ذکرها و لحظه ها (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
 
(۴ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
ذكرها و لحظه ها ترجمه کتاب "اذکار مهمه" تأليف ملا محسن فيض كاشاني است که با این عنوان توسط جناب آقاي ولي سيد تاج الديني ترجمه شده است.
+
{{مشخصات کتاب
  
 +
|عنوان=
 +
 +
|تصویر= [[پرونده:ذکرها و لحظه ها.jpg|۲۴۰px|وسط]]
 +
 +
|نویسنده= فیض کاشانی
 +
 +
|موضوع= دعاها/اعمال السنه
 +
 +
|زبان= فارسی
 +
 +
|تعداد جلد= ۱
 +
 +
|عنوان افزوده1= مترجم
 +
 +
|افزوده1= ولی سید تاج‌الدینی
 +
 +
|عنوان افزوده2=
 +
 +
|افزوده2=
 +
 +
|لینک=
 +
 +
}}
 +
 +
'''«ذکرها و لحظه‌ها»''' ترجمه کتاب "أذکار مهمه" تألیف [[فیض کاشانی|ملا محسن فیض کاشانی]] است که با این عنوان توسط ولی سید تاج الدینی ترجمه شده است.
 +
==مؤلف==
 +
محمّد بن مرتضى مشهور به [[فیض کاشانی|ملامحسن فیض کاشانى]] (م، ۱۰۹۱ ق)، حکیم، [[محدث]]، مفسر، عارف، شاعر، و یکى از اکابر علما و فقهاء اخباری دوره [[صفویه]] در قرن یازدهم هجری است. از اساتید برجسته او می توان به [[ملاصدرا|ملاصدرای شیرازی]]، [[محمدتقی مجلسی]]، [[شیخ بهایی]]، [[میرفندرسکی]] و [[ميرداماد|میرداماد]] اشاره کرد.
 +
 +
برخی دیگر از آثار مهم ایشان عبارتند از: [[تفسیر صافی]]، [[تفسیر اصفی]]، [[الوافى (کتاب)|الوافی]] و [[المحجة البیضاء]]. 
 +
 +
ملامحسن فیض در سن ۸۴ سالگى، در سال ۱۰۹۱ قمری در شهر کاشان از دنیا رفت و در قبرستانى که در زمان حیاتش زمین آن را خریدارى و [[وقف]] نموده بود، به خاک سپرده شد.
 
==محتوای کتاب==
 
==محتوای کتاب==
  
بخش اول كتاب كه از طرف پژوهشكده باقرالعلوم عليه السلام نگاشته شده، به شرح حال مختصر ملامحسن فيض كاشاني، اساتيد و شاگردان و شيوه تصحيح رساله حاضر مي پردازد. اصل كتاب در هشت باب جداگانه تدوين شده و در هر كدام به گوشه اي از اذكار وارده در لحظات مختلف اشاره مي كند.
+
بخش اول کتاب که از طرف [[پژوهشکده باقر العلوم علیه السلام|پژوهشکده باقرالعلوم علیه السلام]] نگاشته شده، به شرح حال مختصر [[فیض کاشانی|ملا محسن فیض کاشانی]]، اساتید و شاگردان و شیوه تصحیح رساله حاضر می پردازد. اصل کتاب در هشت باب جداگانه تدوین شده و در هر کدام به گوشه ای از اذکار وارده در لحظات مختلف اشاره می کند.
  
در باب اول با عنوان «در فضيلت ذكر» آيات و رواياتي در اهميت ذكر آمده است. از جمله در آيه كريمه 41 [[سوره احزاب]] آمده است: {{متن قرآن|«يا ايها الّذين آمنوا اذكروا الله ذكرا كثيرا و سبّحوه بكرة و اصيلا»}}؛ ای كساني كه [[ايمان]] آورده ايد، خدا را بسيار ياد كنيد و صبح و شام او را تسبيح گوييد.
+
در باب اول با عنوان «در فضیلت ذکر» [[آیه|آیات]] و [[حدیث|روایاتی]] در اهمیت [[ذکر (اصطلاح اخلاق و عرفان)|ذکر]] آمده است. از جمله در آیه کریمه ۴۱ [[سوره احزاب]] آمده است: {{متن قرآن|«یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اذْکرُوا اللَّهَ ذِکرًا کثِیرًا* وَسَبِّحُوهُ بُکرَةً وَأَصِیلًا»}}؛ ای کسانی که [[ایمان]] آورده اید، خدا را بسیار یاد کنید و صبح و شام او را [[تسبیح|تسبیح]] گویید.
  
«در اذكار اوقات مخصوصه» عنوان دومين باب كتاب است؛ كه در آن به ذكرهاي مخصوص هر روز و شب؛ روزهاي مخصوص هفته و ماه هاي قمري پرداخته شده است. كه به عنوان نمونه به ذكر هنگام تحويل سال ذيلاً اشاره مي شود: «يا محوّل الاحول والاحوال حوّل حالنا الي احسن الحال»؛ اي گرداننده سال و حال ها! حال ما را به بهترين حالها برگردان.
+
عنوان دومین باب کتاب «در اذکار اوقات مخصوصه» است؛ که در آن به ذکرهای مخصوص هر روز و شب؛ روزهای مخصوص هفته و ماه های قمری پرداخته شده است. که به عنوان نمونه به ذکر هنگام تحویل سال ذیلاً اشاره می شود: «یا محوّل الحول والاحوال حوّل حالنا الی أحسن الحال»؛ ای گرداننده سال و حالها! حال ما را به بهترین حالها برگردان.
  
سومين باب تحت عنوان «در اذكار عادت ضروريه»، با ذكر داخل شدن به منزل، ذكر هنگام نشستن و برخاستن، ذكر هنگام فارغ شدن از سخن شروع شده و با ذكرهاي هنگام خوابيدن و بيدار شدن و بالاخره ذكر هنگام بيرون رفتن از خانه كه در ادامه مي آيد، پايان مي پذيرد.
+
سومین باب تحت عنوان «در اذکار عادت ضروریه»، با ذکر داخل شدن به منزل، ذکر هنگام نشستن و برخاستن، ذکر هنگام فارغ شدن از سخن شروع شده و با ذکرهای هنگام خوابیدن و بیدار شدن و بالاخره ذکر هنگام بیرون رفتن از خانه که در ادامه می آید، پایان می پذیرد «بسم الله آمنتُ بالله و توکلت علی الله».
  
«بسم الله آمنت بالله و توكلت علي الله» باب چهارم كتاب «در اذكار عادت مستحبه» است كه شامل ذكرهاي مختلف، از جمله: ذكر هنگام گرفتن شارب و ناخن، شانه كردن ريش، نظر در آينه كردن، سرمه كشيدن، روغن ماليدن، سر تراشيدن، پوشيدن جامه، لباس نو پوشيدن، انگشتري بدست كردن و كفش پوشيدن، است؛ آخرين آن ذكر هنگام كفش كندن چنين است: «بسم الله والحمدُللهِ الذي رَزَقني ما اُوقي به قَدَميّ مِنَ الاذي اللّهم ثَبّتهما علي صراطِكَ ولا تزلّهما عن صراطك السّوي»؛ به نام خدا (آغاز مي كنم) و ستايش مخصوص خدايي است كه چيزي را به من روزي كرد كه به وسيله ي آن پاهاي خود را از اذيت كشيدن حفظ مي كنم. خداوندا پاهايم را بر راه خود ثابت گردان و از راه مستقيم خود منحرف نساز!».
+
باب چهارم کتاب «در اذکار عادت مستحبه» است که شامل ذکرهای مختلف، از جمله: ذکر هنگام گرفتن شارب و ناخن، شانه کردن ریش، نظر در آینه کردن، سرمه کشیدن، روغن مالیدن، سر تراشیدن، پوشیدن جامه، لباس نو پوشیدن، انگشتری بدست کردن و کفش پوشیدن، است؛ آخرین آن ذکر هنگام کفش کندن چنین است: «بسم الله والحمدُللهِ الذی رَزَقنی ما اُوقی به قَدَمی مِنَ الاذی اللّهم ثَبّتهما علی صراطِک ولا تزلّهما عن صراطک السّوی»؛ به نام خدا (آغاز می کنم) و ستایش مخصوص خدایی است که چیزی را به من روزی کرد که به وسیله آن پاهای خود را از اذیت کشیدن حفظ می کنم. خداوندا پاهایم را بر راه خود ثابت گردان و از راه مستقیم خود منحرف نساز!».
  
باب پنجم «در اذكار طهارت» است؛ كه در آن به بيست ذكر در مورد آداب بيت الخلاء، وضو ساختن براي [[نماز]] و انجام دادن [[غسل]] و در آخرين آنها به ذكر هنگام [[غسل جنابت]] و [[غسل جمعه]] پرداخته شده است.
+
باب پنجم «در اذکار [[طهارت]]» است؛ که در آن به بیست ذکر در مورد آداب بیت الخلاء، [[وضو]] ساختن برای [[نماز]] و انجام دادن [[غسل]] و در آخرین آنها به ذکر هنگام غسل جنابت و [[غسل جمعه]] پرداخته شده است.
  
«در اذكار ساير عبادات و مهمات»، عنوان ششمين باب كتاب است؛ كه در آن به ذكرهاي مخصوص [[مسجد]]، [[قرآن]]، [[سجده شكر]]، تصدّق، سحري خوردن و افطار كردن، مطالعه، شروع به كار بناء خانه، زراعت، ملاقات سلطان، بازار، خريدن بنده و دوابّ، زن نو به خانه آوردن، تولد فرزند، عقيقه كردن، قرباني كردن، عيادت بيمار و زيارت قبر مؤمن اشاره شده است.
+
«در اذکار سایر عبادات و مهمات»، عنوان ششمین باب کتاب است؛ که در آن به ذکرهای مخصوص [[مسجد]]، [[قرآن]]، [[سجده]] شکر، [[صدقه|تصدّق]]، سحری خوردن و [[افطار]] کردن، مطالعه، شروع به کار بناء خانه، زراعت، ملاقات سلطان، بازار، خریدن بنده و دوابّ، زن نو به خانه آوردن، تولد فرزند، [[عقیقه|عقیقه]] کردن، قربانی کردن، [[عیادت بیماران|عیادت بیمار]] و زیارت قبر مؤمن اشاره شده است.
  
هفتمين باب، با عنوان «در اذكار حوادث»، به ذكرهاي مختلف به هنگام برخورد با اهل [[ايمان]]، شنيدن اذان، شنيدن نام پيامبر صلی الله علیه و آله، چيدن گل، نظر كردن به آسمان، ديدن ماه، عطسه كردن، خوردن آب، مشكل شدن كار، ياد كردن مصيبت، بي خوابي، بيم از چشم بد و بالاخره ذكر هنگام گذشتن بر مقبره، به صورت ذيل آمده است: «السّلام علي اهل الدّيار مِن المؤمنينَ والمُسلمينَ انتم فَرَطّ و نحن اِنشاء اللهُ بكم لاحقونَ»؛ سلام بر ساكنان خانه ها از مؤمنان و مسلمانان با شما از پيش رفته هستيد و ما اگر خدا بخواهد - به شما ملحق مي شويم.
+
هفتمین باب، با عنوان «در اذکار حوادث»، به ذکرهای مختلف به هنگام برخورد با اهل [[ایمان]]، شنیدن [[اذان]]، شنیدن نام [[پیامبر اسلام|پیامبر]] صلی الله علیه و آله، چیدن گل، نظر کردن به آسمان، دیدن ماه، عطسه کردن، خوردن آب، مشکل شدن کار، یاد کردن مصیبت، بی خوابی، بیم از چشم بد و بالاخره ذکر هنگام گذشتن بر [[قبر]]، به صورت ذیل آمده است: «السّلام علی اهل الدّیار مِن المؤمنینَ والمُسلمینَ انتم لنا فَرَطٌ و نحن اِن شاء اللهُ بکم لاحقونَ»؛ سلام بر ساکنان خانه ها از مؤمنان و مسلمانان با شما از پیش رفته هستید و ما - اگر خدا بخواهد - به شما ملحق می شویم.
  
آخرين فصل كتاب، تحت عنوان «در اذكار سفر»، به بيست و شش ذكر در مراتب مختلف مسافرت اشاره شده است. از جمله آنها مي توان به ذكر هنگام عزم سفر، جدا شدن از ياران، تنهايي در سفر، بيم از دزد و سبُع (درندگان)، رسيدن به پل، كوچ كردن و ذكر هنگام بازگشتن از سفر اشاره كرد.
+
آخرین فصل کتاب، تحت عنوان «در اذکار سفر»، به بیست و شش ذکر در مراتب مختلف مسافرت اشاره شده است. از جمله آنها می توان به ذکر هنگام عزم سفر، جدا شدن از یاران، تنهایی در سفر، بیم از دزد و سَبُع (درندگان)، رسیدن به پل، کوچ کردن و ذکر هنگام بازگشتن از سفر اشاره کرد.
  
 
==وضعیت نشر==
 
==وضعیت نشر==
  
این کتاب براي اولين نوبت در سال در تيراژ دو هزار نسخه، از سوي پژوهشكده باقرالعلوم عليه السلام در قطع رقعي و در صد و يازده صفحه، چاپ و منتشر شده است.
+
این کتاب برای اولین نوبت در سال در تیراژ دو هزار نسخه، از سوی پژوهشکده باقرالعلوم علیه السلام در قطع رقعی و در صد و یازده صفحه، چاپ و منتشر شده است.
  
 
==منابع==
 
==منابع==
* سایت آدینه بوک.
+
*سایت آدینه بوک.
* [http://www.pajoohe.com/fa/index.php?Page=definition&UID=35803 معرفی کتاب ذکرها و لحظه ها، سایت پزوهشکده باقرالعلوم]، بازیابی: 23 بهمن 1391.
+
*[http://www.pajoohe.com/fa/index.php?Page=definition&UID=35803 معرفی کتاب ذکرها و لحظه ها، سایت پزوهشکده باقرالعلوم]، بازیابی: ۲۳ بهمن ۱۳۹۱.
 +
 
 +
[[رده:منابع زیارات و ادعیه]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۸ ژوئن ۲۰۲۱، ساعت ۱۱:۵۱

۲۴۰px
نویسنده فیض کاشانی
موضوع دعاها/اعمال السنه
زبان فارسی
تعداد جلد ۱
مترجم ولی سید تاج‌الدینی

«ذکرها و لحظه‌ها» ترجمه کتاب "أذکار مهمه" تألیف ملا محسن فیض کاشانی است که با این عنوان توسط ولی سید تاج الدینی ترجمه شده است.

مؤلف

محمّد بن مرتضى مشهور به ملامحسن فیض کاشانى (م، ۱۰۹۱ ق)، حکیم، محدث، مفسر، عارف، شاعر، و یکى از اکابر علما و فقهاء اخباری دوره صفویه در قرن یازدهم هجری است. از اساتید برجسته او می توان به ملاصدرای شیرازی، محمدتقی مجلسی، شیخ بهایی، میرفندرسکی و میرداماد اشاره کرد.

برخی دیگر از آثار مهم ایشان عبارتند از: تفسیر صافی، تفسیر اصفی، الوافی و المحجة البیضاء.

ملامحسن فیض در سن ۸۴ سالگى، در سال ۱۰۹۱ قمری در شهر کاشان از دنیا رفت و در قبرستانى که در زمان حیاتش زمین آن را خریدارى و وقف نموده بود، به خاک سپرده شد.

محتوای کتاب

بخش اول کتاب که از طرف پژوهشکده باقرالعلوم علیه السلام نگاشته شده، به شرح حال مختصر ملا محسن فیض کاشانی، اساتید و شاگردان و شیوه تصحیح رساله حاضر می پردازد. اصل کتاب در هشت باب جداگانه تدوین شده و در هر کدام به گوشه ای از اذکار وارده در لحظات مختلف اشاره می کند.

در باب اول با عنوان «در فضیلت ذکر» آیات و روایاتی در اهمیت ذکر آمده است. از جمله در آیه کریمه ۴۱ سوره احزاب آمده است: «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اذْکرُوا اللَّهَ ذِکرًا کثِیرًا* وَسَبِّحُوهُ بُکرَةً وَأَصِیلًا»؛ ای کسانی که ایمان آورده اید، خدا را بسیار یاد کنید و صبح و شام او را تسبیح گویید.

عنوان دومین باب کتاب «در اذکار اوقات مخصوصه» است؛ که در آن به ذکرهای مخصوص هر روز و شب؛ روزهای مخصوص هفته و ماه های قمری پرداخته شده است. که به عنوان نمونه به ذکر هنگام تحویل سال ذیلاً اشاره می شود: «یا محوّل الحول والاحوال حوّل حالنا الی أحسن الحال»؛ ای گرداننده سال و حالها! حال ما را به بهترین حالها برگردان.

سومین باب تحت عنوان «در اذکار عادت ضروریه»، با ذکر داخل شدن به منزل، ذکر هنگام نشستن و برخاستن، ذکر هنگام فارغ شدن از سخن شروع شده و با ذکرهای هنگام خوابیدن و بیدار شدن و بالاخره ذکر هنگام بیرون رفتن از خانه که در ادامه می آید، پایان می پذیرد «بسم الله آمنتُ بالله و توکلت علی الله».

باب چهارم کتاب «در اذکار عادت مستحبه» است که شامل ذکرهای مختلف، از جمله: ذکر هنگام گرفتن شارب و ناخن، شانه کردن ریش، نظر در آینه کردن، سرمه کشیدن، روغن مالیدن، سر تراشیدن، پوشیدن جامه، لباس نو پوشیدن، انگشتری بدست کردن و کفش پوشیدن، است؛ آخرین آن ذکر هنگام کفش کندن چنین است: «بسم الله والحمدُللهِ الذی رَزَقنی ما اُوقی به قَدَمی مِنَ الاذی اللّهم ثَبّتهما علی صراطِک ولا تزلّهما عن صراطک السّوی»؛ به نام خدا (آغاز می کنم) و ستایش مخصوص خدایی است که چیزی را به من روزی کرد که به وسیله آن پاهای خود را از اذیت کشیدن حفظ می کنم. خداوندا پاهایم را بر راه خود ثابت گردان و از راه مستقیم خود منحرف نساز!».

باب پنجم «در اذکار طهارت» است؛ که در آن به بیست ذکر در مورد آداب بیت الخلاء، وضو ساختن برای نماز و انجام دادن غسل و در آخرین آنها به ذکر هنگام غسل جنابت و غسل جمعه پرداخته شده است.

«در اذکار سایر عبادات و مهمات»، عنوان ششمین باب کتاب است؛ که در آن به ذکرهای مخصوص مسجد، قرآن، سجده شکر، تصدّق، سحری خوردن و افطار کردن، مطالعه، شروع به کار بناء خانه، زراعت، ملاقات سلطان، بازار، خریدن بنده و دوابّ، زن نو به خانه آوردن، تولد فرزند، عقیقه کردن، قربانی کردن، عیادت بیمار و زیارت قبر مؤمن اشاره شده است.

هفتمین باب، با عنوان «در اذکار حوادث»، به ذکرهای مختلف به هنگام برخورد با اهل ایمان، شنیدن اذان، شنیدن نام پیامبر صلی الله علیه و آله، چیدن گل، نظر کردن به آسمان، دیدن ماه، عطسه کردن، خوردن آب، مشکل شدن کار، یاد کردن مصیبت، بی خوابی، بیم از چشم بد و بالاخره ذکر هنگام گذشتن بر قبر، به صورت ذیل آمده است: «السّلام علی اهل الدّیار مِن المؤمنینَ والمُسلمینَ انتم لنا فَرَطٌ و نحن اِن شاء اللهُ بکم لاحقونَ»؛ سلام بر ساکنان خانه ها از مؤمنان و مسلمانان با شما از پیش رفته هستید و ما - اگر خدا بخواهد - به شما ملحق می شویم.

آخرین فصل کتاب، تحت عنوان «در اذکار سفر»، به بیست و شش ذکر در مراتب مختلف مسافرت اشاره شده است. از جمله آنها می توان به ذکر هنگام عزم سفر، جدا شدن از یاران، تنهایی در سفر، بیم از دزد و سَبُع (درندگان)، رسیدن به پل، کوچ کردن و ذکر هنگام بازگشتن از سفر اشاره کرد.

وضعیت نشر

این کتاب برای اولین نوبت در سال در تیراژ دو هزار نسخه، از سوی پژوهشکده باقرالعلوم علیه السلام در قطع رقعی و در صد و یازده صفحه، چاپ و منتشر شده است.

منابع