المزار (شیخ مفید) (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۶ ژوئیهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۱۲:۵۷ توسط مرضیه الله وکیل جزی (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای جدید حاوی ' {{بخشی از یک کتاب}} '''منبع:''' کتابشناسی زیارت، صفحه 176 '''نویسنده:''' سيد رضا باقريا...' ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon book.jpg

محتوای فعلی بخشی از یک کتاب متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)

منبع: کتابشناسی زیارت، صفحه 176

نویسنده: سيد رضا باقريان موحد

المزار (مناسك المزار)

مولف

شيخ مفيد، به كوشش سيد محمدباقر موحد ابطحي. چاپ اول: قم، انتشارات مدرسه الامام المهدي، 1409 ق. (موضوع: مزارات اسلامي)

معرفی اجمالی کتاب

اين اثر، بعد از كتاب كامل الزيارات، تاليف ابن قولويه قمي، دومين كتاب مهم مكتب تشيع، درباره زيارت محسوب مي شود كه همواره مورد اعتماد و استناد عالمان بزرگ شيعه بوده است و از مآخذ اصلي كتاب ‌هاي مهمي همچون تهذیب الأحكام شیخ طوسى، المصباح كفعمي و بحارالانوار علامه مجلسی بشمار مي رود.

مؤلف، اين كتاب را در خطبه آن، «مناسك زيارة الامامين» مي نامد، ولي در كتاب الارشاد خود، به عنوان «مناسك المزار» به آن ارجاع مي دهد. افزون بر اين دو اسم، برخي بزرگان از آن با نام المزار و برخي مناسك المزار و برخي مناسك المزارات ياد كرده اند.[۱]

روايات اين كتاب سه گونه است:

1. رواياتي كه با ارائه سند كامل از استاد خود ابن قولويه نقل مي كند كه قسمت عمده اين كتاب را تشكيل مي دهد. گاهي نيز روايات را از ديگر استادان خود با سند كامل ذكر كرده است.

2. رواياتي كه به صورت مرسل از يكي از ائمه اطهار عليهم السلام نقل مي كند و از ارائه منبع سند آن خودداري كرده است.

3. آداب و زياراتي كه آن را نقل كرده، ولي به معصومي نسبت نداده است كه در بسياري موارد، بعيد به نظر مي رسد از روايات اخذ نشده باشد، به ويژه آن كه برخي از آن ها، در كتاب‌هاي ديگري به صورت مسند، از ائمه عليهم السلام روايت شده است.

علامه نجاشی هنگام برشمردن كتاب هاي شيخ مفيد، از مزار صغير ياد مي كند و علامه آقا بزرگ تهرانی هم مزار موجود را مزار صغير مي نامد. از اين عبارت برمي آيد كه مؤلف، داراي دو كتاب مزار كبير و صغير بوده است و اكنون از كتاب مزار كبير او اطلاعي در دست نيست. البته احتمال ديگري هم هست كه مراد نجاشي، كوچكي حجم كتاب باشد نه وجود كتابي ديگر به نام المزار الكبير.

علامه آقا بزرگ تهراني در الذريعه، هنگام معرفي مزار مفيد، خطبه مزار شهيد را ذكر كرده است و اين، سبب اشتباهي شده و سبب شده برخي ديگر نيز نسخه هاي مزار شهيد و مفيد را خلط كرده اند.[۲]

فهرست کتاب

بخش اول

روايات مربوط به فضيلت و آداب زيارت امیرالمومنین علیه السلام و بعضي از اماكني كه در جوار آن حضرت است، مثل مسجد كوفه و مسجد سهله. روايات مربوط به فضيلت و وجوب زيارت امام حسين‌ عليه السلام و ثواب بسيار و آثار مادي و معنوي آن و آداب و مراسم ويژه زيارت آن حضرت و زيارات ايشان و همچنين زيارت حضرت علي اكبر و حضرت عباس عليهماالسلام.

بخش دوم

فضيلت زيارت رسول خدا صلي الله عليه و آله و آداب زيارت آن حضرت، فضيلت زيارت حضرت فاطمه عليهاالسلام و آداب زيارت ايشان، فضيلت زيارت امام حسن عليه السلام و ساير ائمه اطهار عليهم السلام و آداب زيارت آن ها، زيارات جامعه و مربوط به همه ائمه، زيارت نيابتي و آداب و ثواب آن، فضيلت زيارت قبور شيعيان.

پانویس

  1. فرهنگ كتب حديثي شيعه، ج 1، ص 440.
  2. فرهنگ كتب حديثي شيعه، ج 1، ص 441 ـ 438.

پيوندها