‌البلاغه]] پرداخته‌اند، برشمرد.
  
 +
==ساختار کتاب==
 +
در این کتاب پس از مقدمه‌اى از طرف مؤلف محترم، به ترتیب سال هجرى، به معرفى علمایى از [[خراسان]] که درباره [[نهج البلاغة|نهج‌البلاغه]] اثرى داشته‌اند، پرداخته شده است.
  
== معرفى اجمالى ==
+
==گزارش محتوا==
 +
مؤلف محترم در مقدمه کتاب، پیرامون اعمال و تحقیقاتى که تاکنون پیرامون [[نهج البلاغة|نهج‌البلاغه]] انجام شده، سخن مى‌گوید و پس از آن به معرفى کتاب و شخصیت‌هایى که در استان [[خراسان]] مى‌زیسته‌اند و درباره نهج‌البلاغه، اثرى از خود به جاى باقى گذاشته‌اند، مى‌پردازد.
  
 +
چنانچه مؤلف مى‌نگارد، یکى از مناطقى که در آن جا نهج‌البلاغه مورد توجه و عنایت قرار گرفته، منطقه خراسان بوده است، در قرن ۵ هجرى شهرهاى خراسان بزرگ از دامغان در غرب تا فرغانه در شرق مرکز علم، ادب، [[فرهنگ]] و هنر بودند، مدارس و مراکز علمى تحقیقى در آن جا تاسیس شده و جویندگان دانش و فضیلت در آن مراکز به تحقیق و تتبع اشتغال داشتند.
  
"علماى خراسان و نهج‌البلاغه"، اثر [[عطاردی قوچانی، عزیزالله|عزيزالله عطاردى]] است كه به زبان فارسى در عصر حاضر نوشته شده است. كتاب حاضر را مى‌توان جزوه‌اى مختصر درباره علما و دانشمندانى كه در خراسان مى‌زيسته‌اند، از قرن پنجم هجرى تا عصر حاضر و به شرح يا ترجمه‌اى پيرامون نهج‌البلاغه پرداخته‌اند، نوشته شده است.
+
کسانى که با کتب [[علم رجال|رجال]] و علم و ادب و تذکره‌هاى عالمان و شاعران سر و کار دارند، و با کتاب‌هائى مانند یتیمة الدهر، و دمیة القصر و خریده آشنا مى‌باشند، توجه دارند که در آن تاریخ خراسان مرکز شاعران و نویسندگانى بود که به عربى [[شعر]] مى‌گفتند و یا کتاب‌هاى ادبى مى‌نوشتند.
  
== ساختار كتاب ==
+
کتاب مقدس نهج‌البلاغه در نیشابور که در آن زمان بزرگترین مرکز علمى و ادبى در شرق [[ایران]] زمین بود، توسط اهل ادب مورد بحث و تفسیر قرار گرفت، و بعد از آن در خوارزم، بیهق، نساء، سرخس، صغانیان و هرات مورد توجه واقع شد که در این کتاب به تعدادى از آن‌ها اشاره مى‌شود.
  
 +
در کتاب به معرفى ۲۴ نفر از این دانشمندان از قرن ۵ هجرى تا عصر حاضر اشاره کرده است. که با یعقوب بن احمد نیشابورى شروع کرده و با دانشمند محترم [[مطهری، مرتضی|شهید مرتضى مطهرى]] ختم نموده است.
  
پس از مقدمه‌اى از طرف مؤلف محترم، به ترتيب سال هجرى به معرفى علمايى كه درباره نهج‌البلاغه اثرى داشته‌اند، پرداخته است.
+
البته مؤلف در این جزوه به معرفى تمامى دانشمندانى که در خراسان مى‌زیسته و درباره نهج‌البلاغه تألیفى داشته‌اند، نپرداخته است.
 
 
== گزارش محتوا ==
 
 
 
 
 
مؤلف محترم در مقدمه كتاب، پيرامون اعمالى و تحقيقاتى كه تا كنون پيرامون نهج‌البلاغه انجام شده، سخن مى‌گويد و پس از آن به معرفى كتاب و شخصيت‌هايى كه در استان خراسان مى‌زيسته‌اند و درباره نهج‌البلاغه، اثرى از خود به جاى باقى گذاشته‌اند، مى‌پردازد.
 
 
 
چنانچه مؤلف مى‌نگارد، يكى از مناطقى كه در آن جا نهج‌البلاغه مورد توجه و عنايت قرار گرفته، منطقه خراسان بوده است، در قرن 5 هجرى شهرهاى خراسان بزرگ از دامغان در غرب تا فرغانه در شرق مركز علم، ادب، فرهنگ و هنر بودند، مدارس و مراكز علمى تحقيقى در آن جا تاسيس شده و جويندگان دانش و فضيلت در آن مراكز به تحقيق و تتبع اشتغال داشتند.
 
 
 
كسانى كه با كتب رجال و علم و ادب و تذكره‌هاى عالمان و شاعران سر و كار دارند، و با كتاب‌هائى؛ مانند يتيمه الدهر، و دمية القصر و خريده آشنا مى‌باشند، توجه دارند كه در آن تاريخ خراسان مركز شاعران و نويسندگانى بود كه به عربى شعر مى‌گفتند و يا كتاب‌هاى ادبى مى‌نوشتند.
 
 
 
كتاب مقدس نهج‌البلاغه در نيشابور كه در آن زمان بزرگترين مركز علمى و ادبى در شرق ايران زمين بود، توسط اهل ادب مورد بحث و تفسير قرار گرفت، و بعد از آن در خوارزم، بيهق، نساء، سرخس، صغانيان و هرات مورد توجه واقع شد كه در اين كتاب به تعدادى از آن‌ها اشاره مى‌شود.
 
 
 
در كتاب به معرفى 24 نفر از اين دانشمندان از قرن 5 هجرى تا عصر حاضر اشاره كرده است. كه با يعقوب بن احمد نيشابورى شروع كرده و با دانشمند محترم [[مطهری، مرتضی|شهيد مرتضى مطهرى]] ختم نموده است.
 
 
 
البته در اين جزوه به معرفى تمامى دانشمندانى كه در خراسان مى‌زيسته و درباره نهج‌البلاغه تألیفى داشته‌اند، نپرداخته است.
 
 
 
== وضعيت كتاب ==
 
 
 
 
 
كتاب حاضر فاقد فهرست مى‌باشد و فقط در انتهاى آن منابع كتاب ذكر شده است.
 
 
 
== منابع مقاله ==
 
 
 
 
 
متن و مقدمه كتاب
 
  
 +
==منبع==
 +
ویکی نور
  
== منبع ==
+
== متن کتاب ==
ویکی نور
+
'''[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/41554/%D8%B9%D9%84%D9%85%D8%A7%D9%8A-%D8%AE%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D9%88-%D9%86%D9%87%D8%AC-%D8%A7%D9%84%D8%A8%D9%84%D8%A7%D8%BA%D9%87/&from=search&&query=%D8%B9%D9%84%D9%85%D8%A7%D9%8A%20%D8%AE%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D9%86%20%D9%88%20%D9%86%D9%87%D8%AC%20%D8%A7%D9%84%D8%A8%D9%84%D8%A7%D8%BA%D9%87&count=20&execute=true#!resource علماى خراسان و نهج‌البلاغه]'''{{نهج البلاغه}}
 +
[[رده:کتابهای با موضوع نهج البلاغه]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۴ مهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۴۰

Ketab330.jpg

کتاب "علماى خراسان و نهج‌البلاغه"، اثر عزیزالله عطاردى به زبان فارسى است. کتاب حاضر را مى‌توان جزوه‌اى مختصر درباره علما و دانشمندانى که در خراسان از قرن پنجم هجرى تا عصر حاضر مى‌زیسته‌اند و به شرح یا ترجمه‌اى پیرامون نهج‌البلاغه پرداخته‌اند، برشمرد.

ساختار کتاب

در این کتاب پس از مقدمه‌اى از طرف مؤلف محترم، به ترتیب سال هجرى، به معرفى علمایى از خراسان که درباره نهج‌البلاغه اثرى داشته‌اند، پرداخته شده است.

گزارش محتوا

مؤلف محترم در مقدمه کتاب، پیرامون اعمال و تحقیقاتى که تاکنون پیرامون نهج‌البلاغه انجام شده، سخن مى‌گوید و پس از آن به معرفى کتاب و شخصیت‌هایى که در استان خراسان مى‌زیسته‌اند و درباره نهج‌البلاغه، اثرى از خود به جاى باقى گذاشته‌اند، مى‌پردازد.

چنانچه مؤلف مى‌نگارد، یکى از مناطقى که در آن جا نهج‌البلاغه مورد توجه و عنایت قرار گرفته، منطقه خراسان بوده است، در قرن ۵ هجرى شهرهاى خراسان بزرگ از دامغان در غرب تا فرغانه در شرق مرکز علم، ادب، فرهنگ و هنر بودند، مدارس و مراکز علمى تحقیقى در آن جا تاسیس شده و جویندگان دانش و فضیلت در آن مراکز به تحقیق و تتبع اشتغال داشتند.

کسانى که با کتب رجال و علم و ادب و تذکره‌هاى عالمان و شاعران سر و کار دارند، و با کتاب‌هائى مانند یتیمة الدهر، و دمیة القصر و خریده آشنا مى‌باشند، توجه دارند که در آن تاریخ خراسان مرکز شاعران و نویسندگانى بود که به عربى شعر مى‌گفتند و یا کتاب‌هاى ادبى مى‌نوشتند.

کتاب مقدس نهج‌البلاغه در نیشابور که در آن زمان بزرگترین مرکز علمى و ادبى در شرق ایران زمین بود، توسط اهل ادب مورد بحث و تفسیر قرار گرفت، و بعد از آن در خوارزم، بیهق، نساء، سرخس، صغانیان و هرات مورد توجه واقع شد که در این کتاب به تعدادى از آن‌ها اشاره مى‌شود.

در کتاب به معرفى ۲۴ نفر از این دانشمندان از قرن ۵ هجرى تا عصر حاضر اشاره کرده است. که با یعقوب بن احمد نیشابورى شروع کرده و با دانشمند محترم شهید مرتضى مطهرى ختم نموده است.

البته مؤلف در این جزوه به معرفى تمامى دانشمندانى که در خراسان مى‌زیسته و درباره نهج‌البلاغه تألیفى داشته‌اند، نپرداخته است.

منبع

ویکی نور

متن کتاب

علماى خراسان و نهج‌البلاغه